RĂCEALA ŞI GRIPA
Ceaiurile sunt incluse obligatoriu în tratamentul pentru răceală şi gripă, deoarece, pe lângă acţiunea terapeutică a plantelor, hidratează organismul, ajutându-l să recupereze cantitatea de lichid pierdută prin transpiraţie. Preparate dintr-o singură plantă sau combinând mai multe medicamente din farmacia verde, băuturile medicinale au efecte de o eficienţă surprinzătoare.
Infuzie din coajă de salcie albă
Calităţile sale terapeutice se datorează faptului că scoarţa salciei este o bogată sursă de salicină. Odată ce a fost asimilată de organism, salicina se transformă în acid salicilic, principiul activ din aspirina sintetică.
Prepararea ceaiului: Peste 10 g plantă uscată şi mărunţită (poate fi achiziţionată din farmacii sau din magazinele cu produse naturiste) se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se bea cât mai fierbinte. Sunt recomandate 3 căni pe zi.
Precizarea farmacistului: "Coaja de salcie sau «aspirina vegetală» este mai eficientă decât echivalentul ei sintetic. Acţiunea salicilinei naturale este ajutată de alte principii active, cum ar fi taninurile, sărurile minerale şi vitaminele, aşa numiţii fitocomplecşi. Mai mult, ceaiul din coajă de salcie nu generează efectele secundare specifice aspirinei din comerţ, principala problemă a medicamentului industrial fiind iritarea mucoasei gastrice.”
Contraindicaţii: Preparatele din coajă de salcie sunt interzise persoanelor alergice la acidul salicilic, celor care suferă de deficienţe renale sau de astm bronşic.
Ceai din cătină şi miere
Se amestecă 40 g pulbere de cătină (aproximativ 5 linguri) cu 20 g miere (o lingură). Peste mixtura omogenizată se toarnă un litru de apă şi se pune la fiert. După ce a dat în clocot, preparatul se mai lasă pe foc mic încă jumătate de oră. Infuzia se strecoară şi se poate bea cât mai caldă, o cană de 3-4 ori pe zi.
Licoare din mirodenii
Ingrediente: scorţişoară - 3 g (aproximativ jumătate de linguriţă), piper negru măcinat - 3 g, busuioc uscat şi mărunţit - 5 g (o linguriţă) şi fenicul - 5 g.
Mod de preparare şi administrare: peste amestecul de plante se toarnă o cană de apă clocotită (250 ml) şi se lasă la infuzat 10 minute. Ceaiul se bea cât mai fierbinte, cu înghiţituri mici, fiind recomandate 2 sau 3 căni pe zi. Desfundă nasul şi eliberează căile respiratorii, având un efect reconfortant.
Mixtură din şase plante
Ingrediente: 5 căţei de usturoi curăţaţi de coajă; o bucată de rădăcină proaspătă de ghimbir, de circa 1 cm grosime (ca alternativă se poate folosi şi o linguriţă de pulbere uscată); o jumătate de linguriţă de praf de ardei iute; 2 fire de mărar proaspăt; o lămâie de mărime medie şi miere de albine - una sau două linguriţe, după gust.
Mod de preparare şi administrare: Într-un recipient se fierb 500 ml de apă. Usturoiul zdrobit se amestecă cu ghimbirul dat prin răzătoare şi se pun în apa care clocoteşte. După trei minute, se adaugă ardeiul iute, mărarul, şi se stoarce tot sucul din lămâie. Mixtura se lasă în continuare să fiarbă la foc mic, vreme de 5 minute, apoi se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se bea înainte de culcare întreaga cantitate de lichid preparat.
Sfatul farmacistului: "Pentru un efect optim, dormiţi îmbrăcaţi într-un halat sau pulover gros şi înveliţi-vă bine. În timpul nopţii, veţi transpira abundent, dar răceala şi gripa se vor ameliora uimitor”.
Poţiune din ghimbir şi usturoi
Ingrediente: o bucată de rădăcină de ghimbir, de aproximativ 2 cm grosime - ca alternativă puteţi folosi 2 linguriţe de pulbere (se găseşte în farmacii şi în magazinele cu produse naturiste), un căţel de usturoi, o jumătate de lămâie.
