Răspuns pentru MARIA - Oradea, F. AS nr. 1069- "Doresc informații despre epilepsie"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deoarece v-ați manifestat dorința ca răspunsul le­gat de particularitățile și căile de tratament ale epilep­siei să vină din partea mea, vin în întâmpinarea solici­tării dvs. cu următoarele precizări:
1. În primul rând, crizele epileptice nu se pot înca­dra în categoria tulbură­rilor mentale, deși starea de sănătate mentală poate influența controlul acestora. Aceste cri­ze convulsive nu produc probleme psihiatrice sau retard mental, chiar dacă, în unele cazuri, cei cu epilepsie pot su­feri concomitent și de aceste afecțiuni. Pentru o mai bună înțelegere a feno­me­nului trebuie cunoscut faptul că celulele nervoase comunică între ele prin intermediul semnale­lor electrice, iar o criză epileptică apare atunci când se petrece o modificare bruscă a acestor semnale, deter­mi­nând dezorganizarea neuronilor. Practic, în timpul unei crize epileptice, anumiți neuroni trimit mesaje anormale ce împiedică cei­lalți neuroni să funcționeze normal, rezultând modificări temporare în senzații, comportament, mișcări sau stare de conștiență.
Crizele epileptice pot apărea, în general, ca urmare a unei boli sau a unui traumatism care a afectat creierul, iar în cazul anumitor persoane, factorii ereditari sau de mediu pot contribui la apariția crizelor convulsive recurente.
2. Crizele epileptice grand mal sunt cau­­zate de o excitabilitate neuronală anor­mală, rezultând o activitate electrică hao­tică, ce se dispersează rapid în creier. În cele mai mul­te cazuri, crizele pot să apară la intervale de timp întâmplătoare, deși unele persoane le asociază cu ciclul menstrual (femeile), ­privarea de somn, hipoglice­mia, stresul paro­xistic și, rareori, cu anumiți stimuli de genul luminii, zgomotelor sau atingerii di­recte. Așa cum spuneam anterior, crizele epileptice au, uneori, caracter ereditar (o serie de gene au fost asociate unor sindroame convulsive). Alte cauze cunoscute ale crizelor epileptice recurente sunt reprezentate de infecțiile sau tumorile cerebrale, abcese sau hemoragii, sevrajul alcoolic sau consumul de droguri, tulburările metabolice din cadrul diabe­tului, patologiile renale sau hepatice.
În altă ordine de idei, gravitatea unei crize epilep­tice grand mal depinde de ce anume a provocat-o. Când cauza producerii crizei convulsive este una de genul hipoglicemiei, și acest lucru e corectat, atunci tulburarea convulsivă nu este gravă. În alte cazuri, însă, criza se poate datora unei probleme medicale importante, cum ar fi o tumoră sau o infecție cerebrală.
O criză convulsivă, care determină pierderea con­știenței sau pierderea controlului, poate fi periculoasă, mai ales dacă are loc în timpul șofatului sau cu ocazia manipulării unor tipuri de echipamente. Totodată, crizele epileptice pot duce la accidentări serioase datorate căzăturilor.
3. Crizele epileptice tip absență (petit mal). Epi­lepsia tip absență este un alt gen de patologie convul­sivă, caracterizat prin scurte momente de pierdere a conștienței, în care se evidențiază mișcări rapide ale pleoapelor, tresăriri ale mâinilor, dar cu o recăpătare completă a stării de conștiență consecutivă acestui episod. Este de semnalat că, fără a prezenta pic de confuzie, persoana care a suferit o criză de absență nu-și amintește ce s-a întâmplat. Oricum, mai puțin de 10% din cei cu crize epileptice (în special copii și tineri până în 20 de ani), prezintă crize tip petit mal. Din fericire, acestea sunt, de regulă, foarte sensibile la tratament, majoritatea subiecților cu crize de absență tipice, putând avea un regim de viață normal.
