Fundaţia Internaţională "Maria Nobrega" este originară din Brazilia, cu filiale în Italia, Libia, SUA şi România. Principalul său scop este regenerarea durabilă. Prin statut, fundaţia asistă guverne, agenţii guvernamentale internaţionale şi organizaţii neguvernamentale să planifice şi să pună în aplicare proiecte de regenerare, cu precădere, proiecte de salvare durabilă a moştenirilor culturale. Patronul fundaţiei este excelenţa sa Luiz Inacio da Silva, fostul preşedinte al Braziliei, iar chairman (preşedinte) a fost numit alteţa sa imperială arhiducele Andreas Habsburg-Lothringen. Preşedinte co-fondator este doamna Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou, iar director general şi co-fondator este soţul său, colonelul Michael R. Carrington. Printre membrii importanţi ai fundaţiei regăsim familia româno-americană Dan şi Katherine Dimăncescu din Boston, Massachusetts. Colonelul Carrington, fost ofiţer de infanterie, a absolvit Academia Regală Militară din Sandhurst, Anglia. Fiul său, Jeremy, este unul dintre englezii care şi-au pierdut viaţa în atacul terorist din 11 septembrie 2001, în Turnul de Nord din New York. Ca om de afaceri, Michael R. Carrington a decis, împreună cu soţia sa, să înfiinţeze fundaţia care poartă numele mamei doamnei Elizabeth Nobrega, Maria Nobrega, o personalitate de vază a Braziliei. La sugestia familiei Dimăncescu, soţii Carrington au ajuns în Transilvania, unde, cu susţinerea Prinţului de Wales şi a arhiducelui Andreas Habsburg, s-au dedicat restaurării celor mai frumoase case şi clădiri publice săseşti din satul Archita/Arkeden (comuna Vânători), din apropiere de Sighişoara.
"Pentru mine, felul în care trăiesc ţăranii români este o lecţie de supravieţuire, o pagină frumoasă de independenţă economică"
- De ce aţi ales Archita, ca sediu al fundaţiei şi viitor centru UNESCO de restaurare, domnule colonel?
- Satul Archita/Arkeden (în limba germană), fondat de saşi la sfârşitul anilor 1290, a fost un centru agricol important. Din păcate, după emigrarea în masă a saşilor, în 1990-1991, casele au rămas goale şi grădinile pustii. Treptat, au fost ocupate în bună parte de romi, iar viaţa animată de odinioară a prins oarecum din nou suflu. Însă lipsiţi de fonduri, de sprijin din partea autorităţilor şi poate de interes, noii locuitori au lăsat casele să cadă în ruină. După "revoluţia" generată de vizitele Prinţului Charles, situaţia a început să se schimbe. Unii saşi se întorc în timpul verii, multe case au fost cumpărate de români şi au început renovările. Pe acest trend, a venit şi fundaţia noastră, aşteptată cu mult interes de prietenul nostru, Dan Dimăncescu, profesor la Harvard University. El a insistat ani la rând: "Veniţi în România, veniţi în România"... Am renovat, cu sprijinul Ministerului Culturii, casa "von Sternberg", ce va deveni un centru UNESCO pentru cunoştinţe tradiţionale al Băncii Mondiale. Notăm faptul că muncitorii au fost angajaţi dintre locuitorii satului, nu aduşi din altă parte. Am avut o ofertă din Ungaria, 40 de muncitori şi meşteri care ar fi terminat lucrările în trei luni. Noi am ales însă forţa de muncă locală, chiar dacă s-a muncit mai lent, dar avem nevoie de înflorirea satului, de creşterea încrederii comunităţii în propriile forţe.
- Cum a fost prima zi în Archita? Ce ştiaţi despre Sighişoara, despre Braşov, despre România?
- Ne-a aşteptat Dan Dimăncescu. Conducea un jeep cu care am pornit în cea mai mare aventură a vieţii mele. De Braşov nu auzisem. Numele Sighişoara nici nu puteam să-l pronunţ. În Archita am ajuns din întâmplare. Dan, un aventuros de felul lui, a luat-o pe un drum de ţară şi ne-am trezit într-o pădure. Apoi am urcat pe un deal de unde s-a deschis o perspectivă nemaivăzută. Ne-am îndreptat, cu ochii plini de imagini paradisiace, spre primele case dintr-un sat. Ce sat este? am întrebat. Dan nu ştia. Apoi am spus: aici ne oprim! Aici mă simt exact ca în satul în care m-am născut! Era Archita. Am fost vrăjiţi de frumuseţea sălbatică a zonei. Am cumpărat o casă total ruinată, parte a zidului de apărare din Evul Mediu. După restaurarea ei, am continuat munca la alte patru case din centrul satului.
