RĂCEALA ȘI GRIPA
Ceaiurile sunt incluse obligatoriu în tratamentul pentru răceală și gripă, deoarece, pe lângă acțiunea terapeutică a plantelor, hidratează organismul, ajutându-l să recupereze cantitatea de lichid pierdută prin transpirație. Preparate dintr-o singură plantă sau combinând mai multe medicamente din farmacia verde, băuturile medicinale au efecte de o eficiență surprinzătoare.
Infuzie din coajă de salcie albă
Calitățile sale terapeutice se datorează faptului că scoarța salciei este o bogată sursă de salicină. Odată ce a fost asimilată de organism, salicina se transformă în acid salicilic, principiul activ din aspirina sintetică.
Prepararea ceaiului: Peste 10 g plantă uscată și mărunțită (poate fi achiziționată din farmacii sau din magazinele cu produse naturiste) se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se bea cât mai fierbinte. Sunt recomandate 3 căni pe zi.
Precizarea farmacistului: "Coaja de salcie sau «aspirina vegetală» este mai eficientă decât echivalentul ei sintetic. Acțiunea salicilinei naturale este ajutată de alte principii active, cum ar fi taninurile, sărurile minerale și vitaminele, așa numiții fitocomplecși. Mai mult, ceaiul din coajă de salcie nu generează efectele secundare specifice aspirinei din comerț, principala problemă a medicamentului industrial fiind iritarea mucoasei gastrice.”
Contraindicații: Preparatele din coajă de salcie sunt interzise persoanelor alergice la acidul salicilic, celor care suferă de deficiențe renale sau de astm bronșic.
Ceai din cătină și miere
Se amestecă 40 g pulbere de cătină (aproximativ 5 linguri) cu 20 g miere (o lingură). Peste mixtura omogenizată se toarnă un litru de apă și se pune la fiert. După ce a dat în clocot, preparatul se mai lasă pe foc mic încă jumătate de oră. Infuzia se strecoară și se poate bea cât mai caldă, o cană de 3-4 ori pe zi.
Licoare din mirodenii
Ingrediente: scorțișoară - 3 g (aproximativ jumătate de linguriță), piper negru măcinat - 3 g, busuioc uscat și mărunțit - 5 g (o linguriță) și fenicul - 5 g.
Mod de preparare și administrare: peste amestecul de plante se toarnă o cană de apă clocotită (250 ml) și se lasă la infuzat 10 minute. Ceaiul se bea cât mai fierbinte, cu înghițituri mici, fiind recomandate 2 sau 3 căni pe zi. Desfundă nasul și eliberează căile respiratorii, având un efect reconfortant.
Mixtură din șase plante
Ingrediente: 5 căței de usturoi curățați de coajă; o bucată de rădăcină proaspătă de ghimbir, de circa 1 cm grosime (ca alternativă se poate folosi și o linguriță de pulbere uscată); o jumătate de linguriță de praf de ardei iute; 2 fire de mărar proaspăt; o lămâie de mărime medie și miere de albine - una sau două lingurițe, după gust.
Mod de preparare și administrare: Într-un recipient se fierb 500 ml de apă. Usturoiul zdrobit se amestecă cu ghimbirul dat prin răzătoare și se pun în apa care clocotește. După trei minute, se adaugă ardeiul iute, mărarul, și se stoarce tot sucul din lămâie. Mixtura se lasă în continuare să fiarbă la foc mic, vreme de 5 minute, apoi se strecoară și se îndulcește cu miere. Se bea înainte de culcare întreaga cantitate de lichid preparat.
Sfatul farmacistului: "Pentru un efect optim, dormiți îmbrăcați într-un halat sau pulover gros și înveliți-vă bine. În timpul nopții, veți transpira abundent, dar răceala și gripa se vor ameliora uimitor”.
Poțiune din ghimbir și usturoi
Ingrediente: o bucată de rădăcină de ghimbir, de aproximativ 2 cm grosime - ca alternativă puteți folosi 2 lingurițe de pulbere (se găsește în farmacii și în magazinele cu produse naturiste), un cățel de usturoi, o jumătate de lămâie.
