Deoarece v-aţi manifestat dorinţa ca răspunsul legat de particularităţile şi căile de tratament ale epilepsiei să vină din partea mea, vin în întâmpinarea solicitării dvs. cu următoarele precizări:
1. În primul rând, crizele epileptice nu se pot încadra în categoria tulburărilor mentale, deşi starea de sănătate mentală poate influenţa controlul acestora. Aceste crize convulsive nu produc probleme psihiatrice sau retard mental, chiar dacă, în unele cazuri, cei cu epilepsie pot suferi concomitent şi de aceste afecţiuni. Pentru o mai bună înţelegere a fenomenului trebuie cunoscut faptul că celulele nervoase comunică între ele prin intermediul semnalelor electrice, iar o criză epileptică apare atunci când se petrece o modificare bruscă a acestor semnale, determinând dezorganizarea neuronilor. Practic, în timpul unei crize epileptice, anumiţi neuroni trimit mesaje anormale ce împiedică ceilalţi neuroni să funcţioneze normal, rezultând modificări temporare în senzaţii, comportament, mişcări sau stare de conştienţă.
Crizele epileptice pot apărea, în general, ca urmare a unei boli sau a unui traumatism care a afectat creierul, iar în cazul anumitor persoane, factorii ereditari sau de mediu pot contribui la apariţia crizelor convulsive recurente.
2. Crizele epileptice grand mal sunt cauzate de o excitabilitate neuronală anormală, rezultând o activitate electrică haotică, ce se dispersează rapid în creier. În cele mai multe cazuri, crizele pot să apară la intervale de timp întâmplătoare, deşi unele persoane le asociază cu ciclul menstrual (femeile), privarea de somn, hipoglicemia, stresul paroxistic şi, rareori, cu anumiţi stimuli de genul luminii, zgomotelor sau atingerii directe. Aşa cum spuneam anterior, crizele epileptice au, uneori, caracter ereditar (o serie de gene au fost asociate unor sindroame convulsive). Alte cauze cunoscute ale crizelor epileptice recurente sunt reprezentate de infecţiile sau tumorile cerebrale, abcese sau hemoragii, sevrajul alcoolic sau consumul de droguri, tulburările metabolice din cadrul diabetului, patologiile renale sau hepatice.
În altă ordine de idei, gravitatea unei crize epileptice grand mal depinde de ce anume a provocat-o. Când cauza producerii crizei convulsive este una de genul hipoglicemiei, şi acest lucru e corectat, atunci tulburarea convulsivă nu este gravă. În alte cazuri, însă, criza se poate datora unei probleme medicale importante, cum ar fi o tumoră sau o infecţie cerebrală.
O criză convulsivă, care determină pierderea conştienţei sau pierderea controlului, poate fi periculoasă, mai ales dacă are loc în timpul şofatului sau cu ocazia manipulării unor tipuri de echipamente. Totodată, crizele epileptice pot duce la accidentări serioase datorate căzăturilor.
3. Crizele epileptice tip absenţă (petit mal). Epilepsia tip absenţă este un alt gen de patologie convulsivă, caracterizat prin scurte momente de pierdere a conştienţei, în care se evidenţiază mişcări rapide ale pleoapelor, tresăriri ale mâinilor, dar cu o recăpătare completă a stării de conştienţă consecutivă acestui episod. Este de semnalat că, fără a prezenta pic de confuzie, persoana care a suferit o criză de absenţă nu-şi aminteşte ce s-a întâmplat. Oricum, mai puţin de 10% din cei cu crize epileptice (în special copii şi tineri până în 20 de ani), prezintă crize tip petit mal. Din fericire, acestea sunt, de regulă, foarte sensibile la tratament, majoritatea subiecţilor cu crize de absenţă tipice, putând avea un regim de viaţă normal.
