Titlul de mai sus nu este o exagerare jurna-listica, ci o concluzie pe care involuntar ajungi sa o tragi, dupa ce parcurgi zecile si sutele de studii medicale care au cercetat frunzele acestui arbore. Poate parea greu de crezut, dar maslinul este una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, si aceasta, in primul rand datorita frunzelor sale, care ascund in verdele-argintiul lor comori de sanatate greu de banuit. Frunzele de maslin scad ca prin farmec tensiunea arteriala, restabilesc circulatia normala, tin diabetul sub control, combat - fara exagerare - aproape toate tipurile de infectii, si aceasta, cu o eficienta greu de imaginat... Lista aplicatiilor terapeutice ale acestei plante este incredibila si, daca nu ar fi sustinute de o cercetare stiintifica si de o traditie medicala extrem de solida, probabil nu as fi indraznit sa scriu randurile care urmeaza.
Despre maslin
Dupa opinia arheologilor care au studiat vestigiile de pe actualul teritoriu al Siriei (locul de origine al acestui arbore), initial, maslinul nu ar fi fost domesticit pentru utilizarea fructelor sale ca aliment, ci mai degraba pentru aplicatiile medicinale facute cu fructele si frunzele sale. Maslinele neprelucrate, la fel ca si frunzele, au un gust amar, practic insuportabil, dar care este - se pare - si cheia majoritatii aplicatiilor medicale ale acestei plante. Amareala din frunzele de maslin a fost mai intai apreciata de babilonieni si de egipteni, care le-au folosit intens pentru tratarea febrei si a malariei. Apoi, medicii Greciei Antice au consemnat in scrierile lor utilizarea frunzelor de maslin pentru tratarea bolilor digestive, in special a infectiilor digestive, utilizare preluata apoi si de catre romani.
In Evul Mediu, frunzele de maslin au salvat multe vieti in timpul epidemiilor de ciuma ori de holera, cand efectele antibacteriene ale acestei plante au fost folosite din plin in tarile mediteraneene. Din pacate, nivelul redus de informare din timpurile respective, precum si atribuirea bolii unor cauze supranaturale au limitat mult raspandirea acestui remediu exceptional, care a inceput sa fie cu adevarat cunoscut abia la inceputul secolului XX. Primele studii stiintifice valoroase au fost facute in Italia, unde dupa 30 de ani de munca o echipa de cercetatori a reusit sa descopere cateva dintre principiile active din frunzele de maslin si sa puna in evidenta valoarea extraordinara a acestora in tratarea bolilor de inima si vasculare. Incepand din anii '60, o avalansa de studii facute in toate colturile lumii a adus la lumina alte aplicatii terapeutice ale acestei plante medicinale, despre care merita sa vorbim.
Preparate pe baza de frunze de maslin
Pulberea de frunze de maslin
Capsulele cu extract de frunze de maslin
Extractul la care ne vom referi este produs prin deshidratarea si concentrarea solutiilor alcoolice obtinute prin macerare din frunze de maslin. Ceea ce rezulta prin aceasta concentrare este o pulbere fina si extrem de amara, care contine mari cantitati de oleuropeina - substanta "vinovata" de majoritatea efectelor terapeutice ale maslinului. Extractele de frunze de maslin folosite in prezent sunt extrem de eficiente mai ales in bolile cardiovasculare si infectioase, ele continand 15-20% oleuropeina. Aceste extracte sunt asociate cu pulberea de frunze, asa incat sa rezulte un produs foarte concentrat in principii active, dar care sa pastreze si complexitatea naturala a plantei. Pe piata romaneasca se gaseste un produs obtinut printr-o colaborare romano-franceza, OLIVOFORTE, ce contine pulberea de planta asociata cu extractul concentrat de frunze de maslin, cu 20% oleuropeina.
Tratamente preventive
* Diabetul - se fac, de trei ori pe an, cure cu frunze de maslin, fiecare cu o durata de 3-4 saptamani. Pe timpul curei, se administreaza planta sub forma de capsule, cate sase-opt pe zi. Este un tratament cu un efect hipoglicemiant si stimulent exceptional asupra secretiei endocrine a pancreasului. Acest tratament care previne cresterea glicemiei ajuta la un metabolism corespunzator al zaharurilor si previne aparitia diabetului.
