Ingrediente: 1,2 kg morcovi, 1 pahar de apa, unt, sos bechamel, 3 linguri smantana, nucsoara, patrunjel verde tocat, sare, piper.
Mod de preparare: * Se spala morcovii, se curata de coaja si se tin 7 minute in apa clocotita cu sare. Se lasa sa se scurga, se pun intr-o cratita, impreuna cu untul, sarea, piperul, nucsoara si apa si se lasa sa fiarba incet, cu capac, la foc mic. * Se adauga sosul bechamel si smantana si se mai lasa 10 minute pe foc. * Inainte de a-i servi, se presara peste morcovi patrunjelul verde tocat.
Taietei cu telina
Ingrediente: 500 g tagliatelle (taietei), 2 radacini de telina (nu prea mari), 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 2 rosii, 1 ardei iute (mic), 20 g unt, ulei, otet, piper.
Mod de preparare: * Se curata telina, se spala, se taie lamele subtiri si se fierbe intr-o jumatate de litru de apa, impreuna cu 20 g unt, piperul si sarea. (Telina trebuie sa fie moale, dar sa nu se terciuiasca). * Se oparesc rosiile, se curata de pielita si de seminte (prin presare) si se taie cubulete. * Se incing intr-o cratita 2 linguri de ulei si se calesc in el ceapa, usturoiul si ardeiul iute tocate marunt. Dupa 3-4 minute, se adauga otetul, rosiile si - daca e nevoie - putina apa sau zeama concentrata de legume. Dupa ce s-au fiert rosiile, se adauga telina si se lasa pe foc inca 10 minute. * Intre timp, se fierb taieteii al dente in apa cu sare, se scurg, se toarna deasupra sosul si se servesc imediat.
Pui cu lamaie, usturoi si rozmarin
Ingrediente (pentru 3 persoane): 6 copane de pui, 2 linguri ulei de masline, 30 g unt, 4 catei de usturoi (presati), 1 lingura ace de rozmarin, 2 ardei iuti mici (taiati feliute), 150 ml vin alb, coaja unei jumatati de lamaie, taiata fasii, 60 ml zeama de lamaie, 150 ml zeama concentrata de carne de pasare.
Mod de preparare: * Se spala bine copanele si se zvanta. * Se incing intr-o tigaie untul si uleiul, se prajesc copanele la foc iute si se lasa apoi sa se rumeneasca la foc potrivit. Se intorc, din cand in cand, ca sa nu se lipeasca de tigaie. * Se adauga usturoiul, rozmarinul, ardeiul iute si vinul, se acopera cu capac si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 40 de minute, pana ce se inmoaie carnea. * Se scot copanele din tigaie si se tin calde. * Se scurge surplusul de zeama (de carne) din tigaie, se adauga peste sosul ramas zeama de lamaie si zeama concentrata, se lasa sa fiarba 3 minute si se toarna peste copane, inainte de-a le servi.
DULCIURI
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 mere, 4 oua, 50 cl lapte, 3 linguri faina, 100 g zahar, 10 cl rachiu de mere, 50 g unt sarat.
Mod de preparare: * Curatati merele de coaja, indepartati partea lemnoasa si semintele si taiati-le in sferturi. Bateti bine - intr-un castron - ouale intregi cu 80 g de zahar, adaugati faina si amestecati. Incorporati laptele si rachiul de mere si continuati sa amestecati pana ce compozitia devine omogena. * Incingeti untul intr-o cratita mijlocie, puneti merele sa se prajeasca, presarati peste ele zaharul ramas si cand s-au caramelizat luati cratita de pe foc si turnati peste mere amestecul de lapte, oua si faina. * Puneti din nou cratita pe foc (mic) si lasati merele sa fiarba incet, 30 de minute. Serviti-le calde, direct din cratita.