Mod de preparare și administrare: ghimbirul se dă prin răzătoarea mică și se amestecă cu usturoiul zdrobit. Deasupra se stoarce lămâia și se adaugă 2 căni de apă. Amestecul este lăsat să fiarbă 20 de minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După răcire, se păstrează în frigider cel mult o săptămână. Doza recomandată este de 20 de picături, de două ori pe zi, dimineața și seara, în cazul răcelilor ușoare și dublu pentru bolnavii de gripă.
Pastă din drojdie de bere și usturoi
Se amestecă o linguriță de drojdie proaspătă cu un cățel de usturoi zdrobit. Se administrează imediat după preparare, de trei ori pe zi, până la încetarea simptomelor bolii.
Sfatul farmacistului: "Chiar dacă nu suntem bolnavi, e bine să luăm o linguriță pe zi din acest amestec. Ambele ingrediente sunt bogate în seleniu organic. Usturoiul reprezintă un puternic antibiotic natural, conține așa numitele fitoncide, iar drojdia de bere este recunoscută drept cea mai bună sursă de vitamine din complexul B, foarte importante pentru aparatul respirator. Combinația usturoiului cu drojdia întărește sistemul imunitar și curăță organismul de bacterii și viruși”.
Vin medicinal din coacăze negre
Peste 100 g coacăze negre, uscate și mărunțite, se toarnă un litru de vin roșu, sec. Poțiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi se strecoară și se depozitează în locuri umbroase. Pentru a trata cu succes răceala și gripa, vinul medicinal se bea fiert, cu scorțișoară, o cană la fiecare masă.
Vin cu rozmarin
Se prepară din două linguri de plantă mărunțită (30 g) și un litru de vin, urmând procedeul de preparare a vinului medicinal descris mai sus. Sunt recomandate două pahare pe zi, la prânz și seara.
Sirop din tescovină și miere de albine
Două linguri de tescovină uscată (30 g) se amestecă cu 50 g miere de albine lichidă. Peste pasta obținută se toarnă 200 ml ceai de podbal (poate fi folosit și ceaiul de cătină, măceșe, sunătoare sau mușețel). Siropul astfel obținut se păstrează în frigider. Se administrează câte 2 linguri, de trei ori pe zi, în timpul meselor.
Recomandările farmacistului: "Pentru că schimbările meteorologice favorizează acțiunea radicalilor liberi, care slăbesc, prin oxidare, celulele organismului, sunt indicate preparatele din plante bogate în resveratrol. În această perioadă, cea mai la îndemână este tescovina din strugurii roșii, amestecul de coajă, semințe și pulpă, care rămâne după separarea mustului.
Tot pentru întărirea sistemului imunitar este sănătos să consumăm fructe de cătină și măceș, recunoscute drept principalele surse de vitamina C organică. Dacă nu ați cules și uscat fructele sau nu aveți de unde le procura, recomand folosirea unei tincturi care reunește cele trei medicamente naturale, tinctură preparată în laboratorul Farmaciei Faltis”.
DURERILE DE CAP
Fie că apar ca simptome ale răcelii sau gripei, fie că sunt cauzate de expunerea la frig și umezeală, durerile de cap se numără printre cele mai frecvente suferințe aduse de sezonul rece. Dintre preparatele care altădată nu lipseau din farmacia casei, prezentăm trei rețete ușor de obținut.
Fiertură din ierburi de leac
Ingrediente: câte o lingură (15 g) din următoarele plante: lavandă, mușețel, rozmarin și mentă; 1 litru de apă.
Mod de preparare și administrare: Apa se toarnă peste amestecul de plante și se pune la fiert. După ce a dat în clocot, se ține la foc mic încă 10 minute, apoi recipientul în care a fost preparată băutura se lasă acoperit cu un capac, încă 20 de minute. Este recomandat să bem una sau două căni, înainte de culcare. Licoarea are un efect liniștitor, ajută la instalarea somnului și îndepărtează durerile de cap.
Decoct din saschiu
Plantă medicinală mai puțin cunoscută, saschiul este un veritabil "antinevralgic” natural, care alungă rapid durerile de cap și îndepărtează migrenele. Decoctul se obține simplu și acționează cu o eficiență maximă.
