Fructe pentru mai multă energie și fericire
Responsabile cu buna dispoziție
Ceva dulce ne binedispune. Un studiu efectuat la Universitatea din South Alabama dovedește că dulciurile pot ameliora eficient și pe termen lung labilitatea afectivă. Ca să nu vă simțiți vinovați pentru încălcarea unor principii de nutriție la care ați aderat, ignorați ispitele dulci, prelucrate industrial, din rafturile supermarketurilor, și delectați-vă mai bine cu o salată preparată din pepene galben, banane coapte și pepene verde. Avantajul special oferit de această combinație: găsiți în ea o cantitate mare de mangan - un oligoelement, cu ajutorul căruia vă veți simți proaspeți, activi și optimiști.
Antidepresive naturale
Stările depresive și tulburările de somn legate de ele sunt provocate de un deficit de serotonină. O hrană care să conțină din belșug aminoacidul numit triptofan poate ridica nivelul serotoninei pe cale naturală, deoarece organismul transformă de la sine triptofanul în serotonină, care este considerată "hormonul fericirii". Deosebit de bogate în substanța cu efect miraculos sunt afinele de pădure, kiwi, merișoarele și prunele. Dar rețineți: stările depresive care nu dispar în decurs de două săptămâni au neapărată nevoie de tratament. Deci, aveți grijă de dvs.
Energizante la purtător
Cei mai mulți dintre noi au o sumedenie de griji pe cap și consumă prea multe alimente acidifiante: zahăr, produse din făină albă, carne, cafea și alcool. Acestea stresează organismul, răpindu-i energia care i-ar fi de fapt necesară pentru întărirea sistemului nervos. Pentru a vă determina echilibrul acido-bazic, puteți întrebuința o lamelă de testare, cumpărată de la farmacie. În cazul când ea vă indică o valoare prea acidă, mâncați înainte de fiecare masă o porție de fructe cu alcalinitate mare: banane, caise, ananas, coacăze negre sau kiwi. Dar de ce nu le-ați încerca și preparate termic? Rondelele de banane călite în tigaie sau un curry cu ananas și caise sunt o delicatesă, și în lunile de vară.
Fructe pentru sistemul circulator
Protecție contra accidentului vascular cerebral
Este dovedit științific faptul că, mâncând zilnic fructe, putem preveni accidentul vascular cerebral. Cercetătorii olandezi au fost interesați să afle dacă există o legătură între culoarea fructului și eficiența lui ca protecție. Au fost înregistrate accidentele vasculare apărute pentru prima dată pe un număr de 20.069 de persoane, având vârsta medie de 41 de ani. La începutul studiului, participanții nu sufereau de niciun fel de afecțiuni cardiovasculare. Într-o perioadă de 10 ani, au survenit în total 233 de accidente vasculare. Din analiza datelor a reieșit că un consum mare de fructe cu pulpă albă a redus riscul de accident vascular cu 52%, procent superior celui constatat la fructele de alte culori. Iată un motiv întemeiat ca să mâncați zilnic mere și pere.
Cum vă micșorați tensiunea arterială
Kiwi e absolut imbatabil: trei kiwi pe zi au un efect hipotensor mai puternic decât un măr. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Oslo au ajuns la această concluzie, după ce au testat vreme de două luni 118 persoane, împărțite în două grupuri: primii mâncau în fiecare zi câte un măr mare, iar ceilalți - trei kiwi. Participanții, bărbați și femei, aveau în jur de 55 de ani și prezentau, la debutul studiului, o tensiune arterială ușor mărită. Ea a scăzut la ambele grupuri, însă mai accentuat la mâncătorii de kiwi, decât la grupul hrănit cu mere. Specialiștii presupun că faptul se explică prin acțiunea antioxidantă a luteinei conținute în kiwi.
Fructe pentru o imunitate mai bună
Adio, răceală!
Dacă doriți să luați măsuri de prevenire împotriva guturaiului și a tusei, alegeți fructele cu conținut bogat de caroten. Acesta le colorează pulpa în portocaliu și, odată ajuns în organism, este prelucrat și transformat în vitamina A, indispensabilă bunei funcționări a sistemului imunitar. Cantități apreciabile de caroten se găsesc în mango, papaya, caise, piersici și nectarine. Când răceala s-a declanșat deja, vitamina C vă ajută să vă însănătoșiți mai repede: în zilele de vară, beți cu înghițituri mici o limonadă fierbinte. Turnați zeama stoarsă dintr-o lămâie într-un pahar cu apă încălzită la aproximativ 60°C. Dacă apa e mai fierbinte, principiile active din lămâie se pierd.
