Mesteacănul - vraciul alb

Natasa Galche
În mitologia slavă de răsărit, mesteacănul era considerat un copac sfânt, datorită frumuseții și calităților sale terapeutice fabuloase. De sute de ani, țăranii ruși îl întrebuințează ca leac împotriva multor boli, folosindu-i atât mugurii și inflorescențele, cât și frunzele și seva.

Copac frumos, îmbrăcat ca un prinț, în haină alb-argintie, mesteacănul are și mari puteri tămăduitoare, de la simple răceli, la afec­țiuni grave, ca acelea ale sistemului cardiovascular, ale fica­tului sau rinichilor. Pentru prepararea leacu­rilor, de la mesteacăn se folosesc toate părțile: mugu­rii, frunzele, mâțișorii și seva.

Seva mesteacănului - apa vie

Seva mesteacănului se pune în mișcare în martie, odată cu primul dezgheț, când zăpada începe să se topească și rădăcinile co­pacului sunt "invadate" de apa dă­tă­toare de viață. Atunci, rezervele de amidon, depuse peste iarnă în rădă­cini și trunchi, se transformă în zahăr, se dizolvă în apă și, sub influența pre­siunii rădăcinilor, urcă spre ramuri, hrănind copacul. Fluxul sevei conti­nuă până la sfârșitul lunii aprilie, până când apar primele frunzulițe.

Colectarea sevei

Colectarea sevei se realizează în­cepând cu luna aprilie și până la fine­le lunii mai. Pentru obținerea sucului, fără a provoca vătămare copacului, trebuie să urmați câteva reguli:
1. Nu utilizați toporul! Pentru rea­lizarea inciziei în scoarța copa­cului folosiți o sulă sau un burghiu.
2. Nu încercați să scurgeți toată seva din copac! Extrageți maximum doi litri din fiecare mesteacăn, pentru a evita uscarea lor.
3. După colectarea sucului, astupați incizia pe care ați format-o, pentru a ajuta copacul să-și vindece rana. Introduceți în orificiul creat o bucată de lemn sau chiar plastilină de modelat (de la copii) iar copacul, astfel "bandajat", se va vindeca în scurt timp. Mestea­cănul nu trebuie să fie nici prea tânăr, nici prea bătrân. După cum se știe, vârsta arborelui este determinată de grosi­mea trunchiului. Alegeți mestecenii cu un diametru de 20-30 de centimetri. Pe partea de nord a copacului, cât mai sus posibil, realizați o inci­zie în scoarță, adâncă de aproximativ cinci centimetri. În gaura formată, in­tro­duceți o țeavă subțire, iar sub ea, legați de trunchi, cu o sfoară, un recipient, pentru a permite se­vei să se prelingă în vas.
Sucul de mesteacăn este un produs natural tera­peutic unic. Datorită conținutului bogat în zahăr, în vi­tamine, în oligoelemente, în substanțe biologic active, în minerale, precum fier, calciu și potasiu, seva mes­teacănului este un tonic și un detoxifiant exce­lent. În vechile scrieri doftoricești slave, se menționează că seva mesteacănului ajută la tratarea ulcerului gastric și duodenal, la bo­lile de ficat, de vezică biliară, în pre­venirea și vindecarea anemiilor, gutei, reu­ma­tismului, tuberculozei și a durerilor de cap. Seva de mes­teacăn are un efect revigorant, crește rezistența organismului la răceli și alergii și este un bun diuretic, fiind benefică împotriva infec­țiilor cauzate de viermi intestinali. Con­sumată în mod regulat, ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, la purificarea sângelui și stimulează meta­bo­lismul.
Este suficient să beți un pahar de suc de mesteacăn de două-trei ori pe zi și veți simți că oboseala sâ­câi­toa­re și somnolența dis­par, că starea de irascibilitate se evaporă și în suflet începe să cânte primăvara!

