CU CE NE HRĂNIM? (I)

Gilda Fildan
Oamenii de știință clasifică substanțele pe care le preluăm împreună cu hrana în 4 grupe: grăsimi, hidrați de carbon, proteine și vitamine. Discuțiile legate de ele țin pagina întâi a revistelor de sănătate și, adesea... se bat cap în cap. În care din ele putem să avem încredere? În paginile care urmează vă arătăm care alimente sunt bune și care sunt rele și cum să vă feriți de greșeli

Proteinele

Bune

Ouăle bio
Conțin toți aminoacizii importanți, de asemenea, vita­mine și acizi grași utili organismului.
Tofu
Este una din cele mai bune surse de proteine pentru vegetarieni, deoarece ofe­ră toți aminoacizii esențiali. Poate scădea nivelul colesterolului.
Fasolea boabe
Pe lângă câțiva din aminoacizii esențiali, mai furnizează minerale și fibre.

Rele

Carnea tocată crudă
Carnea mărunțită se alterează ușor. Tocătura de porc poate con­­ține germeni dăunători sănătății.
Cârnații condimentați
La prepararea lor se folosește în general carne de cali­tate inferioară și datorită felului în care sunt prelucrați, consumul lor frecvent creează riscuri pentru sănătate.
Mezelurile
Conțin adesea aditivi dăunători, ca de pildă conservanții pe bază de nitriți.

A trecut de mult vremea când se spu­nea: "Carnea ne dă putere”, iar acest principiu funcționa ca un slogan pu­bli­citar de succes. În ziua de azi, fripturile în sânge sunt socotite de mulți ca nesănătoase ori măcar discutabile din punct de vedere etic. Se ucide un animal... Totuși, pe termen lung, nici un om n-o va scoate la capăt cu o alimentație care nu-i asigură un aport de proteine. Însă cine refuză să mănânce "animale moarte” are posi­bi­litatea de a-și procura proteinele din ouă și lactate, ca și din surse vegetale - ce-i drept, cu puțin efort.

Recomandabile

Carnea și peștele sunt valoroase fiziologic, dintr-un motiv foarte simplu: din perspectiva evoluției, ele fac parte - întocmai ca legumele și fructele - din alimentația proprie speciei uma­ne. Alimentele de origine animală ne pun la dispoziție, în primul rând, aminoacizii esențiali, pe care metabolismul uman este incapabil să-i producă. Persoanele care nu consumă carne își pot asigura o cantitate suficientă din aceste sub­stanțe mâncând regulat lactate și ouă. Același lucru se poate realiza și cu o alimentație în totali­tate de natură vegetală, însă aici lucrurile devin mai complicate. Este necesar să se acorde o atenție deosebită alegerii alimentelor și modului lor de preparare, astfel încât să se obțină com­binația potrivită de aminoacizi esențiali. Ei se găsesc din belșug în leguminoase, cereale inte­grale și nuci, de aceea e foarte util ca toate aces­tea să fie incluse împreună în meniu.

Nerecomandabile

Cine ingurgitează cu regularitate cantități uriașe de proteine animale va constata, într-o bună zi, că și-a suprasolicitat organismul. Ri­ni­chii nu mai reușesc să elimine excedentul enorm de azot, apare riscul de gută sau de afecțiuni re­na­le. Studiile științifice au dovedit că sorti­men­tele de carne procesată, ca salamul, cârnații, mai mult sau mai puțin condimentate, dar în special produsele afumate și sărate sunt cele mai pro­ble­matice. Consumul lor ar trebui redus la mi­ni­mum - și nu din cauza proteinelor, ci a sub­stanțelor nocive care iau naștere în procesul de afumare sau prin introducerea unor conservanți pe bază de nitriți. Aceste substanțe dăunătoare se formează și atunci când friptura sau hambur­gerul, prăjite pe foc deschis, se înnegresc.
Femeile însărcinate n-ar trebui să renunțe complet la carne, pește, lapte și ouă. Și buna dez­voltare a copiilor mici este greu de asigurat în lipsa totală a produselor animale. Uneori, însă, proteinele pot declanșa alergii și intoleranțe alimentare. Inclusiv cele din lapte și ouă, mai ales la copii.

Controversate

Carnea roșie, deci în primul rând cea de porc, vită și oaie, este considerată de decenii ca fiind problematică. Un studiu efectuat în Aus­tra­lia, unde alimentația include în special carne de bovi­ne, animale care se hrănesc aproape ex­clusiv cu iarbă, n-a descoperit nici o influență negativă a consumului de carne asupra riscului de apariție a cancerului de colon. În schimb, datele aflate în posesia cercetătorilor americani susțin un asemenea pericol. Acolo, populația se hrănește îndeosebi cu fripturi din carnea vitelor provenite din crescătorii industriale (la fel ca la noi), precum și cu hamburgeri, șuncă și slănină. În ultimă instanță, toate aceste informații con­tradictorii fac dificilă formularea unor recoman­dări universal valabile.

