Copac frumos, îmbrăcat ca un prinț, în haină alb-argintie, mesteacănul are și mari puteri tămăduitoare, de la simple răceli, la afecțiuni grave, ca acelea ale sistemului cardiovascular, ale ficatului sau rinichilor. Pentru prepararea leacurilor, de la mesteacăn se folosesc toate părțile: mugurii, frunzele, mâțișorii și seva.
Seva mesteacănului - apa vie
Seva mesteacănului se pune în mișcare în martie, odată cu primul dezgheț, când zăpada începe să se topească și rădăcinile copacului sunt "invadate" de apa dătătoare de viață. Atunci, rezervele de amidon, depuse peste iarnă în rădăcini și trunchi, se transformă în zahăr, se dizolvă în apă și, sub influența presiunii rădăcinilor, urcă spre ramuri, hrănind copacul. Fluxul sevei continuă până la sfârșitul lunii aprilie, până când apar primele frunzulițe.
Colectarea sevei
Colectarea sevei se realizează începând cu luna aprilie și până la finele lunii mai. Pentru obținerea sucului, fără a provoca vătămare copacului, trebuie să urmați câteva reguli:
1. Nu utilizați toporul! Pentru realizarea inciziei în scoarța copacului folosiți o sulă sau un burghiu.
2. Nu încercați să scurgeți toată seva din copac! Extrageți maximum doi litri din fiecare mesteacăn, pentru a evita uscarea lor.
3. După colectarea sucului, astupați incizia pe care ați format-o, pentru a ajuta copacul să-și vindece rana. Introduceți în orificiul creat o bucată de lemn sau chiar plastilină de modelat (de la copii) iar copacul, astfel "bandajat", se va vindeca în scurt timp. Mesteacănul nu trebuie să fie nici prea tânăr, nici prea bătrân. După cum se știe, vârsta arborelui este determinată de grosimea trunchiului. Alegeți mestecenii cu un diametru de 20-30 de centimetri. Pe partea de nord a copacului, cât mai sus posibil, realizați o incizie în scoarță, adâncă de aproximativ cinci centimetri. În gaura formată, introduceți o țeavă subțire, iar sub ea, legați de trunchi, cu o sfoară, un recipient, pentru a permite sevei să se prelingă în vas.
Sucul de mesteacăn este un produs natural terapeutic unic. Datorită conținutului bogat în zahăr, în vitamine, în oligoelemente, în substanțe biologic active, în minerale, precum fier, calciu și potasiu, seva mesteacănului este un tonic și un detoxifiant excelent. În vechile scrieri doftoricești slave, se menționează că seva mesteacănului ajută la tratarea ulcerului gastric și duodenal, la bolile de ficat, de vezică biliară, în prevenirea și vindecarea anemiilor, gutei, reumatismului, tuberculozei și a durerilor de cap. Seva de mesteacăn are un efect revigorant, crește rezistența organismului la răceli și alergii și este un bun diuretic, fiind benefică împotriva infecțiilor cauzate de viermi intestinali. Consumată în mod regulat, ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, la purificarea sângelui și stimulează metabolismul.
Este suficient să beți un pahar de suc de mesteacăn de două-trei ori pe zi și veți simți că oboseala sâcâitoare și somnolența dispar, că starea de irascibilitate se evaporă și în suflet începe să cânte primăvara!
Terapie cu suc de mesteacăn
Medicina tradițională rusească recomandă ca terapia cu suc de mesteacăn să se țină în patru etape - primăvara, vara și de două ori iarna. În acest scop, sucul de mesteacăn se congelează până când este folosit. Respectând aceste recomandări, veți uita de bolile de ficat, rinichi și pancreas.
* Etapa de primăvară: imediat după începerea punerii în mișcare a sevei copacului, în martie-aprilie, se consumă câte un pahar de suc proaspăt, de patru ori pe zi. Important: sucul se bea la o temperatură de 35 de grade. Durata tratamentului: 45 de zile.
