Joi, 23 februarie, pe canalul principal al Televiziunii Romane, a avut loc o editie speciala a emisiunii "Judeca tu", dedicata Rosiei Montane. Moderata de Mihai Radulescu, cu concursul colegei sale, Ramona Avramescu, emisiunea a avut caracterul unui eveniment. De cand compania Gold Corporation a inchis gura presei si audiovizualului cu binecunoscutele reclame cu actori cumparati si cu excursiile de placere pentru anumiti bosi ai presei in Noua Zeelanda, a fost printre putinele ocazii in care televiziunea nationala a iesit de sub umilitorul embargo corporatist si a lasat opiniile sa se manifeste liber. De notat ca moderatorul s-a comportat ca un profesionist, cu calm, echidistanta si buna cunoastere a subiectului dezbatut. Reluam, pentru cei care nu au avut norocul sa urmareasca emisiunea, cateva interventii care au facut din "Judeca tu" un eveniment de referinta.
Aurul istoriei romanesti
Emisiunea a fost deschisa, deloc intamplator, cu un interviu din toamna trecuta acordat de Sanziana Pop emisiunii "Judeca Tu" si, pentru echidistanta, cu o scena in care doi rosieni angajati de Gold Corporation isi doresc "sa aiba si dansii o slujba"... Iata ce spunea, printre altele, directoarea "Formulei AS": "La Rosia Montana nu este doar aurul la care viseaza o firma straina; acolo este aurul istoriei romanesti! Tara Motilor este inima mea. Pot fi de acord sa-mi omoare cineva inima cu cianuri?!".
Axata pe intrebarea: "Ce reprezinta pentru dumneavoastra Rosia Montana?", raspunsurile pro si contra s-au structurat intr-o radiografie a problemei, fara de care nu se va mai putea vorbi despre Rosia Montana de-acum inainte. Recapitulam sumar cateva interventii.
* Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior: "Rosia Montana inseamna viata mea si a familiei mele; inseamna muntii mei, cultura mea, locul in care m-am nascut si vreau sa traiesc".
* Dragos Tanase, director general al companiei Gold Corporation: "Din punctul meu de vedere, Rosia Montana inseamna aproximativ 6000 de locuri de munca" (nu va fie de deochi, domnule director: din 2000 de slujbe promise anii trecuti, ati scos din tolba de trei ori pe atat?!- n.r.).
* Marin Anton, secretar de stat la Ministerul Mediului: "Rosia Montana este un proiect de aur curat, pentru romani si Romania".
(In acest caz, cred ca titulatura acestui demnitar ar trebui schimbata in "secretar de... companie"... n.r.)
* Alexandru Patruti, directorul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale: "Rosia Montana este locul unde sper sa renasca mineritul romanesc". (D-l Patruti lanseaza astfel de soparle fara sa clipeasca, parand a se fi pus cu arme si bagaje in slujba celor ce doresc sa duca aurul tarii peste Ocean, pe urmele inaintasului sau, Mihail Ianas, colaboratorul lui Frank Timis.)
* Vasile Timis, secretar de stat la Ministerul Culturii: "Rosia Montana inseamna un element de patrimoniu care apartine rosienilor, tuturor romanilor si europenilor deopotriva". (A doua zi dupa emisiune, d-l Timis si-a dat demisia din minister. Desi nu si-a anuntat motivele, se vorbeste de o neintelegere cu ministrul Kelemen Hunor, care ar fi dorit ca d-l secretar de stat sa semneze in locul sau descarcarea de sarcina arheologica de la Rosia Montana, pentru ca sa porneasca proiectul. Se pare ca, speriat de reactia organizatiilor neguvernamentale maghiare, ar fi dorit sa scoata castanele din foc cu mana altuia.)
* Stefania Simion, consilier juridic al Asociatiei Alburnus Maior: "Pentru mine, Rosia Montana este ca o casa, deoarece acolo se afla valori in care cred cu tarie. Cred in forta societatii civile, care se opune de peste zece ani unui proiect minier profund nelegal si profund distructiv. Nu vreau sa traiesc intr-o tara in care un asemenea proiect ar fi posibil".
* Stefan Balici, vicepresedinte al asociatiei ARA (Arhitectura. Restaurare. Arheologie): "Pentru mine, Rosia Montana este locul prioritar al patrimoniului romanesc, care se afla sub o amenintare extrem de grava".
* Cosmin Popa, cercetator la Institutul de Istorie Nicolae Iorga: "Rosia Montana este locul unde lucrurile pot fi facute serios si temeinic, pentru pastrarea patrimoniului si dezvoltarea proiectului minier deopotriva".
