Mod de folosire
Se consumă zilnic 1-1,5 kg de căpșuni, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate părțile stricate sau intrate în fermentație. O cură de căpșuni durează minimum 7 zile și maximum o lună, dar de cele mai multe ori, este limitată de perioada în care găsim aceste fructe proaspete, care nu durează decât vreo patru săptămâni. Să aflăm în continuare și efectele terapeutice ale acestei cure.
Căpșunile și kilogramele în plus
Un kilogram de căpșuni are doar 350 de calorii, adică echivalentul a două felii de cașcaval sau a jumătate dintr-o porție de tort. În plus, căpșunile conțin în proporție de 13% fibre alimentare, adică acele substanțe nedigerabile care dau senzația de sațietate și care "curăță" organismul de toxine. Din aceste motive, cura de căpșuni este un mijloc foarte eficient pentru a lupta cu kilogramele în plus. Înaintea fiecărei mese, se consumă câte 300 g (adică două pahare) de căpșuni bine spălate, iar între mese, dacă ni se face foame, consumăm, de asemenea, căpșuni, eventual un iaurt cu căpșuni (preparat în casă). Cura durează minimum trei săptămâni, nu este deloc greu de ținut și duce la pierderea a aproximativ cinci kilograme din greutatea corporală, care nu vor mai fi puse la loc, dacă se menține o dietă echilibrată, cu multe fructe.
Căpșunile și reîntinerirea
Aceste fructe sunt printre cele mai puternice alimente pentru stoparea și chiar pentru "inversarea" proceselor de îmbătrânire. În principal, căpșunile ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, protejând în special memoria. Apoi, ele ajută la menținerea sănătății articulațiilor și a vaselor de sânge, precum și a tonusului muscular. Pe timpul sezonului, se țin tratamente de până la 4 săptămâni, timp în care se consumă minimum jumătate de kilogram de căpșuni pe zi.
Căpșunile și sarcina
Sunt printre alimentele ideale în timpul sarcinii, deoarece asigură necesarul câtorva vitamine (în special vitamina C și vitaminele din complexul B), necesare dezvoltării foetusului, precum și o parte din necesarul de minerale (potasiu, magneziu, mangan etc.). În plus, căpșunile sunt un excelent preventiv pentru multe din afecțiunile care pot afecta femeia în timpul stării de graviditate, cum ar fi varicele, hipertensiunea, infecțiile și litiaza urinară. Pe timpul sezonului, se recomandă consumul a minimum 400 g de căpșuni zilnic.
Căpșunile și vitamina C
O doză de doar 150 g de căpșuni asigură aproximativ 140% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma câte 400 g de căpșuni pe zi, minimum, vreme de două săptămâni. Această "supradoză" de vitamina C este extrem de favorabilă în afecțiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecțiunile însoțite de febră și de inflamație, în general.
Precauții și contraindicații
Aproximativ 1% dintre noi suntem alergici, într-o măsură mai mică sau mai mare, la căpșuni și la fragi. Reacția alergică se manifestă prin urticarie, dificultăți în respirație și tulburări digestive. Înainte de a începe o cură sau un tratament cu căpșuni, ingerați și aplicați pe piele cantități foarte mici din acest fruct. În cazul în care apar simptomele menționate, renunțați la tratament și orientați-vă spre suratele lor, cireșele.
Cura cu CIREȘE
Chiar dacă nu sunt la fel de eficiente în terapie ca și codițele prin care se hrănesc, cireșele au marele avantaj de a putea fi consumate în cantități mari și de a avea un gust minunat, element deloc de neglijat în terapia naturală. Și, cu condiția să fie bine coapte și fără pesticide, fiecare soi de cireșe are efectele sale vindecătoare. De pildă, cireșele galbene sau de o culoare mai deschisă au un efect diuretic mai puternic și sunt de ajutor și pentru stimularea digestiei. Cireșele de un roșu închis sau cele negre sunt considerate mai complexe ca acțiune, având efecte antioxidante foarte puternice, fiind un medicament neașteptat de eficient și contra bolilor degenerative, afecțiunilor cardiace și a celor vasculare, contra anumitor forme de cancer. Cireșele amare sunt cele mai prețuite de terapeuți, fiind excelente pentru tratarea durerilor musculare, a îmbătrânirii premature, a afecțiunilor inflamatoare, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne. Să vedem în continuare și cum se administrează aceste fructe, pentru obținerea de efecte terapeutice maxime.
Mod de folosire
Se consumă fructele foarte bine spălate, la temperatura camerei (nu reci de la frigider), de preferință pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de a mânca. Doza zilnică terapeutică este de 1 kg pe zi, mâncate în două-trei reprize. Există însă și studii care indică o cantitate de 600 g pentru un adult, ca doză minimă zilnică, pentru un tratament de lungă durată. O cură de cireșe durează minimum 3 săptămâni, neexistând o limită maximă, aceasta fiind impusă doar de măsura în care găsim fructe proaspete.
Cireșele și diabetul
Este demonstrat științific faptul că aceste fructe măresc semnificativ nivelul de insulină din organism. Testele de medicină experimentală au arătat că administrarea de suc de cireșe stimulează o parte a celulelor pancreatice să producă mai multă insulină, dar ajută și organismul să folosească insulina deja produsă, micșorând rezistența la acest hormon. Pacienților cu diabet non-insulino-dependent, precum și celor care au predispoziție spre această afecțiune, le este recomandată cura cu cireșe negre sau amare, din care se consumă 0,5-1 kg pe zi. Tratamentul durează minimum 4 săptămâni, și la terminarea sa este recomandat un nou consult medical, pentru ajustarea dozelor de medicamente.
Cireșele și cancerul de colon
Cireșele, mai ales cele amare, previn cancerul de colon, care este pe locul trei ca frecvență la nivel mondial. Mai mult, o cură de șase-opt săptămâni cu cireșe amare, atunci când cancerul de colon este deja instalat, duce la scăderea volumului tumorilor, în peste 40% din cazuri. Doza zilnică de cireșe recomandată în această afecțiune este de minimum 800 g, consumate pe stomacul gol, înainte de masă, pe o perioadă cât mai lungă de timp.
Cireșele și somnul
Și încă o veste bună: cireșele pe care le găsim în această perioadă pe tarabele din toate piețele noastre conțin faimosul "hormon al somnului" - melatonina. Aceasta este o substanță eliberată și în organismul uman, de către glanda pineală, și induce o stare de relaxare și un somn odihnitor, profund regenerant. Cercetătorii sunt de părere că o cură cu cireșe negre sau amare, consumate sub formă de fructe, suc ori ca sirop natural, este de natură să îmbunătățească semnificativ somnul, făcându-ne să adormim mai ușor, eliminând gradat trezirile.
Precauții și contraindicații
Nu se cunosc contraindicații la administrarea acestor fructe, cu excepția persoanelor cu sensibilitate gastrică și a celor cu colită de fermentație activă.