- Locuiţi şase-opt săptămâni pe vară în Archita. Cum vă simţiţi, ca om de afaceri dinamic, în mijlocul unui sat arhaic, înconjurat de dealuri şi poieni înflorite, rupt de lumea în care aţi trăit o viaţă?
- Mă simt minunat, mă simt acasă. Mă simt tânăr (şi sunt, Elizabeth îmi spune "băiatul meu"). Am călătorit des în Brazilia, vreme de 40 de ani. Dar niciodată nu m-am simţit acasă acolo. Niciodată. Ceea ce mă uimeşte în acest sat este că oricând poţi găsi pe cineva care ştie să facă o treabă pe lângă casă: poate să repare, să construiască, să cioplească, să tragă la rindea, să zidească, să-ţi facă o injecţie... Prin tradiţie, architenii se descurcă miraculos, îşi asigură tot ce au nevoie într-o manieră foarte simplă. Au propriile lor păsări de curte, propriile oi, capre, vaci... Au pomi fructiferi, au legume, au vie... Pun murături şi conserve pentru iarnă, fac vin şi ţuică, îşi asigură traiul din munca lor. Poate pentru voi, românii, acest lucru este o banalitate, dar pentru mine, felul în care trăiesc ţăranii este o lecţie de supravieţuire, o pagină frumoasă de independenţă economică, o sfidare a corporatismului şi a supermarketurilor.
"Ascult minute în şir cucul... Cine ascultă cucul la Bucureşti sau la Londra?"
- Am aflat că localnicii vă consideră de-ai lor, "Maicăl şi Elisabeta"... Cum aţi reuşit să vă apropiaţi de architeni?
- Prin respect, prin sinceritate, prin corectitudine. Aşa cum am spus: sunt în sat şi tâmplari, şi zidari, şi dascăli, şi bucătărese, şi mecanici, şi căruţaşi. Mulţi dintre tinerii satului renunţă deja să mai plece la oraş. Începem reconstrucţia clinicii. Până la sfârşitul anului, vrem să transformăm vechiul dispensar într-un spital zonal, unde să angajăm medici şi asistente şi unde satele dimprejur să aibă unde să-şi trateze bolnavii. Lucrările au început deja. Va fi un proiect pilot pentru România, la care participă Consiliul Judeţean Mureş (prin preşedintele Ciprian Dobre, care s-a implicat foarte rapid), spitalul "Lukas", din Laslea (prin doctorul Petre Oprean) şi Institutul Inimii din Târgu Mureş (prin profesorul dr. Radu Deac şi conferenţiarul dr. Horaţiu Suciu). Internarea, consultaţiile şi tratamentul vor fi gratuite, suportate de fundaţia "Maria Nobrega". De fapt, chiar dacă este pentru prima oară când fundaţia se implică într-un proiect medical (inclusiv în restaurarea clădirii respective), dorim ca gestul nostru să fie un catalizator şi pentru alţi potenţiali investitori şi pentru alte administraţii locale. Asta este România. Eu sunt englez, soţia mea este braziliancă. Noi nu putem să schimbăm sistemul de sănătate şi celelalte lucruri din această ţară. Nu ne implicăm în politică. Dar dorim să-i stimulăm pe politicieni să ia exemplu de la noi. Dorim să oferim o dovadă că se poate.
- Îşi va limita fundaţia "Maria Nobrega" nobila activitate doar în Archita?
- Nu. Vom urma, probabil, proiectele Prinţului Charles de Wales. Într-o zi, Alteţa Sa a spus că se gândeşte să restaureze cel puţin trei sate săseşti. Sunt însă sigur că va restaura mai multe. Desigur, nu vom putea salva întregul sat, indiferent unde am alege să ne desfăşurăm proiectele. Dar vom restaura centrul istoric, primăria, biserica, casa parohială, căminul cultural, dispensarul, casa medicului etc. Nu vrem să se întâmple ca în Anglia, unde satele şi micile ferme au murit. Românii încep să-şi dea seama că nu mai trebuie să locuieşti în Bucureşti, ca să fii în contact cu lumea. În orice colţ de ţară există internet, televiziune prin satelit, telefonie mobilă.
