Merele contin extrem de multe substante vitale (de ex. vitamine, enzime) si putine calorii (100 g = 55 kcal). Celulele se incarca cu energie pura, organismul se curata, arderea grasimilor functioneaza perfect, iar metabolismul incepe sa lucreze din nou la turatie maxima. Pana in prezent, cercetatorii au descoperit in mere peste 300 de substante benefice sanatatii, care, la randul lor, intra in peste 30.000 de combinatii chimice. Dar iata cele mai importante efecte.
Digestie mai buna
Fibre precum celuloza si pectina actioneaza in organism ca o echipa de curatenie: cutreiera intestinul, indepartand - exact ca o matura - substantele toxice de descompunere si bacteriile. Fibrele elimina din organism toxine si reziduuri, intaresc si antreneaza musculatura intestinala si stimuleaza secretia digestiva.
Eliminarea senzatiei de foame
Pectina se umfla in stomac, provocand senzatia de satietate. In timpul postului cu mere, foamea nu se face simtita. In plus, pectina leaga grasimile si colesterina, astfel incat ambele sunt eliminate mai usor de organism.
Dispare pofta de dulce
Fructoza din mere face sa dispara pofta de dulce, mentinand stabil nivelul glicemiei. In acelasi timp, este si un revigorant ideal.
Consum sporit de calorii
Metabolismul poate functiona la maximum, doar daca mediul inconjurator este alcalin. De regula, insa, din cauza alimentatiei necorespunzatoare, organismul este incarcat cu acizi si acumuleaza cantitati mari de reziduuri, inclusiv metabolice.
Urmarea: consumati mai putine calorii, deoarece metabolismul este practic paralizat. Grasimile se incapataneaza sa ramana in celule. Fructozele - in special cea din mere (intre 80-95%) actioneaza bazic, adica scot aciditatea din tesuturi, stimuland astfel metabolismul. Dvs. consumati din nou o cantitate mai mare de calorii si le veniti de hac - in sfarsit! - grasimilor.
Raceli mai putine
Nervi mai tari
Magneziul actioneaza ca un calmant si intareste nervii. O insusire importanta, care va va ajuta sa va pastrati buna dispozitie pe durata postului. Magneziul dezvolta, de asemenea, enzime, care deschid moleculele grase si scot grasimile din celule.
Mai putina apa
Potasiul stimuleaza rinichii si elimina din organism apa excedentara. Este bun si pentru digestie.
CURA CU MERE
* Pentru trei zile de post cu mere, perioada ideala este sfarsitul de saptamana. Pentru a "usura" aparatul digestiv, ar trebui ca in ziua precedenta inceputului de cura sa consumati doar alimente usor digerabile: legume usor calite, salate, fructe sau orez. Renuntati la carne, peste, oua, cafea, ceai negru, dulciuri etc.
* In timpul postului, puteti manca - pe parcursul intregii zile - cate mere doriti, dar cu coaja. Pentru ca merele sa-si dezvolte pe deplin substantele vitale in organism, ar trebui sa stati culcati circa 2 ore intre mesele cu mere.
Un sfat: consumati diferite soiuri de mere si cura va fi mai variata.
* Mestecati bine fiecare imbucatura! Si inghititi abia cand bucatica din gura s-a sfaramat complet. Enzimele existente in mere stimuleaza producerea de saliva, care le permite fructelor sa alunece mai bine si extrage din ele cativa compusi necesari organismului. De altfel, prima "statie" a procesului digestiv (digerarea hidratilor de carbon) o reprezinta cavitatea bucala. Daca mestecati in graba, toata "munca" digestiva este preluata de stomac si intestin si, in consecinta, organismul devine prea acid.
* Pentru ca merele au un continut ridicat de apa, nu trebuie sa beti neaparat 3 l pe zi. 2 l sunt pe deplin suficienti. Puteti consuma, de asemenea, suc de mere (fara zahar), apa minerala si ceai de mere. Reteta este urmatoarea: taiati felii 1/4 de mar, puneti feliile intr-o ceasca sau intr-un pahar si turnati peste ele apa clocotita si lasati-le sa se patrunda 5 minute (cu capac).
* Nu beti nimic cat timp mestecati merele. Cu 15 minute inainte de a le manca si 30 de minute dupa, organismul nu are nevoie de lichide. Pentru ca acestea dilueaza sucurile gastrice si organismul nu mai asimileaza in mod optim substantele vitale din mere.
Face bine: baia cu mar
Amestecati o ceasca de suc de mere cu 1/2 de ceasca de miere, 1/2 de ceasca cu sapun lichid si un varf de cutit de scortisoara. Aceasta cantitate este suficienta pentru trei sau patru bai totale. Pastrati amestecul intr-un loc rece si intunecos si cand il folositi, turnati-l direct in jetul de apa care curge de la robinet.
Durata baii: 10 minute.
Temperatura apei: 38gr.C.
Baia cu mar elimina reziduurile si inlatura celulele dermice moarte, iar pielea devine intinsa si catifelata.