Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei în care se găseşte fiul dvs., trebuie mai întâi făcute unele precizări. Astfel, prezenţa în ser a antigenului B indică fie o infecţie actuală cu virus de tip B, fie o infecţie dobândită în trecut, fapt ce înseamnă că pacientul nu este vindecat complet şi, în acelaşi timp, este şi purtător de virus. Acest antigen apare în sânge cu una-două săptămâni înainte ca primele simptome ale hepatitei să poată fi observate, constituind, de altfel, un test de diagnosticare precoce. Tot în hepatita cu virus B, se pot evidenţia în sânge şi anticorpi contra antigenului B, care persistă multe săptămâni, chiar dacă, de obicei, antigenul B dispare din sânge după trei-patru săptămâni consecutive episoadelor icterice. În altă ordine de idei, trebuie ştiut că hepatita B este o formă mai gravă de infecţie virală hepatică, comparativ cu hepatita virală A. Semnele şi simptomele sunt, în mare, la fel cu acelea din hepatita A, dar această patologie poate fi mai severă şi de durată mai mare, existând şi o posibilitate mai mare de afectare a parenchimului hepatic. Totodată, hepatita virală B este o patologie foarte contagioasă, virusul fiind transmis frecvent prin contact sexual, ace şi seringi contaminate, salivă şi prin produsele de sânge. Chiar dacă unii bolnavi (purtători) infectaţi cu virus nu prezintă vreun semn sau simptom al bolii, sunt totuşi capabili să transmită virusul. Cu toate acestea, aspectul pozitiv şi îmbucurător este că aproape toţi indivizii care sunt sănătoşi înainte de a contacta hepatita virală B, îşi revin după boală în 4-5 luni, fără ca aceasta să se cronicizeze.
În privinţa biopsiei hepatice, propusă de medicul curant, trebuie ştiut că această procedură este utilă în evaluarea bolilor hepatice, inclusiv hepatite, ciroză sau tumori. Motivele de îngrijorare în privinţa ei sunt neîntemeiate, deoarece procedura se efectuează sub anestezie locală (preferabil cu ghidaj ecografic), iar disconfortul post-procedural este rar întâlnit. Chiar şi în cazul în care se confirmă existenţa unui proces patologic evolutiv, multiplele posibilităţi terapeutice disponibile, atât alopate (Interferon, Ribavirină, Lamivudină), cât şi naturiste au capacitatea de a ţine situaţia sub control, atât prin ameliorarea semnelor şi simptomelor, cât şi prin prevenirea cicatrizării hepatice (ciroză) sau reducerea nivelurilor virale din fluidele organismului. Numeroase remedii naturiste (Interferonat, Fluxxtem hepatic, Tonic hepatic, Livecom etc.) deţin proprietăţi terapeutice remarcabile - hepatoprotectoare, antihepatotoxice, regenerative, antivirale - capabile să completeze în mod fericit tratamenul alopat, specific formelor de hepatită virală (A, B, C). Spre exemplu, produsul PROLIV (promovat de Plethico Pharmaceuticals LTD) este extrem de eficient împotriva virusului hepatitic B (previne multiplicarea virală la nivelul ficatului), stimulând totodată regenerarea hepatocitelor şi restaurarea normalităţii clinice şi biochimice a ficatului. În plus, este de câteva ori mai activ decât Silimarina şi induce reversia acetaminofenei (agent care afectează ficatul). Pentru lămuriri suplimentare, contactaţi-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Am boala Lyme şi nu o pot ameliora”
(Răspuns pentru ALEXANDRA CORK, F. AS nr. 943)
Borrelioza Lyme este o boală inflamatorie transmisă prin căpuşe, care prin muşcătură dă un tablou clinic caracterizat printr-o erupţie eritematoasă migratoare, frisoane şi febră. După săptămâni, luni sau ani mai târziu, spirochetele agentului etiologic "Borrelia Burgdorferi” pot dezvolta anomalii neurologice, cardiace (miocardită), polineuromeningită şi anomalii articulare (artrită, oligoartrită), prin afectarea lichidului sinovial.