Ar fi prea multe de spus în privinţa tratamentului epilepsiei, pentru a putea acoperi întreaga gamă de posibilităţi terapeutice. De aceea, atât căile de tratament alopate, cât şi cele naturiste complementare trebuie discutate în particular, ţinând cont de cauzele subiacente, tipul de afectare şi eficienţa medicaţiei utilizate până în prezent. Contactaţi-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
"Sufăr de colopatie cronică funcţională"
(Răspuns pentru EUGEN F. - Brăila, F. AS nr. 1069)
Bolile digestive, inclusiv cea de care suferiţi dvs., sunt provocate de către germenii patogeni care au devenit, pe an ce trece, tot mai rezistenţi. Medicina alopată recomandă în aceste cazuri folosirea antibioticelor, care sunt din ce în ce mai puternice. Acestea distrug flora intestinală şi cea a colonului, generează micoze care dau la rândul lor complicaţii teribile, scad imunitatea organismului etc. Soluţia pentru problema dvs. este o cură cu argilă terapeutică "ALGO", folosind dozele de şoc, aproximativ 40 de doze pe zi, până la rezolvarea completă a problemei. Vă dau garanţie de 100% că după câteva zile apare vindecarea. Argila nu are niciun efect secundar.
Dr. Li LuoXi -specialist în medicină tradiţională chineză - Bucureşti, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
"Cum să tratez naturist colonul iritabil?"
(Răspuns pentru ŞTEFANA, F. AS nr. 981)
Ce este colonul iritabil. Colonul iritabil are o gamă largă de simptome care includ, pe lângă balonare, diaree şi constipaţie, şi dureri abdominale, provocate de iritarea intestinului gros. Încă nu a fost determinată cauza exactă a colitei, dar este legată adesea de stres, anxietate sau depresie. Ce nu trebuie să faceţi. o Nu consumaţi condimente sau prăjeli. Acestea sunt greu de digerat şi pot îngreuna funcţionarea sistemului digestiv. o Nu consumaţi nici alimente reci, deoarece pentru încălzirea lor este nevoie de un supliment de energie din partea organismului în timpul digestiei, lucru care îngreunează funcţionarea sistemului digestiv. o Nu beţi cafea sau alcool, deoarece stimuleazăa pereţii deja sensibili ai intestinelor. Seara, să nu mâncaţi la ore târzii, nu vă culcaţi târziu, încercaţi să nu vă agitaţi sau să vă supăraţi foarte uşor.
Terapii tradiţionale
* Folosiţi zilnic plasturi pe bază de plante sau centuri cu perniţe din plante chinezeşti. Acestea trebuie menţinute în zona buricului, deoarece acolo se regăseşte un punct foarte important, atribuit digestiei.
Remedii alimentare
* Mâncaţi zilnic o porţie de iaurt care ajută la refacerea florei intestinale, necesară pentru digestia alimentelor.
* Încercaţi reţeta cu ou şi oţet. Ingrediente: un ou, 15 g ghimbir, 15 ml oţet de orez. Preparare: puneţi ghimbirul şi oţetul într-un storcător şi obţineţi un suc. Bateţi un ou şi amestecaţi-l bine cu sucul, apoi ţineţi-l pe foc cinci secunde. Beţi amestecul o dată pe zi, timp de trei zile. Beţi-l încet, cu înghiţituri mici.
Masaj chinezesc, presopunctură şi acupunctură
Puteţi încerca oricare dintre aceste tratamente, la cabinete de specialitate.
Alte tratamente din medicina chinezească
Dacă simţiţi în stomac o durere care iradiaza spre coaste şi va lipseşte pofta de mâncare, luaţi produsele SI NI SAN şi WEI KANG şi urmaţi instrucţiunile medicului specialist.
Dacă aveţi în abdomen o durere care este surdă şi continuă, care se intensifică dacă stomacul este gol, şi se ameliorează la căldură, dacă vomitaţi, atunci luaţi produsul WEI KANG şi urmaţi instrucţiunile medicului specialist.
