Analizând simptomele descrise de dvs., se poate bănui că diareea şi pierderea ponderală importantă au drept cauză incapacitatea pancreasului de a secreta enzimele necesare pentru o digestie adecvată şi pentru absorbţia grăsimilor din dietă. Această stare se numeşte "insuficienţă pancreatică exocrină" şi se datorează, cel mai probabil, unei pancreatite cronice, instalate în decursul unei perioade mai mari de timp. În comparaţie cu durerea persistentă din pancreatita acută, durerea din pancreatita cronică poate varia între: constantă, ocazională, intermitentă sau absentă, aşa cum se întâmplă în cazul dvs. Insuficienţa pancreatică instalată poate determina, aşa cum aţi observat, scăderea ponderală şi emisia unor fecale abundente, moi şi palide (scaun decolorat), urât mirositoare şi amestecate cu grăsimi (steatoree) şi alimente nedigerate. Devine clar că absenţa enzimelor pancreatice (fermenţi), precum amilaza, lipaza sau tripsina face ca alimentele ingerate să nu mai poată fi mistuite corespunzător, astfel că amidonul, grăsimile şi proteinele se elimină aproape întregi prin materiile fecale, iar organismul nu mai poate asimila nutrienţii necesari (malabsorbţie). Ca urmare, organismul slăbeşte mult şi continuu, ţesutul adipos şi musculatura se "topesc", apar frecvent manifestări traduse prin transpiraţii reci, tremurături, paloare, insomnie, aspecte care, laolaltă cu lipsa poftei de mâncare şi diareea (problema dvs. principală), determină scăderea capacităţii fizice şi intelectuale, instalarea asteniei şi a irascibilităţii.
În altă ordine de idei, trebuie spus că pancreatita cronică survine ca urmare a repetatelor accese de pancreatită acută, după boli ale ficatului (ciroză), ale vezicii biliare (calculi, colecistită), ale căilor biliare (angiocolită), după ulcerul duodenal sau după diferite infecţii microbiene şi virale. Aceste aspecte patologice determinante, precizate sau nu, sunt importante, deoarece tratamentul pancreatitei cronice depinde, în bună masură, de rezolvarea sau ţinerea sub control a acestor afecţiuni. Aşa stând lucrurile, este uşor de înţeles că, pentru a combate eficient diareea cronică pe care o acuzaţi, trebuie, mai întâi, rezolvată problema insuficienţei pancreatice (pancreatita), o stare patologică abordată, de obicei, pe două coordonate principale: durerea şi malabsorbţia. Însă, pentru că în cazul dvs. durerea este absentă, tratamentul trebuie să vizeze, preponderent, sindromul de malabsorbţie.
Acest protocol terapeutic presupune administrarea de preparate enzimatice pancreatice (ex. Mezym, Zymogen), care se utilizează pentru a înlocui fermenţii ce nu sunt secretaţi în duoden de către pancreas. Bineînţeles, terapia enzimatică trebuie obligatoriu asociată cu o dietă din care vor lipsi alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi.
Din punct de vedere naturist, ameliorarea deficitului de enzime se poate realiza prin consumul constant de fructe şi legume crude şi, în special, al acelora care sunt cunoscute pentru conţinutul lor de enzime pancreatice, cum sunt Ananasul sau Papaya. Aveţi la dispoziţie şi alternativa administrării de suplimente naturiste care conţin enzime pancreatice şi digestive, cum ar fi capsulele cu extract de Papaya şi Ananas sau produsul Cosm Enzime, promovat de Fares.