"Nu putem discuta pro sau contra unui act de coruptie. Dintre noi lipseste un actor: DNA"
Nu vom urma desfasuratorul realizatorilor TVR 1, n-am avea spatiul necesar. In schimb, am dori sa remarcam aberatiile autoritatilor, care vorbesc fara jena de beneficiile unui proiect atat de detestat de majoritatea romanilor. Iata ce a descoperit Stefania Simion, in raportul CAT (Comisia de Avizare Tehnica de la Ministerul Mediului, condusa chiar de d-l Marin Anton!), pe baza caruia ar urma sa se acorde avizul de mediu: "Pe Valea Cornei s-au observat constructii izolate ce se suprapun pe amprenta iazului de decantare". Si nu invers! Adica, cele peste 250 de case, doua biserici si trei cimitire, vechi de sute de ani, ar fi... ulterioare proiectului RMGC, ar avea cutezanta de a se suprapune pe "amprenta" iazului de decantare a cianurilor, iar nu iazul blestemat, peste un sat romanesc traditional! Si acest lucru il spun asa-zisii specialisti ai statului roman, intre care cel dintai este Marin Anton - "cartita" trimisa la Mediu sa grabeasca avizele pentru RMGC. Mai doriti o dovada? Iat-o: "Nu au fost observate exemplare de animale salbatice", se mai spune in raportul oficial al CAT, semnat de d-l Anton, "probabil si din cauza transportului cu autovehicule de teren, cu exceptia unor cazuri izolate (veverite...)". Hai sa radem, daca n-ar fi de plans... Adica, stimatii "experti", de observatiile carora atarna soarta Rosiei Montane, se leganau in jeep-urile companiei, cu cateva berici la bord, si nu reuseau sa zareasca prin parbrizele incetosate nici un lup, nici o vulpe, nici o lighioana, cu exceptia unor veverite ratacite. Concluzia?
Ca tinuta generala, emisiunea lui Mihai Radulescu face parte dintre dezbaterile asa de rare pe micile ecrane (pe care il felicitam pentru demersul sau curajos, la o televiziune care difuzeaza cu voluptate reclamele RMGC). Efectul n-a intarziat. Sute de forumisti de pe site-ul "Judeca tu", cu exceptia "postacilor" de serviciu ai RMGC, saluta calitatea moderatorilor, prestatia opozantilor proiectului minier, limpezimea argumentelor "contra" si falsitatea argumentelor "pro", ajungand la concluzia ca Romania nu are nevoie de proiectul Rosia Montana. Concluzia i-a apartinut tot jurnalistului Mircea Toma: "Nu putem discuta pro si contra unui act de coruptie. Dintre noi lipseste un actor: DNA". Cine doreste sa revada emisiunea o gaseste pe site-ul: http://www.tvr.ro/inregistrari. php?id=Judeca tu!
O suta de ONG-uri cer demiterea lui Marin Anton
O suta de organizatii neguvernamentale i-au trimis, zilele acestea, o scrisoare deschisa primului ministru, Mihai Razvan Ungureanu, solicitandu-i demiterea secretarului de stat Marin Anton, ca urmare a afirmatiilor scandaloase si a pozitiei exprimate in emisiunea "Judeca tu". "Desi Comisia de Avizare Tehnica (CAT) nu si-a finalizat inca dezbaterile", se spune in scrisoare, "d-l Anton, in calitatea sa de presedinte al CAT, a afirmat ca cianurile nu reprezinta nici un pericol si, in consecinta, proiectul propus de RMGC nu pune, per ansamblu, nici un fel de probleme pentru mediu sau pentru sanatatea oamenilor. Confruntat cu cifre concrete, referitoare la cantitatea enorma de acid cianhidric emis in aer, d-l Anton si-a dovedit incompetenta, atat prin aiuritoarea afirmatie ca emisiile de acid cianhidric nu reprezinta o problema de mediu, cat si prin necunoasterea continutului documentului mentionat, pe care ar fi trebuit sa-l evalueze. Asadar, d-l Anton, ca reprezentant al autoritatilor, nu ia in seama cifrele relevante si ingrijoratoare pe care chiar compania RMGC le pune la dispozitie, considerand proiectul mai putin problematic decat afirma titularul insusi! Demiterea secretarului de stat Marin Anton ar fi un semnal adresat societatii civile, o speranta ca acum, in ultimul ceas pentru viitorul Rosiei Montane, Comisia de Avizare Tehnica isi va indeplini corect misiunea".
Raluca Turcan vrea sa mute muntii
Tot joi, 23 februarie, in cadrul emisiunii "Garantat suta la suta" (TVR1), vicepresedintele PDL, Raluca Turcan, a facut comentarii despre proiectul Rosia Montana. Desi era clar ca nu stie mai nimic despre subiect, doamna deputat s-a aratat revoltata ca proiectul este abordat politic, anume de catre adversarii d-lui Traian Basescu (lobby-istul principal al RMGC), care doresc sa loveasca in presedinte. In finalul discutiilor, solutia oferita de doamna Turcan pentru salvarea galeriilor romane din Rosia Montana l-a lasat cu gura cascata pe delicatul realizator Catalin Stefanescu. Iata o mostra din gandirea acestei distinse doamne: "Daca as avea posibilitatea sa iau o decizie, as transfera acest patrimoniu in alta parte, undeva aproape, pentru a fi pus in valoare...". "Cu tot respectul", intervine jenat realizatorul, "cum sa muti doi munti?". Vine rapid si raspunsul: "Nu vorbesc de munti, as muta ce este in acei munti". Raluca Turcan, politician roman din Botosani, cu diplome la Moscova si Washington, crede ca galeriile romane din Rosia Montana, in lungime de 8-9 km, pot fi mutate undeva, in Apuseni. Hotarat lucru: in goana oarba dupa aur, unii lideri ai PDL sfideaza si legile fizicii...