* Etapa de vară: în lunile mai-iunie. Într-un recipient de sticlă cu doi litri de suc de mesteacăn se adaugă cinci fructe de măceș, cinci stafide și o linguriță de miere. Se închide ermetic și se depozitează într-o cameră întunecată și răcoroasă, timp de o lună de zile. Se recomandă a se consuma cel puțin un litru pe zi.
* Etapele de iarnă: în lunile decembrie-februarie. Prima etapă în decembrie, cea de-a doua spre sfârșitul lui februarie. Într-un borcan de trei litri se toarnă sucul de mesteacăn încălzit în prealabil (atenție, nu se fierbe!), se adaugă 10 fructe de măceș, 10 stafide și o lingură cu vârf de miere de mai. Se închide ermetic și se lasă într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui. După 30 de zile, se consumă încălzit, cu înghițituri mici, câte o ceașcă, de cel puțin patru ori pe zi.
Tratamente
Împotriva arterosclerozei
Se bea câte un pahar de suc, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, timp de o lună și jumătate. Se face o pauză de două săptămâni și tratamentul se repetă. Ajută la curățarea vaselor de sânge de colesterol, acid uric și alte substanțe reziduale și stimulează metabolismul.
Pancreatită cronică și hepatită
Într-un vas emailat, peste o cană de ovăz (în prealabil spălat), se toarnă 1,5 litri de sevă de mesteacăn și se introduce la frigider, peste noapte. Dimineața, lichidul se pune la fiert, la foc foarte mic, până ce compoziția scade la jumătate. După răcire, se strecoară. Se consumă câte 100-150 de mililitri, înainte cu o jumătate de oră de fiecare masă.
Hipotensiune
Într-un recipient din sticlă, se storc șase lămâi, peste care se adaugă un litru de sevă. Vasul se introduce în frigider pentru 36 de ore, după care se adaugă o jumătate de kilogram de miere, se amestecă bine și se reintroduce în frigider pentru alte 36 de ore. Se consumă câte 50 de miligrame, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Tratamentul se face primăvara, timp de două luni.
Infecții virale
Într-un vas, peste trei cești de sevă de mesteacăn, se adaugă o lingură de rădăcină de obligeană mărunțită. Se fierbe timp de 15 minute, se trage de pe foc și se acoperă cu prosoape pentru o răcire lentă, treptată. Se strecoară și se bea câte o jumătate de ceșcuță, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se îndulcește cu miere, după bunul plac.
Mied din sevă de mesteacăn și miere
Băutura obținută prin fermentarea mierii și a sevei de mesteacăn este cunoscută încă din Antichitate. Popoarele antice indo-europene credeau că în viața de apoi, în ceruri, există râuri de miere. Din acele șuvoaie divine, când și când, pe pământ se scurg picuri, iar albinele adună stropii și îi transformă în miere. De aceea, fiertura pe care ei o făceau din miere și suc de mesteacăn era asociată cu ideea de nemurire și folosită în toate ritualurile. Până la sfârșitul secolului al XVII-lea, în Rusia, miedul era cea mai cunoscută și mai întrebuințată băutură slab alcoolizată din plante. În vechime, în fiecare primăvară, popoarele slave pregăteau din sevă de mesteacăn această băutură dătătoare de vitalitate. Lichidul ușor alcoolizat era folosit de vraci în tămăduirea rănilor trupești, dar era oferit și bărbaților înainte de orice bătălie, pentru un plus de vitalitate. Astăzi, miedul din sevă de mesteacăn e o băutură care se îmbuteliază și comercializează doar în Rusia. Lichidul poate fi însă preparat și în casă.
