O grămadă de facturi neplătite, o ceartă cu partenerul de viață, dar și știrile cu care ne bombardează televizorul: dezastre naturale, economia în declin, șomajul în floare - sunt de-ajuns pentru a vă face să vă năpustiți asupra unei cutii cu bomboane. Cercetările au arătat că perceperea unor greutăți, a unor adversități, precum și lipsa de perspective fac oamenii să mănânce necontrolat. Urmarea? Kilograme care se depun pe nesimțite, cu perfidie. Pierderea sau menținerea greutății e pentru majoritatea dintre noi o grijă în plus. Însă dacă adoptați măcar patru dintre comportamentele pe care vi le sugerăm, susținute cu entuziasm de nutriționiști și de psihologi, veți fi mai slabi și mai sănătoși în câteva zile.
Opriți televizorul
Privitul la televizor, în timp ce mâncați, vă poate aduce multe calorii în plus. Și condusul mașinii sau oricare altă activitate exercitată în paralel cu mâncatul, vă distrage atenția și poate duce, de asemenea, la cantități prea mari de alimente. Sfatul specialiștilor este să puneți ceea ce mâncați pe o farfurie și să stați jos, chiar dacă mâncați singur.
Sunați un prieten
Cu prima ocazie când aveți poftă de un aliment interzis, sunați un prieten și întrebați-l ce mai face. În felul acesta vă redirecționați gândurile. Cercetările au arătat că orice poftă nu durează mai mult de 5 minute, astfel că, atunci când închideți telefonul, nevoia de a devora ceva nepermis va fi mult diminuată.
Vizualizați-vă slabi
Când simțiți că voința cedează, evocați mental o imagine cu propria dvs. persoană dintr-o perioadă când erați supli și arătați grozav. Efectul este neașteptat. Motivația vizuală vă ține centrat pe scopul propus și vă reamintește că acesta este realizabil, din moment ce l-ați atins în trecut.
Devreme la culcare
Încercați să vă duceți la culcare cu 30 de minute mai devreme și să vă treziți dimineața cu 30 de minute mai târziu decât în mod normal. Cercetătorii afirmă că, dacă suntem odihniți, alegem alimente mai sănătoase și suntem mai puțin predispuși ronțăitului permanent, care apare pe fond de oboseală și stres.
Recurgeți la internet
Găsiți-vă prieteni pe internet, în strădania dvs. de a scădea în greutate. Un studiu a arătat că asocierile cu oamenii care au aceeași problemă legată de greutate ajută mult să slăbiți și să vă mențineți.
Purtați haine strâmte
Curățați dulapul de haine "grase". Odată ce ați ajuns la greutatea dorită, eliminați orice piesă de îmbrăcăminte care nu vi se mai potrivește. Ideea de a avea o garderobă cu totul nouă va fi un stimulent puternic pentru a vă menține noua siluetă. Hainele largi sunt inamicul numărul unu al slăbitului. Când purtați haine strâmte, care vi se potrivesc și în care vă simțiți bine, aveți un indicator clar, care vă semnalizează când să apăsați pe frână. Utilizați acest lucru ca pe o modalitate de a rămâne conștient de obiectivele dumneavoastră și pentru a vă ține departe de mâncatul în exces.
Alegeți albastrul
Există un motiv pentru care nu veți vedea multe restaurante sau fast food-uri decorate cu albastru. Credeți sau nu, culoarea albastră funcționează ca inhibitor al apetitului. Deci, mâncați dintr-o farfurie albastră, pe o față de masă albastră, și chiar imbrăcați-vă în albastru, atunci când mâncați. Și evitați roșul, galbenul, portocaliul, în zona în care mâncați, studiile au arătat că aceste culori stimulează apetitul.
Mergeți pe jos
Știați că ardeți calorii atunci când vă plimbați? Desigur, nu atât de multe ca atunci când alergați, dar ardeți, totuși. Dacă nu în altă parte, măcar în drum spre serviciu.
Nu țineți regim
Un plan de alimentație bazat pe restricții și privațiuni vă va provoca frustrare, stres și chiar furie. Acesta este probabil motivul pentru care, după cum au arătat mai multe studii, femeile care au ținut mai multe diete stricte au renunțat la ele și cântăresc cu aproximativ 40 de kilograme mai mult decât cele care nu țin dietă. Specialiștii recomandă femeilor ca, în loc să se gândească la ce nu au voie să mănânce, să își îndrepte atenția asupra a ceea ce au voie, în special alimentele care facilitează pierderea în greutate, cum ar fi cerealele integrale, legumele crude, fructele, fasolea și lintea, nucile și semințele.
Cafea cu puține calorii
Beți cafea simplă. Specialitățile de cafea la modă vin la pachet cu sute de calorii, pentru că au frișcă, zahăr și alte ingrediente. O ceașcă de cafea simplă, atunci când e de bună calitate și bine preparată, are un gust minunat. Folosiți lapte praf degresat la cafea. Veți obține beneficiile nutriționale ale laptelui degresat, care e bogat în calciu și sărac în calorii. Și pentru că apa a fost eliminată, laptele praf nu diluează cafeaua, la fel ca laptele obișnuit.
Luați cinci mese pe zi
În loc de a lua trei mese mari, încercați să programați 5 mese mici, pe tot parcursul zilei. Energia se va menține la un nivel constant, veți evita foamea și, ce e mai important, veți arde mai multe calorii. Masa de seară e bine să fie luată nu mai târziu de ora 19 (cu cel puțin două ore înainte de a vă culca) și să fie cea mai redusă caloric. De multe ori, a mânca mult seara este un factor legat de probleme emoționale și mai puțin de o foame reală.