* Tromboflebita - pentru prevenirea acestei afectiuni se recomanda atat consumul uleiului virgin de masline, cat si administrarea interna a pulberii de frunze de maslin. Aceasta din urma contine o categorie de substante active, numite polifenoli, care, administrati sistematic, previn formarea cheagurilor de sange si migrarea lor.
* Ateroscleroza - putine remedii se pot compara cu maslinul, in ceea ce priveste eficienta in prevenirea formarii placilor de aterom pe artere. Cel putin asa arata un studiu realizat in Africa de Sud, la Universitatea de Medicina Durban-Westville. Conform lui, extractul de frunze de maslin impiedica oxidarea colesterolului pe artere, scazand riscul de ateroscleroza la mai putin de jumatate, chiar si in conditiile unei diete relativ bogate in grasimi saturate.
* Iradiere - un studiu facut in Spania a demonstrat ca mai multe principii active din frunzele maslinului au efecte protectoare la radiatii. Animalele de experienta si tesuturile tratate in prealabil cu extracte de maslin au fost mult mai putin predispuse la mutatii, chiar dupa o expunere indelungata la materiale radioactive.
* Cancerul si leucemia - toate studiile statistice arata ca in tarile in care se consuma in mod traditional frunze de maslin, sub forma de ceai sau de macerat in ulei, rata cancerului este mult mai scazuta. Apoi, studiile de medicina experimentala (facute pe animale de experienta) arata ca extractul de frunze de maslin previne aparitia tumorilor si inhiba cresterea celor deja existente. Acest efect a fost remarcat in mod special in cazul cancerului la san, la colon, la plamani, precum si in cazul leucemiei. Unii cercetatori se asteapta ca peste cativa ani sa apara chiar citostatice care sa contina extracte de frunze de maslin, care intre altele sunt si un puternic protector la efectele radioterapiei folosite contra cancerului.
Frunzele de maslin si imunitatea
Acest produs natural este un ajutor foarte eficient pentru cei care se confrunta cu infectii greu de tratat, cronicizate sau recidivante. Efectul lui este atat de puternic, incat chiar si in cazul bolnavilor de SIDA, ingerarea de doze mari de extract de masline a dus la redresari spectaculoase ale numarului de celule imunocompetente, dar si a capacitatii de aparare a organismului pe ansamblu. Principiile active pe care aceste frunze le contin sunt printre cele mai bune antiinfectioase din lume. Si putem afirma aceasta, pentru ca sunt extrem de bine studiate. Practic, ele sunt considerate medicament strategic, extractele de maslin combatand eficient bacteriile ucigase folosite in bioterorism, cum ar fi cele care produc antraxul sau botulismul. Tari cum ar fi Israelul, Statele Unite sau Arabia Saudita au investit sume uriase pentru a studia in laboratoare felul in care aceasta planta ajuta organismul uman sa invinga infectii din cele mai diverse. Iar in urma acestor studii, cercetatorii au concluzionat ca frunzele de maslin si, mai ales, extractul obtinut din ele sunt un adevarat... cosmar pentru aproape toate microorganismele invadatoare. Iata cateva actiuni ale extractului de frunze de maslin:
- distruge direct virusii si bacteriile din tubul digestiv, dar si de pe traiectul urinar si respirator.
- penetreaza celulele deja infectate si blocheaza replicarea virusilor
- stimuleaza raspunsul imun la aparitia oricarui microb invadator
- distruge protozoarele, bacteriile si alte microorganisme care produc toxiinfectiile alimentare
- intareste membrana celulara, facand celulele sanatoase mai putin vulnerabile la infectii.