Rețeta: Într-un vas emailat se toarnă 500 de grame de miere, peste care se adaugă 2,5-3 litri de suc proaspăt de mesteacăn. Se fierbe la foc mic, timp de o oră, după care vasul se trage deoparte și, în fiertura încă fierbinte, se pune o felie de pâine neagră, unsă cu drojdie. Recipientul se acoperă și se lasă la fermentat. După 4-5 ore, se scot din vas bucățelele de pâine, se acoperă cu un șervet și iarăși se lasă la fermentat, timp de 2-3 zile, într-un loc călduros. Apoi, băutura se trage în sticle de culoare închisă, se astupă și se introduc în frigider sau în pivniță, unde pot fi păstrate timp de 4-5 luni. Fiind o băutură slab alcoolizată, răcoritoare, se bea după bunul plac, fără restricții de dozaj.
Tratamente cosmetice
Tonifiant pentru față
Seva de mesteacăn se congelează în pungi speciale pentru gheață, de seara până dimineața. La trezire, se frecționează ușor tenul cu seva astfel congelată. Masajul este foarte util pentru prevenirea apariției ridurilor și împotriva acneei.
Balsam pentru păr
După spălare, părul se clătește cu sevă de mesteacăn pentru întărirea rădăcinii, îndesire și eliminarea excesului de sebum.
Mugurii de mesteacăn
Mugurii de mesteacăn se recoltează primăvara devreme, până să se crape. Se taie din copaci, cu tot cu rămurele și se lasă la uscat în aer liber. După uscare, se separă de crenguțe și se păstrează în cutii închise cu capac.
Tratamente
Împotriva viermilor intestinali
Peste 20 de grame de muguri de mesteacăn se toarnă 100 de mililitri de alcool de 70 de grade. Se pun într-un recipient din sticlă de culoare închisă și se lasă la macerat timp de trei săptămâni, într-un loc răcoros, ferit de lumină. Se strecoară și se administrează de trei ori pe zi, câte 15-20 de picături, înainte de masă.
Împotriva ulcerului
50 de grame de muguri de mesteacăn se lasă la macerat în 500 de mililitri de alcool, timp de 10-12 zile. Se administrează cel mult o linguriță, cu 15-20 de minute înainte de a mânca. Acest preparat are efecte benefice asupra metabolismului, crește pofta de mâncare și este un bun combatant al viermilor intestinali.
Împotriva alergiilor
8-10 linguri de muguri de mesteacăn se lasă la macerat în 500 de mililitri de alcool, timp de o lună. Se administrează timp de două săptămâni, câte o linguriță de preparat, de 3 ori pe zi. După o pauză de două săptămâni, tratamentul poate fi reluat o dată.
Bolile sistemului cardio-vascular
Zece grame de muguri uscați de mesteacăn se pun la fiert cu o cană de apă, timp de 15 minute, pe foc mic. Se strecoară și se administrează câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.
Unguent pentru articulații
Pentru această alifie împotriva durerilor articulare aveți nevoie de 350 de grame de muguri de mesteacăn, 700 de grame de unt de calitate, puțin aluat obișnuit și 10 grame camfor.
Mod de preparare: într-un vas emailat sau din lut se așează într-un strat de un centimetru și jumătate mugurii de mesteacăn și untul. Pe gura vasului se lipește aluatul, astfel încât atunci când puneți capacul peste recipient, acesta să se închidă ermetic. Se dă la cuptor, la foc foarte mic, timp de 8-10 ore. Se stinge focul și se lasă în cuptor să se răcească treptat, peste noapte. Apoi se îndepărtează mugurii de mesteacăn și se adaugă camforul. Se amestecă bine și se pune într-un loc răcoros pentru ca preparatul să se solidifice. Este benefic pentru durerile reumatice, aplicându-se pe zonele cu probleme, într-un strat subțire.
Leac străvechi împotriva tuberculozei
Ingrediente: 150 de grame de muguri de mesteacăn, 1 kilogram de miere de tei, o cană de aloe vera (tocată mărunt), 100 de grame de ulei, 50 de grame de flori de tei, 2 cești cu apă.