- Stând seara pe terasa dinspre grădină şi ascultând freamătul pădurii din apropiere, ce vă place cel mai mult în inima României?
-
Liniştea. Liniştea care coboară odată cu turmele, fiind tulburată doar de talăngile vitelor, de ţipătul scurt al mierlelor, de torsul adormitor al bondarilor... Apoi, dimineţile... Cocoşii, cerul neobişnuit de senin, mirosul de lemn ars, copitele potcovite ale cailor pe pietrele uliţei, lătratul domol al câinilor de curte. Serile sunt şi mai odihnitoare... Stai şi priveşti cerul şi nu auzi decât păsările pădurii. Ascult minute în şir cucul... Cine ascultă cucul la Bucureşti sau la Londra? De fapt, în toată Anglia nu mai auzi cucul. Această pasăre superbă a fost alungată sau ucisă de pesticidele cu care fermierii îşi otrăvesc culturile. Aici, îl ascult în fiecare zi. Îmi place să mă plimb pe dealuri. Mă opresc deseori în dreptul florilor de câmp şi le număr: niciodată mai puţin de zece varietăţi. Ceea ce n-ai să vezi, nici pe departe, în Anglia.
"Nu-mi place viaţa pe care o duc unii oameni bogaţi. Este un vacuum, o viaţă plină cu nimic"
- Care sunt proiectele de viitor ale familiei Carrington?
- Un canal de televiziune, dedicat exclusiv moştenirii culturale, care se va numi probabil "Heritage TV", asemănător cu "Discovery" sau "History Channel". Îl vom pune în funcţiune chiar în acest an. Va fi o televiziune globală, prin satelit, prin care vom face cunoscute în întreaga lume siturile şi tezaurele culturale vii, UNESCO, precum şi marile muzee din lume. Vom transmite pentru televizoarele normale, dar şi pentru tablete şi smartphone-uri, vizând în primul rând tineretul. Va putea fi utilizat şi în şcoli, ca material didactic. Cum aici, la Archita, vom avea sediul fundaţiei "Maria Nobrega", un centru cultural european (în clădirea primăriei de altădată, pe care o vom restaura) şi un centru UNESCO al Băncii Mondiale, vom arăta lumii tot ce am făcut pentru a păstra moştenirea săsească din Transilvania şi vom atrage astfel mai mult turism cultural spre România.
- Sunteţi un om de afaceri de succes; puteţi investi, trăi şi petrece vacanţa în cele mai frumoase locuri din lume; de ce v-aţi stabilit într-un sat anonim, alocând fonduri pentru restaurarea patrimoniului altei ţări?
- Cândva, în Brazilia, un preot franciscan m-a întrebat acelaşi lucru, după ce am restaurat o mânăstire. I-am răspuns: părinte, aş putea să vă dau o mie de motive pentru care fac asta, dar n-o să le credeţi. Aşa că o să vă răspund: nu ştiu de ce. La care mi-a răspuns: "Ştii ceva? Nici eu nu ştiu de ce m-am făcut preot franciscan...". Aşa că eu, colonelul Carrington, nu ştiu de ce m-am stabilit în Archita, unde cheltuiesc destui bani... Poate ar trebui să mai aflaţi ceva despre mine: am multe case în lume, dar în unele n-am fost niciodată. Nu-mi place viaţa pe care o duc unii oameni bogaţi. Este un vacuum, o viaţă plină cu nimic. Îmi pasă mie cât de mare e diamantul de la inelul soţiei tale? Nu-mi pasă, dar există oameni care iubesc această viaţă artificială. Am şi maşini de lux, pe care nu le-am condus niciodată. Poate sunt un prost, dar mă bucur să conduc Dacia Duster, pe care-o am aici, la Archita... Mi-au rămas două fiice, după moartea fiului meu, Jeremy. Astăzi mă gândeam ce bunuri să le las moştenire... Am ajuns la concluzia că darul cel mai important pe care li-l pot lăsa este puterea de a-şi trăi viaţa, de a fi fericite. Ceea ce eu am aici, la Archita, în inima României.
Mai multe informaţii pe www.nobregafoundation.org