Când ne încearcă gripa...

Ilie Tudor
- 7 remedii rapide pentru prevenire și tratare -

Cu răcelile nu-i de glumit! În fiecare an, sute de mii de oameni din întreaga lume mor din cauza unor infecții cu viruși gripali banali. Și nu doar virușii sunt problema, ci imunitatea noastră greu încercată și ignorată, atât de noi, "victimele” răcelilor sezoniere, cât și de autoritățile din domeniul medical. Ce putem face pentru întărirea capacității noastre în fața gripei, veți afla din sfaturile pe care vi le oferim

Din impresionanta multitudine de remedii na­tu­rale (personal, cunosc mai bine de o sută) cu efect antigripal demonstrat științific, am ales doar șapte, dar sigure, verificate în practica medi­cală de zi cu zi. Unele dintre ele atacă pur și simplu virușii, stimulează celulele sistemului imunitar să pună la respect infecția, iar altele se concentrează pe atenua­rea unor simptome ale infecției gripale, cum ar fi dure­rile de cap sau de mușchi, febra, vertijul etc. Toate re­me­diile pe care le vom enu­mera au însă câteva lucruri în comun, pe lângă eficiența lor demonstrată, și anu­me: sunt ușor și rapid de administrat, le găsim cu ușurință prin plafaruri sau chiar în propria noastră cămară și, nu în ulti­mul rând, sunt foarte rapide ca acțiune.

Seleniul organic

Mai multe cercetări arată că seleniul organic este printre cele mai eficiente suplimente nutritive pentru stimularea imu­nității. Dacă suntem foarte sen­si­bili la răceli și gripe, dacă avem infecții recidivante sau deja suferim de gripă, este bine să consumăm 300-400 de micrograme de seleniu zilnic. În asociere cu vitamina E mai ales, pe care o găsim în cătină, în uleiul virgin de măsline sau în nuci, seleniul organic activează și stimulează producția de celule ale sistemului imunitar. Mai mult, sti­mulează producția de anticorpi spe­cifici, care ne ajută să luptăm cu viro­zele gripale. Atunci când vre­mea se răcește brusc, la venirea epi­demiilor de gripă, precum și la toate schimbările de anotimp, când suntem foarte susceptibili la răceli și infecții, este bine să facem o cură de 30 de zile cu seleniu 100% natural. Sursele naturale de seleniu aflate cel mai la îndemână sunt usturoiul și gălbenușul de ou. Iar pentru un efect mai puternic, se adminis­trează capsulele cu seleniu organic extras din drojdie de bere, din care se iau câte 2-3 pe zi, pentru preve­nire, și câte 4 pe zi, dacă gripa deja a avut timp să se instaleze.

AFA Complex

Sub acest nume este cunoscută o combinație a trei alge de apă dulce, care împreună au un efect foarte puternic de stimulare a capacității naturale de apărare a organismului. Este vorba de alga AFA, spirulina și chlorella, care nu doar că activează sistemul imunitar, dar și stimulează producerea de celule stem adulte, ceea ce accelerează puternic refacerea organismului în timpul și după infecții.
Am introdus acest remediu în lista noastră și dintr-un alt motiv: acum sunt în plină desfășurare campa­niile de vaccinare antigripală. Fără a intra într-o difi­cilă discuție despre utilitatea sau nocivitatea vaccinu­rilor tot mai numeroase, iar unele dintre ele, obliga­torii, ne vom mărgini să observăm că imediat după vaccinare, foarte multe persoane sunt mai vulnerabile la infecția gripală. Mai mult, cei mai sensibili la vac­cinuri pot dezvolta și alte simptome, mai ales la nivelul sistemu­lui nervos, pe lângă deficiențe imunitare tem­porare. Or, această combinație de alge este printre puți­nele remedii care, pe de o parte, potențează efectul vaccinurilor, iar pe de altă parte, previne și combate în mare măsură even­tualele efecte secundare nocive ale acestora. Ad­minis­trarea complexului de alge este bine să înceapă cu mă­car 7 zile înaintea vaccinării, conti­nuând mini­mum 28 de zile după aceea. Atât contra gripei, cât și ca adju­vant la vaccinare, se administrează câte 3-6 capsu­le de AFA complex pe zi, în cure de 5-6 săptă­mâni. La copiii peste un an se poate administra câte o capsulă pe zi, iar la cei peste 4 ani câte 2 capsule pe zi.

