Purpura trombocitopenica idiopatica este una dintre formele de trombocitopenie care necesita tratament, tinand cont de caracterul deseori cronic al bolii, severitatea variabila in decursul timpului si posibilele recaderi, dupa o aparenta remisiune completa. Componenta autoimuna a purpurei trombocitopenice face ca aceasta afectiune sa apara atunci cand sistemul imun functioneaza prost si ataca plachetele sanatoase, situatie consecutiva dupa o infectie recenta, o transfuzie sau administrarea unor medicamente precum heparina, chinidina, procainamida, rifampicina si majoritatea medicamentelor chimioterapice.
Desi purpura trombocitopenica prezinta din punct de vedere clinic semne hemoragice, uneori si epistaxis sau gingivoragii, cele mai grave complicatii (totusi posibile), cum ar fi hemoragiile cerebrale si cele de la nivelul tractului digestiv, apar foarte rar.
In cazul purpurei trombocitopenice idiopatice, tratamentul poate include medicamente care inhiba sau altereaza raspunsul imun, cum ar fi corticosteroizii, cu care sunteti deja familiarizat. In cazul formelor grave hemoragice, se pot administra injectii cu imunoglobuline (0,5g/kgc/ zi, timp de 5 zile), cu actiune foarte rapida, dar tranzitorie. Uneori, este necesara scoaterea splinei (splenectomie), pentru indepartarea simptomelor sau pentru a ajuta la vindecarea purpurei trombocitopenice idiopatice, mai ales daca se constata un esec al terapiei cu corticosteroizi. Splenectomia se efectueaza dupa proba diagnostica si punerea in evidenta a sechestrarii splenice, prin determinarea duratei de viata a plachetelor sanguine si, in general, permite vindecarea in proportie de 80%.
In cazul sangerarilor severe (putin probabil la dvs.) sangele pierdut este inlocuit prin transfuzii de masa eritrocitara. Concentratul trombocitar se administreaza doar pentru tratarea trombocitopeniilor severe, in mod particular, a celor legate de cancer sau chimioterapie.
Terapia cu corticosteroizi (problema care va preocupa in cea mai mare masura), precum Dexametazona, Medrol, Prednison etc. modifica raspunsul imun al organismului in multe moduri, incluzand blocarea multiplicarii anumitor celule albe (limfocite), ceea ce impiedica atacarea elementelor considerate straine de catre aceste celule. Desi acest tip de terapie dezvolta in organism multiple reactii adverse - cresterea apetitului, retentie hidrica, cresterea ponderala, hiperglicemie, probleme cu somnul, slabiciune musculara, cresterea susceptibilitatii la infectii virale, bacteriene si fungice etc. - dupa utilizarea pe termen lung a unuia dintre aceste medicamente, intreruperea brusca poate fi periculoasa, fiind necesara o scadere progresiva a dozelor.
Exista numeroase plante, care contin principii active cu proprietati asemanatoare corticosteroizilor de sinteza, cele mai indicate si cunoscute fiind lemnul-dulce, coacazul negru, uleiul esential de mesteacan si uleiul esential de Cupressus sempervirens.
Dozajul acestor remedii cortison-like trebuie stabilit in functie de efectul farmacodinamic necesar bolii dvs. si potentialul de inlocuire treptata a corticoterapiei de sinteza. Sa auzim numai de bine!
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara
"Ma chinuie zilnic dureri intestinale puternice"
(Raspuns pentru ELENA, F. AS nr. 995)
Refuz sa accept cele relatate de dvs. privitor la un control medical superficial, care ar fi constatat existenta unui intestin umflat si iritat, dar fara a vi se indica nici cel mai elementar tratament medicamentos, naturist sau dietetic. Intrucat aveti dureri foarte mari apreciez util sa solicitati medicului dvs. de familie o trimitere pentru internare intr-o sectie de gastro-enterologie a unui spital mai important, unde pe baza unor investigatii de specialitate vi se va preciza diagnosticul (eliminandu-se si posibilitatea unor afectiuni grave) si stabilindu-se tratament optim.
Pana atunci, ca tratament ajutator, care nu elimina necesitatea unor investigatii urgente, va poate fi util ceaiul anticolitic Plafar, care are in compozitia sa 8 plante medicinale, care ii confera proprietati antispasmodice si antiseptice intestinale si pe care il veti putea procura de la farmacii sau de la magazinele Plafar.
"Mi-a aparut o iritatie pe fata, provocata de sarcina"
(Raspuns pentru SIMONA, F. AS nr. 995)
Deoarece sunteti insarcinata, ma feresc sa va recomand unele posibile tratamente interne, limitandu-ma a va recomanda doar doua tratamene externe, care sper sa va ajute sa va vindecati in timp scurt, tinand cont si de faptul ca natura iritatiei nu a fost stabilita printr-un consult medical.
