ACESTE GÂNDURI VĂ AMPLIFICĂ STRESUL
"Trebuie să fiu perfect"
Modelul de gândire - "Nu e acceptabil să nu pot rezolva o sarcină care mi-a fost încredinţată. Nu există nimic mai rău decât faptul de a comite greşeli. Trebuie să fac totul cum scrie la carte şi să fiu mereu la dispoziţia firmei mele".
Caracteristicile personale - Prin calitatea prestaţiei lor, perfecţioniştii caută să obţină o confirmare a propriei valori. Aceasta îi face vulnerabili la stres, în situaţii în care sunt posibile eşecurile. Unii din ei îşi extind aspiraţia către performanţă, şi în sfera vieţii particulare, şi astfel se suprasolicită permanent ei înşişi.
"Trebuie să fiu iubit"
Modelul de gândire - "N-am voie să-i dezamăgesc pe ceilalţi. E grav dacă alţii mă vor critica. Pentru mine este important ca ei să mă simpatizeze".
Caracteristicile personale - Cine doreşte neapărat să fie simpatizat de toată lumea evită conflictele şi îşi dă osteneala să le facă tuturor pe plac. Cu orice preţ, chiar punându-şi interesele proprii pe un plan secund. Teama de a fi criticat şi respins produce stres.
"Trebuie să ţin totul sub control"
Modelul de gândire - "Totul trebuie să decurgă întocmai cum am planificat eu. La luarea deciziilor, trebuie să fiu sigur sută la sută. Trebuie să mă gândesc mereu, încercând să previn ceea ce ar putea da greş".
Caracteristicile personale - Cel ce vrea să domine în permanenţă totul se teme de situaţiile în care nu ştie ce-l aşteaptă. El cheltuieşte mult timp şi energie pentru a lua decizii, deoarece îi este foarte frică să nu piardă cumva din vedere eventualele riscuri.
"Trebuie să le pot face pe toate"
Modelul de gândire - "Prefer să fac totul singur. Oamenii puternici n-au nevoie de niciun ajutor. Nu-mi place să fiu obligat să contez pe alţii. Fără mine, lucrurile nu merg".
Caracteristicile personale - Oamenii care ţin să facă totul cu mâna lor îşi asumă, pe o îndelungată perioadă de timp, mai multe sarcini decât sunt în stare să ducă la bun sfârşit. Aflaţi neîncetat sub presiune, ei ajung în cele din urmă în situaţii în care vor depinde de alţii şi vor trebui să primească ajutor.
"Oricum, nu voi reuşi"
Modelul de gândire - "Nu rezist la aşa ceva. Am să dau greş. Nu voi izbuti niciodată! Pur şi simplu, nu pot suporta o asemenea presiune".
Caracteristicile personale - Oamenii care nu au încredere în propriile aptitudini au tendinţa să evite mai degrabă eforturile. Ei ajung să fie stresaţi, atunci când nu pot ocoli situaţiile în care se presupune că vor avea de-a face cu sarcini neplăcute sau cu frustrări.
CU ACESTE AFIRMAŢII VĂ FACEŢI VIAŢA MAI UŞOARĂ
"Până la urmă, rezolv eu cumva"
Aveţi încredere în calităţile dvs.
Dacă de la bun început nu vă socotiţi capabil să vă descurcaţi cu o anumită sarcină, înseamnă că aveţi în vedere numai punctele slabe şi defectele dvs. Concentraţi-vă mai bine asupra aptitudinilor, care în mod sigur nu vă lipsesc. Încrederea în calităţile proprii este un tampon eficient contra stresului. Psihologii văd în convingerea de a putea face faţă unor situaţii noi şi dificile o speranţă de autoconfirmare. Ea influenţează modul cum vă simţiţi într-o situaţie complicată şi curajul cu care veţi acţiona. Reţineţi faptul important că această încredere poate fi consolidată. Amintiţi-vă: şi până acum aţi reuşit să vă duceţi sarcinile la bun sfârşit. Şi întrebaţi-vă: "Cum am procedat? De ce aptitudini am dat dovadă? Cu ce mă pot mândri?".
"Nu e sfârşitul lumii"
Păstraţi-vă detaşarea interioară
Faceţi din ţânţar armăsar? Dacă vi se întâmplă des, ar trebui să vă deprindeţi să judecaţi mai realist o situaţie. Nu căutaţi în comportamentul dvs. justificarea pentru orice răspuns nepoliticos primit din partea unui coleg şi nu vă atribuiţi automat vina pentru nereuşita lucrării la matematică a fiului dvs. Acordând o însemnătate exagerată unor neplăceri minore, daţi naştere unui stres inutil. În loc de asta, puneţi-vă în momentele dificile următoarele întrebări: "Cum voi gândi despre această împrejurare mâine, peste o lună sau peste un an? Cum ar judeca situaţia cineva care este mai puţin afectat de ea? Ce apreciez eu ca fiind mai important pentru mine decât aceste lucruri?". Astfel veţi învăţa să vă păstraţi detaşarea interioară şi să nu permiteţi ca situaţiile stresante să vă tulbure liniştea.
"Cu siguranţă, îmi va folosi la ceva"
Concentraţi-vă asupra şanselor şi a sensului
Numeroase persoane tind să perceapă doar aspectele negative şi îngrijorătoare ale unei situaţii. Dar în orice dificultate se ascunde şi o şansă, ceea ce vi se pare a fi o ameninţare vă poate deschide o posibilitate nouă! Îndreptaţi-vă atenţia spre laturile pozitive. Întrebaţi-vă: "La ce-mi poate folosi asta? În ce constau şansele? Ce am de învăţat din această situaţie? Cum va fi atunci când voi izbuti să depăşesc această dificultate?". Astfel nu veţi mai vedea în sarcina respectivă o problemă, ci o provocare.
"Asta este şi gata"
Acceptaţi realitatea
Aveţi pe agendă mai multe întâlniri importante, prezentarea pe care urmează s-o faceţi clienţilor firmei încă nu e cu totul pusă la punct şi, pe deasupra, v-aţi mai şi blocat în trafic? Nu poate fi adevărat! Şi totuşi este. Acum aveţi două posibilităţi. Sau vă înfuriaţi îngrozitor, sau să acceptaţi situaţia aşa cum este şi să încercaţi să vedeţi cum o puteţi gestiona. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să înduraţi totul pasiv sau chiar să fiţi de acord. Însă este în avantajul dvs. să vă confruntaţi cu realitatea de pe poziţia cuiva care o acceptă. Nu vă irosiţi energia protestând contra împrejurărilor, declarându-le război sau negându-le. Asta este şi gata. Odată ce aţi conştientizat aceasta, puteţi începe să căutaţi noi modalităţi de acţiune.