DIABETUL ÎN 3 EXEMPLE

Gilda Fildan
Stilul de viață constituie un factor decisiv

Diabet: un diagnostic care dă fiori pretutindeni în lume, unui număr tot mai mare de oameni, și tot mai de timpuriu. Țările europene dezvoltate au circa 7 mi­lioane de bolnavi sub tratament, la care se adaugă anual în jur de 270.000 de cazuri noi. "Cifrele sunt alar­mante", avertizează diabetologii. "În special la diabe­tul de tip 2, modul de viață ne­sănătos joacă un rol impor­tant. Îndată după al doilea război mondial, rata diabetului în Europa nu depășea 1%. La data aceea, oamenii făceau majori­tatea drumurilor pe jos și se hră­neau cu mare economie. În pre­zent, diabe­ticii repre­zintă aproxi­mativ 10% din totalul populației".
Referitor la mecanismul bolii: rolul principal în această afecțiune este de­ținut de pancreas. În situația ideală, el secretă hormonul numit insulină în cantitate suficientă, reglând astfel pre­zența zahărului din sânge. Când celulele din organism nu mai reacționează la acest hormon, specialiștii vor­besc despre o rezistență la insu­lină: pancreasul secretă din ce în ce mai multă și valo­rile glicemiei cresc.
Periculos este faptul că diabetul nu provoacă dureri, în schimb, atacă, deja din stadiul incipient, vasele de sânge și nervii - iar simptomele, cum sunt setea exa­ge­rată, urinările frecvente și creșterea în greutate, nu pot fi atribuite exclusiv acestei afecțiuni metabolice.
În mare parte, diabetul e determinat genetic, totuși, studiile științifice arată că declanșarea lui este în mod cert favorizată de supraponderalitate și sedentarism. Și invers, reducerea greutății corporale și fortificarea mus­culaturii fac ca organismul să devină din nou re­ceptiv la insulină, să aibă nevoie de o cantitate mai mică și s-o valorifice mai rapid.
Așadar, stilul de viață constituie un factor decisiv. Este un aspect confirmat și în scrisorile cititorilor noș­tri dedicate rubricii "Așa m-am vindecat". Am selectat dintre ele trei cazuri, ce dovedesc că riscul diabetului poate fi mult micșorat dacă învățăm să trăim sănătos.

"Mi-a fost clar că o băgasem pe mânecă rău de tot"

Toma Leon trăiește în Baia Mare, este de meserie manager și ani de zile viața lui s-a desfășurat într-un ritm infernal: muncea zi și noapte, fuma, consuma prea mult alcool și era supraponderal. La aniversarea unui prieten, o cunoștință apropiată, directorul unei firme importatoare de aparate pentru măsurarea glicemiei, i-a invitat pe cei prezenți să facă testul. "Ca să ne dis­trăm", cum spune astăzi Leon. Pentru el, însă, gluma a avut urmări cât se poate de serioase. Cifra afișată de glucometru îl obliga să facă urgent o vizită la medic. N-a mai stat pe gânduri, s-a dus chiar în ziua următoare: "Într-adevăr, glicemia mea de­pă­șea valorile admise". A primit diagnos­ticul de dia­bet tipul 2.
I s-au prescris tablete care ar fi trebuit să-i mic­șoreze ponderea zahărului în sânge, însă efectul a fost nul. A suplimentat doza, a luat un alt medi­cament, mai puternic. "După un an și ceva, medi­cul mi-a recomandat injecțiile cu insulină. Atunci mi-a fost clar că o băgasem pe mânecă rău de tot. Pentru că nici prin gând nu-mi trecea să fac in­jecții". În acel moment, Toma Leon se decide să acționeze pe cont propriu: citește o întreagă lite­ratură de specialitate despre boala sa, discută cu me­dici și farmaciști, în scurtă vreme își clarifică direc­­țiile de acțiune: trebuie să schimbe alimen­tația, să facă mai multă mișcare, să ducă o viață mai echilibrată. Re­nunță la postul pe care-l ocupa, își înființează o mică firmă proprie și definește trei piloni pe care se va spri­jini existența lui de acum înainte: măsurarea glic­emiei, o dietă sănătoasă și un program consecvent de activi­tate fizică.
Măsurarea nivelului glicemiei ca­pă­tă pentru el o în­semnătate vitală: "Am cheltuit enorm cu consuma­bilele necesare testării, dar voiam nea­părat să aflu cum mi se modifică valo­rile dacă mănânc o bu­cată de ciocolată sau dacă mă plimb în pas alert o ju­mă­­tate de oră". Taie fără milă mân­cărurile grase și dul­ciurile din meniu și desco­peră bucă­tăria axa­tă pe pro­duse proas­pete, de sezon. Înlocuiește plimbările cu aler­gări: la început douăzeci de minute, apoi trei­zeci, mai târziu, va avea cu­rajul să se înscrie la un maraton. "A trebuit să-mi dau eu însumi ghes ca să fac mișcare, mi-am căutat ceva care să fie posibil în orice condiții, ca să elimin din start eschivările și pretextele. Alergarea este un lucru simplu". Eforturile lui au fost încununate de succes: după un an, Toma Leon cântărește cu 20 kg mai puțin, glice­mia i s-a normalizat, nu mai are ne­voie de medicamente.
Acum, poate trece în faza de experi­men­tare: "Fiind­că nu voiam să mă abțin de la dulciuri pentru tot restul vieții". Prin ur­mare, mănâncă ciocolată și observă că gli­cemia i-a urcat la 130. O măsoară din nou după 45 de minute de alergare și constată că a scăzut la 100, deci la o valoare nor­mală. În același timp, devine exigent în privința calității: "Mănânc numai cioco­la­tă amăruie cu conținut ridicat de cacao, nicio­dată din cea ieftină, nu merită".

