GUTUIA
(Cydonia Oblonga)
In antichitate, gutuia simboliza dragostea si fertilitatea si era numita marul zeitei Venus. Hildegard von Bingen scria ca gutuile sunt bune atat pentru oamenii bolnavi, cat si pentru cei sanatosi, deoarece curata corpul de otravuri.
Gutuile sunt fructele toamnei, ultimele ce raman in gradina, stralucind ca niste globuri de aur sub cerul albastru de octombrie. Crude se mananca mai greu, dar fierte sunt delicioase. Compotul, dulceata, pelteaua sau pasta de gutui sunt mandria camarilor. Cojile se pot usca si se pot folosi pentru prepararea unui ceai placut la gust si parfumat.
Mancati zilnic una, doua gutui: usor calite in unt, fierte sau ca peltea, sunt foarte bune impotriva gutei si a diareei, dar si pentru alinarea durerilor reumatice si a inflamatiilor gatului. (Se prepara ceai din coji de gutuie impreuna cu o lingurita de patlagina.)
Fructele se folosesc si in cazul bolilor de piele, al ranilor deschise si al leziunilor cutanate. Se fierbe o gutuie, se zdrobeste, se amesteca cu 30 g de coada-soricelului si cu 30 g de nalba taiate foarte marunt, si se intinde terciul pe pielea afectata, o data sau de doua ori pe zi.
Reteta pentru pasta de gutui (de uns pe paine)
Se curata de coaja gutuile (cojile se usuca si se folosesc la ceai) si se taie betisoare. Se pun intr-un borcan si se toarna peste ele miere. Se lasa la macerat 10 zile. Pasta unsa pe paine (dar si fara paine) vindeca afectiunile stomacale.
NUCA
(Juglans regia)
* La inceputul lui iulie se culeg si se pun la uscat frunzele tinere (cele vechi nu se mai pot folosi). Din frunze se prepara un ceai care curata sangele si elimina din stomac si intestine toxinele, gazele si putrefactia. Proportia: 1 lingurita la 250 ml apa.
Pentru uzul extern, se poate prepara un decoct din frunze de nuc. Se fierb frunzele 20 de minute, se strecoara decoctul si se fac cu el bai la picioare (impotriva transpiratiei) si spalaturi contra acneei si eczemelor.
Un bitter excelent pentru stomac
Nucile mici si verzi se culeg pentru a prepara din ele o bautura amara, foarte buna pentru stomac. Important este ca ele sa fie complet verzi, dar sa se vada, inauntru, forma miezului. Se iau 20 de nuci, se taie felii (ca salamul) si se pun intr-un borcan. Se adauga un pumn de boabe de ienupar zdrobite, 6 cuisoare si doua batoane de scortisoara. Se acopera cu rachiu limpede, se inchide borcanul si se tine circa 6 saptamani la soare sau la caldura. Nucile devin negre-maronii, iar bitterul bate toate bauturile identice de pe piata. Este bun si pentru ficat, fiindca il curata de substantele toxice.
* Nici cojile innegrite nu trebuie aruncate. Se pot manca cu miere, langa friptura sau langa vin rosu.
* Peretii care despart samburii de nuca coapta se folosesc la prepararea unui ceai pentru inima, din care se bea zilnic cate o ceasca cu rezultate foarte bune.
* Nucile coapte au exact forma creierului nostru si pentru el se si folosesc. Ar trebui sa mancam in fiecare zi cate trei nuci: sunt minunate pentru creier si pentru memorie.
* Cojile uscate se folosesc inca din vechime pentru coloratul (vopsitul) parului in nuanta castanie.
Inca din timpuri stravechi, femeile isi vopseau parul cu coaja de nuca, o "vopsea" naturala care se recomanda si astazi. Tot pentru par, dar impotriva caderii lui si a matretii, se poate utiliza decoctul din frunze amintit anterior (bai la picioare). Sub forma de compresa (impachetare), care se tine peste noapte pe par.
Reteta de ceai pentru inima
Puneti in 1/4 l de apa 10-12 pereti care despart samburii (uscati). Lasati-i sa fiarba 2-3 minute, strecurati ceaiul si beti-l inghititura cu inghititura.
Alte sfaturi de sanatate
* Raceala. Ceapa este cel mai bun remediu impotriva tusei si a bronsitei. In special ceapa rosie, cu efect mai puternic decat cea alba. Pentru tuse, se prepara un sirop din cinci cepe rosii, date pe razatoare, si zece linguri de miere lichida. Se amesteca de mai multe ori pe parcursul zilei, iar noaptea se lasa sa se odihneasca. A doua zi, amestecul s-a fluidizat si se ia cate o lingura, din ora-n ora. (Tineti siropul cat mai mult in gura si rugati-va Maicii Domnului sa va treaca tusea.)
