De cele mai multe ori, menopauza este un stadiu al vieţii ce se instalează treptat, printr-o stare de tranziţie care presupune un întreg ansamblu simptomatic, cu reverberaţii de ordin fizic, dar şi psihic. Însă atunci când ea se produce forţat şi artificial, în urma unei histerectomii (cazul dvs.) sau a unei ablaţii (extirpare chirurgicală) de ovare, fluctuaţiile hormonale se produc mai mult brusc decât progresiv, iar organismului îi este foarte greu să se adapteze asaltului hormonal hipofizar (hormonul de stimulare foliculară, hormonul luteinizant) care, în absenţa structurilor receptive, lucrează în gol. Aşa se explică diversitatea de semne şi simptome neplăcute pe care le acuzaţi, cum sunt irascibilitatea, ameţelile, insomnia, bufeurile, stările generale proaste, depresia etc. Altfel spus, calitatea vieţii unei femei aflate în această situaţie poate fi serios afectată, mai ales dacă diminuarea valorilor hormonale (estrogen, progesteron) este bruscă, spre deosebire de situaţia în care reducerea hormonală se produce lent şi liniar, caz în care simptomele pot fi mai puţin intense şi, uneori, chiar nesemnificative.
Sigur că, exceptând tulburările emoţionale, insomniile şi manifestările neuro-vegetative neplăcute, menopauza mai creşte şi riscul de apariţie a unor afecţiuni cum sunt osteoporoza, boala arterelor coronare şi chiar cancerul de sân. De aceea, consider că ar fi util să discutaţi cu medicul dvs. despre căile prin care puteţi reduce riscul acestor afecţiuni frecvente. Spun asta deoarece semnele şi simptomele menopauzei (naturală sau chirurgicală) pot fi adeseori tratate printr-o medicaţie adecvată. Mai mult, unele modificări în stilul de viaţă pot fi şi ele utile pentru combaterea simptomelor menopauzei. Dieta echilibrată, exerciţiul fizic regulat şi evitarea tuturor factorilor declanşatori ai diferitelor probleme (ex. stres, căldură, alimente prea condimentate, cofeină etc.) vă pot ajuta să treceţi mai uşor prin acest stadiu de viaţă, având simptome mai puţine şi mai puţin severe.
Contrar aşteptărilor dvs., se pare că medicaţia urmată până în prezent nu a avut efectele favorabile scontate şi, de aceea, consider că ar fi util să încercaţi şi o abordare naturistă a problemelor cauzate de menopauză, fără a renunţa brusc la metodele convenţionale de tratament. Este posibil ca, în cazul dvs., să fie nevoie chiar de un tratament de substituţie hormonală care, deşi controversat, în ceea ce vă priveşte nu implică nici un risc, pe motivul că, neavând uter, estrogenii se pot administra singuri, fără progestative, caz în care nu are rost să vă faceţi griji în legătură cu creşterea riscului de cancer endometrial.
Revenind la soluţiile naturiste de combatere a simptomelor menopauzei, trebuie spus că, în magazinele şi farmaciile naturiste, se găsesc o mulţime de remedii menite să atenueze manifestările neplăcute consecutive climacteriului, care vizează atât tulburările emoţionale şi neuro-vegetative, cât şi suplinirea deficitului hormonal responsabil de apariţia unor patologii mai serioase. Mă refer, în principal, la suplimentele bazate pe extracte din Lemn-dulce, Trifoi roşu, seminţe de Mărar, Creţişoară, Sulfină, Păducel, Valeriană etc. Totuşi, în opinia mea, cred că ar trebui să vă orientaţi, în primă instanţă, spre două produse complexe, care conţin principii active capabile să atenueze destul de rapid tulburările de menopauză cu care vă confruntaţi în prezent. Este vorba de produsul Menobrake (Dacia Plant) şi produsul Remifemin, ambele deosebit de utile oricărei femei aflate în pre- şi post menopauză. Deşi efectele administrării nu se fac resimţite chiar imediat, în decursul a 2-3 săptămâni, rezultatele favorabile nu vor întârzia să apară.
Ulterior, pe măsură ce starea dvs. psiho-emoţională se va îmbunătăţi, putem vorbi, punctual, despre abordarea corespunzătoare a celorlalte probleme care pot apărea ca urmare a încetării activităţii ovariene.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Sufăr de sindrom Ménière şi nu găsesc nici o ameliorare"
(Răspuns pentru MARIN CURCULESCU, F. AS 1038)
Stimate domn, există o diferenţă între boala Ménière şi sindromul Ménière. Boala Ménière nu are cauză cunoscută. Atunci când simptomelor pacientului le putem atribui o cauză, este vorba despre sindromul Ménière. De regulă, el afectează oamenii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani. Probabil mai des pe femei şi pe oamenii de rasă albă. Posibilele cauze pentru sindromul Ménière includ: tulburări metabolice, boli autoimune (lupus eritematos, artrită reumatoidă, tiroidită autoimună), infecţii, alergii, tulburări hormonale. Există o oarecare legătură cu migrena.