Acest remediu nu interfereaza negativ cu actiunea antibioticelor, antifungicelor sau a antiviralelor de sinteza, fiind un ajutor valoros in orice tip de infectie, de la banala raceala, pana la infectiile intraspitalicesti, bacteriene sau fungice, atat de greu de tratat pe cale clasica. Trebuie retinut insa ca aceasta actiune a fost obtinuta cu ajutorul extractelor de masline bogate in oleuropeina, o substanta care, odata ingerata, se transforma in organismul uman intr-un antiinfectios redutabil, cu atat mai puternic, cu cat doza este mai mare. In tratarea unei infectii, de regula se administreaza zilnic 800-1500 mg de extract de masline, pentru perioade de timp care variaza de la 14 zile, in infectiile acute, la 120, in cazul infectiilor cronice.
Tratamente interne
* Hipertensiune arteriala - frunzele de maslin sunt un remediu foarte bine studiat si extraordinar de eficient in hipertensiunea de gravitate mica si medie. Studii dublu-orb facute in spitale din Elvetia, Germania, Israel, Italia, Egipt, Spania au demonstrat extraordinarul efect al extractului de frunze de maslin la pacientii hipertensivi de toate varstele. In toate studiile s-a observat ca suplimentele pe baza de frunze de maslin reduc tensiunea arteriala (atat cea sistolica, cat si cea diastolica), dupa un tratament de opt saptamani, aducand-o aproape la normal. Pacientii asistati au primit capsule cu extract din frunze de maslin, intr-o cantitate zilnica cuprinsa intre 500 si 1000 mg, rezultatele cele mai bune fiind observate la persoanele care au luat doza mai mare.
* Adjuvant in ischemia cardiaca - inca din anii '60, cercetatorii italieni au putut demonstra ca extractul de frunze de maslin dilata arterele coronare (care iriga cu sange muschiul cardiac si a caror ingustare produce asa-numita boala coronariana). Aceasta actiune vasodilatatoare coronara a frunzelor de maslin se asociaza si cu faptul ca acelasi remediu reduce colesterolul, previne si stopeaza ingrosarea si sclerozarea peretilor vasculari, ceea ce il face un adjuvant extraordinar in cazul tuturor formelor de ischemie cardiaca. Se administreaza 800-1000 mg de extract, pe o perioada de 4 luni, dupa care tratamentul se intrerupe vreme de 30 de zile, apoi se poate relua. Este bine de stiut ca aceste cure au si un efect preventiv verificat, iar intreruperea tratamentului nu aduce dupa sine decompensarea cardiaca a pacientului sau alte probleme de acest fel.
* Aritmie cardiaca - dozele moderate de extract de frunze de maslin (400-800 mg zilnic) sunt un excelent anti-aritmic. Studiile de caz au aratat ca la pacientii care au luat aceasta planta in mod regulat doza de medicamente antiaritmice poate fi redusa treptat. In unele cazuri, a ajuns sa fie redusa la jumatate sau chiar mai putin, dar numai sub indrumarea medicului specialist.
* Colesterol marit - administrarea extractului de frunze de maslin, asociata cu o dieta in care grasimile animale si cele rafinate au fost inlocuite cu ulei virgin de masline, face adevarate minuni in scaderea colesterolului total si in imbunatatirea raportului dintre colesterolul bun si colesterolul rau. Studiile de medicina experimentala arata ca administrarea zilnica a 800-1000 mg de extract de masline si a uleiului virgin de masline duce la scaderi, in medie, cu 17% ale valorilor colesterolului, dupa doar patru saptamani de tratament, respectiv dieta.
* Hiperglicemie, diabet de tip I si II - in aceasta afectiune, extractul de frunze de maslin actioneaza pe doua cai: creste eficienta cu care organismul utilizeaza insulina produsa de catre pancreas si regleaza activitatea pancreasului, in special secretia endocrina. Se administreaza pulberea de frunze de maslin (2 grame pe zi) sau extractul de frunze de maslin (1000 mg pe zi), in cure de 2 luni, urmate de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Dincolo de actiunea sa directa in diabet, maslinul este foarte valoros si pentru ca previne complicatiile acestei boli, motiv pentru care este un pretios adjuvant si pentru diabetul de tip I. Curele repetate cu frunze de maslin previn retinopatia diabetica, dar si cardiopatia ischemica sau arterita obliteranta, trei complicatii frecvente ale acestei boli.