Testul "Elisa” şi puncţia articulară confirmă diagnosticul. Tratamentul alopat (cel puţin 4 săptămâni) cu Binotal (Amoxicilină), Ceftriaxon sau Rocefin se face numai la indicaţia medicului. Tratamentul cu venin de albine se poate face deoarece albinele nu pot fi infectate cu bacterii sau viruşi, şi nici nu intră în contact cu căpuşe. Nu aţi specificat dacă urmaţi tratament cu Tetraciclină sau Penicilină, medicamente foarte eficiente aproape în toate cazurile, dacă aveţi probleme cu splina sau dacă aveţi stări de oboseală, cefalee, mialgii, insuficienţă renală - afecţiuni întârziate datorate bolii Lyme.
Tratamentul naturist sub îndrumarea unui terapeut cuprinde produse ce conţin Astaxantin, cel mai puternic antioxidant din lume, Imune Green Gold, Colostrum Prime Life, Goldenseal Root, Olive Leaf - cu rol antibacterian, antiviral şi imunostimulator. Multă sănătate!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72
(Răspuns pentru CORINA, F. AS nr. 1016)
În vestul Europei, în ultimii 10 ani, prevalenţa astmului şi a rinitei alergice a crescut de 3-5 ori, alergia la polen afectând 15-20% din populaţie. Cauza cea mai frecventă de rinită alergică perenă este expunerea la praful de acarieni şi la alergeni de origine animală (câini, pisici, animale de companie). Rinita alergică este o boală imună ereditară, cu manifestări specifice la nivelul mucoasei nazale: obstrucţie nazală cu senzaţie de nas înfundat, rinoree seroasă (nasul curge continuu), strănut în salve, prurit nazal, hipoanosmie (pierderea mirosului), tuse provocată de secreţiile nazale care se scurg în faringe, cefalee, afectarea conjunctivelor cu lăcrimare abundentă şi dureri oculare. Astmul bronşic (asociat rinitei alergice) se caracterizează prin crize repetitive de tuse şi dispnee şuierătoare (wheezing), provocate de obstrucţia bronşică generalizată (edem, spasm şi dopuri de mucus). Pe primul loc în planul terapeutic al rinitei alergice complicate cu astm bronşic se află carenţa alergenică, aceasta însemnând evitarea alergenilor din apropierea pacientului: polenul, praful de casă, mucegai, pene şi fulgi, plante şi animale de casă. Vă recomand următoarea schiţă de tratament:
* Dimineaţa şi seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluţie salină (NULL lingură sare gemă la 1 litru apă călduţă), sau soluţii sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* 10 zile şedinţe de aerosoli cu câte o fiolă flixotide nebules 0,5 mg, diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Inhalaţii şi pulverizaţii cu Ocnasept (aerosol salin natural) în aerul din încăperi, în special deasupra patului unde dormiţi, în vederea optimizării microclimatului ambiental şi îndepărtării alergenilor din aerul respirat.
* Tratamentul fondului atopic-alergic şi al crizelor de dispnee prin: hiposensibilizare, administrare de antihistaminice orale, antileucotriene, beta-agonişti, xantine, glucocorticoizi şi simpaticomimetice, numai sub strictă supraveghere a medicului curant (ghidurile NICE/BTS).
* Completarea tratamentului alopat cu extract din coacăz negru şi ceai de trei-fraţi-pătaţi, 2 căni pe zi.
* Terapie cu ultraviolete, doze eritem, în câmpuri toracice, la 2 zile interval, şi aerosoloterapie salină în staţiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora, Bazna.
* Ionizări endonazale cu sol. de calciu 1% sau hiposulfit.
* Obstrucţiile importante ale foselor nazale (hipertrofia vegetaţiilor adenoidiene, a cornetelor, deviaţia de sept, polipoza nazală) asociate rinitei alergice beneficiază de adenoidectomie, mucotomie, septoplastie şi chirurgie endoscopică a sinusurilor paranazale.