Un obiect nelipsit din orice casa, aparent menit doar sa ne reflecte infatisarea, oglinda a fost folosita, inca din vremuri biblice, ca instrument de comunicare cu lumea spiritelor, ca "poarta de trecere" intr-o lume paralela sau ca unealta magica de prezicere a viitorului. Toate aceste practici oculte, oficiate de vrajitori, samani sau vraci, au o permanenta si o varietate surprinzatoare de-a lungul istoriei. Practic, orice suprafata lucioasa, cum este apa, sticla sau metalele bine slefuite a fost investita cu puteri supranaturale si implicata in ritualurile din toate colturile lumii. In traditia samanica din Siberia, de exemplu, spiritele erau invocate cu ajutorul oglinzilor din cupru, acestea fiind considerate receptaculul sufletului. Antropologii rusi au dovedit ca samanii aveau puterea de a vedea spiritele defunctilor concentrandu-si atentia asupra acestor oglinzi. Scopul samanului era sa rezolve problemele vietii cotidiene cu care se confrunta intreaga comunitate: razboaie, seceta, epidemii, si pentru asta consultau in oglinda spiritele inaintasilor. In Maroc, pentru invocarea spiritelor este folosit chiar si astazi un vas cu apa, iar in Egipt, se ghiceste in picaturile de cerneala. In nordul Americii ecuatoriale, samanii diagnosticau maladiile privind intr-o oala cu apa clocotita.
Sapte ani de ghinion
Spargerea unei oglinzi este un lucru ingrozitor, pentru ca sapte ani de nenorociri se vor abate asupra faptasului.
Probabil ca aceste credinte dateaza inca de acum 5000 de ani, de cand sunt atestate primele oglinzi. In acea perioada, oglinzile erau atat de scumpe, incat cel care spargea una trebuia sa slujeasca drept servitor timp de sapte ani proprietarului, fiindca putini erau cei care isi puteau permite sa achizitioneze un asemenea obiect.
Intalniri in oglinda
Psihologia nu respinge intru totul credinta populara de atribuire a unor puteri supranaturale oglinzii. Psihologii confirma puterea acestor suprafete stralucitoare, care fac sa apara, sub forma de viziuni, intuitiile si presentimentele pe care le ascunde subconstientul uman. Sunt celebre in sensul acesta experimentele celebrului doctor american Raymond Moody, care a izbutit ca impreuna cu studentii sai sa "cheme" in oglinda spiritele unor rude defuncte, care au fost vizualizate in colectiv.
Nu lipsesc nici experientele romanesti.
"Ma priveam indelung in oglinda, fara sa clipesc si, de obicei, dupa cateva incercari, dispaream. In locul in care ma reflectam inainte, nu mai era imaginea mea, ci ceea ce se afla in spatele meu... ca si cum as fi fost invizibila... Initial m-am speriat, insa cu timpul, am reusit sa vizualizez in oglinda anumite imagini care, odata descifrate, m-au ajutat foarte mult, atat in procesul de autocunoastere, cat si ca raspuns la anumite intrebari legate de subconstientul meu. Iti propun si tie sa incerci, desi ai nevoie de multa rabdare si putere de concentrare.
Oglinda, oglinjoara...
Simbolic vorbind, oglinda reflecta adevarul, sinceritatea, continutul inimii si al constiintei: "Precum soarele, precum luna, precum apa, precum aurul, fii limpede si stralucitor si oglindeste ceea ce se afla in inima ta".
In folclorul autohton exista credinta conform careia in anumite perioade ale anului, cum ar fi in preajma Craciunului, de Sfantul Gheorghe sau de Sanziene, o fata nemaritata isi va vedea in oglinda ursitul. Fata de maritat se aseaza pe un scaun, avand in fata si in spate cate o oglinda, iar pe lateral patru lumanari aprinse. Se spune ca fata trebuie sa fie singura in casa si dezbracata, iar atunci, viitorul sot si perioada ce va urma i se arata limpede in oglinda.
Oglinda este poate prietena cea mai de incredere a unei tinere necasatorite. Timpul petrecut in fata oglinzii tradeaza o anumita doza de narcisism, ascunsa in fiecare adolescenta. "Uite ce bujor de fata - Stai sa te sarut o data! Tu ma poti, oglinda, spune! Ei, tu doara nu te-i pune. Sa ma spui! Tu ai, surata, Ganduri bune." (George Cosbuc, La oglinda)
Oglinzi ucigase
Dosarele politiei dovedesc ca oglinzile au si puteri malefice asupra omului, uneori influenta lor fiind fatala. Ele pot provoca hemoragii cerebrale daca sunt privite prea intens.
Anticarii au adresat jurnalistilor rugamintea de a avertiza colectionarii sa nu achizitioneze o oglinda veche, pe a carei rama se afla inscriptia LOUIS ARPO 1743. Conform declaratiilor acestora, oglinda omorase 38 de persoane de-a lungul existentei sale tenebroase. Asociatia Anticarilor a hotarat sa se adreseze mass-mediei, dupa ce s-a constatat ca oglinda fusese furata. Disparitia oglinzii s-a descoperit intamplator, cand un profesor de criminalistica a cerut permisiunea de a face cateva fotografii ale acesteia pentru a le prezenta studentilor sai. Oglinda se afla in custodia politiei din martie 1910, cand aceasta omorase pe loc doi oameni intr-un hotel din Paris. Explicatia expertilor vremii asupra deceselor a fost ca, probabil, oglinda reflecta razele luminoase intr-un mod aparte, declansand sangerari grave la nivelul craniului.
Frenet a declarat ca este de o importanta majora ca populatia sa fie avertizata asupra acestei oglinzi malefice, inainte de a face si alte victime. "Pe zi ce trece, creste posibilitatea ca cineva sa o gaseasca si sa aiba parte de o moarte cumplita".
De atunci, au trecut aproape 15 ani, iar oglinda nu a putut fi gasita. Trebuie sa fim foarte atenti inainte de a agata pe perete o oglinda veche. Poate ca in timp inscriptia de pe rama s-a sters sau a fost stearsa intentionat pentru a impiedica distrugerea ei. In plus, se poate mentiona ca orice oglinda veche, cu o istorie bogata, cauzeaza adesea vise ciudate, pline de imagini bizare. Cel mai probabil, astfel de oglinzi stocheaza emotiile, sentimentele, gandurile proprietarilor lor, insa aceste "amintiri" nu apar ca imagini, ci ca efecte, ca radiatii negative asupra celui care le priveste.