Mere coapte cu sos de vanilie
Ingrediente (pentru 6 portii): 6 mere mijlocii, 50 g caise uscate, 1 lingura zahar, 25 g nuci zdrobite, 30 g unt, grasime pentru forma. Pentru sosul de vanilie: 1 baton de vanilie, 1/4 l lapte, o lingura (cu varf) de amidon (20 g), 250 g frisca lichida, 1-2 linguri zahar, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Se scot din merele intregi partea lemnoasa si semintele. * Se taie marunt caisele si se amesteca cu zaharul si nucile zdrobite. * Se aseaza merele in 6 boluri termorezistente, sau intr-o forma de budinca (toate unse cu unt) si se umplu cu amestecul de caise si nuci. Se presara deasupra untul rupt bucatele, se dau la cuptor si se coc - in functie de soi - 40-45 de minute.
Sosul de vanilie: Se despica batonul de vanilie pe lung si se razuieste miezul cu lama unui cutit. Se amesteca 3 linguri de lapte cu amidonul, iar restul de lapte se pune pe foc, impreuna cu frisca, batonul si miezul de vanilie, zaharul si sarea si se lasa sa dea in clocot. Se incorporeaza amidonul diluat in lapte, se mai da sosul o data in fiert si se serveste fierbinte impreuna cu merele coapte.
"Cozonacul" saracului
Mod de preparare: Sosul: Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se rade coaja (pe razatoarea mica) si se stoarce zeama. Se pun intr-o cratita mai inalta 2 lingurite de zeama de lamaie, putina coaja rasa de lamaie si toate celelalte ingrediente si se bat bine cu telul. Se lasa sosul pe foc mic sa se ingroase (fara sa fiarba, altfel se branzeste), amestecand in continuare.
"Cozonacul": * Se taie painea alba in 6 felii de grosimea unui deget. * Se pun ouale, laptele si zaharul vanilat intr-o farfurie adanca si se bat cu furculita. * Se dau feliile de paine prin ou, se lasa sa se scurga si se prajesc, pe rand, in untul incins, pana ce se rumenesc frumos pe ambele parti. * Se scot pe hartie absorbanta si dupa ce s-au scurs bine, se taie in diagonala si se servesc, fierbinti, cu sosul de vin.
Galuste din aluat crescut
Tort de biscuiti
Mod de preparare: * Se amesteca - cu telul - zaharul, pudra de cacao, laptele si ouale, se incorporeaza untul topit (caldut) putin cate putin si se adauga zaharul vanilat. * Se tapeteaza o forma ingusta de chec (lungimea: 28-30 cm) cu folie de plastic. * Se acopera fundul formei cu un strat subtire de amestec de cacao, se aseaza deasupra biscuitii, peste biscuiti se intinde un nou strat de amestec de cacao si tot asa mai departe, pana ce se epuizeaza biscuitii si compozitia. Se da tortul la rece neacoperit si se lasa sa se inchege peste noapte. * Inainte de a-l servi, se rastoarna pe un platou, se indeparteaza folia si se taie felii, de preferinta cu un cutit electric sau cu un cutit cu taisul ondulat.