Ei îşi propun să-i transforme pe micuţii iubitori de natură în adevăraţi zmei ecologişti! Programul Wild Junior Camp a fost conceput pentru elevii de toate vârstele. Petrecând câte o săptămână în Munţii Retezat, ei pot învăţa, în etape, să descopere şi să protejeze natura la ea acasă. Pentru a afla mai multe despre această inedită oportunitate, am stat de vorbă cu Raluca Nicolae, director de programe Agent Green.
"Orice detaliu din natură poate să fie un univers uimitor pentru un copil”
- Dacă părinţii sunt mai greu de scos la o plimbare, aţi avut minunata idee să îi aduceţi pe copii în inima unui Parc Naţional. Care este diferenţa între o tabără şcolară obişnuită şi ceea ce propuneţi dvs.?
- Diferenţa este că noi transformăm o tabără educativă într-o iniţiere în poveştile şi frumuseţea naturii virgine. Părinţii nu au întotdeauna timpul, răbdarea sau cunoştinţele necesare explorării muntelui. Noi venim în ajutorul lor şi al micuţilor şi ne-am propus să le arătăm îndeaproape cât de extraordinară şi de generoasă poate să fie natura cu noi. Fluturii, florile, păsările sau frunzele, orice detaliu din natură poate să fie un univers uimitor pentru un copil şi, dacă eşti lângă el să i le arăţi, toate astea pot deveni amintiri care să îl hrănească şi să îi dea putere pentru toată viaţa. Până la urmă, o astfel de tabără ar trebui să fie o lecţie de iubire şi generozitate. Dacă o vor deprinde copiii, cu siguranţă că ceva se va transmite şi la părinţii lor, şi la prietenii lor. Poate e mult spus, dar încercăm să înmulţim în felul ăsta binele.
- Dar pentru cei ce trăiesc în satele din zona montană, taberele de copii prezintă vreun avantaj?
- Deşi pare greu de crezut, prezenţa prichindeilor la poalele Retezatului poate să însemne foarte mult, atât pentru destinul Parcului Naţional, cât şi pentru comunităţile locale, sate cu oameni extraordinar de curaţi sufleteşte şi foarte generoşi. Banii pe care îi aduc şi îi lasă aceşti copii în zonă, mulţi-puţini, ajută comunităţile locale să aibă venituri suplimentare. Aşa ar putea şi comunitatea locală să înceapă să înţeleagă ce e ecoturismul - despre care noi le-am tot vorbit - şi cum diferă de turismul industrial. Că nu e nevoie ca ei şi Parcul Naţional Retezat să se muleze după turişti, ci că turiştii trebuie să se adapteze la locul pe care vin să-l viziteze. E important pentru noi ca mesajul acesta să ajungă la comunitatea locală: că oamenii vin în Retezat pentru natura virgină care trebuie păstrată nealterată, că aceasta este, de fapt, comoara din zonă, centrul de interes şi, eventual, o sursă importantă de venit pentru ei. În eforturile noastre de a conserva şi apăra Parcul Naţional Retezat, avem nevoie de parteneriatul cu oamenii care trăiesc acolo, ni-i dorim aliaţi în campaniile de protejare a mediului. Mai departe, aşa cum am gândit noi întregul rost al programului Wild Time, din veniturile pe care ar urma să le avem, vom face campanii, cercetare ştiinţifică în Retezat, vom plăti cursuri de limbi străine pentru rangerii din Retezat, cursuri pentru a lua atestatul de ghid, cursuri pentru accesarea de fonduri pentru ecoturism şi agricultură ecologică şi alte activităţi de dezvoltare durabilă pe care de ani de zile le promovăm în zona Parcului Naţional Retezat şi a Parcului Naţional Apuseni.
Abecedarul ecologiei
- Cum reuşiţi să îi transformaţi pe copii în "Zmei Ecologişti”? Aveţi o formulă magică?
- Nu e neapărat o formulă magică. Mai degrabă, un program magic, gândit împreună cu învăţătorii, rangerii, oamenii de ştiinţă din zonă. În total, sunt trei etape care se parcurg în ani diferiţi, îmbinând atelierele de lucru cu incursiunile în natură. Prima etapă - pe care am numit-o "Ecologist cu busolă” - este nivelul la care copiii învaţă "abecedarul ecologiei”: cum sunt conectate toate speciile de plante şi de animale din natură.
