Asta, până în ziua când handbalul a descoperit-o pe ea şi a furat-o fără drept de apel, împingând-o pe drumul performanţei. Vremea a trecut şi fetiţa năzdrăvană s-a transformat într-o femeie graţioasă, care nu şi-a pierdut însă dependenţa de adrenalină. De treisprezece ani, prin intermediul emisiunii "Pro Motor", un produs marca Pro TV, ne ţine la curent cu cele mai proaspete informaţii din domeniul automobilistic. În plus, face scufundări, pilotează avioane şi a fost la soldaţii români din Afganistan. Dacă mai adăugăm că la un program aşa de dinamic, mai are timp şi pentru fetiţa şi soţul ei, vom înţelege că ne aflăm în faţa unei "forţe a naturii", pe care ne-am propus să o investigăm.
Copiloţii din cursa vieţii
- Nu ne-am mai văzut de 8 ani. Eşti la fel de frumoasă, dar viaţa ta s-a schimbat radical: te-ai măritat şi ai o fetiţă. Două realizări extraordinare, dar care nu se prea potrivesc cu imaginea ta de femeie sportivă, pasionată de maşini, avioane, abonată a sălilor de gimnastică. Cum ţi-au afectat viaţa mariajul şi maternitatea? Cum se potrivesc obligaţiile familiale, cu o femeie desprinsă de butoanele aragazului?
- Sincer, eu nici nu mi-am dorit să mă căsătoresc! N-am fost genul acela de femeie care să "coacă" planuri de măritiş. Şi nici la copii nu visam. Adică îmi plăceau, dar nimic mai mult. Asta, până într-o zi când, ca prin farmec, m-am trezit că tânjesc după un copil. Şi, pentru că sunt, oarecum, de modă veche, am purces la a face pasul cu căsătoria, tocmai din dorinţa de a avea un copil "legal". Iar Dumnezeu mi-a ascultat rugămintea fiindcă, la o lună de zile de la căsătoria civilă, am rămas însărcinată, aşa că, la căsătoria religioasă, eram deja gravidă. Îmi ţineam mâna pe pântec, ştiind că înăuntru creşte, deja, pruncul meu. Acum, dacă tot vorbim de vise, adevărul e că, de la momentul acela al "trezirii", în ceea ce priveşte copiii, eu mereu m-am tot văzut cu doi. Mai întâi o fetiţă şi apoi, după cinci-şase ani, şi un băieţel. Ana a împlinit 5 ani în februarie, deci încep să aştept şi băieţelul. (râde) Revenind însă la întrebarea ta, evident că un "acasă", o familie reprezintă un punct nodal în viaţa unei femei. Lipsa ei poate să nască dezechilibre şi, la un moment dat, frustrări şi depresii. Orice om are nevoie de o familie, de "ai lui", ca să evolueze frumos.
- Se spune că mariajul schimbă femeia, ba îi modifică şi perspectivele. În cazul tău...
- Pe mine nu mariajul m-a schimbat, ci copilul. M-am mai domolit, pentru că eu eram o natură destul de sălbatică, am devenit mai calmă, mai ponderată. Ceea ce nu înseamnă că am devenit o bleagă. Şi după naşterea Anei am făcut o grămadă de lucruri care, în ochii celorlalţi, erau nişte nebunii. Chiar am fost întrebată: "Da' la copil nu te-ai gândit?!". Ba mă gândesc constant, dar orice gest al nostru presupune un anume risc. Şi când pleci din faţa blocului, cu maşina, îţi asumi un risc, pentru că niciodată nu ştii ce se poate întâmpla în trafic. Sau ieşi pe stradă şi-ţi cade o cărămidă în cap. Viaţa înseamnă nuanţe, înseamnă să cântăreşti lucrurile, înseamnă o doză de prudenţă - mai ales atunci când eşti mamă - , dar nici nu poţi să trăieşti fiecare secundă cu spectrul drobului de sare răsfrânt asupra ta. De exemplu, de la apariţia Anei, eu nu mai particip la raliuri, în schimb, nu m-am temut să zbor cu un MIG. Cât priveşte căsnicia, eu întotdeauna am preţuit traiul în doi. Şi până să mă căsătoresc cu Mihai, cu toată independenţa mea, m-am simţit bine în formulă de cuplu şi am trecut doar prin scurte perioade de solitudine, care mi-au fost necesare, ca să-mi las rănile sufleteşti să se cicatrizeze. Cu excepţia lor, însă, eu mereu am gândit "în doi", am ţinut cont de părerile celuilalt, am încercat să găsesc numitorul comun în cazul unor disonanţe... Pe de altă parte, niciodată nu m-am lăsat cotropită, dominată de bărbatul de lângă mine. Compromisul e una, anularea propriei personalităţi e alta. Şi lui Mihai i-am spus franc: "Mă iei aşa cum sunt sau nu mă mai iei deloc!". Şi uite că m-a luat! (râde) Pornirea de a încerca să te schimbi radical e un exerciţiu nu doar inutil, dar şi extrem de destabilizant, care n-are cum să ducă la un final fericit. Dacă doi oameni nu se completează firesc, dacă nu le e bine împreună în mod natural, dacă îşi construiesc doar raţional căsnicia, atunci înseamnă că ei nu trebuie să fie împreună. Înţelepciunea, comportamentul înţelegător, toleranţa sunt necesare şi utile, dar numai în cazul în care liantul acela firesc există deja.
