O coaliție toxică pentru toată lumea

Rodica Culcer
- Voci din Comunitatea Europeană ne amenință din nou, cu blocarea intrării în Schengen. Nu este un abuz? Ce legătură există între libera circulație pe șo­selele Eu­ropei și criza politică din vara acestui an?

- Cuvintele cheie în privința admiterii României în spa­țiul Schengen sunt încredere și credibilitate, pentru că nu poate fi admis într-un spațiu fără frontiere interne, decât un stat care nu amenință securitatea celorlalte, iar un stat cu instituții slabe și politicieni corupți și irespon­sabili este un pericol pentru toate celelalte. Încrederea în soliditatea instituțiilor și a statului de drept și credibi­li­tatea liderilor acestui stat sunt așadar esențiale. Or, ce încredere mai poate avea Comisia Europeană, într-un guvern care i-a pus pe liderii europeni într-o situație fără precedent, cum a făcut Victor Ponta în luna iunie, când și-a forțat participarea la Consiliul European, fără man­dat, și în disprețul deciziei Curții Constituționale, privind re­prezentarea externă a României de către șeful statului? Este, de asemenea, foarte greu să ai încredere într-un guvern al cărui ministru de interne demisionează pentru că refuză să cedeze presiunilor pe care premierul și pre­ședintele le fac asupra sa, pentru a modifica ilegal listele electorale permanente. Din același guvern face parte însă ministrul Dan Șova, care-i declară pe judecătorii CCR "infractori”, ceea ce reprezintă o formă de intimidare poli­tică inacceptabilă în UE și în SUA, și Titus Corlă­țean, care, pe când deținea portofoliul justiției, declan­șa­se acțiuni de verificare și eliminare chiar din CCR a doi judecători considerați incomozi; ca să nu mai vorbim de amenințările și insultele adresate judecătoarei Aspazia Cojocaru, de către membri marcanți ai USL. Un astfel de guvern este iremediabil compromis în lumea civilizată, fapt care este subliniat și de izolarea României pe plan inter­național: ministrul de externe francez și Catherine Ashton, ministrul de externe al UE, și-au anulat vizitele la București, iar socialiștii europeni au refuzat să-și țină congresul la Bucu­rești, cum era anunțat. România a devenit nefrec­ven­tabilă în lumea statelor civilizate.
România este un stat aflat la frontiera estică a Euro­pei și nu poate fi integrată în spațiul Schengen, decât dacă guver­nele UE vor avea siguranța deplină că institu­țiile acestui stat sunt solide și incoruptibile, că statul de drept funcționează, că legile nu se schimbă după bunul plac al politicienilor, și că orice încălcare a legii de către vameși și polițiștii de frontieră, pe de o parte, și cei care încearcă să intre fraudulos în România, de cealaltă parte, va fi sanc­țio­nată prompt și competent de instanțe, fără interferențe politice. Poate oare cineva să garanteze că așa stau lucrurile în România? Nici în 2011 nu a putut fi garantată incorup­ti­bilitatea instituțiilor și forța lor, iar în 2012, după demons­trația de iresponsa­bilitate a guver­nării USL și preziden­țiatului interimarului Crin Anto­nes­cu, nici atât. În plus, ca­pitalul de simpatie de care se bucu­ra țara noastră, cucerit cu greu de președintele Bă­sescu, a fost risipit rapid de de­clarațiile iresponsabile și mârlănești ale co-președinților USL, la adresa cance­larului german Angela Merkel și a co­misarului european pentru justiție, Vivian Reding. De ce ar privi cele două doamne și ceilalți politicieni europeni cu simpatie către București? În con­cluzie, dacă este să vorbim despre un abuz, el s-a pe­trecut la București, nu la Bruxelles sau la Berlin, și cei care l-au comis trebuie să plătească. Sigur însă va plăti poporul care se lasă condus și manipulat de politicieni primitivi și fără scrupule.

- Victor Ponta dă semne de bunăvoință față de o co­laborare cu președintele Băsescu, și bine face, în timp ce Voiculescu, susținut de voci din PNL, amenință cu un nou referendum. Se sparge nunta în USL?

- Este prea devreme să vorbim de spartul nunții, pentru că o ruptură a USL înainte de alegeri ar putea fi fatală. Acesta a fost de altfel și atuul lui Crin Antonescu la nego­cierile cu premierul Ponta, în iulie și august, când liderul liberal și-a șantajat, se pare, partenerul cu demisia și retra­gerea din USL, în cazul în care PSD nu-și însu­șește și el politica de război total cu Traian Băsescu. Nu numai Victor Ponta, ci și Ion Iliescu a respins ideea exprimată de Dan Voi­culescu, privind o nouă suspendare a președintelui, din motive practice: aventura politică a acestei veri fierbinți s-a soldat cu o scădere de popula­ritate a USL, după cum o de­monstrează copios sondajele de opinie. Dacă această tendin­ță descrescă­toare se va accentua în următoarele luni, atunci USL nu va obține majoritatea absolută la alegerile din toamnă și va fi nevoită să facă o coaliție. Într-un caz extrem este posibil chiar ca alte forțe politice să se coalizeze împo­triva sa și să o lase în opoziție. Victoria electorală, care ar fi fost ușor de realizat dacă USL nu ar fi insistat mai întâi să obțină guvernarea cu orice preț și apoi să declanșeze sus­pendarea președintelui, riscă să devină doar un vis. Pentru a salva ce mai poate fi salvat din zestrea sa po­litică, PSD a decis să adopte o atitudine mai conciliantă, promovând pu­blic un discurs diferit de cel al PNL și al PC.
În ciuda realității reflectate fără echivoc de sondaje, Dan Voi­culescu, comandantul de facto al PNL, susține că sus­pen­darea trebuie reluată, iar pnl-iști altădată respec­tabili, ca Varujan Vosganian de pildă, răspund comenzii și demons­trează inutil și stupid în fața Palatului Cotroceni sau se fac de râs ca Ion Ghișe, plimbându-se cu un sand­vici de afișe, de parcă ar promova reducerile de preț la un mare magazin. Să insiști într-o strategie per­dantă, cum face președintele fondator al PC, este suspect și greu de explicat prin logica politică. Pe Dan Voicu­lescu nu-l interesează însă soarta USL, ci rezol­varea problemelor personale, pe care le are în jus­tiție și pentru care este convins că trebuie să scape de Traian Băsescu. USL nu este pentru el decât un vehicul po­li­tic pentru satisfacerea propriilor interese. Nu degeaba a cum­părat o serie de politicieni și de jurna­liști: liderul PC Daniel Constantin, ministru al agriculturii, ca și propagan­distul șef al Antenei 3, Mihai Gâdea, astfel încât nu-i pot refuza or­dinele. Avem motive să suspectăm că nu sunt singurii politicieni și jurnaliști care s-au lăsat finanțați de pa­tro­nul GRIVCO și care răspund la comenzile lui ca niște slugi.
În fața pierderii de simpatie atât în plan intern, cât și în plan extern, și a perspectivei unui viitor politic incert, Victor Ponta și PSD par să nu mai considere esențială menajarea lui Crin Antonescu. Este prea devreme să spunem că USL se va rupe, dar este cert că a fost profund destabilizată, după eșecul tentativei de suspendare a președintelui, și continuă să fie periclitată de excesele PNL, care, convins că PSD nu-și poate permite o rup­tură, îi sabotează tentativele de con­ci­lie­re și echili­brare a vieții politice. Ruptă sau întreagă, USL se do­vedește indubitabil o coaliție toxică pentru toată lumea.