Ei vizionează filme eco-educative şi apoi participă la excursii în natură, pentru identificarea speciilor "vedetă” proaspăt învăţate. Îi însoţim în drumeţii pe poteci tematice, există şi un mini-curs de "foto-safari”. Fireşte, sunt şi jocuri de orientare în natură, cu harta şi busola, şi o incursiune până la 1500 de metri altitudine. Nu uităm nici de obiectivele istorice din împrejurimi, de la Sarmizegetusa şi Cetatea Colţ, din romanul lui Jules Verne, până la castelul Corvinilor. Se vor vizita gospodării locale, mici ferme agricole cu plante cultivate şi animale domestice, iar în ultima seară, facem împreună, ca pe vremuri, un magnific foc de tabără. Odată iniţiat, micuţul ecologist cu busolă poate deveni, în anul următor, "Ecologist convins”, începând cu un curs de căţărare, incursiuni în păduri virgine şi descifrarea urmelor de animale sălbatice. În acest al doilea an, ei trec la următorul nivel, fac un curs foto avansat şi vizitează Geoparcul Dinozaurilor Pitici şi Rezervaţia de Zimbri de la Haţeg. Un moment deosebit e descoperirea de comori, folosind GPS-ul, dar şi incursiunile în zona alpină, folosind cursurile râurilor, sunt o aventură în sine.
Tot în acest modul, ei învaţă cum se montează/ demontează cortul şi cum pot organiza o vacanţă la camping. În ultima zi a acestei etape, doritorii pot face o drumeţie în zona alpină, până la 2000 de metri altitudine, iar seara îi aşteaptă un foc de tabără pe cinste! Iar ca să ajungă "Zmei Ecologişti”, cei ce au mai răzbit un an şcolar cu note bune la ştiinţele naturii şi nu numai vor putea deveni "paparazzi” discreţi pentru specii rare de plante şi animale. Spectaculosul acestei etape e călătoria spre centrul pământului (speologie), în care îi ducem să viziteze peşteri de o frumuseţe inegalabilă, cum numai în Retezat există. Tot la această etapă, ei deprind cunoştinţe şi aptitudini practice de alpinism şi meteorologie. Şi ca să arate că sunt într-adevăr zmei, vizităm la final lacurile glaciare şi cucerim un vârf mai înalt de 2500 de metri! Nu în ultimul rând, zmeii - sperăm noi - vor deveni cercetaşi, capabili odată întorşi acasă să convingă întreg cartierul să păstreze curăţenia şi să recicleze din dragoste pentru natură.
"Îi aşteptăm cu drag pe toţi copiii, oricât de mici şi oricât de mari!”
- Sună atât de bine, încât cred că şi părinţii ar vrea să participe la o asemenea aventură! Când se desfăşoară aceste tabere?
- Cele mai multe activităţi le facem în special vara, deşi o parte din ele sunt concepute şi pentru primăvară şi toamnă. Unele dintre activităţi sunt realizabile chiar şi iarna, când în plus se adaugă taberele de ski/ snowboard, ski-ul de tură, sania trasă de cai şi deplasarea cu "snow shoes”, pentru identificarea urmelor lăsate de animalele sălbatice în natură. Pentru taberele de peste vară, noi îi informăm pe părinţi care este echipamentul obligatoriu. Atât în tabere cât şi în excursii, copiii trebuie să încalţe ghete sau bocanci şi să aibă cu ei pelerină de ploaie, şapcă şi cremă de soare. Pentru tabere, desigur, nu trebuie să lipsească hainele mai groase pentru serile răcoroase de vară şi lanterna frontală. Frumuseţea acestor activităţi - de fapt, a acestui gen de turism montan - este că experienţa diferă în funcţie de sezon. Abordarea, pregătirea şi echipamentul trebuie adaptate la temperaturile şi condiţiile meteo.
E important ca micuţii să înţeleagă muntele ca pe un foarte creativ organism viu... eu aşa l-am simţit de fiecare dată când cercetarea m-a adus pe-aici... Muntele are o imensă creativitate, e nesfârşit de darnic în experienţele şi întâlnirile pe care ţi le oferă. Imaginează-ţi cel mai tare joc "de-a v-aţi ascunselea” din viaţa ta şi mai imaginează-ţi apoi că la jocul ăsta contribuie o imensă echipă, care nu numai că nu se opreşte din joacă vreodată, dar în care intră în joc alţi şi alţi co-echipieri, mereu surprinzători, mereu inventivi. E greu de descris, dar pentru mine cam asta e senzaţia. Şi mă bucur acum că există în programul nostru aceste tabere, mă bucur pentru că de mult îmi doresc să împărtăşesc senzaţia asta de stare de joacă a muntelui, de copilărie, pe care am trăit-o în toţi anii ăştia de când militez pentru cauza Parcului Retezat. Dacă părinţii vor să ni se alăture în acest joc uriaş care este natura, sunt bineveniţi. Îi aşteptăm cu drag pe toţi copiii, oricât de mici şi oricât de mari!
Foto: WILD TIME
Raluca Nicolae poate fi contactată la 0751/177.466 sau pe adresa de e-mail raluca.nicolae@wildtime.ro