Terapie cu suc de mesteacăn

Medicina tradițională rusească recomandă ca tera­pia cu suc de mesteacăn să se țină în patru etape - pri­măvara, vara și de două ori iarna. În acest scop, sucul de mesteacăn se congelează până când este folo­sit. Respectând aces­te recoman­dări, veți uita de bolile de ficat, rinichi și pancreas.
* Etapa de primăvară: ime­diat după începerea punerii în miș­care a sevei copa­cului, în martie-aprilie, se consumă câte un pahar de suc proaspăt, de patru ori pe zi. Important: sucul se bea la o tem­peratură de 35 de grade. Du­rata tra­tamentului: 45 de zile.
* Etapa de vară: în lunile mai-iunie. Într-un recipient de sti­clă cu doi litri de suc de mesteacăn se adaugă cinci fructe de măceș, cinci stafide și o linguriță de miere. Se închide ermetic și se depozi­tea­ză într-o cameră întunecată și răco­roasă, timp de o lună de zile. Se reco­mandă a se consuma cel puțin un litru pe zi.
* Etapele de iarnă: în lunile de­cembrie-februa­rie. Prima etapă în decembrie, cea de-a doua spre sfâr­șitul lui februarie. Într-un bor­can de trei litri se toarnă sucul de mes­teacăn încălzit în preala­bil (atenție, nu se fierbe!), se adaugă 10 fructe de măceș, 10 stafide și o lingură cu vârf de miere de mai. Se închide er­me­tic și se lasă într-un loc răcoros, ferit de lumina soa­relui. După 30 de zile, se consumă încălzit, cu înghi­țituri mici, câte o ceașcă, de cel puțin patru ori pe zi.

Tratamente

Împotriva arterosclerozei

Se bea câte un pahar de suc, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, timp de o lună și ju­mă­tate. Se face o pauză de două săptămâni și tratamentul se repetă. Ajută la curățarea vaselor de sânge de coles­terol, acid uric și alte substanțe reziduale și stimulează metabolismul.

Pancreatită cronică și hepatită

Într-un vas emailat, peste o cană de ovăz (în prea­labil spălat), se toarnă 1,5 litri de sevă de mesteacăn și se introduce la frigider, peste noapte. Dimineața, lichi­dul se pune la fiert, la foc foarte mic, până ce com­po­ziția scade la jumătate. După răcire, se strecoară. Se consumă câte 100-150 de mililitri, înainte cu o jumă­tate de oră de fiecare masă.

Hipotensiune

Într-un recipient din sticlă, se storc șase lămâi, peste care se adaugă un litru de sevă. Vasul se intro­duce în frigider pentru 36 de ore, după care se adaugă o jumătate de kilogram de miere, se amestecă bine și se reintroduce în frigider pentru alte 36 de ore. Se con­sumă câte 50 de miligrame, cu o jumătate de oră înain­te de mesele principale. Tratamentul se face pri­mă­vara, timp de două luni.

Infecții virale

Într-un vas, peste trei cești de sevă de mesteacăn, se adaugă o lingură de rădăcină de obligeană mărun­țită. Se fierbe timp de 15 minute, se trage de pe foc și se aco­peră cu prosoape pentru o răcire lentă, treptată. Se strecoară și se bea câte o jumătate de ceșcuță, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se îndulcește cu miere, după bunul plac.

Mied din sevă de mesteacăn și miere

Băutura obținută prin fermentarea mierii și a sevei de mesteacăn este cunoscută încă din Antichitate. Po­poa­rele antice indo-europene credeau că în viața de apoi, în ceruri, există râuri de miere. Din acele șuvoaie di­vine, când și când, pe pământ se scurg picuri, iar al­bi­nele adună stropii și îi transformă în miere. De aceea, fiertura pe care ei o făceau din miere și suc de mestea­căn era asociată cu ideea de nemurire și folosită în toate ritualurile. Până la sfârșitul secolului al XVII-lea, în Ru­sia, miedul era cea mai cunoscută și mai întrebuin­țată băutură slab alcoolizată din plante. În vechime, în fiecare primăvară, popoarele slave pregăteau din sevă de mesteacăn această băutură dătătoare de vitalitate. Lichidul ușor alcoolizat era folosit de vraci în tămă­duirea rănilor trupești, dar era oferit și bărbaților îna­in­te de orice bătălie, pentru un plus de vitalitate. As­tăzi, miedul din sevă de mes­tea­căn e o băutură care se îmbuteliază și comercializează doar în Rusia. Lichidul poate fi însă preparat și în casă.
Rețeta: Într-un vas emailat se toarnă 500 de grame de miere, peste care se adaugă 2,5-3 litri de suc proas­păt de mesteacăn. Se fierbe la foc mic, timp de o oră, după care vasul se trage deoparte și, în fiertura încă fier­binte, se pune o felie de pâine neagră, unsă cu droj­die. Recipientul se acoperă și se lasă la fer­men­tat. După 4-5 ore, se scot din vas bucățelele de pâine, se acoperă cu un șervet și iarăși se lasă la fermentat, timp de 2-3 zile, într-un loc călduros. Apoi, băutura se trage în sticle de culoare închisă, se astupă și se introduc în frigider sau în pivniță, unde pot fi păstrate timp de 4-5 luni. Fiind o băutură slab alcoolizată, răcoritoare, se bea după bunul plac, fără restricții de dozaj.