Mâncați legume gătite apetisant
Atunci când suntem anxioși sau triști, este mult mai probabil să tânjim după o prăjitură sau o felie de tort, decât după legume fierte. Dar a mânca multe legume este una din modalitățile imbatabile de a slăbi sau de a ne menține într-o formă bună. Într-un studiu realizat recent, aproape 80 la sută dintre participanți au raportat că atunci când au crescut aportul de legume pe zi, nu doar că au slăbit, dar și-au îmbunătățit energia și starea de spirit și au redus anxietatea și atacurile de panică. Dacă la o bucată de țelină sau de morcov crude nu ne lasă gura apă, în schimb, o porție de legume crude sau fierte, asezonate cu ulei de măsline aromatizat cu diverse condimente sau legume asortate călite într-un sos dulce-aromat preparat din suc de portocale prospăt, oțet de orez brun, ghimbir proaspăt ras și usturoi tocat ar tenta pe oricine. Mâncați-le alături de o porție de linte, fasole sau orez nedecorticat, și vă veți și sătura.
Mai multă apă și mai mult ceai
În alt studiu recent, apa a fost recunoscută drept un antidot pentru stres. O cercetare făcută în Japonia a arătat, de asemenea, că persoanele care beau cel puțin 5 cești de ceai verde pe zi au avut un nivel de stres cu 20 la sută mai redus decât cele care nu beau, au pierdut în greutate și și-au stimulat imunitatea. În plus, chiar ritualul preparării ceaiului și al sorbirii lui creează un efect calmant. Dacă adăugați și zeama de la o jumătate-o lămâie proaspăt stoarsă, obțineți un cocktail care stimulează absorbția de antioxidanți din alimente.
Mâncați o banană
Deși interzise în mai multe diete, în prezent se apreciază că bananele sunt bogate în nutrienți și ajută la menținerea stării bune de spirit, precum și a siluetei. Într-un experiment realizat în Italia s-a dovedit că sportivii care au mâncat banane au avut un nivel crescut de dopamină, un neurotransmițător care are un rol important în ținerea departe a stărilor depresive. Unele cercetări indică, de asemenea, că nivelurile scăzute de dopamină sunt legate de obezitate. Așa că includeți bananele în gustări pe parcursul zilei. Dacă amestecați o banană cu ciocolată neagră topită și nuci mărunțite și o puneți la frigider, aveți o alternativă de înghețată sănătoasă și cu puține calorii.
Mai multă scorțișoară
Nutriționiștii englezi susțin că scorțișoara echilibrează nivelul de zahăr în sânge, ceea ce face ca starea noastră de spirit să fie mai stabilă, cu urmări pozitive și asupra menținerii greutății. Acest condiment minunat stimulează și activitatea creierului. Presărați scorțișoară peste salata de fructe ori peste iaurt amestecat cu fructe, nuci și fulgi de ovăz. Sau adăugați-o la supă de linte, salată de vinete, fasole sau conopidă la cuptor.
Ciocolata neagră
Bucurați-vă de câteva pătrățele de ciocolată neagră, în fiecare zi, sau încorporați-o în diverse preparate, cum ar fi fulgi de ovăz cu lapte sau salată de fructe. Este de mare ajutor pentru cei care se luptă cu pofta de dulce, are puține calorii și multe efecte benefice. Conține magneziu, excelent împotriva oboselii, depresiei și iritabilității. Reduce nivelul hormonilor de stres și relaxează pereții vaselor sanguine, ceea ce duce la îmbunătățirea circulației și scăderea tensiunii arteriale.
Un mare mic dejun
O masă de dimineață care conține carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase menține nivelul de zahăr în sânge constant. Astfel, foamea vă ocolește și în restul zilei veți mânca rezonabil. Alegeți ceva sănătos și gustos, cum ar fi o omletă sau șuncă slabă cu pâine integrală.
Mult iaurt
Aprovizionați-vă cu iaurt degresat. Un studiu recent relevă că persoanele care au tăiat 500 de calorii din meniu, mâncând iaurt de 3 ori pe zi, au pierdut mai mult în greutate decât cele care au tăiat doar caloriile. Calciul din produsele lactate declanșează un răspuns hormonal care inhibă producția de grăsime a corpului și facilitează eliminarea ei. Firește, alegeți un iaurt cu foarte puține grăsimi.
Împărțiți farfuria
Umpleți jumătate de farfurie cu legume (cu conținut scăzut de calorii și multe fibre). Împărțiți cealaltă jumătate în două părți egale. Într-una puneți pește slab (are multe proteine și dă sațietate mai mare decât carbohidrații sau grăsimile). Umpleți ultima parte cu cereale bogate în fibre, cum ar fi orez brun sau fulgi de ovăz.
Atenție la weekend
Atenție la cum alegeți mâncărurile la sfârșit de săptămână. Un studiu realizat recent la Universitatea Carolina de Nord a constatat că oamenii au tendința de a consuma cu 200 de calorii mai mult, în fiecare zi a meniului de weekend, compus în principal din alcool și grăsimile conținute în grătare.
Mâncați acasă
Luați 90 la sută din mese acasă. E mult mai probabil să mâncați mai mult și, posibil, cu mai multe calorii, atunci când luați masa în oraș.