Copac frumos, îmbrăcat ca un prinţ, în haină alb-argintie, mesteacănul are şi mari puteri tămăduitoare, de la simple răceli, la afecţiuni grave, ca acelea ale sistemului cardiovascular, ale ficatului sau rinichilor. Pentru prepararea leacurilor, de la mesteacăn se folosesc toate părţile: mugurii, frunzele, mâţişorii şi seva.
Seva mesteacănului - apa vie
Seva mesteacănului se pune în mişcare în martie, odată cu primul dezgheţ, când zăpada începe să se topească şi rădăcinile copacului sunt "invadate" de apa dătătoare de viaţă. Atunci, rezervele de amidon, depuse peste iarnă în rădăcini şi trunchi, se transformă în zahăr, se dizolvă în apă şi, sub influenţa presiunii rădăcinilor, urcă spre ramuri, hrănind copacul. Fluxul sevei continuă până la sfârşitul lunii aprilie, până când apar primele frunzuliţe.
Colectarea sevei
Colectarea sevei se realizează începând cu luna aprilie şi până la finele lunii mai. Pentru obţinerea sucului, fără a provoca vătămare copacului, trebuie să urmaţi câteva reguli:
1. Nu utilizaţi toporul! Pentru realizarea inciziei în scoarţa copacului folosiţi o sulă sau un burghiu.
2. Nu încercaţi să scurgeţi toată seva din copac! Extrageţi maximum doi litri din fiecare mesteacăn, pentru a evita uscarea lor.
3. După colectarea sucului, astupaţi incizia pe care aţi format-o, pentru a ajuta copacul să-şi vindece rana. Introduceţi în orificiul creat o bucată de lemn sau chiar plastilină de modelat (de la copii) iar copacul, astfel "bandajat", se va vindeca în scurt timp. Mesteacănul nu trebuie să fie nici prea tânăr, nici prea bătrân. După cum se ştie, vârsta arborelui este determinată de grosimea trunchiului. Alegeţi mestecenii cu un diametru de 20-30 de centimetri. Pe partea de nord a copacului, cât mai sus posibil, realizaţi o incizie în scoarţă, adâncă de aproximativ cinci centimetri. În gaura formată, introduceţi o ţeavă subţire, iar sub ea, legaţi de trunchi, cu o sfoară, un recipient, pentru a permite sevei să se prelingă în vas.
Sucul de mesteacăn este un produs natural terapeutic unic. Datorită conţinutului bogat în zahăr, în vitamine, în oligoelemente, în substanţe biologic active, în minerale, precum fier, calciu şi potasiu, seva mesteacănului este un tonic şi un detoxifiant excelent. În vechile scrieri doftoriceşti slave, se menţionează că seva mesteacănului ajută la tratarea ulcerului gastric şi duodenal, la bolile de ficat, de vezică biliară, în prevenirea şi vindecarea anemiilor, gutei, reumatismului, tuberculozei şi a durerilor de cap. Seva de mesteacăn are un efect revigorant, creşte rezistenţa organismului la răceli şi alergii şi este un bun diuretic, fiind benefică împotriva infecţiilor cauzate de viermi intestinali. Consumată în mod regulat, ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, la purificarea sângelui şi stimulează metabolismul.
Este suficient să beţi un pahar de suc de mesteacăn de două-trei ori pe zi şi veţi simţi că oboseala sâcâitoare şi somnolenţa dispar, că starea de irascibilitate se evaporă şi în suflet începe să cânte primăvara!
Terapie cu suc de mesteacăn
Medicina tradiţională rusească recomandă ca terapia cu suc de mesteacăn să se ţină în patru etape - primăvara, vara şi de două ori iarna. În acest scop, sucul de mesteacăn se congelează până când este folosit. Respectând aceste recomandări, veţi uita de bolile de ficat, rinichi şi pancreas.
* Etapa de primăvară: imediat după începerea punerii în mişcare a sevei copacului, în martie-aprilie, se consumă câte un pahar de suc proaspăt, de patru ori pe zi. Important: sucul se bea la o temperatură de 35 de grade. Durata tratamentului: 45 de zile.