Extractul de frunze de măslin

Personal, nu cunosc în momentul de față un reme­diu mai puternic pentru trata­rea gripei decât frun­zele de măslin. În me­dicina naturistă, extractul este cunos­cut mai degrabă pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale și a colesterolului, dar acțiunea sa anti­vi­rală și imuno­sti­mu­lentă depășește pur și simplu toate aș­teptările. Autorul acestui articol are o sensibi­litate parti­cu­lară la infecții gri­pale, în special la nivelul gâtului, așa încât mai bine de 20 de ani și-a căutat un remediu eficient și simplu de administrat. Ei bine, extractul de frunze de măs­lin a fost marea revelație: ad­ministrat în primele ore de la de­clanșarea durerilor de gât, a febrei sau a durerilor musculare, pur și simplu mi-a stopat de mai multe ori evoluția virozei, ale cărei simp­tome au devenit atât de ușoare, încât, practic, nu le-am mai se­si­zat. Am recurs chiar la un mini-experi­ment și am recomandat mai multor cunoștințe extractul de frunze de măslin, iar rezultatul a fost același: din unsprezece persoane care au folosit capsulele cu ex­tract de la primele simptome, doar una singură nu a simțit nici un efect, restul constatând diminuarea dras­tică sau chiar dispariția completă a simptomelor gripei, în 24-48 de ore. Cum e posibilă o asemenea performan­ță? Stu­diile de laborator au arătat că ad­ministrarea de extract de măslin stimulează producerea într-un ritm fenomenal a anumitor ce­lule ale sistemului imunitar (lim­focitele T), specializate în lupta cu virușii. Chiar și la bol­navii cu deficiențe imunitare grave, cum ar fi în cazul SIDA, administrarea de extract de măs­lin a condus la ameliorări sim­țitoare ale infecțiilor virale. În tratarea unei infecții gripale, de regulă, se adminis­trează zilnic 800-1500 mg de extract de măs­lin, pen­tru perioade de timp care variază de la 7 la 14 zile. Acest remediu nu interferează negativ cu acțiunea anti­bioticelor, antifungicelor sau a antiviralelor de sinteză, fiind un ajutor valoros în orice tip de infecție, de la ba­nala răceală, până la infec­țiile intraspitalicești bacte­riene sau fungice, atât de greu de tratat pe cale clasică.

Aspirina organică

Este un remediu pe bază de extract de scoarță de salcie, bo­gat în salicilați în stare naturală, la care se adaugă de multe ori zeolitul, un mineral menit să-i potențeze și corecteze acțiunea. Indiferent dacă vorbim de un guturai ușor sau de o gripă severă, capsulele cu aspirină organică vă pot ajuta din plin să treceți cu bine peste perioada bolii. Ținta acestui medicament natural sunt în primul rând simp­tomele neplăcute al afecțiunii: salicilații scad sau elimină dure­rile de cap și muscu­lare, dimi­nuează senzația de amețeală (ver­tij) specifică gripei. De ase­menea, aceste substanțe ajută la ținerea febrei sub control. Apoi, combinația dintre extractul de salcie și zeolit mărește imunitatea și ajută organis­mul să lupte singur contra infecției. Nu în ultimul rând, acest remediu elimină stările de confuzie mentală, de slăbiciune fizică, de apatie și de somnolență care ade­sea însoțesc răcelile severe. Se administrează, de regulă, câte 4-6 capsule de aspirină organică zilnic, până la dispariția completă a simptomelor. Pe timpul tratamentului, se recomandă în mod special consumul masiv de lichide alcaline (apă plată cu pH-ul mai mare de 7, a apărut în comerț), câte doi litri și jumătate pe zi. Spre deosebire de aspirina de sinteză, cea organică nu produce gastrită, nu fragilizează vasele de sânge și, cel mai important, NU diminuează capacitatea naturală de apărare a organismului. La foarte mulți bolnavi de gripă care iau aspirină, paracetamol, ibuprofen sau alte medicamente chimice în timpul bolii, imunitatea sca­de, făcându-i mai vulnerabili. Aspirina organică, din con­tra, ajută organismul să se apere în fața infecțiilor.

Uleiul volatil de mentă

La fel ca și aspirina, este un remediu care în primul rând ne ajută să atenuăm simptomele neplăcute ale gripei. Cu aroma sa foarte puternică, cu efectul său răcoritor și înviorător, acest ulei obținut prin distilarea frunzelor de mentă este parcă special croit pentru tratarea infecțiilor gripale. Iată câteva modalități de administrare a acestui remediu aromat:

• Se combină 10 picături de ulei de mentă cu 3-4 linguri de alcool sanitar, iar amestecul rezultat se va pune pe un tifon, care se aplică pe zona toracelui. Tratamentul sca­de rapid febra și, cel mai important, stimulează respira­ția și calmează tusea, principiile active din uleiul de mentă acționând direct la nivelul centrului nervos care coordonează funcția respiratorie.

