Sub primarii alesi din '89 incoace, Bucurestiul istoric a cunoscut cele mai grave abandonuri, mutilari si demolari de patrimoniu vechi, de la Ceausescu pana astazi. Lipsa de perspectiva si de viziune urbanistica i-a caracterizat pe toti, spre nefericirea iubitei noastre metropole. Dar nici o perioada n-a fost mai nemiloasa ca aceea actuala, cand, ajuns in functia de primar, fostul director al Spitalului Municipal, Sorin Oprescu, s-a remarcat prin distrugeri si mutilari care au ajuns subiect de dezbatere la Bruxelles, la Parlamentul European. De la distrugerea pavajului istoric de pe marile bulevarde, pavaj pe care nici Ceausescu n-a indraznit sa-l inlocuiasca, pana la croirea absurdei strapungeri Buzesti-Berzei, inteligenta de beton armat a primarului general a facut mari victime in corpul urban clasic al mult incercatului oras de pe Dambovita. Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, nu s-a remarcat nici el printr-o viziune si maiestrie urbanistica, dovedind ca a chiulit de la cursurile de urbanism din facultate. Astfel de faradelegi n-au ramas fara raspunsul curajos al societatii civile. Dintre organizatiile care s-au luptat cu mafia imobiliara sustinuta de primarie, multi bucuresteni au auzit de Asociatia "Salvati Bucurestiul". Infiintata si condusa de un tanar matematician, Nicusor Dan, originar din Fagaras, asociatia a reusit sa castige in justitie nu mai putin de 23 de procese intentate Primariei Generale si primariilor de sector! Nicusor Dan are meritul de a fi fost multiplu olimpic la matematica in liceu, la olimpiadele internationale, unde a obtinut cateva medalii de aur. A studiat la Paris, si-a luat masteratul la Paris si doctoratul in matematica tot la Paris, la Universitatea Paris XIII (1993-1998). Este fondator si director executiv al Scolii Normale Superioare din Bucuresti, precum si cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane. Depunandu-si candidatura ca independent pentru functia de primar general, Nicusor Dan isi justifica astfel gestul temerar: "Nu mai vreau o primarie impotriva careia sa lupt. Vreau o primarie care sa lupte pentru bucuresteni".
"Toti contracandidatii mei din aceasta campanie par conectati la epoca fanariota"
- Din cate lupte a dus Asociatia "Salvati Bucurestiul" cu ignoranta primarului general, care au fost victoriile de care va bucurati cel mai tare, si cu ce tactici de lupta le-ati repurtat?
- Calea cea mai puternica de lupta cu ilegalitatile a fost justitia. Am castigat 23 de procese cu Primaria Generala si cu primariile de sector. Va dau cateva exemple. Am blocat defrisarea a 7 hectare din Parcul Tineretului; am oprit construirea unui bloc de 13 etaje vizavi de Scoala Centrala si Gradina Icoanei; am intervenit de partea Primariei si am castigat in fata unor investitori care doreau fie sa construiasca pe 2 hectare de spatiu verde, fie sa primeasca despagubiri 20 de milioane de euro. Si mai important, prin presiunea publica pe care am creat-o impreuna cu alte ONG-uri si cu sprijinul presei, am contribuit la modificarea Legii urbanismului, astfel incat sa nu se mai poata construi imobile de 8 etaje in cartiere de case cu un etaj. De asemenea, prin presiune publica, am oprit modificarea Legii spatiilor verzi, care ar fi permis privatilor sa construiasca in parcuri. Doar in Bucuresti s-ar fi pierdut, in primul moment, cateva zeci de hectare de spatiu verde. Tot prin presiune publica si cu sprijinul presei am oprit construirea catorva zeci de blocuri turn in zone istorice. Grav este ca in ultimii 10 ani investitorii seriosi au fost alungati de speculatori.
- Cum caracterizati activitatea Primariei Generale si a Consiliului General, in ultimii 20 de ani?
- Cel mai scandalos lucru in activitatea acestor institutii a fost lipsa unei viziuni de dezvoltare a orasului. Nu au avut o strategie economica de atragere a investitorilor adevarati. Orasul a evoluat la voia intamplarii si a speculatorilor, pierzand cele mai importante resurse: tinerii calificati, care au plecat, si terenurile centrale, prin care putea atrage investitorii. Investitiile facute de primarie nu au urmat un principiu elementar: o investitie trebuie sa produca dezvoltare, adica locuri de munca si mai multi bani la buget. Pe de alta parte, am asistat la un adevarat jaf din banii publici. Ganditi-va ca numai cu bugetul din anii 2008-2012 al primariilor din Bucuresti, adica 10 miliarde de euro, se putea construi de la zero un oras de talia Brasovului. In ciuda acestui buget urias, nu au fost rezolvate probleme esentiale ale orasului. Nu exista suficiente crese si gradinite, pretul gigacaloriei este mai mult decat dublul pretului pe care l-ar putea produce centrale cu tehnologie moderna; nu au fost construite locuinte sociale, nu a fost rezolvata nici problema, foarte ieftina fata de celelalte, a cainilor vagabonzi.
- Sa intelegem ca acestea sunt directiile in care ar trebui sa actioneze viitorul primar? Ce calitati va recomanda ca posibil edil sef al Capitalei?