* Etapa de vară: în lunile mai-iunie. Într-un recipient de sticlă cu doi litri de suc de mesteacăn se adaugă cinci fructe de măceş, cinci stafide şi o linguriţă de miere. Se închide ermetic şi se depozitează într-o cameră întunecată şi răcoroasă, timp de o lună de zile. Se recomandă a se consuma cel puţin un litru pe zi.
* Etapele de iarnă: în lunile decembrie-februarie. Prima etapă în decembrie, cea de-a doua spre sfârşitul lui februarie. Într-un borcan de trei litri se toarnă sucul de mesteacăn încălzit în prealabil (atenţie, nu se fierbe!), se adaugă 10 fructe de măceş, 10 stafide şi o lingură cu vârf de miere de mai. Se închide ermetic şi se lasă într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui. După 30 de zile, se consumă încălzit, cu înghiţituri mici, câte o ceaşcă, de cel puţin patru ori pe zi.
Tratamente
Împotriva arterosclerozei
Se bea câte un pahar de suc, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, timp de o lună şi jumătate. Se face o pauză de două săptămâni şi tratamentul se repetă. Ajută la curăţarea vaselor de sânge de colesterol, acid uric şi alte substanţe reziduale şi stimulează metabolismul.
Pancreatită cronică şi hepatită
Într-un vas emailat, peste o cană de ovăz (în prealabil spălat), se toarnă 1,5 litri de sevă de mesteacăn şi se introduce la frigider, peste noapte. Dimineaţa, lichidul se pune la fiert, la foc foarte mic, până ce compoziţia scade la jumătate. După răcire, se strecoară. Se consumă câte 100-150 de mililitri, înainte cu o jumătate de oră de fiecare masă.
Hipotensiune
Într-un recipient din sticlă, se storc şase lămâi, peste care se adaugă un litru de sevă. Vasul se introduce în frigider pentru 36 de ore, după care se adaugă o jumătate de kilogram de miere, se amestecă bine şi se reintroduce în frigider pentru alte 36 de ore. Se consumă câte 50 de miligrame, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Tratamentul se face primăvara, timp de două luni.
Infecţii virale
Într-un vas, peste trei ceşti de sevă de mesteacăn, se adaugă o lingură de rădăcină de obligeană mărunţită. Se fierbe timp de 15 minute, se trage de pe foc şi se acoperă cu prosoape pentru o răcire lentă, treptată. Se strecoară şi se bea câte o jumătate de ceşcuţă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se îndulceşte cu miere, după bunul plac.
Mied din sevă de mesteacăn şi miere
Băutura obţinută prin fermentarea mierii şi a sevei de mesteacăn este cunoscută încă din Antichitate. Popoarele antice indo-europene credeau că în viaţa de apoi, în ceruri, există râuri de miere. Din acele şuvoaie divine, când şi când, pe pământ se scurg picuri, iar albinele adună stropii şi îi transformă în miere. De aceea, fiertura pe care ei o făceau din miere şi suc de mesteacăn era asociată cu ideea de nemurire şi folosită în toate ritualurile. Până la sfârşitul secolului al XVII-lea, în Rusia, miedul era cea mai cunoscută şi mai întrebuinţată băutură slab alcoolizată din plante. În vechime, în fiecare primăvară, popoarele slave pregăteau din sevă de mesteacăn această băutură dătătoare de vitalitate. Lichidul uşor alcoolizat era folosit de vraci în tămăduirea rănilor trupeşti, dar era oferit şi bărbaţilor înainte de orice bătălie, pentru un plus de vitalitate. Astăzi, miedul din sevă de mesteacăn e o băutură care se îmbuteliază şi comercializează doar în Rusia. Lichidul poate fi însă preparat şi în casă.