* Cistita, infectii renale - se tine o cura de doua saptamani cu extract de frunze de maslin, din care se iau cate 1200 mg pe zi, ca adjuvant la tratamentul antiinfectios clasic. Acest remediu si-a dovedit eficienta, mai ales in infectiile cu Escherichia coli si cu Staphylococcus aureus.
* Toxiinfectie alimentara - de la primele simptome se administreaza, ca adjuvant, extractul de frunze de maslin, care are efecte antibacteriene si antivirale (inclusiv contra retrovirusurilor). Se tin 5-7 zile de cura, timp in care se iau 1200-2000 mg de extract pe zi. Este un remediu antiinfectios cu spectru foarte larg, bland pentru organism, care nu blocheaza procesele de eliminare, esentiale pentru vindecarea acestui tip de afectiune.
* Adjuvant in pneumonie, tuberculoza - frunzele de maslin sunt deosebit de active contra multora dintre bacteriile care produc infectii pulmonare, intre care si Klebsiella pneumoniae si Mycobacterium tuberculosi. Ca adjuvant in tratamentul acestor infectii, se recomanda administrarea a 1200 mg de extract zilnic, in cure de 30 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este un tratament cu efecte antiinfectioase, dar care ajuta si la atenuarea unor simptome cum ar fi febra, transpiratia nocturna, inapetenta.
* Herpes - aplicat intern si extern, extractul de frunze de maslin este eficient contra tuturor tulpinilor de virus herpetic, pe care a fost testat pana in prezent. Intern, se tin cure cu o durata de doua saptamani, timp in care se administreaza cate 800-1200 mg de extract pe zi. Extern, se presara continutul unei capsule cu extract de frunze de maslin pe locul afectat, se umezeste apoi cu putin alcool sau tinctura de coada-soricelului, pentru a mari puterea de penetrare a remediului. Aplicatia externa se reia de minimum 3 ori pe zi, iar eficienta sa este de cele mai multe ori impresionanta.
* Adjuvant in infectia cu HIV - mai multe studii de caz, facute pe bolnavi cu HIV ajunsi in faze terminale, au aratat un incredibil efect antiinfectios si stimulent imunitar al extractului de frunze de maslin. Atat analizele de sange, cat si simptomele clinice s-au imbunatatit evident, in unele cazuri extrem de spectaculos, in urma administrarii interne a acestui remediu. In toate cazurile studiate s-au luat doze mari de extract de frunze de maslin (1500-3000 mg zilnic), pe perioade de timp variind intre 2 si 4 luni, fara intrerupere. Intre altele, la multi dintre pacientii tratati cu acest extract s-a observat o crestere cu pana la 57% a numarului limfocitelor T din sange, disparitia unor infectii devenite extrem de invazive, cum ar fi herpesul sau candidoza, dar si a unor formatiuni tumorale.
* Adjuvant in hepatita cu virus B - se tin cure cu o durata de 60 de zile, timp in care se iau 1200 mg de extract de frunze de maslin zilnic, sub forma de capsule. Este un tratament adjuvant care a dat rezultate foarte bune, blocand - se pare - proliferarea virusului si ajutand la stoparea proceselor de distructie la nivelul ficatului. Rezultatele preliminarii ale unor studii in curs de desfasurare sunt incurajatoare si in privinta tratarii hepatitei de tip C cu ajutorul acestui extract.
* Gripa - se face o cura de 10-14 zile, timp in care se iau cate 1200 mg de extract de frunze de maslin zilnic. Acest tratament poate stopa inca din prima faza aparitia bolii ori, daca boala deja s-a instalat, reduce simptomele neplacute (febra, dureri de cap, vertij, dureri musculare), ajuta la o vindecare mai rapida si previne complicatiile. Asa cum s-a putut constata din studiile existente, extractul de frunze de maslin este un adevarat fenomen in tratarea celor mai multe afectiuni virale, de cele mai multe ori deosebit de greu de tratat. In cazul gripei, extractul de maslin nu actioneaza doar pentru imbunatatirea unor simptome, ci ataca chiar microorganismul care produce boala, blocandu-i proliferarea.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII LA TRATAMENTUL CU FRUNZE DE MASLIN
Persoanele care au infectii grave se pot confrunta in primele cinci zile de tratament cu stari de greata, usoare dureri de cap, oboseala.