Uşor cu gelozia pe scări
- Dar cum trebuie să "arate" partenerul unei femei care îşi doreşte nu doar un mariaj fericit, ci şi o carieră pe măsura potenţialului ei?
- Trebuie să fie un bărbat cu o personalitate bine conturată, un bărbat matur, cu mare putere de înţelegere, cu o natură calmă şi să nu fie gelos. Acest ultim atribut e important, mai ales în cazul unei femei ca mine, care şi-a croit o carieră într-o lume dominată de bărbaţi. Iar dacă el are şi o serie de preocupări comune cu partenera, acela e un bonus. Or, lui Mihai îi plac maşinile, deci, la capitolul ăsta stăm bine. (râde) Singura noastră problemă, la începutul relaţiei, a fost cea legată de gelozie. Pentru că eu plec la filmări cu producătorul, operatorul şi regizorul, fac interviuri aproape exclusiv cu bărbaţi, iar extinzându-mi aria de interese către motociclete, camioane, avioane, intru în contact cu noi şi noi bărbaţi... Deci, acesta a fost un punct sensibil. Slavă Domnului că l-am depăşit! (râde) Şi l-am depăşit pentru că eu mereu am fost sinceră cu Mihai, nu i-am ascuns nimic, i-am explicat cum stau lucrurile în meseria mea şi, încetul cu încetul, soţul meu s-a convins că n-are de ce să-şi facă griji, că sunt loială şi că bărbaţii pe care îi întâlnesc fac parte numai din viaţa mea profesională, nu şi din cea personală. Aici a intrat în funcţiune inteligenţa şi capacitatea lui de înţelegere. Aşa cum a fost cazul şi în perioada post-natală. Vezi, o femeie nu e niciodată cu adevărat pregătită să aibă un copil. Abia când se trezeşte cu el în braţe, găseşte în ea forţa de care are nevoie şi învaţă să fie mamă, alături de pruncul care învaţă să fie om. Însă, mai ales primele luni de după naştere sunt destul de dificile, pentru că începi să te confrunţi cu tot felul de frustrări. Eu, de pildă, eram frustrată pentru că nu înţelegeam de ce copilul trebuie să plângă întruna. Aveam senzaţia că e vina mea, mă gândeam că poate am greşit făcând sport pe perioada sarcinii, că - uite! - cine ştie ce organ i-am afectat şi de-asta plânge săraca... Am avut parte şi de o uşoară depresie, pentru că nu puteam să dorm. Eu, în general, nu prea dorm bine, dar atunci eram absolut epuizată, pentru că, din patru în patru ore, trebuia să alăptez. Şi oboseala asta mă făcea irascibilă, mă enervam din te miri ce... Din fericire, ceea ce şterge orice frustrare şi orice depresie e chiar copilul, minunea asta care creşte şi se formează sub ochii tăi. Eu, în fiecare seară, după ce Ana adoarme, mă duc la ea în cameră de încă două-trei ori. Mă aşez în genunchi lângă pătuţul ei, îi mângâi picioruşele şi-i mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a trimis-o. Şi-n fiecare zi, încerc s-o iau în braţe şi s-o pup cât de des pot. Profit acum, cât mai am "voie de la stăpânire", că, după ce o să înceapă să meargă la şcoală, probabil c-o să-i fie ruşine să se mai lase drăgălită de mami, în văzul lumii.
- În cazul multor femei, maternitatea implică şi un aspect negativ, în sensul că sarcina lasă kilograme în plus. Tu cum te îngrijeşti de arăţi, în continuare, ca un top-model?