"N-am crezut că diabetul poate fi ținut la respect prin alimentație"

Schimbarea alimentației a fost metoda prin care și-a redus glicemia și timișo­reanca Sidonia Raț. La 49 de ani, ea reu­șise să se lase de fumat, dar în scurt timp luase în greu­tate mai mult de 16 kilogra­me. Aproape con­comi­tent, fusese diag­nos­­ticată cu o tiroidită Hashimoto și un diabet de tip 2. "Medicul mi-a spus că una dintre boli o poate declanșa pe cealaltă". Deși de­pista­rea diabetului n-a fost chiar o sur­priză, în­trucât mama și bu­nica ei sufereau și ele de această afec­țiune, Sidonia Raț a înțeles repede că se im­punea o schim­­bare: "Sunt genul de om care spune: «Am o pro­blemă, să ve­dem cum o pot re­zolva»". A des­coperit o variantă de nutriție ba­zată pe indicele glicemic al alimentelor, care menține glice­mia la cote scăzute și activează arderea grăsimilor. Metoda i s-a potrivit ca o mă­nușă, căci încercase deja destule diete și nu mai avea chef de inter­dicție. Faptul că i se cerea doar să nu mă­nânce dul­ciuri din abundență n-o deranja: "Eu prefer, oricum, mâncărurile picante". S-a hrănit cu porții mari de legume, salate, fructe, pește și lactate fără grăsimi. După un an și jumătate dăduse jos 19 kilo­grame și va­lorile glicemiei se plasau în intervalul de referință. "Co­lesterolul și trigliceridele reveniseră, de asemenea, la normal", se bucură Sido­nia Raț, care a adoptat de­finitiv acest stil de alimentație. "N-am crezut că dia­betul poate fi ținut la respect prin alimentație", spune ea.

"Când circumferința abdomenului depășește 88 cm la femei și 102 cm la bărbați, situația devine critică"

"Scăderea în greutate este una din căile de com­batere a diabetului", confirmă medicii. Deși greutatea corporală nu deține un rol primordial: "Valorile glice­miei și colesterolului pot crește chiar și în condițiile unui indice de masă corporală care nu atrage atenția. Im­portantă este circumferința abdo­me­nului. Când ea depășește 88 de centi­metri la femei și 102 centimetri la băr­bați, situația devine critică". Studiile au pus în evidență faptul că depozitul de grăsime de pe abdomen este responsabil pentru o serie de suferințe grave, care decurg din diabet, cum ar fi infarctul mio­car­dic sau accidentul vascular cerebral. Cine dorește să se pro­tejeze împotriva lor n-are încotro: trebuie să-și regân­dească alimentația și să facă mai multă mișcare.

