Răspuns pentru SILVIA B. - Galați, F.AS nr.1074 - "Am tulburări cumplite de menopauză"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

De cele mai multe ori, menopauza este un stadiu al vieții ce se instalează treptat, printr-o stare de tranziție care presupune un întreg ansamblu simptomatic, cu rever­be­rații de ordin fizic, dar și psihic. Însă atunci când ea se produce forțat și arti­ficial, în urma unei histerectomii (cazul dvs.) sau a unei ablații (extirpare chirur­gicală) de ovare, fluctuațiile hormonale se produc mai mult brusc decât pro­gresiv, iar organismului îi este foarte greu să se adapteze asaltului hormonal hipofizar (hormonul de stimulare foli­culară, hor­monul luteinizant) care, în absența struc­­­turilor receptive, lucrează în gol. Așa se explică di­versitatea de semne și simptome neplăcute pe care le acuzați, cum sunt irascibilitatea, amețelile, insom­nia, bufeurile, stările generale proaste, depresia etc. Altfel spus, calitatea vieții unei femei aflate în această si­tuație poate fi serios afectată, mai ales dacă dimi­nuarea valorilor hormonale (estro­gen, pro­gesteron) este bruscă, spre deo­sebire de situația în care redu­cerea hormonală se produce lent și liniar, caz în care simptomele pot fi mai puțin intense și, uneori, chiar ne­semnificative.
Sigur că, exceptând tulburările emoționale, insomniile și manifes­tările neuro-vegetative neplăcute, menopauza mai crește și riscul de apariție a unor afecțiuni cum sunt osteoporoza, boala arterelor coro­nare și chiar cancerul de sân. De aceea, consider că ar fi util să dis­cutați cu medicul dvs. despre căile prin care puteți reduce riscul aces­tor afecțiuni frecvente. Spun asta deoarece semnele și simp­tomele menopauzei (naturală sau chirurgicală) pot fi adeseori tratate printr-o medicație adecvată. Mai mult, unele modificări în stilul de viață pot fi și ele utile pentru combaterea simptomelor menopauzei. Dieta echili­brată, exercițiul fizic regulat și evitarea tuturor facto­rilor declanșatori ai diferitelor probleme (ex. stres, căldură, alimente prea condimentate, cofeină etc.) vă pot ajuta să treceți mai ușor prin acest stadiu de viață, având simptome mai puține și mai puțin severe.
Contrar așteptărilor dvs., se pare că medicația ur­mată până în prezent nu a avut efectele favorabile scontate și, de aceea, consider că ar fi util să încercați și o abordare naturistă a problemelor cauzate de me­nopauză, fără a renunța brusc la metodele conven­ționale de tratament. Este posibil ca, în cazul dvs., să fie nevoie chiar de un tratament de substituție hormo­nală care, deși controversat, în ceea ce vă privește nu implică nici un risc, pe motivul că, neavând uter, estrogenii se pot administra singuri, fără progestative, caz în care nu are rost să vă faceți griji în legătură cu creșterea riscului de cancer endometrial.
Revenind la soluțiile naturiste de combatere a simptomelor menopauzei, trebuie spus că, în maga­zinele și farmaciile naturiste, se găsesc o mulțime de remedii menite să atenueze manifestările neplăcute consecutive climacteriului, care vizează atât tulbură­rile emoționale și neuro-vegetative, cât și suplinirea deficitului hormonal responsabil de apariția unor pato­logii mai serioase. Mă refer, în principal, la suplimen­tele bazate pe extracte din Lemn-dulce, Trifoi roșu, semințe de Mărar, Crețișoară, Sulfină, Păducel, Vale­riană etc. Totuși, în opinia mea, cred că ar trebui să vă orientați, în primă instanță, spre două produse com­plexe, care conțin principii active capabile să atenueze destul de rapid tulburările de menopauză cu care vă confruntați în prezent. Este vorba de produsul Meno­brake (Dacia Plant) și produsul Remifemin, am­bele deosebit de utile oricărei femei aflate în pre- și post menopauză. Deși efectele administrării nu se fac re­simțite chiar imediat, în decursul a 2-3 săptămâni, rezultatele favorabile nu vor întârzia să apară.
Ulterior, pe măsură ce starea dvs. psiho-emoțională se va îmbunătăți, putem vorbi, punctual, despre abor­darea corespunzătoare a celorlalte probleme care pot apărea ca urmare a încetării activității ovariene.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sufăr de sindrom Ménière și nu găsesc nici o ameliorare"
(Răspuns pentru MARIN CURCULESCU, F. AS 1038)