- Eu am avut parte de o sarcină uşoară: nu m-am confruntat cu greţuri sau alte stări proaste, n-am poftit decât o dată la o Eugenie şi am făcut sport în toate cele nouă luni. Pe 13 februarie seara, de pildă, eram la aquagym, iar pe 14 am născut. În schimb, am mâncat de-am rupt. Din două-n două ore, trebuia neapărat să mănânc ceva, că altfel mi se făcea rău. Ca atare, am pus pe mine 24 de kilograme. Care, însă, s-au topit în următoarele două luni după naştere. Şi fără să fac vreun efort sau să ţin vreo dietă. Ba, din contră, am mâncat susţinut, ca să am lapte pentru copil. Probabil c-am slăbit din cauza oboselii, a stresului şi datorită genei bune. Am mare noroc că nu sunt nevoită să-mi impun restricţii la mâncare - am arderile rapide şi totul se consumă. Iar musculatura mi-o menţin prin sport: fac kangoo jumps, step, spinning, kick-boxing... Kangoo jumps (ultima modă în materie de gimnastică, executată cu ajutorul unor ghete cu arcuri elastice) este cel mai solicitant exerciţiu cardio: dacă lucrezi conştiincios, arzi 1200 de calorii pe oră. Şi asta ţi-o spun în cunoştinţă de cauză: am devenit şi instructor de kangoo jumps! (râde) De piele mă îngrijesc singură: am acasă un sertar plin cu produse şi-mi fac totul, de la gomajuri la măşti de faţă. Iar pentru corp, folosesc uleiul de măsline: îl aplic direct pe pielea umedă, după duş, şi asta îmi asigură cea mai bună hidratare posibilă.
Departe de urâtul lumii
- Dar sufletul cu ce ţi-l hrăneşti, Roxana?
- Cu credinţă, în primul rând. Într-o perioadă foarte dificilă a vieţii mele, un prieten m-a dus la Mânăstirea Căldăruşani şi acolo l-am cunoscut pe părintele Damaschin, care, prin blândeţea şi înţelepciunea lui, m-a apropiat nu numai de el, dar m-a reapropiat şi de Biserică. Părintele Damaschin nu era un preot dogmatic, în sensul de rigid, ci era un extraordinar psiholog, ştia cum să liniştească omul, cum să discute cu el ca să-şi deschidă sufletul şi apoi ştia ce sfaturi să dea, astfel încât ele să fie potrivite omului care le primea. Părintele Damaschin m-a învăţat foarte multe, iar învăţăturile lui m-au ajutat să depăşesc anumite greutăţi, nişte mari hopuri ale vieţii. Apoi, tot el m-a cununat şi a botezat-o şi pe Ana. Din păcate, dânsul a murit anul trecut, chiar în ajun de Paşte. Pierderea asta m-a lovit cumplit... Noroc că mi-a rămas părintele Petrişor, care a fost alături de părintele Damaschin la cununia mea şi care i-a cununat şi pe bunicii mei. Iar asta e chiar o poveste frumoasă: bunicii mei s-au căsătorit civil pe 1 mai 1950, dar, pentru că bunicul era cadru militar, nu a avut voie să se căsătorească şi religios. Aşa decretase Gheorghe Gheorghiu-Dej. În 2001, însă, mie mi-a venit ideea să le fac o surpriză: le-am cumpărat verighete, le-am găsit naşi şi le-am organizat mult întârziata cununie religioasă, la biserica Sfântul Vasile, de pe Calea Victoriei. Iar cel care a oficiat ceremonia a fost, după cum îţi spuneam, părintele Petrişor. Aceea a fost o zi foarte specială, extrem de emoţionantă!... Şi tot pentru suflet, fac tai-chi-chuan, o artă marţială internă, o formă de meditaţie în mişcare, care te umple cu energie pozitivă. De altfel, e recunoscută pentru efectele ei benefice asupra sănătăţii. Ba chiar se spune că prelungeşte durata de viaţă a practicanţilor. Şi, nu în ultimul rând, hrană pentru suflet e şi pasiunea asta a mea nestăvilită pentru sport, pentru experienţele sportive inedite. Ele sunt modalitatea mea de a evada, de a fugi de stres, de urâtul lumii, ele îmi oferă posibilitatea să privesc lumea şi viaţa mereu cu alţi ochi. Uite, de pildă, acum o săptămână, am mers la Constanţa pentru un concurs de scafandri. Că eu am trei brevete în domeniu şi peste 100 de scufundări la activ. Sau, în urmă cu vreo 7 luni, am devenit prima femeie civil care a zburat cu un MIG 21. Frumos a fost momentul când l-am anunţat pe Mihai ce vreau să fac: într-o seară, eram amândoi acasă, pe terasă, şi i-am zis că am ceva să-i spun. A urmat un moment de pauză şi o privire nedumerit-temătoare din partea lui. În clipa următoare, ca să nu-l mai fierb, am mitraliat vestea: "Peste o săptămână o să zbor cu un MIG". Bietul de el a înlemnit preţ de câteva secunde, după care a izbucnit: "Nu eşti în toate facultăţile mintale?!" (râde) În zilele următoare, a tot sperat că nu voi trece peste toate testele de sănătate şi că nu voi obţine aprobarea finală. Dar toţi doctorii m-au găsit aptă şi-aşa am zburat cu MIG-ul! Iar povestea nu se încheie, de fapt, aici: peste două săptămâni, iar era seară, iar eram acasă pe terasă şi iar i-am zis că am ceva să-i spun. Replica lui instantanee a fost: "Nu începe iarăşi!" "Păi - am continuat eu - voiam numai să te anunţ că peste o săptămână plec în Afganistan". "Nu, asta nu, asta nu pot s-o mai accept! Eşti nebună!". (râde în hohote) Vreun sfert de oră a perorat, s-a liniştit şi într-un final a acceptat şi această "extravaganţă" a mea. Ideea e că îmi doream de multă vreme să merg în Afganistan, să-i cunosc pe militarii noştri de acolo, să văd cum arată lucrurile la faţa locului... Unde mai pui că am avut posibilitatea să intru în simulatorul MRAP (Mine -Resistant Ambush Protected vehicle), adică un vehicul de luptă blindat!