"Niciodată n-am permis ca diabetul să-mi influențeze decisiv viața"

Medicii sportivi recomandă sporturile de rezistență, ca alergarea și plimbările pe bicicletă, dar se poate și alt­fel: Ana Lopad din București dansează cu entuziasm tango și astfel a găsit o variantă de activitate fizică pe placul ei. În urmă cu un deceniu, ziarista, pe atunci în vârstă de 20 de ani, a fost diagnosticată cu diabet. Într-un mod dramatic și cu totul neașteptat. "De la o căzătură petrecută într-o excursie, m-am ales cu o rană urâtă la coccis, care nu voia cu niciun chip să se vin­dece. După ce m-am chinuit câteva săptămâni, m-am dus, în sfârșit, la spital, mai mult la insistențele pă­rinților mei. Mi s-a luat sânge la camera de gardă și, doar câteva minute mai târziu, un rezident a intrat în încăpere ca o furtună, s-a repezit la mine și mi-a făcut o injecție cu insulină. Glicemia mea era atât de cres­cută, încât el se temuse că voi intra în comă". Diag­nosticul a fost fără echivoc și ire­versibil: diabet - și anume, tipul 1. Aceasta este o boală autoimună, în care pancreasul nu mai produce de­loc insulină. Hormo­nul trebuie in­jec­tat pe toată durata vieții. Din acel moment, lucrurile s-au precipitat pentru Ana Lopad. S-a străduit să se informeze cât mai exact și, ca ziaristă, s-a specializat în domeniul medical. Cu toate acestea: "Niciodată n-am permis ca diabetul să-mi influențeze decisiv viața. Nu l-am lăsat să devină un obstacol între mine și lucrurile care mă pasionau, de pildă călătoriile în străinătate". A plecat în documen­tări de săptămâni întregi, cu provizia de insulină adă­pos­tită într-o geantă frigorifică. Și rutina cotidiană se desfășoară fără pro­bleme. Prietenii și colegii nu sunt în niciun fel intimi­dați de diabetul ei. "La restaurant, pot să-mi fac re­pe­de, pe sub masă, injecția cu insulină. Nu observă ni­meni".
Exemplele pe care le-am prezentat aici inspiră în­credere și dau curaj. Ele confirmă ceea ce reiese din studiile științifice de dată recentă: cine reușește să-și mențină valorile glicemiei în echilibru are șansa reală de a duce o viață normală și îndelungată. Diabetologii afirmă totuși: "Este de preferat să nu ajungem până acolo. Astăzi există posibilitatea de a stabili, chiar și cu 15 ani înainte, dacă o persoană riscă sau nu să se îm­bol­năvească de diabet. Iar cine ia măsuri din timp îl va evita sau, cel puțin, îl va controla medicamentos, fiind scutit de injecțiile cu insulină".


UN DIAGNOSTIC DE DIABET TIP 2 -
ȘI CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ ACEEA?


* În mod normal, cel care stabilește dacă glice­mia dvs. a depășit limitele normale este medicul de familie. Un prim indiciu în această privință îl dă glicemia măsu­rată pe stomacul gol, una din analizele de rutină, nelip­site din examenele medicale perio­dice. În cazul când se constată că valorile se mențin ridicate pe o perioadă mai lungă, se efectuează un test mai complex: glicemia provocată, care va da un verdict sigur.
* Pasul următor este vizita la diabetolog. El va pre­scrie un tratament și totodată vă va oferi îndru­mările necesare pentru modul dvs. de viață de aici înainte: cum să vă hrăniți, să faceți mișcare, să com­bateți stresul.
* Măsurarea glicemiei este importantă. La înce­put, o face diabetologul, și tot el stabilește intervalele dintre măsurători.
* Diabetul e o boală perfidă, căci nu se manifestă prin dureri, însă deteriorează nervii și vasele de sânge, în consecință, toate organele. De aceea, este obligatoriu să-l tratați.
* Îngrijiri zilnice - Diabeticii suferă adesea de infla­mații ale gingiei, motiv pentru care sunt esențiale igiena rigu­roasă și prezentarea cu regularitate la stomatolog, pentru înlăturarea tartrului de pe dinți. De asemenea, vârfurile dege­telor sunt iritate, din cauza deselor înțepături pentru testele de glicemie. Contra inflamației și a îngroșării pielii puteți folosi cremele de mâini cu acid lactic și uree (ex. de la Eucerin sau Eubos).