Prevenție anti-cancer
Oncologul T. Colin Campbell demonstrează în celebra sa carte "Studiul China" că un consum sporit de fructe și legume reduce drastic riscul de apariție a cancerului, mai ales dacă, în același timp, vom renunța în alimentație la carne, pește, ouă și lactate. Pe scurt: niciun fel de proteine animale. Autorul pune la dispoziția cititorilor săi cifre care arată că în acele regiuni ale Chinei unde locuitorii se hrănesc aproape exclusiv cu alimente de origine vegetală, excluzând proteinele animale, se înregistrează neobișnuit de puține îmbolnăviri de cancer. Pentru a conferi valabilitate științifică observațiilor sale de pe teren, cercetătorul a confirmat și prin experimente de laborator acțiunea profilactică a fructelor și legumelor. S-a stabilit astfel că fructele cele mai eficiente în prevenirea cancerului sunt zmeura, afinele și căpșunile. De asemenea, sunt bune și citricele, utile pentru conținutul lor ridicat de vitamina C, de pildă, portocala și grepfruitul.
Fructe pentru frumusețea pielii și a părului
Ten strălucitor
Cinci porții de fructe și legume pe zi, timp de 4 săptămâni, sunt suficiente pentru ca pielea de pe față să capete o culoare proaspătă, ne informează un studiu efectuat de dr. Ian Stephen, de la Universitatea Nottingham. Morcovi și roșii la felul principal, caise, piersici și pepene verde ca desert - iată ce simplu se poate obține efectul dorit. Iar nuanța tenului dvs. va fi mai frumoasă decât bronzul.
Sănătatea pielii, a părului și unghiilor
Când pielea e uscată și se descuamează, iar unghiile și firele de păr devin friabile, organismul are nevoie de un supliment de vitamină C. Pe cât posibil, sursa ar trebui să fie fructele proaspete, deoarece vitamina C naturală este valorificată optim de către organism. Ea neutralizează radicalii liberi care se formează în corpul nostru din cauza alimentației nesănătoase, a stresului și a substanțelor toxice, preluate din mediu. Printre altele, radicalii liberi sunt responsabili pentru apariția ridurilor. Deosebit de bogate în vitamina C sunt merele, măceșele, kiwi și citricele.
Combaterea ridurilor
"Multe soiuri de fructe protejează pielea prin acțiunea lor antioxidantă, putând chiar să repare fibrele de colagen distruse", afirmă specialiștii. Prin urmare, o nutriție corectă ne poate netezi ridurile! Cele mai eficiente în combaterea ridurilor sunt fructele-boabe: afinele, murele, căpșunile și zmeura. În lunile de iarnă, cele care ne ajută să avem o piele catifelată și fermă, cu aspect tineresc, sunt stafidele, prunele și caisele uscate.
Curățarea porilor în profunzime
Caisele, piersicile, mango și alte fructe cu pulpa galben-portocalie vă ajută să luptați cu acneea juvenilă, precum și cu cea apărută după vârsta de 35 de ani, realizând un aport masiv de caroten, care se transformă ulterior în vitamina A. Aceasta stabilizează și vindecă pielea. Pentru ca organismul s-o poată sintetiza mai repede și valorifica mai bine, se recomandă ca fructele să fie mâncate împreună cu vitamina E (care se găsește, de exemplu, în alunele de pădure și în arahide).
Fructe pentru o siluetă perfectă
Nu vă înfometați
Faceți foame pentru a slăbi? În felul acesta, nu veți rezista multă vreme. Veți avea mai multe șanse de succes dacă mâncați după pofta inimii fructe cu un conținut ridicat de fibre. Smochina proaspătă este o revelație culinară și oferă o bogăție de enzime, care stimulează digestia. Totodată, datorită fibrelor sale, ne ajută să ne simțim sătui mai mult timp. Această calitate o au și prunele, corcodușele și renglotele. În plus, ele acționează și ca o vitamină B naturală (vitamina nervilor). Iar persoanele care își impun un regim de slăbire au într-adevăr mare nevoie de nervi rezistenți.