În privinţa diareei, puteţi folosi, în măsura în care medicamentele antidiareice consacrate nu vă ajută (Saprosan, Furazolidon etc.), produse naturiste, cum ar fi extractul din mlădiţe de Afin, Biozheolyth, extractul de Mentă, acidul glutamic (L-glutamine), Trifyla (tablete), pulbere de Răchitan (3-4 linguriţe pe zi) sau uleiurile volatile de Muşeţel şi Salvie, care deţin proprietăţi astringente, antiseptice şi antidiareice puternice. Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Mă îngrijorează mulţimea de aluniţe care-mi apar pe corp"
(Răspuns pentru MIRELA - din Arad, F. AS 1038)
Stimată doamnă,
Aluniţa este un nume popular pentru nevi. Nevii sunt aglomerări de celule cutanate, anormale, dar nu şi maligne. Ele pot fi congenitale (de la naştere) sau dobândite (după naştere). Sunt mai des întâlnite la oamenii cu ten mai deschis la culoare, indiferent de rasă. Însă sunt mai frecvent întâlnite la rasa albă decât la cea neagră. Nevii dobândiţi apar cel mai des în deceniile 2 şi 3 ale vieţii. Ele pot apărea pe tot corpul. Se pare că folosirea fotoprotecţiei ar diminua frecvenţa apariţiei nevilor la copiii mici.
Ceea ce descrieţi dumneavoastră, însă, par să fie papiloame. Aceste leziuni au, adesea, culoarea pielii, sunt pedunculate (au un gât), sunt asimptomatice, apărând în zonele unde se pliază pielea (gât, axilă, zona inghinală). Nu au o cauză cunoscută, deşi sunt întâlnite frecvent la oamenii supraponderali. Una dintre complicaţiile frecvent întâlnite este traumatizarea lor (prin lănţişoarele purtate drept podoabă pe gât, de pildă), ceea ce poate provoca durere, sângerare sau infecţie. Mai pot fi strangulate (sucindu-se pe propriul gât). Ele sunt benigne.
Primul pas în tratament şi prevenţie este slăbirea.
Puteţi încerca şi unele medicamente homeopate, Nitric acidum, Silicea, Thuja. Papiloamele trebuie deosebite de veruci (negi), care au o suprafaţă aspră, în timp ce ele sunt netede. În afară de cele descrise, există şi keratoze actinice (mai puţin probabil să fie cazul dumneavoastră), care sunt leziuni de regulă maronii, cu margini neregulate, plate (apărând ca nişte pete uşor reliefate), în zonele expuse soarelui - cap, braţe, mâini, gambe, precum şi pe piept şi spate, în zona superioară. Sunt considerate leziuni premaligne şi trebuie urmărite cu mare grijă de către un specialist. Consider că este bine, având în vedere deschiderea subiectului "aluniţe" şi declanşarea sezonului actual al vacanţei de vară, să spun câteva lucruri despre acestea.
Transformarea nevilor este mereu o sursă de mare îngrijorare pentru dermatologi, deoarece melanomul malign este o formă de cancer cutanat foarte gravă şi tot mai des întâlnită. Nevii (aluniţele) trebuie văzuţi de un medic, dacă se schimbă aspectul (simptome, culoare, mărime, topografie), iar cei cu nevi multipli să fie controlaţi regulat de către specialist.
În evaluarea nevilor, semnele alarmante includ o regulă simplă, de ABCDE:
A= asimetrie (o jumătate nu seamănă cu cealaltă)
B= "border", adică margine (care trebuie să fie regulată); marginile neregulate, "ciupite" etc. sunt semne suspicioase.
C= culoarea trebuie să fie uniformă. Culorile multiple - în special albastru, gri, alb şi roşu - ridică semne de întrebare.
E= evoluţie, adică modificări în aspect, creştere, simptomatologie sunt semne de întrebare.
Nevii trebuie căutaţi şi în locuri ascunse, cum ar fi între degetele de la picioare, căci aici, malignizarea (adică evoluţia spre cancer) poate fi rapidă.
Dacă unul dintre aceste semne este prezent, este cazul să cereţi urgent o consultaţie dermatologică.
Cu privire la "depigmentarea pielii de pe mână", este foarte posibil să aveţi vitiligo, care este legat de stres şi este considerat o boală imună. Totuşi, mai sunt alte posibile diagnostice, ceea ce impune recomandarea unui consult de specialitate, pentru a clarifica cât mai bine problema. Vă urez succes!
Centrul de consultanţă naturopată "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro
"Tatăl meu are metastaze, după un melanom malign"
(Răspuns pentru CLAUDIA BUCA, F. AS nr. 1054)
Melanomul malign cutanat este o formă de cancer al pielii extrem de agresivă. Factorii favorizanţi ai acestei boli sunt expunerea îndelungată la radiaţii ultraviolete, tenul palid, părul blond sau roşu (natural), ochii albaştri, ereditatea (aproximativ 10% dintre bolnavii cu melanom malign survin la membrii aceleiaşi familii), mutaţii ale unor gene cu rol în diviziunea celulară normală, prezenţa nevilor atipici, unele traumatisme.
