Mod de folosire
Se consumă zilnic 1-1,5 kg de căpşuni, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate părţile stricate sau intrate în fermentaţie. O cură de căpşuni durează minimum 7 zile şi maximum o lună, dar de cele mai multe ori, este limitată de perioada în care găsim aceste fructe proaspete, care nu durează decât vreo patru săptămâni. Să aflăm în continuare şi efectele terapeutice ale acestei cure.
Căpşunile şi kilogramele în plus
Un kilogram de căpşuni are doar 350 de calorii, adică echivalentul a două felii de caşcaval sau a jumătate dintr-o porţie de tort. În plus, căpşunile conţin în proporţie de 13% fibre alimentare, adică acele substanţe nedigerabile care dau senzaţia de saţietate şi care "curăţă" organismul de toxine. Din aceste motive, cura de căpşuni este un mijloc foarte eficient pentru a lupta cu kilogramele în plus. Înaintea fiecărei mese, se consumă câte 300 g (adică două pahare) de căpşuni bine spălate, iar între mese, dacă ni se face foame, consumăm, de asemenea, căpşuni, eventual un iaurt cu căpşuni (preparat în casă). Cura durează minimum trei săptămâni, nu este deloc greu de ţinut şi duce la pierderea a aproximativ cinci kilograme din greutatea corporală, care nu vor mai fi puse la loc, dacă se menţine o dietă echilibrată, cu multe fructe.
Căpşunile şi reîntinerirea
Aceste fructe sunt printre cele mai puternice alimente pentru stoparea şi chiar pentru "inversarea" proceselor de îmbătrânire. În principal, căpşunile ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos, protejând în special memoria. Apoi, ele ajută la menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi a vaselor de sânge, precum şi a tonusului muscular. Pe timpul sezonului, se ţin tratamente de până la 4 săptămâni, timp în care se consumă minimum jumătate de kilogram de căpşuni pe zi.
Căpşunile şi sarcina
Sunt printre alimentele ideale în timpul sarcinii, deoarece asigură necesarul câtorva vitamine (în special vitamina C şi vitaminele din complexul B), necesare dezvoltării foetusului, precum şi o parte din necesarul de minerale (potasiu, magneziu, mangan etc.). În plus, căpşunile sunt un excelent preventiv pentru multe din afecţiunile care pot afecta femeia în timpul stării de graviditate, cum ar fi varicele, hipertensiunea, infecţiile şi litiaza urinară. Pe timpul sezonului, se recomandă consumul a minimum 400 g de căpşuni zilnic.
Căpşunile şi vitamina C
O doză de doar 150 g de căpşuni asigură aproximativ 140% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma câte 400 g de căpşuni pe zi, minimum, vreme de două săptămâni. Această "supradoză" de vitamina C este extrem de favorabilă în afecţiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecţiunile însoţite de febră şi de inflamaţie, în general.
Precauţii şi contraindicaţii
Aproximativ 1% dintre noi suntem alergici, într-o măsură mai mică sau mai mare, la căpşuni şi la fragi. Reacţia alergică se manifestă prin urticarie, dificultăţi în respiraţie şi tulburări digestive. Înainte de a începe o cură sau un tratament cu căpşuni, ingeraţi şi aplicaţi pe piele cantităţi foarte mici din acest fruct. În cazul în care apar simptomele menţionate, renunţaţi la tratament şi orientaţi-vă spre suratele lor, cireşele.
Cura cu CIREŞE
Chiar dacă nu sunt la fel de eficiente în terapie ca şi codiţele prin care se hrănesc, cireşele au marele avantaj de a putea fi consumate în cantităţi mari şi de a avea un gust minunat, element deloc de neglijat în terapia naturală.
Şi, cu condiţia să fie bine coapte şi fără pesticide, fiecare soi de cireşe are efectele sale vindecătoare. De pildă, cireşele galbene sau de o culoare mai deschisă au un efect diuretic mai puternic şi sunt de ajutor şi pentru stimularea digestiei. Cireşele de un roşu închis sau cele negre sunt considerate mai complexe ca acţiune, având efecte antioxidante foarte puternice, fiind un medicament neaşteptat de eficient şi contra bolilor degenerative, afecţiunilor cardiace şi a celor vasculare, contra anumitor forme de cancer. Cireşele amare sunt cele mai preţuite de terapeuţi, fiind excelente pentru tratarea durerilor musculare, a îmbătrânirii premature, a afecţiunilor inflamatoare, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne. Să vedem în continuare şi cum se administrează aceste fructe, pentru obţinerea de efecte terapeutice maxime.
Mod de folosire
Se consumă fructele foarte bine spălate, la temperatura camerei (nu reci de la frigider), de preferinţă pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de a mânca. Doza zilnică terapeutică este de 1 kg pe zi, mâncate în două-trei reprize. Există însă şi studii care indică o cantitate de 600 g pentru un adult, ca doză minimă zilnică, pentru un tratament de lungă durată. O cură de cireşe durează minimum 3 săptămâni, neexistând o limită maximă, aceasta fiind impusă doar de măsura în care găsim fructe proaspete.
Cireşele şi diabetul
Este demonstrat ştiinţific faptul că aceste fructe măresc semnificativ nivelul de insulină din organism. Testele de medicină experimentală au arătat că administrarea de suc de cireşe stimulează o parte a celulelor pancreatice să producă mai multă insulină, dar ajută şi organismul să folosească insulina deja produsă, micşorând rezistenţa la acest hormon. Pacienţilor cu diabet non-insulino-dependent, precum şi celor care au predispoziţie spre această afecţiune, le este recomandată cura cu cireşe negre sau amare, din care se consumă 0,5-1 kg pe zi. Tratamentul durează minimum 4 săptămâni, şi la terminarea sa este recomandat un nou consult medical, pentru ajustarea dozelor de medicamente.
Cireşele şi cancerul de colon
Cireşele, mai ales cele amare, previn cancerul de colon, care este pe locul trei ca frecvenţă la nivel mondial. Mai mult, o cură de şase-opt săptămâni cu cireşe amare, atunci când cancerul de colon este deja instalat, duce la scăderea volumului tumorilor, în peste 40% din cazuri. Doza zilnică de cireşe recomandată în această afecţiune este de minimum 800 g, consumate pe stomacul gol, înainte de masă, pe o perioadă cât mai lungă de timp.
Cireşele şi somnul
Şi încă o veste bună: cireşele pe care le găsim în această perioadă pe tarabele din toate pieţele noastre conţin faimosul "hormon al somnului" - melatonina. Aceasta este o substanţă eliberată şi în organismul uman, de către glanda pineală, şi induce o stare de relaxare şi un somn odihnitor, profund regenerant. Cercetătorii sunt de părere că o cură cu cireşe negre sau amare, consumate sub formă de fructe, suc ori ca sirop natural, este de natură să îmbunătăţească semnificativ somnul, făcându-ne să adormim mai uşor, eliminând gradat trezirile.
Precauţii şi contraindicaţii
Nu se cunosc contraindicaţii la administrarea acestor fructe, cu excepţia persoanelor cu sensibilitate gastrică şi a celor cu colită de fermentaţie activă.