Diabeticii insulinodependenti vor tine legatura cu medicul specialist in primele saptamani de cura, pentru a-si putea ajusta dozele de insulina.
La noi in tara, produsul OLIVOFORTE, care contine extract de frunze de maslin, este produs de catre firma romaneasca "Herbagetica" din Brasov. Il gasiti in farmaciile sau in magazinele naturiste ori il puteti comanda de la distribuitorul autorizat la telefoanele 0745/43.58.77, 0788/52.16.06 ori pe internet, scriind la adresa herbagetica@gmail.com sau vizitand magazinul www.herbauniversal.ro
21.08.2011, 18:04Razvan Constantin Popescu
Domnule ILIE TUDOR , nu stiu daca ati facut un copy de undeva la acest articol sau v-ati documentat bine inainte de a il scrie . Problema in articol este eroarea in legatura cu acest ulei de masline extras la rece !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NU EXISTA ASA CEVA !!!!!! nu mai informati lumea eronat ,dand apa la moara comerciantilor sa comercializeze un produs care nu se mai fabrica de ani buni . A face ulei de masline presat la rece este echivalentul cu a macina faina la moara cu piatra invartita de catar sau forta apei .Asa ceva nu mai exista draga domnule de mult,prin Romania mai exista mori de faina, dar mori de ulei de asa fel prin Grecia nu mai exista .Si nu mai exista dintr-un simplu motiv rentabilitatea. Daca la faina singura diferenta (probabil) este calitatea fainei(mai dura probabil si nu asa de fina) la ulei este productia foarte mica .Atunci cand o sa intrati intr-o moara moderna de ulei de masline si v-i se va explica procesul de fabricare veti intelege . In mare va spun ca temperatura la care maslinele sparte trec prin procesul de rafinare si extragere a uleiului este de la 65-90 grade celsius . Cu cat temperatura este mai mare este mai rafinat-mai limpede- cu cat este mai mica cu atat este mai nerafinat -mai tulbure verzui inchis- este mai taranesc.Asa ceva nu se gaseste decat in pietele de tarani in Grecia . Sa mai stiti deasemenea ca, cu cat este mai nerafinat cu atat este mai dur ptr organism -am consumat ulei scos la 65 grade si nu il puteam consuma-avea in gust o amareala specifice maslinei neprelucrate. Acest ulei m-i l-a dat un batran prieten de famile-de fapt numai persoanele mai batrane ,peste 65 de ani ,il pot consuma ,sunt obisnuite cu el (nu pot consuma un ulei mai rafinat ,zic ca este apa:)) - ) Cei mai tineri care nu au prins stilurile vechi de extragere a uleiului nu pot consuma asa ceva este prea "dur". La randul meu l-am dat la niste persoane mai in varsta care il puteau consuma. Un singur lucru este real in legatura cu uleiul de masline "Uleiul extra virgin" care inseamna de fapt acelasi proces de procesare si siguranta ca in el nu s-a adaugat nimic ptr a-i modifica valoarea este VIRGIN asa cum este si intelesul cuvantului-NEATINS-nicidecum extras la rece In rest ceea ce se gaseste in comert nu poti fii sigur ca este 100% de masline-nici cu cel virgin nu mie rusine dar din moment ce are certificat de "virginitate"..........(se practica inmultirea uleiului de masline cu ulei de floarea soarelui etc,etc,etc ptr castiguri comerciale) Atunci cand aveti drum in Grecia , dragi cititori intrebati de piata de agricultori,tarani, se numeste "LAICHI" cu accent pe "chi" si cumparati ulei sa aveti -o sa cunoasteti taranul dupa maini si uleiul dupa culoarea specifica-un verde brun maron si afre un miros specific de maslina proaspata