- Sunt un om onest, conectat la secolul al XXI-lea, care intelege ca orasele sunt intr-o competitie globala si ca primarul, dincolo de peticirea gaurilor din asfalt, are treburi mult mai importante, de nivel european cel putin; el este cel care trebuie sa vada lucrurile in context global, sa intre in competitie cu alte capitale, sa se urce de cate ori e cazul in avion, sa vorbeasca la un forum economic international si sa aduca minimum 10 mari investitori la Bucuresti. Fara exagerare, dar toti contracandidatii mei din aceasta campanie par conectati la epoca fanariota. Am dovedit calitati manageriale. Impreuna cu o echipa, am ridicat de la zero Scoala Normala Superioara Bucuresti, o scoala de excelenta pentru studentii de exceptie. Cel mai mare matematician din lume, Jean-Pierre Serre, a venit sa tina cursuri aici.
"Edilii acestui oras au avut parca orbul gainilor, nu au fost in stare sa vada tezaurul arhitectonic lasat in parasire"
- Iubiti Bucurestiul vechi? Care sunt atractiile turistice ale capitalei noastre?
- Bucurestiul este, o spun specialistii, o sinteza unica intre Orient si Occident. Este o suprapunere a mai multor orase, o asezarea patriarhala din care au ramas bisericile, un alt oras de influenta franceza si germana, micul Paris, orasul de la 1900, dar si cel al modernismului anilor 1920. Prin acest urias potential turistic, Bucurestiul poate atrage milioane de vizitatori anual, dar atrage, din pacate, doar cateva zeci de mii. Edilii acestui oras au avut parca orbul gainilor, nu au fost in stare sa vada tezaurul arhitectonic lasat in parasire. Dau un singur exemplu: cele cateva case construite de marele arhitect si pictor Marcel Iancu in Elvetia si Israel figureaza la loc de cinste in orice ghid turistic. De cele 30 de case ale lui Marcel Iancu din Bucuresti, orasul sau natal, nu stie aproape nimeni, unele dintre ele fiind in stare precara.
- Se apropie campania electorala. Primarul in functie doreste inca un mandat. Oare il merita? Cum caracterizati "primariatul" lui Oprescu?
- Mandatul lui Oprescu a fost un dezastru. Cum spuneam, cel mai grav lucru a fost ca nu a avut si nu are o viziune de dezvoltare a orasului care sa creeze locuri de munca si bani la buget. Apoi, ca a aruncat cu banii. De exemplu, pretul intretinerii unui kilometru de drum, platit de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, este de 50 de ori mai mare decat pretul pietei! Am numarat 100 de promisiuni neonorate de Sorin Oprescu. In iunie 2009, promitea ca, in doua luni, va obtine un credit pentru construirea de gradinite. Nu numai ca nu l-a obtinut, dar, din cauza haosului din contabilitate, agentia Standard & Poors a coborat ratingul Bucurestiului si posibilitatile de imprumut s-au redus. A promis parcuri tehnologice in IT. A promis ordine in administratie - de exemplu, terminarea dosarelor de retrocedare. N-a terminat nici 10%! Alte promisiuni sunt total delirante. Spre exemplu, ca orice deszapezire va dura 4 ore; ca putem organiza olimpiada in 2020, si ei n-au depus nici dosarul; ca vor fi date jos cablurile de pe stalpi, in 30 de zile; ca hipermarketurile vor fi scoase, in trei ani, in afara Bucurestiului. Etc. etc.
"Eu nu vin din sistem. Am lasat la Paris o slujba bine platita, pentru a ma dedica salvarii Bucurestiului"
- Cu toate acestea, Sorin Oprescu are o imagine buna. Cum va explicati acest lucru?
- Prin necunoastere. Oamenii nu stiu, nu-si amintesc de promisiunile si de cheltuielile imense facute de acest domn. El i-a indatorat pe bucuresteni pe decenii de acum incolo. Voi da exemplul celor doua mari proiecte cu care se lauda domnul Oprescu: Pasajul Basarab si Stadionul National. Desi Pasajul a costat 250 de milioane de euro, el traverseaza doar zece fire de cale ferata. Un pod din Mexic trece peste o stramtoare de 500 de metri si a costat jumatate. Alt pod, din China, recent inaugurat, care are 1000 de metri lungime in regim de autostrada, a costat numai 150 de milioane de euro! Pana la urma, Pasajul este un furt! O situatie similara gasim si la Arena de fotbal. In Germania exista un stadion identic, care a costat jumatate de pret!
- Care sunt cele mai grave atentate ale primariei generale la patrimoniul Bucurestiului?
- A demolat ilegal ruinele asezamantului Sf. Sava, prima universitate romaneasca, fondata de Constantin Brancoveanu. Demolarile ilegale de case de patrimoniu sunt de ordinul zecilor. Casa din Povernei 1-3, casa din Dumbrava Rosie nr. 13, imobilul din Kiseleff 39, a carui demolare a fost dovedita in justitie ca ilegala, hotel Marna si Casa Radulescu au fost demolate, desi exista o decizie a instantei de suspendare a lucrarilor; a inlocuit cu asfalt pavajul-monument istoric de pe marile bulevarde, desi reconditionarea pavajului ar fi costat jumatate din pretul asfaltarii.
- Prin ce va deosebiti de toti ceilalti contracandidati?
- Eu nu vin din sistem. Am lasat la Paris o slujba bine platita, ca doctor in matematica, pentru a ma dedica salvarii Bucurestiului. Toti ceilalti contracandidati vin din interiorul sistemului care ne-a furat in ultimii 20 de ani, prelungire a sistemului comunist. Niciunul nu are o viziune de dezvoltare a orasului. Cred in steaua mea de independent. Am pornit bulgarele de zapada, suntem in momentul de fata cateva zeci de mii; cu un efort de propagare al fiecaruia dintre noi, putem fi 230.000 la vot, pe 10 iunie, si putem castiga Primaria.
Mai multe detalii pe www.nicusordan.ro