Ar fi prea multe de spus în privința tratamentului epilepsiei, pentru a putea acoperi întreaga gamă de posibilități terapeutice. De aceea, atât căile de trata­ment alopate, cât și cele naturiste complementare trebuie discutate în particular, ținând cont de cauzele subiacente, tipul de afectare și eficiența medicației utilizate până în prezent. Contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Sufăr de colopatie cronică funcțională"
(Răspuns pentru EUGEN F. - Brăila, F. AS nr. 1069)


Bolile digestive, inclusiv cea de care suferiți dvs., sunt provocate de către germenii pato­geni care au devenit, pe an ce trece, tot mai rezistenți. Medicina alopată reco­mandă în aceste cazuri folosirea anti­bio­ticelor, care sunt din ce în ce mai pu­ter­nice. Acestea distrug flora intesti­nală și cea a colonului, generează mi­coze care dau la rândul lor complicații teribile, scad imunitatea organismului etc. Soluția pentru problema dvs. este o cură cu argilă terapeutică "ALGO", folosind dozele de șoc, aproxi­mativ 40 de doze pe zi, până la rezolvarea completă a pro­blemei. Vă dau garanție de 100% că după câteva zile apare vindecarea. Argila nu are niciun efect secundar.

Dr. Li LuoXi -specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Cum să tratez naturist colonul iritabil?"
(Răspuns pentru ȘTEFANA, F. AS nr. 981)


Ce este colonul iritabil. Colonul iritabil are o gamă largă de simptome care includ, pe lângă balonare, diaree și constipație, și dureri abdominale, provocate de iritarea intestinului gros. Încă nu a fost determinată cauza exactă a colitei, dar este legată adesea de stres, anxietate sau depresie. Ce nu trebuie să faceți. o Nu consumați condimente sau prăjeli. Acestea sunt greu de digerat și pot îngreuna funcționarea sistemului diges­tiv. o Nu consumați nici alimente reci, deoarece pentru încălzirea lor este nevoie de un supliment de ener­gie din partea organismului în timpul digestiei, lu­cru care îngreunează funcționarea sistemului digestiv. o Nu beți cafea sau alcool, deoarece stimuleazăa pereții deja sensibili ai intestinelor. Seara, să nu mâncați la ore târ­zii, nu vă culcați târziu, încercați să nu vă agitați sau să vă supă­rați foarte ușor.
Terapii tradiționale
* Seara, cu două ore înainte de culcare, puneți pe abdomen un prosop înmuiat în apă fier­binte, pe care îl acoperiți cu o folie de plastic. Puneți o pernă electrică peste prosop și folia de plastic. Stați așa timp de 20 de minute și repetați tratamentul în fiecare seară.
* Folosiți zilnic plasturi pe bază de plante sau centuri cu per­nițe din plante chinezești. Acestea trebuie men­ținute în zona buricului, deoarece acolo se regăsește un punct foarte important, atribuit digestiei.
Remedii alimentare
* Mâncați zilnic o porție de iaurt care ajută la refa­cerea florei intestinale, necesară pentru digestia alimentelor.
* Încercați rețeta cu ou și oțet. In­grediente: un ou, 15 g ghimbir, 15 ml oțet de orez. Preparare: puneți ghim­birul și oțetul într-un storcător și obți­neți un suc. Bateți un ou și amestecați-l bine cu sucul, apoi țineți-l pe foc cinci secunde. Beți amestecul o dată pe zi, timp de trei zile. Beți-l încet, cu înghițituri mici.
Masaj chinezesc, presopunctură și acupunctură
Puteți încerca oricare dintre aceste tratamente, la cabinete de specialitate.
Alte tratamente din medicina chinezească
Dacă simțiți în stomac o durere care iradiaza spre coaste și va lipsește pofta de mâncare, luați produsele SI NI SAN și WEI KANG și urmați instrucțiunile me­dicului specialist.
Dacă aveți în abdomen o durere care este surdă și continuă, care se intensifică dacă stomacul este gol, și se ameliorează la căldură, dacă vomitați, atunci luați produsul WEI KANG și urmați instrucțiunile medicu­lui specialist.
