Mere coapte cu sos de vanilie
Ingrediente (pentru 6 portii): 6 mere mijlocii, 50 g caise uscate, 1 lingura zahar, 25 g nuci zdrobite, 30 g unt, grasime pentru forma. Pentru sosul de vanilie: 1 baton de vanilie, 1/4 l lapte, o lingura (cu varf) de amidon (20 g), 250 g frisca lichida, 1-2 linguri zahar, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Se scot din merele intregi partea lemnoasa si semintele. * Se taie marunt caisele si se amesteca cu zaharul si nucile zdrobite. * Se aseaza merele in 6 boluri termorezistente, sau intr-o forma de budinca (toate unse cu unt) si se umplu cu amestecul de caise si nuci. Se presara deasupra untul rupt bucatele, se dau la cuptor si se coc - in functie de soi - 40-45 de minute.
Sosul de vanilie: Se despica batonul de vanilie pe lung si se razuieste miezul cu lama unui cutit. Se amesteca 3 linguri de lapte cu amidonul, iar restul de lapte se pune pe foc, impreuna cu frisca, batonul si miezul de vanilie, zaharul si sarea si se lasa sa dea in clocot. Se incorporeaza amidonul diluat in lapte, se mai da sosul o data in fiert si se serveste fierbinte impreuna cu merele coapte.
"Cozonacul" saracului
Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru cozonac: 1/2 de paine alba mai veche, de forma unui cozonac (300 g), 2 oua, 200 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, unt topit pentru prajit. Pentru sosul de vin: 1/2 lamaie, 2 oua, 100 g zahar, 1/4 l vin alb.
Mod de preparare: Sosul: Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se rade coaja (pe razatoarea mica) si se stoarce zeama. Se pun intr-o cratita mai inalta 2 lingurite de zeama de lamaie, putina coaja rasa de lamaie si toate celelalte ingrediente si se bat bine cu telul. Se lasa sosul pe foc mic sa se ingroase (fara sa fiarba, altfel se branzeste), amestecand in continuare.
"Cozonacul": * Se taie painea alba in 6 felii de grosimea unui deget. * Se pun ouale, laptele si zaharul vanilat intr-o farfurie adanca si se bat cu furculita. * Se dau feliile de paine prin ou, se lasa sa se scurga si se prajesc, pe rand, in untul incins, pana ce se rumenesc frumos pe ambele parti. * Se scot pe hartie absorbanta si dupa ce s-au scurs bine, se taie in diagonala si se servesc, fierbinti, cu sosul de vin.
Galuste din aluat crescut
Ingrediente (pentru 4 portii): 100 ml lapte, 1/2 cub drojdie proaspata (25 g), 1/2 lamaie, 250 g faina, 1 lingurita zahar, 1 priza sare, 1 galbenus, 25 g unt, faina pentru planseta, 50 g unt, 2 linguri zahar, 1 varf de cutit sare de mare, 100 ml lapte.
Mod de preparare: * Se incalzeste putin laptele, se faramiteaza drojdia si se lasa sa se dizolve in laptele caldut. Se spala lamaia, se sterge si se da coaja pe razatoarea mica. * Se framanta mai intai cu mixerul si apoi cu mana un aluat neted din: faina, zahar, coaja de lamaie, sare, galbenus si untul rupt bucatele. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca, la caldura, circa o ora, pana ce isi dubleaza volumul. * Se framanta din nou aluatul cu mana, se face un sul, se taie in 6 bucati egale si din fiecare bucata se formeaza cu palmele o galusca rotunda. * Se tapeteaza o forma termorezistenta (diametrul: 22 cm) cu hartie pentru copt. Se topeste untul, se amesteca cu zaharul, sarea de mare si laptele si se toarna in forma, peste hartie. Se aseaza galustele de aluat in lichidul din forma, se acopera si se lasa sa mai creasca alte 30 de minute. * Se incinge cuptorul la 180gr., se dau galustele la cuptor si se lasa 40-45 de minute sa se rumeneasca.
Tort de biscuiti
Ingrediente (pentru 16 felii): 180 g zahar pudra, 100 g cacao, 6 linguri lapte, 3 oua proaspete, 375 g unt, 3 plicuri zahar vanilat, circa 40 de biscuiti (cu lapte).
Mod de preparare: * Se amesteca - cu telul - zaharul, pudra de cacao, laptele si ouale, se incorporeaza untul topit (caldut) putin cate putin si se adauga zaharul vanilat. * Se tapeteaza o forma ingusta de chec (lungimea: 28-30 cm) cu folie de plastic. * Se acopera fundul formei cu un strat subtire de amestec de cacao, se aseaza deasupra biscuitii, peste biscuiti se intinde un nou strat de amestec de cacao si tot asa mai departe, pana ce se epuizeaza biscuitii si compozitia. Se da tortul la rece neacoperit si se lasa sa se inchege peste noapte. * Inainte de a-l servi, se rastoarna pe un platou, se indeparteaza folia si se taie felii, de preferinta cu un cutit electric sau cu un cutit cu taisul ondulat.