Din punct de vedere naturist, ar putea fi o tulburare la nivelul ficatului energetic, cu un efect secundar ce implică o diminuare a fluxului energetic în zona capului sau o tulburare a energiei rinichiului, care are urechea drept organ exterior. Boala sau sindromul Ménière se diagnostichează cu următoarele criterii:
* cel puţin 2 episoade de vertij, cu durata de cel puţin 20 minute;
Este o boală dificil de tratat din punct de vedere alopat, iar medicina naturistă ar putea oferi soluţii alternative.
* Evitarea stresului - Trebuie evitate situaţiile stresante. Pe cât posibil, trebuie gestionate aceste situaţii în mod favorabil, chiar dacă implică evitarea persoanelor care provoacă acest stres.
* Dieta alimentară ar trebui să conţină cât se poate de puţin sodiu, pentru a diminua acumulările de lichid în urechea internă, ce stă la baza acestei patologii.
* Cafeaua şi alte alimente ce conţin cofeină trebuie evitate, căci stimularea pe care ele o produc poate înrăutăţi boala.
* Fumatul trebuie oprit. Efectul asupra energiei ficatului, a plămânului, a rinichiului şi a cordului este nefast. Oprirea va fi de folos în diminuarea simptomelor.
* Necesitatea de a mânca regulat, ceea ce ar putea reduce frecvenţa crizelor, prin distribuirea mai "echitabilă" a consumului lichidelor pe parcursul zilei.
* În timpul crizelor aşezaţi-vă sau întindeţi-vă, pentru a evita accidentele. Acest lucru este necesar pentru că pacienţii îşi pot pierde uşor echilibrul, iar în jur de 4% dintre ei chiar cad brusc, fără vertij ("drop attacks").
* Legat de acest lucru este faptul că unii pacienţi nu vor mai avea voie să conducă automobile sau să lucreze cu utilaje, spre binele propriu şi al celorlalţi.
* Mişcarea este foarte importantă, imediat după o criză, pentru a promova compensările echilibrului cu alte simţuri, cum ar fi cel vizual.
* Plantele medicinale - precum cozile de cireşe, mătasea de porumb, troscotul - ajută la eliminarea lichidelor, prin urmare, la diminuarea intensităţii simptomelor, iar menta, levănţica sau passiflora ar putea fi bune calmante.
* Homeopatia este excelentă pentru tratarea simptomelor. Medicamente homeopate precum Cocculus, Conium, Tabacum pot fi de folos în caz de vertij, iar tratamentele constituţionale realizate de medic, ce vizează cauza pentru fiecare pacient în parte, sunt ideale.
* Acupunctura este un alt mod excelent de a trata această tulburare. Se folosesc puncte din meridianele cord, ficat, rinichi, vezica urinară şi vasul de concepţie. Este foarte utilă şi în timpul crizelor acute.
* Deoarece această tulburare poate afecta profund calitatea vieţii, cum ar fi pierderea slujbei (pentru şoferi, de pildă), ea poate produce depresie. Este important să se găsească sprijin în familie, la rude şi prieteni apropiaţi, pentru a o scoate la capăt mai bine. Acest sprijin serveşte şi drept imbold şi sursă de speranţă pe parcursul tratamentului.
Pentru orice boală cronică, tratamentul naturist cere mereu răbdare. Astfel, le recomand adesea pacienţilor să ia "cât de multe pastile de răbdare cu putinţă", altfel riscă să piardă bătălia cu boala, tocmai atunci când tratamentul începe să dea roade.
Vă urez succes!
Dr. ALIN KRAFT - medic chirurg, e-mail: luiza_kraft@yahoo.com
"Am dureri cumplite la înghiţit, parcă mi se găureşte pieptul"
(Răspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 1076)
Stimată doamnă Mihaela,
Ca urmare a solicitării dvs. la rubrica de sănătate, vă răspund în calitate de medic chirurg. După tabloul clinic pe care îl descrieţi, patologia de care suferiţi aparţine sferei digestive superioare, cel mai probabil esofag. Deoarece în marea majoritate a patologiei esofagiene simptomatologia este asemănătoare, diagnosticul nu se poate preciza numai din descrierea simptomelor bolii. Astfel, diagnosticul de certitudine în bolile esofagului este stabilit în baza investigaţiilor paraclinice imagistice. De aceea, pentru a putea diagnostica cu certitudine boala dvs., este imperios necesară efectuarea unui tranzit baritat în timpul esofagian al deglutiţiei, urmat de repetarea endoscopiei la un alt medic gastroenterolog, pentru o mai mare acurateţe oferită de a doua opinie medicală. Numai în baza rezultatelor acestor investigaţii paraclinice se va putea stabili diagnosticul şi modalitatea de abordare a conduitei terapeutice.
Pentru orice nelămurire sau informaţii în plus, nu ezitaţi să mă contactaţi.