* Un ceai foarte bun pentru tuse si bronsita este cel de soc negru, care provoaca transpiratia si, de asemenea, inhalatiile cu cimbru, salvie si coada-soricelului.
* Pentru uz extern, cele mai eficiente sunt prisnitele cu cartofi zdrobiti. Puneti pe o bucata de panza cartofi fierti (cu sau fara coaja) si aplicati-i calzi pe piept. Prisnita se indeparteaza cand este calduta. De preferat este sa o aplicati seara, inainte de a va culca.
Trebuie sa aveti rabdare. In trei-patru zile, tusea se "coace" si puteti elimina flegma. Chiar daca astazi nu mai este timp pentru a fi bolnav, nu va grabiti. Organismul are nevoie de un ragaz, si daca iesiti prea repede din casa, mai tarziu veti avea probleme mult mai grave, de exemplu cu inima. Si nu uitati: cat mai multe lichide!
* Pentru guturai se recomanda inhalatiile cu cimbru, salvie si coada-soricelului. Dupa 10 minute, ridicati capul, lasati-l pe spate, puneti in fiecare nara cate o picatura de ulei de sunatoare. Inspirati. Vindeca mucoasa nazala. Sau varati in nara o frunza de patlagina sau de salvie, apasata inainte cu o lingura ca sa zemuiasca. Si beti cat puteti de multa apa sau ceai.
* Mancarimi. Odata cu trecerea anilor, multe persoane se plang de mancarimi insuportabile ale pielii. S-ar putea ca ele sa provina de la ficat, de exemplu din cauza medicamentelor sau a cantitatii prea mici de sare in mancare. Daca vinovat e ficatul, ar trebui sa-l "curatati". Eu va recomand sa mancati branza de vaci, sa luati tablete cu armurariu, sa beti ceai de armurariu si de pedicuta si sa mancati mult mustar. Astfel, ficatul se poate regenera. Si eu am constatat, personal, ca inceteaza si mancarimile. Extern, se poate folosi lanolina sau uleiul de sunatoare, cu care va ungeti pielea, daca este foarte uscata.
* Frica. Unii dintre pacientii mei au obtinut rezultate bune cu piatra de calcedonia ("piatra fricii"). Puneti pe noptiera dvs. un pahar cu apa, introduceti piatra in apa si lasati-o acolo peste noapte. A doua zi scoateti piatra din apa, stergeti-o, aburiti-o cu gura, lingeti-o si puneti-o in buzunar. Acest ritual se repeta in fiecare zi. Cumparati o piatra plata, ca sa incapa si intr-un buzunar mai ingust. Este un ajutor pretios la teste pentru angajare, analize medicale si examene.
* Ochi. Pentru ochi, va recomand sa mancati morcovi in fiecare zi; 2-3 morcovi rasi si amestecati cu ulei, pe parcursul intregii zile. Daca aveti probleme cu conjunctiva, beti ceai de silur. Pentru tensiunea oculara, cea mai buna este tinctura de scorus-de-munte. O lingurita pe zi.
* Enurezis. Iata recomandarile mele in aceasta problema: mancati orez nedecorticat si nu mai beti lichide dupa ora 16. Beti, insa, cat mai multe inainte, pentru a va face "plinul" de lichid pentru ziua respectiva. Dormiti pe-o parte, punandu-va eventual o perna la spate sau legandu-va cu o basma innodata pe spate, in asa fel incat sa ramaneti in aceasta pozitie si sa nu va intoarceti pe spate.
* Hirsutism la femei (par pe fata si corp). De cele mai multe ori, problema aceasta este legata de rinichi. Dezintoxicati-va cu zer, patrunjel, splinuta si barba-ursului (pedicuta). Reteta pentru ceai: taiati marunt un pumn de patrunjel verde (frunze si codite), puneti-l in 1/2 l de apa rece si fierbeti-l 3 minute. La sfarsit, adaugati o lingurita rasa de splinuta si una de barba-ursului (ambele uscate). Lasati-le sa dea si ele intr-un clocot si apoi sa se infuzeze 10 minute. Strecurati. Se bea 1/2 l de ceai pe zi, timp de 1-2 saptamani.
In general, este bine sa beti multe lichide, pentru spalarea permanenta a rinichilor.
* Insuficienta irigatiei sanguine. Pentru cei care sufera de o astfel de insuficienta, cel mai recomandat remediu sunt baile de picioare cu frunze si radacina de brustur. Masati-va ulterior picioarele cu ulei de sunatoare. Repetati baile, pana cand simtiti din nou "viata" in picioare.
Eu recomand, de asemenea, ginkgo biloba, atunci cand insuficienta irigatiei sanguine este generala. Cautati preparatele la farmacie.