Stimate domn, există o diferență între boala Ménière și sindromul Mé­nière. Boala Ménière nu are cauză cunoscută. Atunci când simptomelor pacientului le putem atribui o cauză, este vorba despre sindromul Ménière. De regulă, el afectează oamenii cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Pro­babil mai des pe femei și pe oame­nii de rasă albă. Posibilele cauze pentru sindromul Mé­nière includ: tulburări metabolice, boli autoimune (lupus eritematos, artrită reumatoidă, tiroidită auto­imună), infecții, alergii, tulburări hormonale. Există o oarecare legătură cu migrena.
Din punct de vedere naturist, ar putea fi o tulburare la nivelul ficatului energetic, cu un efect secundar ce implică o diminuare a fluxului energetic în zona ca­pului sau o tulburare a energiei rinichiului, care are urechea drept organ exterior. Boala sau sindromul Mé­nière se diagnostichează cu următoarele criterii:
* cel puțin 2 episoade de vertij, cu durata de cel puțin 20 minute;
* senzația de plenitudine în ureche sau tinnitus și pierderea auzului, confirmată prin audiometrie.
Este o boală dificil de tratat din punct de vedere alopat, iar medicina na­tu­ristă ar putea oferi soluții alter­native.
* Evitarea stresului - Trebuie evi­tate situațiile stresante. Pe cât posibil, trebuie gestionate aceste situații în mod favorabil, chiar dacă implică evi­tarea persoanelor care provoacă acest stres.
* Dieta alimentară ar trebui să conțină cât se poate de puțin sodiu, pentru a diminua acumulările de li­chid în urechea internă, ce stă la baza acestei patologii.
* Cafeaua și alte alimente ce con­țin cofeină trebuie evitate, căci sti­mularea pe care ele o produc poate înrăutăți boala.
* Fumatul trebuie oprit. Efectul asupra energiei ficatului, a plămânului, a rinichiului și a cordului este nefast. Oprirea va fi de folos în diminuarea simpto­melor.
* Necesitatea de a mânca regulat, ceea ce ar putea reduce frecvența crizelor, prin distribuirea mai "echita­bilă" a consumului lichidelor pe parcursul zilei.
* În timpul crizelor așezați-vă sau întindeți-vă, pentru a evita accidentele. Acest lucru este necesar pentru că pacienții își pot pierde ușor echilibrul, iar în jur de 4% dintre ei chiar cad brusc, fără vertij ("drop attacks").
* Legat de acest lucru este faptul că unii pacienți nu vor mai avea voie să conducă automobile sau să lucreze cu utilaje, spre binele propriu și al celorlalți.
* Mișcarea este foarte importantă, imediat după o criză, pentru a promova compensările echilibrului cu alte simțuri, cum ar fi cel vizual.
* Plantele medicinale - precum cozile de cireșe, mătasea de porumb, troscotul - ajută la eliminarea lichidelor, prin urmare, la diminuarea intensității simp­tomelor, iar menta, levănțica sau passiflora ar putea fi bune calmante.
* Homeopatia este excelentă pentru tratarea simp­tomelor. Medicamente homeopate precum Cocculus, Conium, Tabacum pot fi de folos în caz de vertij, iar tratamentele constituționale realizate de medic, ce vi­zează cauza pentru fiecare pacient în parte, sunt ideale.
* Acupunctura este un alt mod excelent de a trata această tulburare. Se folosesc puncte din meridianele cord, ficat, rinichi, vezica urinară și vasul de concepție. Este foarte utilă și în timpul crizelor acute.
* Deoarece această tulburare poate afecta profund calitatea vieții, cum ar fi pierderea slujbei (pentru șoferi, de pildă), ea poate produce depresie. Este im­portant să se găsească sprijin în familie, la rude și prieteni apropiați, pentru a o scoate la capăt mai bine. Acest sprijin servește și drept imbold și sursă de spe­ranță pe parcursul tratamentului.
Pentru orice boală cronică, tratamentul naturist cere mereu răbdare. Astfel, le recomand adesea pa­cienților să ia "cât de multe pastile de răbdare cu putin­ță", altfel riscă să piardă bătălia cu boala, tocmai atunci când tratamentul începe să dea roade.
Vă urez succes!

Dr. ALIN KRAFT - medic chirurg, e-mail: luiza_kraft@yahoo.com

"Am dureri cumplite la înghițit, parcă mi se găurește pieptul"
(Răspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 1076)


Stimată doamnă Mihaela,
Ca urmare a solicitării dvs. la rubrica de sănătate, vă răspund în calitate de medic chirurg. După tabloul clinic pe care îl descrieți, patologia de care suferiți aparține sferei digestive superioare, cel mai probabil esofag. Deoarece în marea majoritate a patologiei eso­fagiene simptomatologia este asemănătoare, diagnos­ticul nu se poate preciza numai din descrierea simpto­melor bolii. Astfel, diagnosticul de certitudine în bolile esofagului este stabilit în baza investigațiilor paracli­nice imagistice. De aceea, pentru a putea diagnostica cu certitudine boala dvs., este imperios necesară efectuarea unui tranzit baritat în timpul esofagian al deglutiției, urmat de repetarea endoscopiei la un alt medic gastroenterolog, pentru o mai mare acuratețe oferită de a doua opinie medicală. Numai în baza re­zultatelor acestor investigații paraclinice se va putea stabili diagnosticul și modalitatea de abordare a conduitei terapeutice.
Pentru orice nelămurire sau informații în plus, nu ezitați să mă contactați.