O reţetă de alungat norii
- După câteva încercări actoriceşti în două filme străine şi în serialul "Băieţi buni", de la Pro TV, acum patru ani ai debutat şi ca actriţă de teatru, pe scena de la Comedie, în piesa "Casa Zoikăi", regizată de Alexandru Tocilescu. Ai privit experienţa asta ca pe o nouă aventură?
- Nu, a fost, pur şi simplu, o întâmplare. Foarte fericită! Eu n-am avut niciodată aspiraţii în zona asta, pentru că atunci probabil c-aş fi făcut actorie, dar aşa, sunt absolventă de Psihologie. (râde) Când am primit telefonul de la George Mihăiţă, prin care eram invitată la probe, i-am spus cinstit că eu n-am studii şi nici mare experienţă. El a insistat însă, motivându-mi că Toca vrea neapărat să mă vadă. Sinceră să fiu, m-am dus la castingul acela mai mult de ruşine, ca să nu fiu taxată de Tocilescu, să nu mă creadă prost crescută. Ei, şi-am intrat în teatru şi acolo m-am trezit în faţa cremei cremelor actoriceşti! Pe cât de mare sunt eu, pe-atât de mică m-am simţit în clipa aia. M-am aşezat într-un colţ şi am stat acolo cuminte, până când am fost chemată de Toca. Căruia i-am repetat că eu n-am experienţă. El însă mi-a zis: "Mă laşi?! Că de opt ani de zile faci teatru fără să ştii" (Se referea, desigur, la prezenţa mea în emisiunea "Pro Motor"). După care mi-a explicat că mă vede în rolul Madam Ivanova. Mi-a dat textul, am trecut împreună prin el, mi-a spus că vrea să vorbesc cu o voce îngroşată, m-a rugat să dansez puţin cu George Mihăiţă... Şi, până la urmă, am primit rolul. Nu-ţi spun ce emoţii am avut în seara primei reprezentaţii! Mai aveam un pic şi leşinam. (râde) Totul a ieşit însă bine şi, încetul cu încetul, de la un spectacol la altul, am început să mă simt din ce în ce mai în largul meu. La asta a contribuit şi faptul că am fost primită în familia aceasta a actorilor de la Comedie, că m-am simţit privită cu simpatie şi căldură.
- Ne apropiem de finalul discuţiei şi aş vrea să ştiu dacă ţi-ai păstrat obiceiul de a-ţi face planuri de viitor.
- Nu mă mai arunc să fac planuri pe termen lung, pentru că viaţa e imprevizibilă şi am constatat că deseori, oricât de bine ar fi întocmit un plan, el tot se dă peste cap. Dar continui să visez: întâi, că Dumnezeu îmi va da şi un al doilea copil, şi apoi - că voi reuşi să fac o călătorie în jurul lumii, cu un camion de 750 CP! (râde) De mică mi-am dorit să fac o călătorie în jurul lumii, iar partea cu camionul mi-a încolţit în minte după ce mi-am luat şi carnetul de conducere pentru categoria CE.
- Să încheiem cu o concluzie: dacă ar fi să rezumi reţeta ta pentru o viaţă fericită şi împlinită, cum ar suna ea?
- Eu îmi trăiesc viaţa aşa cum îmi place şi asta mă face fericită. În plus, încerc să zâmbesc în fiecare zi, chiar dacă din motive aparent neimportante. Şi-ncerc să zâmbesc şi în momentele sau în zilele în care sunt supărată. Asta mi se pare cea mai bună reţetă de "alungat norii".