Dacă vă doare stomacul, aveți senzație de căldură, și aceasta se agravează când mâncați ori simțiți că vă este sete și sunteți iritat, atunci luați produsul YI GUAN JIAN sau ZUO JIN WAN și urmați instrucțiunile medicului specialist.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am scleroză multiplă în stadiu incipient"
(Răspuns pentru CONSTANȚA - Italia, F. AS 1043)


Stimată doamnă,
Scleroza multiplă este o tulburare fără o cauză cu­noscută, deși unele ipoteze există, cum ar fi virusurile sau o dietă bogată în grăsimi de origine animală. Este mai frecvent întâlnită la femei, iar cu cât mai departe este locul unde trăiește bolnavul de ecuator, cu atât mai mare este frecvența bolii. Boala apare mai ales la oamenii între 20-45 de ani, la rasa albă, la populația din zone cum ar fi Eu­ropa, partea sudică a Canadei și partea nordică a SUA, la cei cu o rudă afectată (frate/ soră/ părinte) și la fumă­tori.
Patologic, se produce o demielinizare a fibrelor nervoase (mielina fiind importantă pentru procesul de transmitere a impulsurilor pe traseul nervos).
Din punct de vedere naturist, aș spune că este vorba despre o deficiență de energie nutritivă la nivelul cana­lelor, ceea ce duce la diminuarea transmiterii impul­su­­ri­lor nervoase. Consecința este o slăbiciune a mus­cu­­laturii, printre altele. Acest lucru poate avea mai multe cauze: hrană nepotrivită, neadaptare la stres, ceea ce ar putea duce la tulburări ale organelor ener­getice - stomac, splină-pancreas, plămâni și rinichi.
Cred, de asemenea, că persoanele cu scleroză mul­tiplă au suferit una sau o serie de episoade traumati­zante la nivel emoțional, fie în copilarie, fie ca adulți, pe care nu au reușit să le depășească încă.
Soluții posibile:
* Reevaluare personală - ceea ce presupune o consiliere psihologică care să ajute omul să recunoască problemele adânci care stau la baza bolii sale (acest lucru cere timp) și să se lepede de efectul lor.
* Răbdare și optimism - pacienții care trec pragul unui cabinet pentru tratamente naturiste așteaptă "mi­nuni instantanee, căci doar de aceea se numește trata­ment naturist". Tratamentele cer timp pentru rezol­varea problemelor, care au avut nevoie, și ele, de mult timp pentru a se manifesta. Optimismul stimulează energia plămânului și, în consecință, a rini­chiului. Plă­mânul este responsabil pentru dist­ribuirea hranei cosmice prin corp, iar rinichiul reface sistemul nervos, la nivelul energetic.
* Homeopatie - se bazează pe remedii consti­tu­ționale, individualizate. Însă, pentru unele episoade acute/subacute cum ar fi pareza, pot fi de folos: Caus­ticum, Gelsemium și Lathyrus sativa, iar Granite, pentru episoade acute de lipsă de putere.
* Acupunctură - se acționează asupra meridianelor Rinichi, Plămân, Stomac, Splină-Pancreas, în prin­cipal, precum și a punctelor locale, după caz.
* Uleiuri - uleiul de pește, deși pare banal, va fi de mult ajutor în regenerarea sistemului nervos. Atenție la sursa uleiului, să nu conțină substanțe nocive! Uleiul de cânepă este, de asemenea, considerat bun.
* Dieta trebuie să elimine grăsimile de origine ani­mală (exceptând uleiul de pește), să recurgă la uleiu­rile vegetale, multe legume și fructe (sprijină energia ficatului), dacă se poate, alge marine, pește (susțin rinichiul). De evitat fumatul, căci el va afecta energia plămâ­nu­lui și a ficatului, ceea ce împiedică funcția lor de a primi energia și a o transporta, precum și funcția de întreținere a canalelor energetice aparținând ficatului.
* Cafeaua, în cantități foarte mici, ar putea fi de folos, având în vedere studiile care arată un posibil efect benefic al ei, în boliile Alzheimer și Parkinson.
* Fizioterapia și gimnastica ajută la menținerea tonusului muscular și la încetinirea procesului de atrofiere.
* Masajul e bun pentru mușchi, dar și pentru relaxare.
* Plante medicinale - Aloe vera, Calendula (găl­benele), rapiță și cânepă, printre altele.
Pentru orice tratament naturist abordat trebuie ținut cont de faptul că răbdarea este esențială, pentru că rezultatele vor veni lent, în timp. Vă urez succes!