Ultima aroganță: OMG în arii protejate!

Ciprian Rus
Acum, că eșecul Proiectului Na­bucco, care ar fi permis României și altor câteva dintre țările din jur o alternativă la gazul rusesc (scump și mereu supus suspiciunii unor condi­ționalități geo-strategice), le-a luat guvernanților o piatră de pe inimă, ridicându-le la fi­leu mingea "exploatării re­sur­selor proprii", adică a gazului de șist, aleșii noștri și reprezentanții lor în Exe­cutiv se pot dedica, în fine, altor pro­bleme stringente de pe agenda marilor cor­porații internaționale și a micilor găști de partid și de stat.

Problema privatizării CFR Marfă s-a rezolvat "cu dedicație", mana­gerii privați ceruți de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional pentru companiile de stat sunt mătrășiți, unul după celălalt, dar mai rămân atâtea de făcut, în cazuri precum Roșia Montană Gold Cor­po­ration. În acest context, satisfacerea dolean­țelor marilor corporații din agricultură și ali­mentație, care presează pentru trans­for­marea României într-un "rai" al organis­melor modificate genetic, nu putea lipsi de pe agenda Parlamentului!
Deputații au votat, la sfârșitul lunii iu­nie, aprobarea cultivării plantelor modi­ficate genetic în ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. Amendamentul face parte dintr-un proiect de lege privind pro­tecția mediului, care modifică și com­pletează ordonanțe emise de Guvern în 2008, respectiv 2005. Articolul incriminat, pe bună dreptate, de apărătorii mediului din România prevede că „în ariile naturale protejate, de interes comunitar, național și in­ternațional, este interzisă cultivarea plan­telor superioare modificate genetic. Ex­cepție fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, în baza avizului emis de Academia Română".
Practic, dacă legea va fi promulgată de Pre­ședinție, Academia Română rămâne ul­ti­­mul obstacol în calea marilor corporații. O prevedere care lasă suficient loc de lobby și de speranță într-o atitudine binevoitoare, pe viitor, din partea academicienilor. Dar chiar dacă Academia va avea și pe viitor verticalitatea demonstrată în cazul Roșia Montană, șocant rămâne, oricum, tupeul (sau inconștiența?) de a forța granița, și așa riscantă, a cultivării de organisme modi­ficate genetic până în siturile Natura 2000! În vreme ce alte state, ca Austria, Franța, Ger­mania, Grecia, Ungaria și Polonia, au interzis total unele soiuri de OMG, Ro­mânia se arată dispusă să compromită ulti­me­le refugii ale biodiversității, reprezentate de zonele protejate.
Studii recente arată că organismele mo­dificate genetic și pesticidele produc efecte negative neanticipate și nedorite. Siturile Na­tura 2000 sunt, oricum, deja supuse efec­telor antropice, iar efectul cumulativ ar trebui luat în considerare. Tocmai de aceea, Coaliția pentru Mediu susține că forma legii care a fost trimisă spre promulgare con­ține o eroare uriașă, care va afecta major și definitiv o valoare inestimabilă a Ro­mâniei, biodiversitatea, și că OMG nu ar trebui cultivate în ariile naturale protejate, de interes comunitar, național și interna­țio­nal, precum și la 5 kilometri de limitele acestora. Dar sunt acestea argumente care să-i sensibilizeze pe guvernanți? Par argu­mente prea fine, pentru cât este de tăbăcit obrazul parlamentarului român.