Nu sta in firea macesului sa dispara asa de usor din privelistea verii. Are aceeasi trufie ca ruda sa mai de rang, trandafirul. Asa cum acesta e ultima floare care rezista la sarutul de gheata al brumelor, macesul rezista, si el, pana la primele caderi de zapada, decorand mirific privelistea iernii, cu fructele lui rosii si luminoase. O rezistenta aparte, care il face celebru si-i aduce consideratie. O planta care stie sa infrunte gerurile si furtunile de zapada trebuie sa fie, cu siguranta, daruita cu forte neobisnuite, de unde si obiceiul ca in satele noastre de munte, ramurile de maces sa fie puse la poarta casei, pavaza pentru sanatate si leac de alungat facerile si farmecele vrajitoresti. Daca este sau nu este adevarat, nu s-a dovedit pana in ziua de azi, cert este doar ca tufele de maces au mare insemnatate in rostul naturii, pentru ca le ofera animalelor mici domiciliu, hrana si loc pentru cuibarit. Avantaje nepretuite tragem si noi de pe urma lui. Planta alimentara, pe care gospodinele pricepute stiu s-o preschimbe-n minuni, fructele de maces sunt si bombe de sanatate, prin bogatia de vitamine si minerale pe care le contin. Ceaiul de macese trece drept un medicament ideal contra racelilor toamnei, pasta de macese stimuleaza apetitul si ne energizeaza in anotimpul rece, in vreme ce semintele, curatate de perisori si uscate, inlocuiesc cu succes aroma vaniliei. Tot din semintele de macese se fabrica si praful de scarpinat pe care ni-l puneau baietii in san, in anii copilariei. Dar asta este o alta poveste, ce va fi spusa la vremea ei.
Retete cu macese
Pasta moale cu vin
Ingrediente: 1,5 kg macese, 750 g mere, 200 ml vin rosu sec, 1,2 kg zahar (gelier zucker = se gaseste la magazine, importat din Germania, se leaga mai repede ca cel romanesc).
Mod de preparare: * Se spala bine boabele de macese, desprinse de codite si frunze. Se taie in doua si li se scot semintele si perisorii care le invelesc cu un ac de par. * Se curata merele de coaja si se dau pe razatoarea mare. * Macesele se fierb o jumatate buna de ora, impreuna cu vinul rosu si merele. Se strecoara si se pune sucul inca o data la fiert. Pasta fierbinte se toarna in borcane cu filet, clatite inainte cu apa fierbinte. Se insurubeaza capacul si se rastoarna borcanele cu gura in jos, vreme de doua minute. Pasta se ingroasa cu vremea in borcan.
Lichior de macese
Ingrediente: 500 g boabe de macese, 1,250 kg zahar candel, 1 sticla de tuica de pere, mere sau cirese.
Mod de preparare: * Se spala macesele, se lasa sa se zvante, se taie in doua si se zdrobesc cu un ciocan din lemn, pentru snitele. Se pun intr-un vas de sticla pana la gura lui, deasupra se toarna tuica in care a fost dizolvat zaharul. Amestecul se lasa 2-3 saptamani la temperatura camerei. In cele din urma, se strecoara lichidul printr-un filtru de cafea si se pune in sticle ce se inchid ermetic. Se lasa in camera, cel putin patru saptamani, inainte de a fi consumat, pentru a castiga in intensitate ca gust. Ca decor, puneti cateva macese proaspete in sticla. Arata frumos si mai aduc putina aroma.
Vin de macese
Mod de preparare: Se aleg macesele coapte, dupa ce au fost lovite de bruma. Se curata, se spala, se pun intr-un borcan, iar peste ele se toarna un sirop caldut facut dinainte. Se acopera borcanul cu un capac si se lasa sa fermenteze. Fermentatia dureaza circa 30 de zile. Dupa ce a incetat fermentatia, vinul se strecoara intr-o damigeana care se astupa ermetic cu un dop si se da la rece. Dupa ce pe fundul damigenei s-a depus drojdia, cu ajutorul unui furtun se trage vinul in sticle, cu atentie, ca sa nu se tulbure. Sticlele se astupa cu dopuri oparite si se tin intr-o incapere racoroasa. Cu cat sta mai mult, cu atat vinul este mai bun. Peste macesele care au mai ramas dupa strecurare se adauga un sirop caldut facut din 2 kg zahar si 5 l de apa. Se lasa la fermentat, iar in continuare se procedeaza ca mai inainte. Se va obtine un vin de buna calitate.
Reteta 2. Ingrediente: 1/2 kg macese, 2 kg zahar, 5 l apa.
Mod de preparare: Se folosesc macese coapte, dar fara sa fie lovite de bruma. In continuare se procedeaza ca la reteta 1. Se obtine un vin bun, care prin sedere isi imbunatateste calitatile. Vinul de macese are actiune diuretica, tonic-aperitiva, fiind indicat in afectiunile hepatice si renale.
Marmelada de macese
Ingrediente: 5 kg macese, 5 kg zahar, 5 l apa.
Mod de preparare: Macesele se culeg toamna, cat mai tarziu, ca sa fie moi, sau se lasa intinse pe hartie, 10 zile, dupa ce se culeg, sa li se inmoaie coaja. Se spala bine in apa multa si apoi se pun la fiert intr-un vas smaltuit cu apa cat sa le cuprinda bine. Se lasa sa fiarba acoperite 3 ore, la foc mic, pana devin o pasta.
25.10.2010, 21:44Sandu Marcela
Ce frumos arata cosul cu macese ! Ce frumoasa prezentare pentru aceste "regine ale toamnei".M-am inveselit sa citesc despre ele.Macesele imi amintesc intotdeauna de copilarie. Le culegeam si le vindeam unei cooperative cu 4 lei pe kilogram .Erau bani pe care ii castigam si care valorau mai mult decat cei de la parinti pentru ca erau munciti de noi. Saptamana trecuta cand am cules din nou macese pentru binefacerile lor mi-am dat seama ca am o relatie speciala cu ele.Nimic in jurul lor nu mai avea viata dar ele erau asa frumoase si-mi transmiteau o stare de confort psihic si optimism. Acum le am puse la uscat peste tot prin casa si dau o nota de veselie. Le pun in orice ceai pentru ca dau acestuia un gust acrisor si inlocuiesc lamaia. Regret ca din motive de sanatate nu pot folosi tentantele retete pe care le prezentati (nu folosesc zahar). Marcela Sandu
01.11.2010, 08:50Marilena Apostol
Am cumparat cu indoiala un borcan cu pasta de macese. Este o bunatate. Daca gasitic cumparati cu incredere dar numai de la persoane avizate.