- Vara e-n toi. Soarele arde la turație maximă. Pe plita fierbinte a gliei, legumele și fructele se coc și se rumenesc. Seva lor, dulce și parfumată, e un adevărat elixir de energie și sănătate. Nu pierdeți momentul acesta! Roadele verii sunt mai puternice decât toate medicamentele de pe pământ. Transformați-le miezul fierbinte-n licori și pregătiți-vă să zburați. Energia lor vă va propulsa pe tărâmul Tinereții fără bătrânețe -
De ce sunt sucurile de legume și fructe o garanție a sănătății?
Nu mai este un secret pentru nimeni că roșiile, morcovii, portocalele, afinele, merele și celelalte rude ale lor conțin niște substanțe extrem de eficiente pentru menținerea sănătății. Dar pentru a beneficia de virtuțile lor, nu e neapărată nevoie să consumăm fructele sau legumele întregi. Cercetările efectuate de specialiștii în nutriție arată că, la persoanele care beau zilnic un pahar și jumătate de suc proaspăt de legume și fructe, cantitatea substanțelor protectoare din sânge se dublează. Ceea ce înseamnă: un sistem imunitar puternic și diminuarea riscului de îmbolnăvire (este vorba mai ales de boli de inimă, de circulație sau de cancer).
Care sunt sucurile cele mai eficiente?
În principiu - toate, dar ele acționează în mod diferit. Fiecare soi de legume sau fructe conține substanțe energizante și tonice diferite. Roșiile, de pildă, abundă de licopină; morcovii conțin cantități uriașe de betacaroten, iar substanțele colorante (albastre) din fructele de pădure, au, parțial, aceeași funcție: mobilizarea sistemului imunitar. Toate aceste substanțe își au menirea lor specială, de aceea este bine să consumăm o varietate cât mai mare de legume și fructe dacă vrem să fim sănătoși.
Cunoașteți vreo persoană în stare să mănânce, regulat, un kilogram de legume?
Avantajul - deloc de neglijat - al sucurilor este că, din câteva înghițituri, beneficiem de o cantitate de energie egală cu cea produsă de mormane întregi de fructe sau de legume. În plus, substanțele lor componente sunt mai concentrate și mai ușor de digerat - ideale pentru cei ce consumă fructe și legume puține sau nu suportă cruditățile.
Și mai consistente decât sucurile clasice sunt însă băuturile-cremă (siropoase), care nu se prepară în storcător, ci în mixer - prin zdrobirea fructelor și legumelor. Spre deosebire de sucurile pure, băuturile-cremă conțin și fibre, foarte necesare pentru digestie și deosebit de hrănitoare.
Dar, atenție: atât cremele, cât și sucurile-piure (combinate, sub formă de cocktailuri) trebuie consumate proaspete, fiindcă substanțele nutritive se degradează extrem de repede.
În cele ce urmează, vă prezentăm câteva rețete de cocktailuri (din sucuri-piure) și băuturi-cremă, pe care le puteți prepara ușor.
Băuturi-cremă
Cremă de zmeură și pepene roșu
Pentru un pahar (0,2 l): Mixați 125 g zmeură și 250 g pepene roșu și amestecați-le cu 100 g chefir și o crenguță de mentă. Zmeura și pepenele sunt bune pentru inimă, iar chefirul conține calciu pentru întărirea sistemului osos.
Cremă de kiwi cu castravete
Pentru un pahar: Zdrobiți în mixer două bucăți de kiwi curățate de coajă, 200 g castravete (fără semințe), o tulpină de țelină și un ardei iute mic (fără nervuri și semințe). Conțin vitamina C în cantitate mare, potasiu (este diuretic) și substanțe active.
Cremă de mere cu hrean
Pentru un pahar: Zdrobiți în mixer un măr - curățat de coajă și partea lemnoasă - 1/2 rădăcină de hrean curățat de coajă, 250 g pepene galben și două crenguțe de mentă. Conține biosubstanțe care protejează celulele și fibre care reduc nivelul colesterolului.
Cremă de banane și fructe de pădure
Pentru un pahar: Zdrobiți cu mixerul 200 g afine (alese), 100 g mure (alese), o banană și o crenguță de busuioc. Efectul: veți îngurgita substanțe care combat radicalii liberi, veți beneficia de energia produsă de hidrații de carbon din banană.
Sucuri
(Cocktailuri - preparate cu storcătorul)
Cocktail de măr + țelină
Pentru un pahar (0,2 l): Se amestecă 100 ml suc natural de mere cu 100 ml suc de țelină și o lingură de salată verde (creață) tăiată mărunt. Este un puternic energizant, datorită conținutului bogat în vitaminele B și C.
Cocktail de sfeclă + portocale
Pentru un pahar: Se amestecă 100 ml suc de portocale cu 50 ml suc de sfeclă și 50 ml zeamă de varză (acră) și se adaugă o linguriță de miere și o lingură de germeni de grâu. Este un suc răcoritor și tonifiant, datorită vitaminelor și substanțelor vegetale vitale pe care le conține.
Cocktail de caise + lapte prins
Pentru un pahar: Se amestecă 50 ml suc de caise cu 200 ml lapte prins și un vârf de cuțit de vanilie rasă (baton). Rezultatul: mai multă vitalitate, datorită betacarotenului și vitaminei C și - în plus - albumină și calciu (pentru oase).
Cocktail de legume + hrean
Pentru un pahar: Se amestecă 100 ml suc de legume (diferite) cu 1/2 rădăcină de hrean (ras), o lingură de codițe de ceapă verde (tăiate rondele) și 100 ml zer. Conține substanțe vegetale bioactive, energizante pentru întregul organism.
ATENȚIE!
Băuturile-cremă se pot prepara și fără mixer, zdrobind miezul de fructe sau legume cu furculița sau cu presa pentru piure. Sunt deosebit de gustoase dacă le amestecați cu cuburi de gheață pisate (puse într-un șervet și mărunțite cu ciocanul sau sucitorul). Se pot folosi și fructe sau legume congelate, al căror conținut în vitamine este adeseori mai ridicat decât cel al fructelor așa-zise "proaspete" (care zac depozitate zile în șir). Pentru acestea este însă nevoie neapărat de un mixer.