Mai rar, melanomul se poate dezvolta şi la nivel vaginal, anal sau al globului ocular. Metastazele pot să apară pe orice organ, dar cel mai frecvent sunt afectate ficatul, plămânii, sistemul nervos central şi glandele suprarenale. Tratamentul alopat include chirurgia, radio sau chimiopterapia, transplantul autolog de măduvă.
În cazul tatălui dvs., fiind vorba de metastaze hepatice, pulmonare şi osoase, este necesară analiza atentă a documentelor medicale şi elaborarea unui program de tratament complex. Este bine de ştiut că nu se poate face un tratament eficient cu un singur produs, şi sunt necesare protocoale terapeutice gândite de persoane cu experienţă în domeniu şi care să ţină cont de simptome, evoluţia bolii, afecţiunile conexe, vârsta pacientului etc. Se evită, astfel, folosirea unor produse "din auzite", care rezolvă orice problemă de sănătate!
În Centrul de Consultanţă Naturopată SECOM(R), folosim produse naturale premium, care conţin extracte standardizate în doze optime. Cele peste 160 de produse pe care le avem la dispoziţie ne permit elaborarea programelor de tratament adaptate cazului concret al fiecărui pacient. Şi în medicina complementară "există bolnavi, nu boli".
În cadrul Centrului de Consultanţă SECOM(R) funcţionează un magazin de unde pot fi procurate produsele recomandate. De asemenea, puteţi beneficia de carduri de fidelitate cu reduceri şi promoţii lunare, la achiziţionarea produselor.
Dr. CĂTĂLIN LUCA - Cabinet BIONATURA PLUS, tel. 0752/15.29.70, 0752/15.29.71, e-mail: contact@bionaturaplus.com
www. bionaturaplus.com
"Am dureri cumplite la înghiţit, parcă mi se găureşte pieptul"
(Răspuns pentru MIHAELA - Bucureşti,
F. AS nr. 1076)
Este necesar să eliminaţi din alimentaţie, pentru o perioadă de timp, orice tip de lactate, carnea de porc, vită şi oaie. Ca direcţie de tratament, vă recomand o purificare, oxigenare şi regenerare la nivelul sistemului nervos central, care a fost bulversat din cauza unui şoc emoţional pe care l-aţi avut în trecut. Astfel, tratăm în paralel şi simptomatologia.
Luaţi câte 2 capsule de Activ Protect Zeolit, de două ori pe zi, iar după o săptămână, creşteţi doza la câte 3 capsule, de două ori pe zi. În paralel, luaţi Biostem - 2 capsule dimineaţa (timp de o săptămână), apoi 2 dimineaţa şi 2 seara, plus tratamentul cu Oxigenare Celulară (conform prospectului, mărind doza cu câte o picătură la fiecare două zile). Faceţi un amestec din următoarele plante: 100 g răchitan, 100 g sânziene, 100 g tei, 100 g captalan, 100 g lavandă, 100 g busuioc şi 100 g salvie. Puneţi 5 linguri din acest amestec într-un litru de apă şi faceţi un macerat la rece: agitaţi bine, apoi lăsaţi la macerat până dimineaţa. Strecuraţi lichidul obţinut şi păstraţi-l la rece, într-un recipient de sticlă. Cantitatea obţinută se bea pe tot parcursul zilei, cu înghiţituri mici, după ce-l plimbaţi bine prin gură.
Cumpăraţi de la Plafar extract gemoterapic de tei şi coacăz negru. Trebuie să luaţi din fiecare câte 20 de picături, de trei ori pe zi. Înainte de culcare, se amestecă 2-3 linguri de argilă ALGO cu apă, până se obţine o pastă mai groasă. Se pune cataplasma pe zona gâtului şi se ţine până dimineaţă. Urmaţi întregul tratament timp de două luni. Am rugămintea să ne comunicaţi cum vă simţiţi, pentru a vă indica tratamentul în continuare.