Mod de preparare și administrare: la o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de saschiu, uscat și mărunțit. Preparatul se fierbe, la foc mic, timp de 20 de minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Sunt indicate 15-30 de picături pe zi, în funcție de intensitatea durerilor.
Tinctură mixtă din plante medicinale
Ingrediente: 10 g saschiu uscat și mărunțit; 10 g pulbere de castane sălbatice, uscate și pisate în mojar; 10 g de tescovină uscată; 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare și administrare: Plantele se pun într-un borcan cu filet, deasupra se toarnă alcoolul și recipientul se închide ermetic. Preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare. Doza recomandată este de 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Sfatul farmacistului: "Saschiul se folosește și în caz de amețeli, pierderi de memorie și dificultăți de concentrare. Deși are neprețuite calități terapeutice, nu trebuie consumat decât în cantitățile indicate de formulele farmaceutice, altfel poate provoca stări de vomă și dereglări ale metabolismului”.
Contraindicații: Preparatele din saschiu sunt interzise celor care suferă de tumori cerebrale, femeilor însărcinate și cardiacilor.
TUSEA PRODUCTIVĂ
Însoțește răceala și gripa, dar dispare rapid, dacă apelăm la frunzele de iederă, leacuri naturale cu efecte expectorante și calmante.
Ceai de iederă
Se obține după metoda clasică: peste o lingură de frunze uscate și mărunțite (15 g) se toarnă o cană (250 ml) de apă clocotită. După ce a fost lăsată 10 minute la infuzat, băutura poate fi consumată cu înghițituri mici. Sunt recomandate 3 căni pe zi.
Sirop de iederă
Ingrediente: 100 ml infuzie (preparată după metoda de mai sus), 5 linguri de miere de tei lichidă (100 g).
Mod de preparare și administrare: Infuzia caldă se toarnă peste miere și se amestecă până la omogenizare. Licoarea se transferă în recipiente din sticlă sterilizate și se păstrează în frigider. Doza uzuală este de 5 ml (o linguriță), de trei ori pe zi, pentru copii, și dublu pentru adulți.
Sfatul farmacistului: "Preparatele pe bază de iederă sunt recomandate pentru tusea productivă. Tusea seacă, fără expectorații, poate avea cauze mult mai grave și pentru tratarea ei se impune un consult medical. În funcție de diagnostic, tratamentul poate include și tinctura de ipeca, un preparat care acționează asupra centrului tusei de la nivelul creierului. Tinctura de ipeca se prepară numai în farmacie, necesitând cunoștințe de specialitate”.
DURERILE REUMATICE ȘI ARTICULARE
Tinctură de ardei iute
Ingrediente: 20 g ardei iute roșu, uscat și mărunțit; 100 ml alcool alimentar de 70 grade.
Mod de preparare: identic cu cel al tincturii mixte din plante medicinale descris mai sus.
Doza recomandată: 20 de picături, dizolvate în apă, de 2 ori pe zi, la prânz și seara.
Prișnițe cu ardei iute
Se toarnă tinctură de ardei iute peste o bucată de pânză sau tifon. Compresa poate fi fixată cu leucoplast și se ține pe zona afectată aproximativ 30 de minute. Aplicate de două ori pe zi, compresele pun sângele în mișcare și au imediate efecte antireumatice și analgezice.
Dacă după îndepărtarea compresei pielea rămâne iritată și ustură, ungeți zona respectivă cu cremă de gălbenele.
Băi cu scoarță de salcie
Se aleg ramurile tinere, cele care sunt cât mai subțiri, și se taie în bucăți de aproximativ 5 -10 cm. Se prepară o fiertură din 500 g plantă, la 5 litri de apă, în care se adaugă un pumn de sare grunjoasă (pentru murături). Se pot face băi locale, la picioare, sau fiertura poate fi turnată în apa din cadă.
Precizarea farmacistului: "Rămurelele de salcie pot fi recoltate și acum, în pragul iernii, când au acumulat o concentrație mai mare de salicină. Pentru băi se folosesc crenguțele cu totul, fără a le decoji”.