Tratamente cosmetice

Tonifiant pentru față

Seva de mesteacăn se congelează în pungi speciale pentru gheață, de seara până dimineața. La trezire, se frecționează ușor tenul cu seva astfel congelată. Masa­jul este foarte util pentru prevenirea apariției ridurilor și împotriva acneei.

Balsam pentru păr

După spălare, părul se clătește cu se­vă de mesteacăn pentru întărirea rădă­ci­nii, îndesire și eliminarea exce­sului de sebum.

Mugurii de mesteacăn
Mugurii de mesteacăn se recol­tează primăvara devreme, până să se crape. Se taie din copaci, cu tot cu rămurele și se lasă la uscat în aer liber. După uscare, se separă de crenguțe și se păstrează în cutii închise cu capac.

Tratamente

Împotriva viermilor intestinali

Peste 20 de grame de mu­guri de mesteacăn se toarnă 100 de mililitri de alcool de 70 de grade. Se pun într-un recipient din sticlă de cu­loare închisă și se lasă la macerat timp de trei săptă­mâni, într-un loc răcoros, ferit de lumină. Se strecoară și se administrează de trei ori pe zi, câte 15-20 de pică­turi, înainte de masă.

Împotriva ulcerului

50 de grame de muguri de mesteacăn se lasă la ma­cerat în 500 de mililitri de alcool, timp de 10-12 zile. Se administrează cel mult o linguriță, cu 15-20 de mi­nute înainte de a mânca. Acest preparat are efecte benefice asupra metabolis­mului, crește pofta de mân­care și este un bun com­batant al viermilor intestinali.

Împotriva alergiilor

8-10 linguri de muguri de mesteacăn se lasă la ma­cerat în 500 de mililitri de alcool, timp de o lună. Se ad­ministrează timp de două săptămâni, câte o linguriță de preparat, de 3 ori pe zi. După o pauză de două săp­tă­mâni, tratamentul poate fi reluat o dată.

Bolile sistemului cardio-vascular

Zece grame de muguri uscați de mestea­căn se pun la fiert cu o cană de apă, timp de 15 minute, pe foc mic. Se stre­coară și se adminis­trează câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.

Unguent pentru articulații

Pentru această alifie împotriva durerilor articu­lare aveți nevoie de 350 de grame de muguri de mesteacăn, 700 de grame de unt de calitate, puțin aluat obișnuit și 10 grame camfor.
Mod de preparare: într-un vas emailat sau din lut se așează într-un strat de un centimetru și jumătate mu­gurii de mesteacăn și untul. Pe gura vasului se lipește aluatul, astfel încât atunci când puneți capacul peste recipient, acesta să se închidă ermetic. Se dă la cuptor, la foc foarte mic, timp de 8-10 ore. Se stinge focul și se lasă în cuptor să se răcească treptat, peste noapte. Apoi se îndepărtează mugurii de mesteacăn și se adau­gă camforul. Se amestecă bine și se pune într-un loc răcoros pentru ca preparatul să se solidifice. Este bene­fic pentru durerile reumatice, aplicându-se pe zonele cu probleme, într-un strat subțire.