Digestie bună, siluetă fermă
Ananasul curăță stomacul și intestinul. Enzima numită bromelaină, prezentă din abundență în ananas, descompune proteinele și stimulează digestia. Pigmentul antocian, care dă cireșelor frumoasa lor culoare roșie, are un efect antiinflamator și antioxidant. Astfel, cireșele ajută organismul să formeze țesut conjunctiv nou. Rezultatul estetic: pielea rămâne fermă și elastică, atât în timpul, cât și după cura de slăbire. Însă cireșele pot face mai mult: ele acționează și împotriva gutei. Cercetătorii din Boston au constatat, în cadrul unui studiu, că două porții de câte 10 cireșe pe zi scad cu 35% riscul de declanșare a unei crize de gută.
Goji, arma secretă
Datorită bogăției sale de nutrienți și de substanțe vegetale secundare, goji este nelipsit din terapiile medicinei tradiționale chineze, fiind supranumit "fructul stării de bine" (se găsesc și la noi). Boabele deshidratate conțin în cantitate mare antioxidanți, vitamine din complexul B, vitamina C și toți aminoacizii esențiali. Pot fi amestecate în müsli sau mâncate ca gustare, între mese.
Ce trebuie să știți despre fructele boabe
Căpșuni
Căpșunile de cultură fac adesea impresie mai mult prin mărime, decât prin gust. Totodată, ele sunt de multe ori stropite cu pesticide. De aceea, ar fi ideal să vi le procurați din culturi bio. Căpșunile nu se mai coc după ce au fost culese, deci cumpărați numai fructe roșii, bine coapte. Ca toate fructele-boabe, căpșunile au o pondere mare de antioxidanți și în același timp conțin multă vitamină C.
Zmeură
Zmeura este foarte perisabilă, motiv pentru care trebuie cumpărată și mâncată proaspătă, fiindcă nu rezistă mai mult de câteva zile. Dulceața ei naturală o recomandă ca bază pentru diverse deserturi estivale. Dacă totuși simțiți nevoia, îi puteți adăuga un îndulcitor alternativ, cum ar fi cel din ștevie ori sirop de agave.
Coacăze
Cumpărați-le și păstrați-le totdeauna pe tulpina lor, deoarece astfel rămân zemoase și se mențin proaspete mai mult timp. Coacăzele roșii au gustul mai acrișor decât cele albe. Ele au un conținut de vitamina C mult mai mare decât lămâile. Ați știut?
Agrișe
Pe cât posibil, preparați-le cât mai curând după ce au fost culese. Când le cumpărați, aveți grijă ca fructele să mai aibă codița care le păstrează prospețimea. Agrișele tari sunt potrivite pentru a fi fierte și coapte. Cele cu coaja subțire, aproape transparentă, pot fi mâncate și crude.
Mure
Cine și le culege singur ar trebui să se țină cât mai departe de șosele. Căci praful și murdăria se lipesc cum nu se poate mai bine de perișorii fini de pe suprafața boabelor. Dacă doriți să le depozitați în frigider, întindeți fructele uscate în prealabil pe un prosop de hârtie, deoarece ele mucegăiesc foarte ușor. La fel ca și celelalte fructe-boabe, murele au puține calorii (43 kcal/100 g), în schimb, multă aromă.
Afine
Afinele de pădure au un gust mai bun și conțin mai mulți nutrienți decât cele de cultură. Ambele soiuri nu rezistă mult timp, se înmoaie și se terciuiesc repede, dar se pot conserva excelent prin congelare, pentru a fi introduse mai târziu în brioșe sau prăjituri.
Spune-mi ce fructe îți plac, ca să-ți spun cine ești
Merele
Iubitorii de mere sunt oameni care iubesc natura, trăiesc cu intensitate clipa prezentă și cuceresc prin firescul atitudinii lor. Se relaxează cu ușurință. Printre punctele lor forte se numără o excelentă capacitate de concentrare.
Bananele
Fiindcă nu stați locului nici o secundă, aveți nevoie de o hrană care să vă aprovizioneze cu energie. După programul sportiv, bananele vă umplu rezervorul cu un "combustibil" nou. Vă plac și călite sau coapte, căci așa devin și mai dulci. Psihologii sunt de părere că banana mai indică delicatețe și tendința de a lua mereu lucrurile în glumă.