Reţeta: Într-un vas emailat se toarnă 500 de grame de miere, peste care se adaugă 2,5-3 litri de suc proaspăt de mesteacăn. Se fierbe la foc mic, timp de o oră, după care vasul se trage deoparte şi, în fiertura încă fierbinte, se pune o felie de pâine neagră, unsă cu drojdie. Recipientul se acoperă şi se lasă la fermentat. După 4-5 ore, se scot din vas bucăţelele de pâine, se acoperă cu un şervet şi iarăşi se lasă la fermentat, timp de 2-3 zile, într-un loc călduros. Apoi, băutura se trage în sticle de culoare închisă, se astupă şi se introduc în frigider sau în pivniţă, unde pot fi păstrate timp de 4-5 luni. Fiind o băutură slab alcoolizată, răcoritoare, se bea după bunul plac, fără restricţii de dozaj.
Tratamente cosmetice
Tonifiant pentru faţă
Seva de mesteacăn se congelează în pungi speciale pentru gheaţă, de seara până dimineaţa. La trezire, se frecţionează uşor tenul cu seva astfel congelată. Masajul este foarte util pentru prevenirea apariţiei ridurilor şi împotriva acneei.
Balsam pentru păr
După spălare, părul se clăteşte cu sevă de mesteacăn pentru întărirea rădăcinii, îndesire şi eliminarea excesului de sebum.
Mugurii de mesteacăn
Mugurii de mesteacăn se recoltează primăvara devreme, până să se crape. Se taie din copaci, cu tot cu rămurele şi se lasă la uscat în aer liber. După uscare, se separă de crenguţe şi se păstrează în cutii închise cu capac.
Tratamente
Peste 20 de grame de muguri de mesteacăn se toarnă 100 de mililitri de alcool de 70 de grade. Se pun într-un recipient din sticlă de culoare închisă şi se lasă la macerat timp de trei săptămâni, într-un loc răcoros, ferit de lumină. Se strecoară şi se administrează de trei ori pe zi, câte 15-20 de picături, înainte de masă.
Împotriva ulcerului
50 de grame de muguri de mesteacăn se lasă la macerat în 500 de mililitri de alcool, timp de 10-12 zile. Se administrează cel mult o linguriţă, cu 15-20 de minute înainte de a mânca. Acest preparat are efecte benefice asupra metabolismului, creşte pofta de mâncare şi este un bun combatant al viermilor intestinali.
Împotriva alergiilor
8-10 linguri de muguri de mesteacăn se lasă la macerat în 500 de mililitri de alcool, timp de o lună. Se administrează timp de două săptămâni, câte o linguriţă de preparat, de 3 ori pe zi. După o pauză de două săptămâni, tratamentul poate fi reluat o dată.
Bolile sistemului cardio-vascular
Zece grame de muguri uscaţi de mesteacăn se pun la fiert cu o cană de apă, timp de 15 minute, pe foc mic. Se strecoară şi se administrează câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.
Unguent pentru articulaţii
Pentru această alifie împotriva durerilor articulare aveţi nevoie de 350 de grame de muguri de mesteacăn, 700 de grame de unt de calitate, puţin aluat obişnuit şi 10 grame camfor.
Mod de preparare: într-un vas emailat sau din lut se aşează într-un strat de un centimetru şi jumătate mugurii de mesteacăn şi untul. Pe gura vasului se lipeşte aluatul, astfel încât atunci când puneţi capacul peste recipient, acesta să se închidă ermetic. Se dă la cuptor, la foc foarte mic, timp de 8-10 ore. Se stinge focul şi se lasă în cuptor să se răcească treptat, peste noapte. Apoi se îndepărtează mugurii de mesteacăn şi se adaugă camforul. Se amestecă bine şi se pune într-un loc răcoros pentru ca preparatul să se solidifice. Este benefic pentru durerile reumatice, aplicându-se pe zonele cu probleme, într-un strat subţire.
Leac străvechi împotriva tuberculozei
Ingrediente: 150 de grame de muguri de mesteacăn, 1 kilogram de miere de tei, o cană de aloe vera (tocată mărunt), 100 de grame de ulei, 50 de grame de flori de tei, 2 ceşti cu apă.
