Ca şi în anii precedenţi, şi în 2012, Festivalul propune din nou un pilon tematic central - de astă dată, opera regizorală a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi regizori români de astăzi -, dar stă, totodată, sub semnul celor doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012: dramaturgul suedez August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la dispariţie, şi marele nostru I.L. Caragiale, sărbătorit la 160 de ani de la naştere şi deplâns la 100 de ani de la moarte.
Alături de cele trei secţiuni ce reflectă creaţia acestor personalităţi ale scenei universale, afişul festivalului cuprinde un număr de spectacole expresive pentru fizionomia stagiunii 2011-2012, care, indiferent că pornesc de la texte de Shakespeare, Molière, Calderón de la Barca, Albert Camus, Gellu Naum sau Herta Müller, indiferent că sunt semnate de regizori precum Andrei Şerban, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, László Bocsárdi, Radu Afrim sau de tineri debutanţi, indiferent că sunt grupate sub titlul generic De toate pentru toţi, Actorii în prim-plan sau Teatrul de mâine, alcătuiesc, laolaltă, o imagine fidelă a vieţii noastre (teatrale, dar nu numai!), aflate, de câtva timp, în puterea unei crize aparent fără de sfârşit ("Criză teribilă, monşer!”, cum ar zice Caragiale). O exclamaţie ce ar fi putut constitui, de altfel, motto-ul FNT în anul de graţie 2012.
Silviu Purcărete - un univers regizoral
Distins cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor şi cu titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în Franţa, era obligatoriu ca Silviu Purcărete să fie celebrat în cadrul celui mai important festival autohton de teatru. Universurile teatrale create de el pe scene ca Avignon, Edinburgh, Sibiu, Cluj sau Craiova, compun imaginea unui artist inconfundabil. "Phaedra”, după Euripide şi Seneca, "Danaidele” şi "Orestia” de Eschil, sublimul "Faust” de J.W.Goethe (gigantic succes la Edinburgh în 2009) sau "D'ale carnavalului” de I.L. Caragiale, sunt doar câteva repere în universul artistic al lui Purcărete. Secţiunea consacrată regizorului este deschisă la Opera Naţională Bucureşti, de spectacolul Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini (pus în scenă la Teatrul Maghiar de Stat Cluj), "Călătoriile lui Gulliver” (Teatrul Naţional "Radu Stanca” din Sibiu), care este şi primul spectacol din România produs la comanda Festivalului Internaţional de la Edinburgh, el aducându-i regizorului Premiul "Herald Angel”, acordat de Bank of Scotland. (Spectacolul va avea două reprezentaţii: vineri 2 noiembrie - orele 18.00 şi 21.30 - la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.) Tot Teatrul Naţional "Radu Stanca” din Sibiu prezintă şi spectacolul "Aşteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett (sâmbătă 3 noiembrie, ora 21.30, şi duminică 4 noiembrie, ora 18.00, la Sala "Liviu Ciulei” a Teatrului "Bulandra”).
Pe lângă cele patru spectacole, secţiunea din festival dedicată lui Silviu Purcărete cuprinde şi o proiecţie de film şi o lansare de carte virtuală. Astfel, documentarul Insula. Într-o furtună: Silviu Purcărete, realizat de Laurenţiu Damian (66 minute), poate fi vizionat joi, 1 noiembrie, ora 18.00, la Sala "Liviu Ciulei” a Teatrului "Bulandra”, iar sâmbătă, 3 noiembrie, ora 15.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5), Editura LiterNet lansează cartea electronică "Măsură pentru măsură”, conţinând textul spectacolului montat de Purcărete la teatrul din Craiova.
Al matale, Caragiale...
Secţiunea mai cuprinde spectacolele: "Două loturi”, după I. L. Caragiale, dramatizare de Alexandru Dabija, decor Helmuth Sturmer, o producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti, "Năpasta”, adaptare de Cristi Juncu, producţie a Teatrului "Toma Caragiu” din Ploieşti, "O noapte furtunoasă”, în regia lui Mircea Cornişteanu, producţie a Teatrului Naţional "Marin Sorescu” din Craiova şi "O scrisoare pierdută”, în regia lui Mihai Mălaimare, producţie a Teatrului Masca din Bucureşti.
Strindberg
Atelierul Strinberg, care funcţionează pe întreaga durată a Festivalului, este deschis tuturor celor care doresc să asiste ca observatori. Regizoarea Cătălina Buzoianu, conducătoarea atelierului şi autoarea mai multor spectacole inspirate din piesele dramaturgului suedez, foloseşte de această dată textul "Spre Damasc” ca punct de plecare pentru o serie de încercări regizorale şi experimente actoriceşti.
Spectacolele care delimitează secţiunea sunt: "Domnişoara Iulia”, după Strindberg, regia Felix Alexa, "Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, adaptare de Andrei Şerban şi Daniela Dima, ambele, producţii ale Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, şi "Înainte de pensionare”, de Thomas Bernhard, regia: Christian Papke, o producţie a Teatrului de Stat din Timişoara.
"Îngeri în America”, "Lear(a)", "Mizantropul”, "Ultima zi a tinereţii”, "Carmina Burana”, "Fata din curcubeu”, "Cină cu prietenii”, "Jocuri în curtea din spate”, "Poveşti de familie” sunt doar câteva dintre titlurile spectacolelor incluse în secţiunile: De toate pentru toţi, Actorii în prim-plan sau Teatrul de mâine.
Festivalul în cifre
10 zile de festival, în perioada 26 octombrie - 4 noiembrie.
32 de spectacole grupate în 6 secţiuni vor fi prezentate pe 9 dintre scenele capitalei.
31 de spectacole, produse de 18 instituţii din ţară (Timişoara, Cluj, Sibiu, Târgu-Mureş, Iaşi, Brăila, Ploieşti, Bucureşti, Craiova, Chişinău.)
32 de evenimente complementare, cu acces liber petru public, programate zilnic, de dimineaţa până la orele târzii, parte dintre ele, stând, aşa cum este firesc, sub semnul scriitorilor cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012, I. L. Caragiale şi August Strindberg. Atelierelor, conferinţelor, lansărilor de carte, spectacolelor-lectură şi instalaţiilor li se adaugă, după incontestabilul lor succes de la ediţia anterioară, Divanele FNT, o serie de întâlniri cu reputaţi practicieni ai teatrului (regizori, coregrafi, muzicieni etc.). Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Radu Beligan, Ion Caramitru şi Dan C. Mihăilescu sunt doar câţiva dintre protagoniştii acestor evenimente, care completează secţiunile de spectacol.
11 producţii de teatru radiofonic, cu texte de I.L. Caragiale şi August Strindberg, înregistrări de patrimoniu sau de dată recentă ale postului de radio România Cultural şi ale Teatrului Naţional Radiofonic, sunt incluse în secţiunile FNT On Air şi FNT on-line, desfăşurate pe toată durata Festivalului.
Pe scurt, 44 de instituţii asociate, 526 de artişti şi tehnicieni, 30 de invitaţi români, 47 de invitaţi străini şi 80 de jurnalişti acreditaţi, au fost angrenaţi în cel mai aşteptat eveniment teatral al anului.
În ciuda crizei!