- Cuvintele cheie în privinţa admiterii României în spaţiul Schengen sunt încredere şi credibilitate, pentru că nu poate fi admis într-un spaţiu fără frontiere interne, decât un stat care nu ameninţă securitatea celorlalte, iar un stat cu instituţii slabe şi politicieni corupţi şi iresponsabili este un pericol pentru toate celelalte. Încrederea în soliditatea instituţiilor şi a statului de drept şi credibilitatea liderilor acestui stat sunt aşadar esenţiale. Or, ce încredere mai poate avea Comisia Europeană, într-un guvern care i-a pus pe liderii europeni într-o situaţie fără precedent, cum a făcut Victor Ponta în luna iunie, când şi-a forţat participarea la Consiliul European, fără mandat, şi în dispreţul deciziei Curţii Constituţionale, privind reprezentarea externă a României de către şeful statului? Este, de asemenea, foarte greu să ai încredere într-un guvern al cărui ministru de interne demisionează pentru că refuză să cedeze presiunilor pe care premierul şi preşedintele le fac asupra sa, pentru a modifica ilegal listele electorale permanente. Din acelaşi guvern face parte însă ministrul Dan Şova, care-i declară pe judecătorii CCR "infractori”, ceea ce reprezintă o formă de intimidare politică inacceptabilă în UE şi în SUA, şi Titus Corlăţean, care, pe când deţinea portofoliul justiţiei, declanşase acţiuni de verificare şi eliminare chiar din CCR a doi judecători consideraţi incomozi; ca să nu mai vorbim de ameninţările şi insultele adresate judecătoarei Aspazia Cojocaru, de către membri marcanţi ai USL. Un astfel de guvern este iremediabil compromis în lumea civilizată, fapt care este subliniat şi de izolarea României pe plan internaţional: ministrul de externe francez şi Catherine Ashton, ministrul de externe al UE, şi-au anulat vizitele la Bucureşti, iar socialiştii europeni au refuzat să-şi ţină congresul la Bucureşti, cum era anunţat. România a devenit nefrecventabilă în lumea statelor civilizate.
România este un stat aflat la frontiera estică a Europei şi nu poate fi integrată în spaţiul Schengen, decât dacă guvernele UE vor avea siguranţa deplină că instituţiile acestui stat sunt solide şi incoruptibile, că statul de drept funcţionează, că legile nu se schimbă după bunul plac al politicienilor, şi că orice încălcare a legii de către vameşi şi poliţiştii de frontieră, pe de o parte, şi cei care încearcă să intre fraudulos în România, de cealaltă parte, va fi sancţionată prompt şi competent de instanţe, fără interferenţe politice. Poate oare cineva să garanteze că aşa stau lucrurile în România? Nici în 2011 nu a putut fi garantată incoruptibilitatea instituţiilor şi forţa lor, iar în 2012, după demonstraţia de iresponsabilitate a guvernării USL şi prezidenţiatului interimarului Crin Antonescu, nici atât. În plus, capitalul de simpatie de care se bucura ţara noastră, cucerit cu greu de preşedintele Băsescu, a fost risipit rapid de declaraţiile iresponsabile şi mârlăneşti ale co-preşedinţilor USL, la adresa cancelarului german Angela Merkel şi a comisarului european pentru justiţie, Vivian Reding. De ce ar privi cele două doamne şi ceilalţi politicieni europeni cu simpatie către Bucureşti? În concluzie, dacă este să vorbim despre un abuz, el s-a petrecut la Bucureşti, nu la Bruxelles sau la Berlin, şi cei care l-au comis trebuie să plătească. Sigur însă va plăti poporul care se lasă condus şi manipulat de politicieni primitivi şi fără scrupule.
- Victor Ponta dă semne de bunăvoinţă faţă de o colaborare cu preşedintele Băsescu, şi bine face, în timp ce Voiculescu, susţinut de voci din PNL, ameninţă cu un nou referendum. Se sparge nunta în USL?
- Este prea devreme să vorbim de spartul nunţii, pentru că o ruptură a USL înainte de alegeri ar putea fi fatală. Acesta a fost de altfel şi atuul lui Crin Antonescu la negocierile cu premierul Ponta, în iulie şi august, când liderul liberal şi-a şantajat, se pare, partenerul cu demisia şi retragerea din USL, în cazul în care PSD nu-şi însuşeşte şi el politica de război total cu Traian Băsescu. Nu numai Victor Ponta, ci şi Ion Iliescu a respins ideea exprimată de Dan Voiculescu, privind o nouă suspendare a preşedintelui, din motive practice: aventura politică a acestei veri fierbinţi s-a soldat cu o scădere de popularitate a USL, după cum o demonstrează copios sondajele de opinie. Dacă această tendinţă descrescătoare se va accentua în următoarele luni, atunci USL nu va obţine majoritatea absolută la alegerile din toamnă şi va fi nevoită să facă o coaliţie. Într-un caz extrem este posibil chiar ca alte forţe politice să se coalizeze împotriva sa şi să o lase în opoziţie. Victoria electorală, care ar fi fost uşor de realizat dacă USL nu ar fi insistat mai întâi să obţină guvernarea cu orice preţ şi apoi să declanşeze suspendarea preşedintelui, riscă să devină doar un vis. Pentru a salva ce mai poate fi salvat din zestrea sa politică, PSD a decis să adopte o atitudine mai conciliantă, promovând public un discurs diferit de cel al PNL şi al PC.
În ciuda realităţii reflectate fără echivoc de sondaje, Dan Voiculescu, comandantul de facto al PNL, susţine că suspendarea trebuie reluată, iar pnl-işti altădată respectabili, ca Varujan Vosganian de pildă, răspund comenzii şi demonstrează inutil şi stupid în faţa Palatului Cotroceni sau se fac de râs ca Ion Ghişe, plimbându-se cu un sandvici de afişe, de parcă ar promova reducerile de preţ la un mare magazin. Să insişti într-o strategie perdantă, cum face preşedintele fondator al PC, este suspect şi greu de explicat prin logica politică. Pe Dan Voiculescu nu-l interesează însă soarta USL, ci rezolvarea problemelor personale, pe care le are în justiţie şi pentru care este convins că trebuie să scape de Traian Băsescu. USL nu este pentru el decât un vehicul politic pentru satisfacerea propriilor interese. Nu degeaba a cumpărat o serie de politicieni şi de jurnalişti: liderul PC Daniel Constantin, ministru al agriculturii, ca şi propagandistul şef al Antenei 3, Mihai Gâdea, astfel încât nu-i pot refuza ordinele. Avem motive să suspectăm că nu sunt singurii politicieni şi jurnalişti care s-au lăsat finanţaţi de patronul GRIVCO şi care răspund la comenzile lui ca nişte slugi.
În faţa pierderii de simpatie atât în plan intern, cât şi în plan extern, şi a perspectivei unui viitor politic incert, Victor Ponta şi PSD par să nu mai considere esenţială menajarea lui Crin Antonescu. Este prea devreme să spunem că USL se va rupe, dar este cert că a fost profund destabilizată, după eşecul tentativei de suspendare a preşedintelui, şi continuă să fie periclitată de excesele PNL, care, convins că PSD nu-şi poate permite o ruptură, îi sabotează tentativele de conciliere şi echilibrare a vieţii politice. Ruptă sau întreagă, USL se dovedeşte indubitabil o coaliţie toxică pentru toată lumea.