Căpșunile
Datorită tulpinilor scunde, ele erau privite în Evul Mediu ca un simbol al modestiei și al nobilei smerenii. Mult mai târziu, poeții au început să le asemene cu buzele femeilor. Oricum, căpșunile sunt fructele preferate ale multor fete tinere. Precum și ale acelor femei (de mult) adulte, care și-au păstrat farmecul adolescentin.
Rodia
Este fructul zeițelor: al Afroditei din mitologia greacă și al "omoloagei" sale romane, Venus. Rodia simbolizează frumusețea, feminitatea, pasiunea și creativitatea.
Cireșele
Colorate într-un roșu intens, cărnoase și suculente, cireșele simbolizează abundența, savoarea și erotismul. Le întâlnim folosite ca simbol în toate formele de artă, de la pictură la film și literatură. Iar dvs.? Le mâncați pur și simplu - și știți de ce.
Portocala
Atât fructul ca atare, cât și culoarea portocalie sunt percepute ca fiind energizante, simbolizând bucuria de a trăi. Pentru dvs., o sursă de energie pozitivă este binevenită, întrucât v-ați propus să obțineți cât mai mult de la viață și să țineți mereu tristețea la distanță. Și când se mai întâmplă să cădeți, vă ridicați de fiecare dată.
Papaya
Localnicii din sud-estul Asiei o mănâncă în diferitele ei etape de maturizare, însă preferă în general pulpa verde a fructului necopt, din care prepară o salată. Având un gust foarte iute, ea e mărunțită și i se adaugă un sos de pește. Pe mesele noastre ajung mai degrabă fructele coapte, dulci. Poate că și la dvs. există o asemenea dualitate? Foarte bine, căci asta vă dă un aer misterios și incitant.
Mango
Străvechi legende indiene îl laudă ca fiind hrana zeilor. Chiar și în zilele noastre fructul cu pulpa aurie a rămas un fel de simbol național. Indienii nu uită că un arbore de mango făcea umbră în grădina lui Buddha. Și dvs. cunoașteți asemenea locuri magice, care vă dăruiesc liniște și forță. Fie ele din realitate sau din vise. De acolo provine strălucirea ce radiază din persoana dvs.
Rubarba
Botanica așează rubarba în categoria legumelor, însă europenii o prepară ca pe fructe. Altfel stau lucrurile în regiunea ei de proveniență, Himalaia. Rubarba este o plantă cu atribute la superlativ, dinamismul ei se vede chiar și din simplul fapt că poate fi culeasă deja în luna aprilie. Mai sus, mai repede, mai departe - aceasta pare să fie deviza ei, dar și a dumneavoastră.
Fructe sălbatice pentru sănătatea dvs.
Socul
Îl puteți recolta din luna mai până toamna târziu. Până în iulie, culegeți florile albe și parfumate de soc, din care preparați jeleuri, înghețată sau ceai. Din luna august se formează boabele. Acestea se fierb, iar zeama e un leac bun pentru gripe și răceli.
Porumbele
Cel mai bine va fi să adunați fructele de porumbar abia după primul ger, fiindcă atunci gustul lor devine mai puțin aspru. Prin fierbere obțineți o zeamă astringentă, care combate stările de oboseală și epuizare fizică, are o acțiune detoxifiantă și diuretică.
Cătina
Se recoltează în lunile septembrie și octombrie, însă cu mare prudență, fiindcă boabele cresc lipite de crengi, iar acestea sunt prevăzute cu țepi. De aceea, protejați-vă mâinile cu o pereche de mănuși groase și "mulgeți" crengile, adică striviți fructele direct pe ele, lăsând sucul să se scurgă într-un vas pus dedesubt. Acasă, îl veți strecura printr-o pânză curată. Sucul de cătină este cea mai bună sursă autohtonă de vitamina C.
Măceșele
Cu cât le culegeți mai târziu toamna, cu atât gustul lor va fi mai dulce. Fructele conțin foarte multă vitamină C (și anume, în mod excepțional, una rezistentă la fierbere), ca și A, împreună cu vitamine din complexul B. Când preparați un ceai de măceșe, întrebuințați toate părțile fructului, inclusiv sâmburii și coaja, pentru a extrage maximum de substanțe nutritive. Măceșe deshidratate găsiți în magazinele naturiste.