In cele 80 de pagini color, tiparite pe o hartie de cea mai buna calitate, gasiti studii, dosare documentare, eseuri, interviuri si reportaje despre o realitate politica, istorica si culturala vazuta prin grila crestina.
Tema centrala a acestei editii este Crucea: de la semnul credintei crestine, la simbolul patimirii romanilor. "Romanitatea e plina de rani, de la Nord la Sud si de la Vest la Est. Suferintele ei alcatuiesc o cruce peste tara-mama. O cruce a carei inima, Harghita - Covasna, sangereaza azi cel mai tare. Una care poate fi rascumparatoare in vesnicie sau numai chinuitoare in veac".
Asa cum ne-a obisnuit, ROST ne ofera si un dosar complet despre o personalitate-reper: Mihail Manoilescu - un politician patriot si economist cu adevarat profesionist, care a facut mari servicii Romaniei. Povestea vietii lui Mihail Manoilescu este jalonata cu fragmente din Memoriile sale - un veritabil document istoric al perioadei interbelice.
Din sumar, mai remarcam ultimul interviu acordat de marele duhovnic Petroniu Tanase de la Muntele Athos. Textul, purtand titlul "Omul este om cand tinde spre Dumnezeu", este publicat in premiera, la cateva luni dupa mutarea la cele vesnice a parintelui Petroniu.
Va recomandam si foarte interesanta ancheta de opinie "Cuplul, intre concubinaj si cununie" - la care raspund psihologul Andreea Tulban, scriitorul Dan Stanca, parintele profesor Constantin Necula si actorul Dan Puric. De asemenea, ca noutati: rubricile de poezie (Dante Alighieri, Divina Comedie, Purgatoriul, Cantul XXIII, in traducerea lui Razvan Codrescu), proza ("Povestea evreului Friedin", fragment din romanul Gora Mborgali sau Surasul Destinului, de Ciabua Amiredjibi, print georgian si fost detinut politic anticomunist), filosofie (gandirea lui Lucian Blaga in analiza lui Sorin Lavric) si critica de film (Elena Dulgheru, despre ratarile ultimei pelicule a lui Cristi Puiu - "Aurora").
Revista ROST este condusa de Claudiu Tarziu, director, si de scriitorul Razvan Codrescu, redactor-sef.
Intre colaboratorii permanenti ai revistei figureaza o serie de nume notorii si apreciate de public: scriitorii Ovidiu Hurduzeu, Sorin Lavric si Dan Stanca, istoricii Mircea Stanescu, Flori Balanescu si George Enache, teologii Radu Preda si pr. prof. dr. Mihai Valica, medicul prof. univ. dr. Pavel Chirila, muzicienii Catalin Tircolea si Paul Slayer Grigoriu, criticul de film Elena Dulgheru, actorul si regizorul Dan Puric.
Publicatia costa 5,9 lei si poate fi cumparata de la chioscurile de presa sau, in sistem de abonament (cu 30% reducere), de la redactie (www.rostonline.org).
RADU BALASA