Dacă vă doare stomacul, aveţi senzaţie de căldură, şi aceasta se agravează când mâncaţi ori simţiţi că vă este sete şi sunteţi iritat, atunci luaţi produsul YI GUAN JIAN sau ZUO JIN WAN şi urmaţi instrucţiunile medicului specialist.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Am scleroză multiplă în stadiu incipient"
(Răspuns pentru CONSTANŢA - Italia, F. AS 1043)
Stimată doamnă,
Scleroza multiplă este o tulburare fără o cauză cunoscută, deşi unele ipoteze există, cum ar fi virusurile sau o dietă bogată în grăsimi de origine animală. Este mai frecvent întâlnită la femei, iar cu cât mai departe este locul unde trăieşte bolnavul de ecuator, cu atât mai mare este frecvenţa bolii. Boala apare mai ales la oamenii între 20-45 de ani, la rasa albă, la populaţia din zone cum ar fi Europa, partea sudică a Canadei şi partea nordică a SUA, la cei cu o rudă afectată (frate/ soră/ părinte) şi la fumători.
Patologic, se produce o demielinizare a fibrelor nervoase (mielina fiind importantă pentru procesul de transmitere a impulsurilor pe traseul nervos).
Din punct de vedere naturist, aş spune că este vorba despre o deficienţă de energie nutritivă la nivelul canalelor, ceea ce duce la diminuarea transmiterii impulsurilor nervoase. Consecinţa este o slăbiciune a musculaturii, printre altele. Acest lucru poate avea mai multe cauze: hrană nepotrivită, neadaptare la stres, ceea ce ar putea duce la tulburări ale organelor energetice - stomac, splină-pancreas, plămâni şi rinichi.
Cred, de asemenea, că persoanele cu scleroză multiplă au suferit una sau o serie de episoade traumatizante la nivel emoţional, fie în copilarie, fie ca adulţi, pe care nu au reuşit să le depăşească încă.
Soluţii posibile:
* Reevaluare personală - ceea ce presupune o consiliere psihologică care să ajute omul să recunoască problemele adânci care stau la baza bolii sale (acest lucru cere timp) şi să se lepede de efectul lor.
* Răbdare şi optimism - pacienţii care trec pragul unui cabinet pentru tratamente naturiste aşteaptă "minuni instantanee, căci doar de aceea se numeşte tratament naturist". Tratamentele cer timp pentru rezolvarea problemelor, care au avut nevoie, şi ele, de mult timp pentru a se manifesta. Optimismul stimulează energia plămânului şi, în consecinţă, a rinichiului. Plămânul este responsabil pentru distribuirea hranei cosmice prin corp, iar rinichiul reface sistemul nervos, la nivelul energetic.
* Homeopatie - se bazează pe remedii constituţionale, individualizate. Însă, pentru unele episoade acute/subacute cum ar fi pareza, pot fi de folos: Causticum, Gelsemium şi Lathyrus sativa, iar Granite, pentru episoade acute de lipsă de putere.
* Acupunctură - se acţionează asupra meridianelor Rinichi, Plămân, Stomac, Splină-Pancreas, în principal, precum şi a punctelor locale, după caz.
* Uleiuri - uleiul de peşte, deşi pare banal, va fi de mult ajutor în regenerarea sistemului nervos. Atenţie la sursa uleiului, să nu conţină substanţe nocive! Uleiul de cânepă este, de asemenea, considerat bun.
* Dieta trebuie să elimine grăsimile de origine animală (exceptând uleiul de peşte), să recurgă la uleiurile vegetale, multe legume şi fructe (sprijină energia ficatului), dacă se poate, alge marine, peşte (susţin rinichiul). De evitat fumatul, căci el va afecta energia plămânului şi a ficatului, ceea ce împiedică funcţia lor de a primi energia şi a o transporta, precum şi funcţia de întreţinere a canalelor energetice aparţinând ficatului.
* Cafeaua, în cantităţi foarte mici, ar putea fi de folos, având în vedere studiile care arată un posibil efect benefic al ei, în boliile Alzheimer şi Parkinson.
* Fizioterapia şi gimnastica ajută la menţinerea tonusului muscular şi la încetinirea procesului de atrofiere.
* Masajul e bun pentru muşchi, dar şi pentru relaxare.
* Plante medicinale - Aloe vera, Calendula (gălbenele), rapiţă şi cânepă, printre altele.
Pentru orice tratament naturist abordat trebuie ţinut cont de faptul că răbdarea este esenţială, pentru că rezultatele vor veni lent, în timp. Vă urez succes!