Războiul kilogramelor

Iulia Vlad
- Sfaturi mici, cu efecte mari -

O grămadă de facturi neplătite, o ceartă cu par­tenerul de viață, dar și știrile cu care ne bombardează televizorul: dezastre naturale, economia în declin, șomajul în floare - sunt de-ajuns pentru a vă face să vă năpustiți asupra unei cutii cu bomboane. Cercetările au arătat că perceperea unor greu­tăți, a unor adversități, precum și lipsa de perspec­tive fac oamenii să mănânce necontrolat. Urmarea? Kilograme care se depun pe nesimțite, cu perfidie. Pierderea sau menținerea greutății e pentru majoritatea dintre noi o grijă în plus. Însă dacă adoptați măcar patru dintre comportamentele pe care vi le sugerăm, susți­nute cu entuziasm de nutriționiști și de psihologi, veți fi mai slabi și mai sănătoși în câteva zile.

Opriți televizorul

Privitul la televizor, în timp ce mâncați, vă poate aduce multe calorii în plus. Și condusul mașinii sau oricare altă activitate exercitată în paralel cu mâncatul, vă distrage atenția și poate duce, de asemenea, la can­tități prea mari de alimente. Sfatul specialiștilor este să puneți ceea ce mâncați pe o farfurie și să stați jos, chiar dacă mâncați singur.

Sunați un prieten

Cu prima ocazie când aveți poftă de un aliment interzis, sunați un prieten și între­bați-l ce mai face. În felul acesta vă re­direcționați gândurile. Cercetările au arătat că orice poftă nu durează mai mult de 5 minute, astfel că, atunci când închideți telefonul, nevoia de a devora ceva nepermis va fi mult di­minuată.

Vizualizați-vă slabi

Când simțiți că voința cedează, evo­cați mental o imagine cu propria dvs. persoană dintr-o perioadă când erați supli și arătați grozav. Efectul este neașteptat. Motivația vizuală vă ține centrat pe scopul pro­pus și vă reamintește că acesta este realizabil, din moment ce l-ați atins în trecut.

Devreme la culcare

Încercați să vă duceți la cul­care cu 30 de minute mai devre­me și să vă treziți dimineața cu 30 de minute mai târziu decât în mod normal. Cercetătorii afirmă că, dacă suntem odihniți, alegem alimente mai sănă­toase și suntem mai puțin predispuși ronțăitului perma­nent, care apare pe fond de oboseală și stres.

Recurgeți la internet

Găsiți-vă prieteni pe internet, în strădania dvs. de a scădea în greutate. Un studiu a arătat că asocierile cu oamenii care au aceeași problemă legată de greutate ajută mult să slăbiți și să vă mențineți.

Purtați haine strâmte

Curățați dulapul de haine "grase". Odată ce ați ajuns la greutatea dorită, eliminați orice piesă de îm­bră­căminte care nu vi se mai potrivește. Ideea de a avea o garderobă cu totul nouă va fi un stimulent puternic pen­tru a vă menține noua siluetă. Hainele largi sunt inamicul numărul unu al slăbi­tu­lui. Când purtați haine strâmte, care vi se po­trivesc și în care vă simțiți bine, aveți un indicator clar, care vă semnalizează când să apăsați pe frână. Utilizați a­cest lucru ca pe o modalitate de a ră­mâne conștient de obiec­ti­vele dumneavoastră și pen­tru a vă ține departe de mân­­catul în exces.

Alegeți albastrul

Există un motiv pen­tru care nu veți vedea multe restaurante sau fast food-uri decorate cu al­bas­tru. Credeți sau nu, culoarea albastră func­­ționează ca inhibitor al apetitului. Deci, mân­cați dintr-o farfurie albastră, pe o față de masă albastră, și chiar imbrăcați-vă în albas­tru, atunci când mâncați. Și evitați roșul, galbenul, portocaliul, în zona în care mâncați, studiile au arătat că aceste culori stimulează apetitul.

Mergeți pe jos

Știați că ardeți calorii atunci când vă plimbați? De­sigur, nu atât de multe ca atunci când alergați, dar ar­deți, totuși. Dacă nu în altă parte, măcar în drum spre serviciu.

Nu țineți regim

Un plan de alimentație bazat pe restricții și priva­țiuni vă va provoca frustrare, stres și chiar fu­rie. Acesta este probabil motivul pentru care, după cum au arătat mai multe studii, femeile care au ținut mai multe diete stricte au renunțat la ele și cântăresc cu aproximativ 40 de kilograme mai mult decât cele care nu țin dietă. Specialiștii recomandă femeilor ca, în loc să se gân­dească la ce nu au voie să mănânce, să își în­drepte aten­ția asupra a ceea ce au voie, în special ali­mentele care facilitează pierderea în greutate, cum ar fi cerea­lele integrale, legumele crude, fructele, fasolea și lintea, nucile și semințele.

Cafea cu puține calorii

Beți cafea simplă. Specialitățile de cafea la modă vin la pachet cu sute de calorii, pentru că au frișcă, zahăr și alte ingrediente. O ceașcă de cafea simplă, atunci când e de bună calitate și bine preparată, are un gust minunat. Folosiți lapte praf de­gre­sat la cafea. Veți obține beneficiile nutriționale ale laptelui degresat, care e bogat în calciu și sărac în calorii. Și pentru că apa a fost eliminată, laptele praf nu diluează cafeaua, la fel ca laptele obișnuit.

Luați cinci mese pe zi

În loc de a lua trei mese mari, încercați să programați 5 mese mici, pe tot parcursul zilei. Energia se va menține la un nivel constant, veți evita foa­mea și, ce e mai important, veți arde mai multe calorii. Masa de seară e bine să fie lua­tă nu mai târziu de ora 19 (cu cel puțin două ore înainte de a vă culca) și să fie cea mai redusă caloric. De multe ori, a mânca mult seara este un factor legat de probleme emoționale și mai puțin de o foame reală.

