Reţetă salutară pentru toxiinfecţie alimentară
Toxiinfecţiile alimentare se manifestă prin febră până la 40° şi multe scaune (5-15 pe zi). Sunt urgenţe medicale care dacă nu sunt tratate imediat pot duce la deces. De aceea se cheamă salvarea şi eşti internat în spital, unde se fac perfuzii. Eu m-am tratat pe mine şi încă 4 persoane acasă, cu un tratament simplu şi am rezolvat problema în 2 zile (ieftin). Iată reţeta: 2 tablete de NoSpa şi 2 capsule de Ercefuryl se iau deodată, cu ceai de muşeţel sau mentă. Ercefurylul este un antibiotic care combate uimitor infecţia digestivă, iar NoSpa combate spasmele digestive. După numai o oră, febra începe să scadă şi, în 6 ore, scade complet. În acest timp, pot să mai apară scaune, dar puţine. Timp de 6 ore, nu se mănâncă nimic. Se bea ceai de muşeţel (fără reţinere). La 6 ore de la începutul tratamentului, se iau alte 2 tablete de NoSpa şi alte 2 capsule de Ercefuryl. După 6 ore dispar şi scaunele. În acest timp, se poate mânca pâine albă prăjită, cu piept de pui fiert în apă şi cu orez fiert, până ajunge mucilagiu. Această alimentaţie induce floră de putrefacţie, care combate fermentaţia. Pentru întreţinere, se poate lua şi în a doua zi 1 Ercefuryl şi 1 NoSpa la 6 ore. La nevoie, chiar câteva zile. Şi în a doua zi se mănâncă tot carne fiartă slabă, cu ceai de muşeţel sau mentă, orez fiert, pâine albă prăjită. Dacă după 2 zile nu mai aveţi scaune, se întrerupe tratamentul. Este bine ca în continuare să se ţină un regim care exclude crudităţile, laptele, grăsimile, prăjelile, dulciurile concentrate, excitantele (1 săptămână). Am ajuns la această reţetă, combinând sfaturile a doi medici. Unul mi-a recomandat Ercefuryl, iar celălalt NoSpa. N-a fost salutar niciunul, dar combinate, rezolvaţi problema ieftin şi evitaţi internarea în spital. În 1-2 zile sunteţi recuperat acasă.
FLORICA ANGHELESCU - Calea Moşilor 205, bl. 11B, ap. 18, sector 2, Bucureşti
Ajutoare pentru diabetici
* Salvia. Se bea în fiecare zi câte o cană de decoct de salvie.
* Schinduful. Se beau zilnic 2-3 căni de infuzie. Tratamentul durează un an.
Prepararea infuziei: se macină o lingură cu seminţe prin râşniţă, iar pulberea obţinută se pune la infuzat într-o cană cu apă fierbinte, 10 minute. Se strecoară şi se consumă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă.
* Extractul de dud Zuccarin (disponibil în farmacii) echilibrează glicemia.
* Scorţişoara. În diabet, scorţişoara contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Se bea în fiecare dimineaţă o cană cu ceai, în care s-a presărat şi un vârf de cuţit de scorţişoară.
* Anghinarea. Cura cu ceai de anghinare ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Tratamentul nu e bine să dureze mai mult de 30 de zile, deoarece poate duce la apariţia unor colici hepatobiliare.
* Ceapa. În diabet, se ia tinctură de ceapă, 10-15 picături pe zi.
* Cicoarea. Reglează nivelul de glicemie. Se bea câte o ceaşcă cu decoct înainte de masă. Rădăcina de cicoare se fierbe cam 15 minue, se bea înainte de masă.
* Frunzele de afin. Se prepară un ceai care are proprietatea de a scădea zahărul din sânge, datorită mirtilinei, numită şi "insulină vegetală". Pentru a mări eficacitatea ceaiului, frunzele de afin se pot asocia cu păstăi de fasole uscate şi frunze de dud. Se bea câte o ceaşcă înaintea fiecărei mese principale.
* Soia ameliorează diabetul. Preparatul se obţine din 250 g boabe de soia la un litru şi un sfert de apă. Se pune la înmuiat, se lasă 48 de ore, apoi se scurge (fără a se arunca lichidul). Se dau boabele de 2 ori prin maşina de tocat carne şi se trec o dată prin sită. Se amestecă piureul cu apa şi va rezulta astfel laptele de soia. Se ia timp de 10 zile, seara, înainte de culcare, cu înghiţituri mici.
* Ajutaţi regimul şi cu un ceai cu efect hipoglicemiant: infuzia de obligeană. Se prepară dintr-o lingură de rizom uscat şi mărunţit, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoară. Se iau 4-5 linguri pe zi. Ceaiul se bea cu regularitate, zilnic. Dacă-l beţi zilnic, vă puteţi "răsfăţa", apoi, cu o ciocolată pentru diabetici sau ceva fructe.
Alimente cu proprietăţi hipoglicemiante:
* fasole verde, pătlăgele vinete şi roşii, spanac, urzică, salată, năsturel, varză
* lămâi, mere, afine, coacăze negre (se consumă cu restricţie)
* decoct de ovăz (0,5-1 l zilnic)
* ceapă, usturoi.
Alimente permise fără restricţie:
* brânză de vaci, ouă (nu mai mult de 5 ouă pe săptămână), grăsimi vegetale, unt, lapte, iaurt neîndulcit, lapte bătut, polen, peşte slab, carne.
* baza alimentaţiei o constituie salatele şi mâncărurile din legume ca: andive, ardei, castraveţi, conopidă, dovleac copt, dovlecel, fasole verde, spanac, lobodă, mămăligă, roşii, vinete, sparanghel, varză albă, ceapă, ţelină, usturoi, păpădie, cicoare, urzică.
Reţetă utilă în alimentaţia diabeticilor
Pui în stil oriental
Ingrediente (pentru 4 porţii; glucide/porţie: 12 g): busuioc şi mentă proaspete, 3 fire de ceapă verde, 2 căţei de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, o linguriţă de ghimbir ras, o vânătă mică (tăiată cubuleţe), 2 ardei graşi - tăiaţi julien, 500 g piept de pui - tăiat fâşii, 2 linguri sos de soia, o linguriţă de pudră de ginseng, sare, piper alb, după gust.
Mod de preparare: Busuiocul, menta, ceapa verde tocată grosier, usturoiul şi ghimbirul se pun în blender şi se mixează până la omogenizare. Separat, se călesc vânăta şi ardeii, se adaugă fâşiile de piept de pui, sosul de soia şi cockteiul de plante aromatice. În final, se pune pudră de ginseng, sare şi piper. Preparatul se serveşte cald.
(Ginsengul conţine o substanţă antidiabetică, denumită ginsecozid, care pe de-o parte, stimulează producţia pancreatică de insulină, iar pe de altă parte, "diminuează glicogeneza hepatică".)
Dr. CORINA BĂRBUŢĂ - Huşi, jud. Vaslui
Infecţii peniale
Acum 45 de ani, pe penis mi-au apărut vegetaţii albicioase. M-am operat la un spital din Iaşi. S-a răzuit vegetaţia, care şi-a făcut din nou apariţia, necesitând o altă intervenţie chirurgicală. Un farmacist din Moineşti, judeţul Bacău, mi-a recomandat să tamponez vegetaţia cu acid acetic glacial. Am pus vată în vârful unui băţ de chibrit şi am tamponat locurile cu vegetaţie. În câteva săptămâni, am scăpat de această problemă. Cu deosebită consideraţie,
FLORIAN TRIFU - Buzău