• În apa de baie fierbinte se pun 10-20 de picături de ulei de mentă. Vaporii care se vor forma și pe care îi vom inspira stimulează eliminarea secrețiilor bron­șice în exces, anihilează eventualele bacterii cu poten­țial infecțios de pe căile respiratorii, înviorează orga­nismul și psihicul. Baia cu ulei de mentă se recomandă mai ales în fazele incipiente ale infecțiilor gripale și în perioada de convalescență.

•  Se pun 3-4 picături de ulei de mentă într-o cană cu apă clocotită, apoi se inhalează ținând nările cât mai aproape de cană și acoperindu-ne capul cu un prosop. Această in­halație desfundă rapid căile respiratorii, sti­mu­lează pe moment elimi­narea secrețiilor nazale în exces, previne croni­cizarea rinitelor și a si­nuzitelor. Iar dacă uleiul de mentă nu vi se pare un remediu suficient de puternic pentru nasul înfundat sau sinusurile dureroase, atunci încer­cați leacul următor:


Hreanul

Dacă până acum am vorbit doar despre remedii so­fisticate, obținute pe căi 100% naturale, dar în labora­toare și cu tehnologii sofisticate, următorul leac este foar­te simplu, iar rețeta sa a rămas neschimbată de se­cole sau chiar de milenii. Și nu știu să existe vreun remediu mai eficient, atunci când infecția gripală se localizează la nivelul nasului și al sinusurilor, ca hrea­nul. Se face o aplicație externă foarte simplă, prin in­ter­mediul că­reia principiile active ale hreanului sunt pre­luate de circulația sangui­nă. Se pune pe frunte, spre rădăci­na nasului, o cataplasmă obținută prin învelirea într-un tifon subțire a 2-3 lingurițe de hrean ras. Ca­taplasma se ține vreme de 5-20 de minute. (Cei cu o piele foarte sen­sibilă se vor unge în prealabil cu alifie de gălbenele și vor ține mai puțin cataplasma, altfel pot apărea inflamații serioase.) Se va declanșa un proces extrem de pu­ter­nic de lăcri­mare și de eli­minare pe cale nazală a secrețiilor. Trebuie să lă­săm acest proces să se desfășoare cât mai mult timp, el ajutând la o vindecare rapidă. Repetată vreme de câte­va zile la rând, această aplicație ajută și la elimi­narea completă a sinuzitelor cronice, altfel foarte difi­cil de tratat cu medicamente.

Regimul alimentar

Foarte adesea apare întrebarea: Ce mâncăm atunci când suntem răciți? Cel mai simplu și mai bun răspuns este format dintr-un singur cuvânt: NIMIC. De ce? Deoarece atunci când organismul nu are de digerat, de asimilat și apoi de eliminat deșeuri de alimente, siste­mul imunitar poate funcționa la capacitate maximă. În schimb, atunci când ne încărcăm cu alimente, mai ales cu cele complicate și rafinate, imunitatea este serios diminuată și infecția gripală poate deveni extrem de violentă. Așadar, pentru o perioadă de 24 de ore, cea mai eficientă metodă este să nu consumăm nici un fel de aliment și nici alcool, doar să luăm remediile sus menționate și să ne hidratăm cu ceaiuri fierbinți, cum ar fi cel de flori de soc, de busuioc, de cimbrișor sau de măghiran. Dacă ne simțim foarte slăbiți ori dacă avem probleme de glicemie, atunci putem să ne hrănim, dar cu alimente extrem de simple, cum ar fi: suc de mere, de portocale, mere rase, fulgi de cereale, iaurt.
Când viroza gripală se întinde pe mai mult timp, fiind eventual însoțită și de complicații, alimentația trebuie să fie puternică din punct de vedere energetic, dar de asemenea foarte simplă. Super-alimentele pe care organismul le tolerează ușor sunt miezul de nucă, măslinele, alunele și arahidele neprăjite, fasolea și năutul. De asemenea, trebuie consumate cât mai mul­te alimente bogate în clorofilă: salată verde, spanac, pătrunjel verde, mărar, leuștean, frunze de țelină, an­dive etc. Aportul masiv de alimente verzi, care declan­șează o reacție bazică a organismului, va diminua gra­vitatea simptomelor infecțiilor respiratorii și, impor­tant, va stimula capacitatea de luptă a sistemului imu­nitar cu boala.