Primul din unguente, Nidoflor, este produs de fabrica de antibiotice din Iasi. Prezinta avantajul unei actiuni complexe, atat in cazul unor dermatoze de natura micotica (prin nistatina din compozitia sa), cat si in cazul unor dermatoze de natura microbiana (prin antibioticul cu spectru larg neomicina). In afara celor doua componente antimicotice si antimicrobiene, acest unguent mai contine si triamcinolon, care ii confera proprietati antiinflamatoare si antipruriginoase (contra mancarimii).
Cel de al doilea unguent este realizat pe baze naturiste de firma "Exhelios" din Timisoara si il veti putea gasi tot in farmacii sau la magazinele de produse naturiste. Se numeste Epitelin si are in compozitia sa principii biologic active din flori de galbenele (Calendulla officinalis), flori de musetel (Matricaria Chamomilla) si luminita noptii (Oenothera biennis), care ii confera de asemenea o actiune complexa de natura a contribui la vindecarea rapida a unor afectiuni ale pielii prin proprietati epitelizante, regenerante, cicatrizante, emoliente, antiinflamatoare, antiseptice si nutritive. Va doresc succes in obtinerea rezultatului dorit.
Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00
"Ajutati-ma sa scap de halena"
(Raspuns pentru O. GEORGETA - Campulung, Arges, F. AS nr. 1000)
Halena (respiratia urat mirositoare) poate fi cauzata de igiena dentara necorespunzatoare, carii dentare, afectiuni ale gingiilor, infectiile tractului respirator, constipatie, indigestie, disfunctii hepatice si renale, fumat, disbacterioza bucala si intestinala, hernie hiatala, post alimentar (in regimul alimentar prin post organismul transforma grasimea si proteinele stocate, iar toxinele rezultate au miros urat). Halena poate aparea si ca urmare a secretiei reduse de saliva, ca un simptom al unor boli (cum ar fi sindromul Sjgren, boli ale glandelor salivare) sau ca efect secundar al unor medicamente, al radioterapiei in regiunea capului si a gatului.
Obiectivele terapeutice ale tratamentului natural sunt reducerea sau eliminarea factorilor favorizanti (mentinerea sanatatii gingiilor, imbunatatirea digestiei, reducerea factorilor infectiosi, detoxifierea generala a organismului etc.). Multe persoane se simt jenate si nu se prezinta la medic. Si dvs. marturisiti ca sunteti in aceeasi situatie. De aceea, pentru a ne furniza informatiile necesare in vederea elaborarii unui tratament ne puteti contacta telefonic, prin fax sau e-mail.
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Dupa operatia de deviatie de sept, am ramas cu niste bazaituri permanente in urechi"
(Raspuns pentru MIHAI TOMOS - Spania, F. AS nr. 1003)
Acufenele sau tinitus (vajaituri sau tiuituri) sunt senzatii sonore care nu-si gasesc originea intr-o sursa de sunet exterioara pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) si obiective (sesizate atat de pacient, cat si de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boala de sine statatoare, ci un simptom in cazul unor tulburari functionale de diferite tipuri si localizari, care in timp pot duce la pierderea calitatii vietii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiti dvs. au o etiologie neurosenzoriala, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vajait, tiuit, fosnet, suierat etc. Adesea, sunt insotite de hipoacuzie neurosenzoriala (slabirea auzului), vertij, tulburari de echilibru, greturi, varsaturi si transpiratii. Stresul, hipertensiunea arteriala, insuficienta circulatorie vertebro-bazilara, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot si intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant in declansarea acufenelor si tulburarilor de echilibru. In ce priveste hipertonia musculaturii cefei, spondiloza cervicala le modifica activitatea spontana a cailor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, catre nucleii auditivi, cu aparitia de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice in cazul unui sindrom de coloana cervicala este bun (disparitia sau atenuarea zgomotelor), insa fara tratament, cu cat perioada de evolutie a unui zgomot otic este mai lunga, cu atat este mai putin probabil ca acesta sa dispara. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, si se poate schematiza astfel: exercitii fizice, aplicatii locale calde (lumina infrarosie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasa consta in perfuzii cu lidocaina/ procaine, pentoxifilina/oxybral, vitaminele B1 si B6, mezoterapie cu Gerovital H3 si administrare orala de Ginkgo Biloba/ Betahistinum si Rivotril. Sunt utile procedeele psihoterapeutice de tip: training autogen, terapie comportamentala si aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levantica, busuioc, menta, musetel). Ocnasept poate fi comandat la tel./fax: 0269/21.78.61, 0736/93.13.05, e-mail: sanmed@online.asconet.ro