Leac străvechi împotriva tuberculozei

Ingrediente: 150 de grame de muguri de mestea­căn, 1 kilogram de miere de tei, o cană de aloe vera (tocată mărunt), 100 de grame de ulei, 50 de grame de flori de tei, 2 cești cu apă.
Mod de preparare: Într-un vas, se fierb timp de 2-3 minute apa cu florile de tei și mugurii de mestea­căn. Se strecoară și se lasă la răcit. Separat, se topește mie­rea și apoi se adaugă aloe vera. Se trage de pe foc și se lasă să se răcorească. Când mierea s-a răcit complet, se adaugă lichidul obținut din tei și muguri și uleiul. Se amestecă bine și se toarnă în sticle. Se agită înainte de utilizare. Se ad­ministrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă.

Tumori ale ganglionilor limfatici

Ingrediente: o parte muguri de mesteacăn, două părți de su­nă­toare, două părți de lavandă, două părți de frunze de nuc.
Mod de preparare: ingre­dientele se toacă mărunt. Peste 400 de mililitri de apă în fierbere se toarnă o lingură din amestecul de plante. Se lasă să clocotească un minut, după care se trage de pe foc și se introduce în cuptor, la foc foarte mic, vreme de 40 de minute. Se beau de șase ori pe zi, câte o sută de mililitri.

Ceai pentru diabetici

Peste 2-3 linguri de mu­guri de mesteacăn se toarnă 400 de mililitri de apă clo­cotită și se lasă la infuzat timp de șase ore. Ceaiul obținut se bea pe parcursul unei zile, în trei părți egale. Tratamentul trebuie urmat timp de două săptămâni. Preparatul echi­librează nivelul de zahăr din sânge.

Mâțișorii de mesteacăn (inflorescențele)

Primăvara, la scurt timp după ce apar frunzulițele, se ivesc și mâțișorii sau inflorescențele mesteacănului. În limba rusă, poartă denumirea de "cerceluși" datorită aspectului lor. Tinctura din mâțișori ameliorează bolile de inimă, tuberculoza, ulcerul gastric, gastrita, anemia, dar și eczemele și furunculele.
Preparare: într-un bor­can, peste două treimi de mâți­șori, se toarnă până la um­plere alcool de 70 grade. Se închide ermetic și se lasă la macerat timp de două săptă­mâni, într-un loc călduros. O dată la câteva zile, conținutul se ameste­că. În general, tinctura nu se fil­trează. Se administrează de trei ori pe zi, între 20 de picături și o linguriță, cu 15 minute înainte de masă.
Infuzia din mâțișori îmbună­tă­țește memoria și ajută la preve­nirea acci­dentelor vasculare cere­brale.

Frunzele de mesteacăn

Se culeg în mai-iunie, dimineața, devreme. Tre­buie smulse doar acele frunzulițe abia ieșite, ușor lipi­cioase. Se usucă într-un loc întunecos.

Tratamente

Împotriva ulcerului gastric

Frunzele de mesteacăn au proprietăți hemostatice. De aceea, în ulcerul gastric cu sângerări la nivelul sto­ma­cului, ceaiul din aceste frunze este foarte benefic.
Peste o jumătate de litru de apă în fierbere se toarnă o lingură de frunze mărunțite de mesteacăn. Se dă în­tr-un clocot și se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se bea ceaiul călduț, câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, după masă.

Împotriva urinării dificile (hipertrofie de prostată)

Se administrează infuzie din frunze de mesteacăn. Peste 1-2 linguri de frunze mărunțite se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat. Se bea câte o jumătate de cană de 3-5 ori pe zi, înainte de masă.

Hepatită cronică

Ingrediente: o parte frunze de mesteacăn, o parte fructe de agrișe, o parte sunătoare, o parte coada șori­celului.
Mod de preparare: peste o lingură din amestecul mărunțit de plante se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, pe baie de abur, timp de 15 minute. Se strecoară și se bea la temperatura camerei, câte o jumătate de cană, de două ori pe zi, cu 15 minute îna­inte de masă.

Uz extern

* Frunzele de mesteacăn, aplicate direct pe pielea ușor umezită, sunt benefice pentru artrită, reumatism, în tratamentul eczemelor, herpesului și al erupțiilor cuta­nate.
* Părul proaspăt spălat se clătește de câteva ori cu decoct din frunze de mesteacăn, pentru îndesire și strălucire.
Atenție! Produsele din mesteacăn sunt contrain­dicate în timpul sarcinii.