Mâncați legume gătite apetisant

Atunci când suntem anxioși sau triști, este mult mai probabil să tânjim după o prăjitură sau o felie de tort, decât după legume fierte. Dar a mânca multe legume este una din modalitățile imbatabile de a slăbi sau de a ne menține într-o formă bună. Într-un studiu realizat recent, aproape 80 la sută dintre participanți au raportat că atunci când au crescut aportul de legume pe zi, nu doar că au slăbit, dar și-au îmbunătățit energia și starea de spirit și au redus anxietatea și atacurile de panică. Dacă la o bucată de țelină sau de morcov crude nu ne lasă gura apă, în schimb, o porție de legume crude sau fierte, asezonate cu ulei de măsline aromatizat cu di­verse condimente sau legume asortate călite într-un sos dulce-aromat preparat din suc de portocale prospăt, oțet de orez brun, ghimbir proaspăt ras și usturoi tocat ar tenta pe oricine. Mâncați-le alături de o porție de linte, fasole sau orez nedecorticat, și vă veți și sătura.

Mai multă apă și mai mult ceai

În alt studiu recent, apa a fost recunoscută drept un antidot pentru stres. O cercetare făcută în Japonia a arătat, de asemenea, că persoanele care beau cel puțin 5 cești de ceai verde pe zi au avut un nivel de stres cu 20 la sută mai redus decât cele care nu beau, au pierdut în greutate și și-au stimulat imunitatea. În plus, chiar ritualul preparării ceaiului și al sorbirii lui creează un efect calmant. Dacă adăugați și zeama de la o jumătate-o lămâie proaspăt stoarsă, obțineți un cocktail care stimulează absorbția de antioxidanți din alimente.

Mâncați o banană

Deși interzise în mai multe diete, în prezent se apreciază că bananele sunt bogate în nutrienți și ajută la menținerea stării bu­ne de spirit, precum și a siluetei. Într-un expe­riment realizat în Ita­lia s-a dovedit că spor­­tivii care au mâncat ba­nane au avut un nivel cres­cut de dopami­nă, un neu­ro­trans­mi­țător care are un rol important în ți­ne­rea departe a stări­lor depresive. Unele cer­cetări in­dică, de ase­me­nea, că nive­lu­rile scăzute de do­pamină sunt legate de obezi­tate. Așa că includeți ba­nanele în gustări pe parcur­sul zilei. Dacă a­mes­­tecați o banană cu ciocolată neagră to­pită și nuci mă­run­­țite și o puneți la fri­gider, aveți o al­ter­na­tivă de în­ghe­țată sănătoasă și cu pu­ține calorii.

Mai multă scorțișoară

Nutriționiștii englezi susțin că scorțișoara echili­brează nivelul de zahăr în sânge, ceea ce face ca starea noastră de spirit să fie mai stabilă, cu urmări pozitive și asupra menținerii greutății. Acest condiment minunat stimulează și activitatea creierului. Presărați scorțișoară peste salata de fructe ori peste iaurt amestecat cu fructe, nuci și fulgi de ovăz. Sau adăugați-o la supă de linte, salată de vinete, fasole sau conopidă la cuptor.

Ciocolata neagră

Bucurați-vă de câteva pătrățele de ciocolată neagră, în fiecare zi, sau încorporați-o în diverse preparate, cum ar fi fulgi de ovăz cu lapte sau salată de fructe. Este de mare ajutor pentru cei care se luptă cu pofta de dulce, are puține calorii și multe efecte benefice. Con­ține magneziu, excelent împotriva oboselii, depre­siei și iritabilității. Reduce nivelul hormonilor de stres și relaxează pereții vaselor sanguine, ceea ce duce la îm­bu­nătățirea circulației și scăderea tensiunii arteriale.

Un mare mic dejun

O masă de dimineață care conține carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase menține nivelul de zahăr în sânge constant. Astfel, foamea vă ocolește și în res­tul zilei veți mânca rezonabil. Alegeți ceva sănătos și gustos, cum ar fi o omletă sau șuncă slabă cu pâine inte­grală.

Mult iaurt

Aprovizionați-vă cu iaurt degresat. Un studiu recent relevă că persoanele care au tăiat 500 de calorii din me­niu, mâncând iaurt de 3 ori pe zi, au pierdut mai mult în greutate decât cele care au tăiat doar caloriile. Cal­ciul din produsele lactate declanșează un răspuns hor­monal care inhibă producția de grăsime a corpului și facilitează eliminarea ei. Firește, alegeți un iaurt cu foarte puține grăsimi.

Împărțiți farfuria

Umpleți jumătate de farfurie cu legume (cu conți­nut scăzut de calorii și multe fibre). Împărțiți cealaltă ju­mătate în două părți egale. Într-una puneți pește slab (are multe proteine și dă sațietate mai mare decât car­bo­hidrații sau grăsimile). Umpleți ultima parte cu ce­reale bogate în fibre, cum ar fi orez brun sau fulgi de ovăz.

Atenție la weekend

Atenție la cum alegeți mâncărurile la sfârșit de săptămână. Un studiu realizat recent la Universitatea Carolina de Nord a constatat că oamenii au tendința de a consuma cu 200 de calorii mai mult, în fiecare zi a meniului de weekend, compus în principal din alcool și grăsimile conținute în grătare.

Mâncați acasă

Luați 90 la sută din mese acasă. E mult mai pro­babil să mâncați mai mult și, posibil, cu mai multe calorii, atunci când luați masa în oraș.