Mod de preparare: Într-un vas, se fierb timp de 2-3 minute apa cu florile de tei și mugurii de mesteacăn. Se strecoară și se lasă la răcit. Separat, se topește mierea și apoi se adaugă aloe vera. Se trage de pe foc și se lasă să se răcorească. Când mierea s-a răcit complet, se adaugă lichidul obținut din tei și muguri și uleiul. Se amestecă bine și se toarnă în sticle. Se agită înainte de utilizare. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Tumori ale ganglionilor limfatici
Ingrediente: o parte muguri de mesteacăn, două părți de sunătoare, două părți de lavandă, două părți de frunze de nuc.
Mod de preparare: ingredientele se toacă mărunt. Peste 400 de mililitri de apă în fierbere se toarnă o lingură din amestecul de plante. Se lasă să clocotească un minut, după care se trage de pe foc și se introduce în cuptor, la foc foarte mic, vreme de 40 de minute. Se beau de șase ori pe zi, câte o sută de mililitri.
Ceai pentru diabetici
Peste 2-3 linguri de muguri de mesteacăn se toarnă 400 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de șase ore. Ceaiul obținut se bea pe parcursul unei zile, în trei părți egale. Tratamentul trebuie urmat timp de două săptămâni. Preparatul echilibrează nivelul de zahăr din sânge.
Mâțișorii de mesteacăn (inflorescențele)
Primăvara, la scurt timp după ce apar frunzulițele, se ivesc și mâțișorii sau inflorescențele mesteacănului. În limba rusă, poartă denumirea de "cerceluși" datorită aspectului lor. Tinctura din mâțișori ameliorează bolile de inimă, tuberculoza, ulcerul gastric, gastrita, anemia, dar și eczemele și furunculele.
Preparare: într-un borcan, peste două treimi de mâțișori, se toarnă până la umplere alcool de 70 grade. Se închide ermetic și se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc călduros. O dată la câteva zile, conținutul se amestecă. În general, tinctura nu se filtrează. Se administrează de trei ori pe zi, între 20 de picături și o linguriță, cu 15 minute înainte de masă.
Infuzia din mâțișori îmbunătățește memoria și ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Frunzele de mesteacăn
Se culeg în mai-iunie, dimineața, devreme. Trebuie smulse doar acele frunzulițe abia ieșite, ușor lipicioase. Se usucă într-un loc întunecos.
Tratamente
Împotriva ulcerului gastric
Frunzele de mesteacăn au proprietăți hemostatice. De aceea, în ulcerul gastric cu sângerări la nivelul stomacului, ceaiul din aceste frunze este foarte benefic.
Peste o jumătate de litru de apă în fierbere se toarnă o lingură de frunze mărunțite de mesteacăn. Se dă într-un clocot și se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se bea ceaiul călduț, câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, după masă.
Împotriva urinării dificile (hipertrofie de prostată)
Se administrează infuzie din frunze de mesteacăn. Peste 1-2 linguri de frunze mărunțite se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat. Se bea câte o jumătate de cană de 3-5 ori pe zi, înainte de masă.
Hepatită cronică
Ingrediente: o parte frunze de mesteacăn, o parte fructe de agrișe, o parte sunătoare, o parte coada șoricelului.
Mod de preparare: peste o lingură din amestecul mărunțit de plante se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, pe baie de abur, timp de 15 minute. Se strecoară și se bea la temperatura camerei, câte o jumătate de cană, de două ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Uz extern
* Frunzele de mesteacăn, aplicate direct pe pielea ușor umezită, sunt benefice pentru artrită, reumatism, în tratamentul eczemelor, herpesului și al erupțiilor cutanate.
* Părul proaspăt spălat se clătește de câteva ori cu decoct din frunze de mesteacăn, pentru îndesire și strălucire.
Atenție! Produsele din mesteacăn sunt contraindicate în timpul sarcinii.