Mod de preparare şi administrare: ghimbirul se dă prin răzătoarea mică şi se amestecă cu usturoiul zdrobit. Deasupra se stoarce lămâia şi se adaugă 2 căni de apă. Amestecul este lăsat să fiarbă 20 de minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După răcire, se păstrează în frigider cel mult o săptămână. Doza recomandată este de 20 de picături, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, în cazul răcelilor uşoare şi dublu pentru bolnavii de gripă.
Pastă din drojdie de bere şi usturoi
Se amestecă o linguriţă de drojdie proaspătă cu un căţel de usturoi zdrobit. Se administrează imediat după preparare, de trei ori pe zi, până la încetarea simptomelor bolii.
Sfatul farmacistului: "Chiar dacă nu suntem bolnavi, e bine să luăm o linguriţă pe zi din acest amestec. Ambele ingrediente sunt bogate în seleniu organic. Usturoiul reprezintă un puternic antibiotic natural, conţine aşa numitele fitoncide, iar drojdia de bere este recunoscută drept cea mai bună sursă de vitamine din complexul B, foarte importante pentru aparatul respirator. Combinaţia usturoiului cu drojdia întăreşte sistemul imunitar şi curăţă organismul de bacterii şi viruşi”.
Vin medicinal din coacăze negre
Peste 100 g coacăze negre, uscate şi mărunţite, se toarnă un litru de vin roşu, sec. Poţiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi se strecoară şi se depozitează în locuri umbroase. Pentru a trata cu succes răceala şi gripa, vinul medicinal se bea fiert, cu scorţişoară, o cană la fiecare masă.
Vin cu rozmarin
Se prepară din două linguri de plantă mărunţită (30 g) şi un litru de vin, urmând procedeul de preparare a vinului medicinal descris mai sus. Sunt recomandate două pahare pe zi, la prânz şi seara.
Sirop din tescovină şi miere de albine
Două linguri de tescovină uscată (30 g) se amestecă cu 50 g miere de albine lichidă. Peste pasta obţinută se toarnă 200 ml ceai de podbal (poate fi folosit şi ceaiul de cătină, măceşe, sunătoare sau muşeţel). Siropul astfel obţinut se păstrează în frigider. Se administrează câte 2 linguri, de trei ori pe zi, în timpul meselor.
Recomandările farmacistului: "Pentru că schimbările meteorologice favorizează acţiunea radicalilor liberi, care slăbesc, prin oxidare, celulele organismului, sunt indicate preparatele din plante bogate în resveratrol. În această perioadă, cea mai la îndemână este tescovina din strugurii roşii, amestecul de coajă, seminţe şi pulpă, care rămâne după separarea mustului.
DURERILE DE CAP
Fie că apar ca simptome ale răcelii sau gripei, fie că sunt cauzate de expunerea la frig şi umezeală, durerile de cap se numără printre cele mai frecvente suferinţe aduse de sezonul rece. Dintre preparatele care altădată nu lipseau din farmacia casei, prezentăm trei reţete uşor de obţinut.
Fiertură din ierburi de leac
Ingrediente: câte o lingură (15 g) din următoarele plante: lavandă, muşeţel, rozmarin şi mentă; 1 litru de apă.
Mod de preparare şi administrare: Apa se toarnă peste amestecul de plante şi se pune la fiert. După ce a dat în clocot, se ţine la foc mic încă 10 minute, apoi recipientul în care a fost preparată băutura se lasă acoperit cu un capac, încă 20 de minute. Este recomandat să bem una sau două căni, înainte de culcare. Licoarea are un efect liniştitor, ajută la instalarea somnului şi îndepărtează durerile de cap.
Decoct din saschiu
Plantă medicinală mai puţin cunoscută, saschiul este un veritabil "antinevralgic” natural, care alungă rapid durerile de cap şi îndepărtează migrenele. Decoctul se obţine simplu şi acţionează cu o eficienţă maximă.