Concluzie

Cine își procură proteinele din surse naturale își reduce la minimum riscul de a comite erori. De aceea, pe lista noastră de cumpărături ar tre­bui să se regăsească peștele și carnea provenită din gospodării țărănești, lactatele și tofu, alături de leguminoase, nuci și cereale integrale. Și, în acord cu opiniile actuale ale specialiștilor, este corect nu doar din punct de vedere etic (ucide­rea animalelor), ci și fiziologic, să ne limităm con­sumul de carne.



Carbohidrații

Buni

Fulgii de ovăz
Conțin multe fibre și oligoelemente valoroase. Carbohidrații sunt ușor digerabili și se descompun foarte lent în intestin.
Pâinea din grâu integral
Are o acțiune lentă asupra glicemiei, mai ales dacă este mâncată cu unt sau brânză.

Răi

Prăjiturile din aluat franțuzesc
Conțin o cantitate mare de zahăr și alți carbohidrați cu acțiune rapidă.
Băuturile acidulate
Conțin mult zahăr, care se duce repede în sânge. Adesea au și un adaos generos de fructoză, aceasta fiind nesănătoasă în cantități mari.
Zahărul alb
În organism, este foarte repede descompus în glucoză și fructoză, determinând puternice reacții insulinice.

Carbohidrații, cum sunt cei din pâine, paste făinoase, müsli, cartofi, fructe și dulciuri, dețin o pondere importantă din doza zilnică de calorii pe care și-o admi­nis­trează oamenii. Și, cu toate că nu există carbo­hidrați "esențiali”, adică indispensabili, ei sunt nelipsiți din alimentele noastre de bază și îi dorim pentru gustul lor plăcut. Însă, după cum reiese tot mai clar din studiile științifice, nu toți carbohi­dra­ții ne fac la fel de bine. Pe unii ar trebui să-i mân­căm mai mult, pe alții să-i eliminăm din alimen­tație.

Nerecomandabili

Zahărul alb, glucoza și fructoza ne fac viața dulce, dar ne-o și scurtează. În tubul digestiv, za­hărul alb se descompune foarte rapid în cele două substanțe din care este alcătuit: fructoza și glu­coza. Un aport masiv de glucoză, realizat brusc, împinge nivelul insulinei până la cote nesănătoase și determină organismul să formeze depozite de grăsime. Aceasta se întâmplă nu numai când în­ghițim o lingură de zahăr, ci în egală măsură și când mâncăm pâine albă, prăjituri, fulgi de po­rumb sau bomboane.
Nici cantitățile mari de fructoză nu sunt prieln­ice sănătății, deși ea ne-a fost lăudată multă vreme drept "zahărul sănătos din fructe”. Excesul de fruc­toză poate duce la steatoză hepatică (ficat gras), indirect la creșterea glicemiei și, pe termen lung, provoacă rezistența la insulină, un stadiu pre­mergător diabetului. Fructoza favorizează su­pra­ponderalitatea și îmbolnăvirea de gută. Îndeo­sebi Cola și multe alte băuturi dulci sunt surse primejdioase de fructoză. Și sucurile nediluate de fructe o conțin din belșug.

Recomandabili

Sunt mai curând de preferat carbohidrații com­plecși, ca de pildă cei din produsele preparate din făină integrală, de asemenea, și fructele cu un conținut relativ redus de zahăr, cum sunt zmeura și afinele.
Tot din carbohidrați fac parte și fibrele. Tă­râ­țele și făina integrală conțin multe fibre insolu­bile. Există studii științifice de amploare ce indică faptul că, mâncând cantități suficiente de fibre, scădem riscul diabetului de tip II. Fibrele solubile, ca acelea din fructe și legume, sunt parțial des­compuse și folosite de bacteriile din intestin. Se crede că ele ne protejează împotriva afec­țiu­nilor cardiovasculare.

Controversați

Nutriționiștii n-au reușit să cadă de acord asu­pra cantităților de zahăr, fructoză și amidon care pot fi considerate sănătoase. Îndeosebi în pri­vința zahărului rafinat există voci extrem de criti­ce. On­cologul Lewis Cantley, de la Univer­sitatea Har­vard, îl socotește foarte periculos. El afirmă cate­goric că zahărul favorizează apariția și dez­volta­rea cancerului. "Zahărul mă îngro­zește”, a spus cercetătorul într-un interviu acordat anul trecut publicației "New York Times”. "Se știe că zahă­rul reprezintă principala sursă de ener­gie a celu­le­lor maligne și că nivelul ridicat al glicemiei și al in­sulinei declanșează reacții metabolice și imuni­tare care, la rândul lor, creează condiții favora­bile proceselor maligne”.

Erori

E bine să mâncăm multe fructe
Cine mănâncă multe mere, banane, struguri, adică diverse fructe dulci, nu e tocmai inspirat, de­oarece ele conțin fructoză și alte tipuri de zahăr. Acestea stimulează secreția de insulină, pot obosi ficatul, cresc valorile trigliceridelor și aduc orga­nismul în starea premergătoare diabetului.

Ce-i de făcut?
Este bine ca gustările dintre mese să constea în special din legume. Totodată, sunt de preferat fruc­tele cu un conținut mai redus de zahăr, ca de pildă murele, zmeura și afinele.