Mod de preparare: Într-un vas, se fierb timp de 2-3 minute apa cu florile de tei şi mugurii de mesteacăn. Se strecoară şi se lasă la răcit. Separat, se topeşte mierea şi apoi se adaugă aloe vera. Se trage de pe foc şi se lasă să se răcorească. Când mierea s-a răcit complet, se adaugă lichidul obţinut din tei şi muguri şi uleiul. Se amestecă bine şi se toarnă în sticle. Se agită înainte de utilizare. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Tumori ale ganglionilor limfatici
Ingrediente: o parte muguri de mesteacăn, două părţi de sunătoare, două părţi de lavandă, două părţi de frunze de nuc.
Mod de preparare: ingredientele se toacă mărunt. Peste 400 de mililitri de apă în fierbere se toarnă o lingură din amestecul de plante. Se lasă să clocotească un minut, după care se trage de pe foc şi se introduce în cuptor, la foc foarte mic, vreme de 40 de minute. Se beau de şase ori pe zi, câte o sută de mililitri.
Ceai pentru diabetici
Peste 2-3 linguri de muguri de mesteacăn se toarnă 400 de mililitri de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de şase ore. Ceaiul obţinut se bea pe parcursul unei zile, în trei părţi egale. Tratamentul trebuie urmat timp de două săptămâni. Preparatul echilibrează nivelul de zahăr din sânge.
Mâţişorii de mesteacăn (inflorescenţele)
Primăvara, la scurt timp după ce apar frunzuliţele, se ivesc şi mâţişorii sau inflorescenţele mesteacănului. În limba rusă, poartă denumirea de "cerceluşi" datorită aspectului lor. Tinctura din mâţişori ameliorează bolile de inimă, tuberculoza, ulcerul gastric, gastrita, anemia, dar şi eczemele şi furunculele.
Preparare: într-un borcan, peste două treimi de mâţişori, se toarnă până la umplere alcool de 70 grade. Se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc călduros. O dată la câteva zile, conţinutul se amestecă. În general, tinctura nu se filtrează. Se administrează de trei ori pe zi, între 20 de picături şi o linguriţă, cu 15 minute înainte de masă.
Infuzia din mâţişori îmbunătăţeşte memoria şi ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Frunzele de mesteacăn
Se culeg în mai-iunie, dimineaţa, devreme. Trebuie smulse doar acele frunzuliţe abia ieşite, uşor lipicioase. Se usucă într-un loc întunecos.
Tratamente
Împotriva ulcerului gastric
Frunzele de mesteacăn au proprietăţi hemostatice. De aceea, în ulcerul gastric cu sângerări la nivelul stomacului, ceaiul din aceste frunze este foarte benefic.
Peste o jumătate de litru de apă în fierbere se toarnă o lingură de frunze mărunţite de mesteacăn. Se dă într-un clocot şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se bea ceaiul călduţ, câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, după masă.
Împotriva urinării dificile (hipertrofie de prostată)
Se administrează infuzie din frunze de mesteacăn. Peste 1-2 linguri de frunze mărunţite se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită şi se lasă la infuzat. Se bea câte o jumătate de cană de 3-5 ori pe zi, înainte de masă.
Hepatită cronică
Ingrediente: o parte frunze de mesteacăn, o parte fructe de agrişe, o parte sunătoare, o parte coada şoricelului.
Mod de preparare: peste o lingură din amestecul mărunţit de plante se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, pe baie de abur, timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea la temperatura camerei, câte o jumătate de cană, de două ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Uz extern
* Frunzele de mesteacăn, aplicate direct pe pielea uşor umezită, sunt benefice pentru artrită, reumatism, în tratamentul eczemelor, herpesului şi al erupţiilor cutanate.
* Părul proaspăt spălat se clăteşte de câteva ori cu decoct din frunze de mesteacăn, pentru îndesire şi strălucire.
Atenţie! Produsele din mesteacăn sunt contraindicate în timpul sarcinii.