Mod de preparare şi administrare: la o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de saschiu, uscat şi mărunţit. Preparatul se fierbe, la foc mic, timp de 20 de minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Sunt indicate 15-30 de picături pe zi, în funcţie de intensitatea durerilor.
Tinctură mixtă din plante medicinale
Ingrediente: 10 g saschiu uscat şi mărunţit; 10 g pulbere de castane sălbatice, uscate şi pisate în mojar; 10 g de tescovină uscată; 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare şi administrare: Plantele se pun într-un borcan cu filet, deasupra se toarnă alcoolul şi recipientul se închide ermetic. Preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluţe închise la culoare. Doza recomandată este de 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Sfatul farmacistului: "Saschiul se foloseşte şi în caz de ameţeli, pierderi de memorie şi dificultăţi de concentrare. Deşi are nepreţuite calităţi terapeutice, nu trebuie consumat decât în cantităţile indicate de formulele farmaceutice, altfel poate provoca stări de vomă şi dereglări ale metabolismului”.
Contraindicaţii: Preparatele din saschiu sunt interzise celor care suferă de tumori cerebrale, femeilor însărcinate şi cardiacilor.
TUSEA PRODUCTIVĂ
Însoţeşte răceala şi gripa, dar dispare rapid, dacă apelăm la frunzele de iederă, leacuri naturale cu efecte expectorante şi calmante.
Ceai de iederă
Se obţine după metoda clasică: peste o lingură de frunze uscate şi mărunţite (15 g) se toarnă o cană (250 ml) de apă clocotită. După ce a fost lăsată 10 minute la infuzat, băutura poate fi consumată cu înghiţituri mici. Sunt recomandate 3 căni pe zi.
Sirop de iederă
Ingrediente: 100 ml infuzie (preparată după metoda de mai sus), 5 linguri de miere de tei lichidă (100 g).
Mod de preparare şi administrare: Infuzia caldă se toarnă peste miere şi se amestecă până la omogenizare. Licoarea se transferă în recipiente din sticlă sterilizate şi se păstrează în frigider. Doza uzuală este de 5 ml (o linguriţă), de trei ori pe zi, pentru copii, şi dublu pentru adulţi.
Sfatul farmacistului: "Preparatele pe bază de iederă sunt recomandate pentru tusea productivă. Tusea seacă, fără expectoraţii, poate avea cauze mult mai grave şi pentru tratarea ei se impune un consult medical. În funcţie de diagnostic, tratamentul poate include şi tinctura de ipeca, un preparat care acţionează asupra centrului tusei de la nivelul creierului. Tinctura de ipeca se prepară numai în farmacie, necesitând cunoştinţe de specialitate”.
DURERILE REUMATICE ŞI ARTICULARE
Tinctură de ardei iute
Ingrediente: 20 g ardei iute roşu, uscat şi mărunţit; 100 ml alcool alimentar de 70 grade.
Mod de preparare: identic cu cel al tincturii mixte din plante medicinale descris mai sus.
Doza recomandată: 20 de picături, dizolvate în apă, de 2 ori pe zi, la prânz şi seara.
Prişniţe cu ardei iute
Se toarnă tinctură de ardei iute peste o bucată de pânză sau tifon. Compresa poate fi fixată cu leucoplast şi se ţine pe zona afectată aproximativ 30 de minute. Aplicate de două ori pe zi, compresele pun sângele în mişcare şi au imediate efecte antireumatice şi analgezice.
Dacă după îndepărtarea compresei pielea rămâne iritată şi ustură, ungeţi zona respectivă cu cremă de gălbenele.
Băi cu scoarţă de salcie
Se aleg ramurile tinere, cele care sunt cât mai subţiri, şi se taie în bucăţi de aproximativ 5 -10 cm. Se prepară o fiertură din 500 g plantă, la 5 litri de apă, în care se adaugă un pumn de sare grunjoasă (pentru murături). Se pot face băi locale, la picioare, sau fiertura poate fi turnată în apa din cadă.
Precizarea farmacistului: "Rămurelele de salcie pot fi recoltate şi acum, în pragul iernii, când au acumulat o concentraţie mai mare de salicină. Pentru băi se folosesc crenguţele cu totul, fără a le decoji”.