Desi foarte putin cunoscuta de publicul larg, cartea "Studiul China" este apreciata drept cea mai completa cercetare medicala intreprinsa pana acum in lume, ce demonstreaza legatura directa intre cancer si alimentatie. Studiul reuneste zeci de cercetari desfasurate, timp de mai bine de 27 de ani, sub patronajul Institutului National pentru Sanatate din SUA si al Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, care l-au finantat. Au fost antrenate universitati si laboratoare de prestigiu si o armata de savanti din intreaga lume, rezultand sute de comunicari stiintifice publicate in literatura de specialitate.
Problema e stiuta de mult: alimentele pe care le mancam sunt cele ce afecteaza in principal dezvoltarea tumorilor canceroase. Noutatea o reprezinta faptul ca "magistrul" acestor descoperiri epocale nu este oarecine, ci un om de stiinta de reputatie internationala, dr. Colin Campbell, profesor la catedra de biochimie si nutritie a Universitatii din Virginia. Detinator a numeroase premii medicale, este considerat unanim un Einstein al nutritiei, iar cartea sa influenteaza azi decisiv dezvoltarea politicilor nutritionale pe plan interna- tional.
Copiii malnutriti din Filipine
La inceputul carierei sale stiintifice, cu mai mult de 40 de ani in urma, profesorului Colin Campbell nici nu-i trecea prin cap ca alimentatia este atat de strans legata de sanatate. "Mancam si eu, ca toata lumea, ceea ce mi se spunea ca e mancare buna. Micul dejun era alcatuit din oua, slanina, carnati, cartofi prajiti, sunca, alaturi de doua cani zdravene de lapte de vaca. Noi toti mancam ceea ce e gustos, ceea ce este convenabil sau ceea ce ne-au invatat parintii sa ne placa... Limitele culturale ne definesc preferintele si obiceiurile alimentare".
Fiind unul din savantii care au contribuit la descoperirea dioxinei (o substanta foarte toxica, utilizata la productia de erbicide), in 1967 a fost cooptat in Filipine, in echipa profesorului Charlie Engel, pentru a investiga cauzele incidentei neobisnuit de mari a cancerului de ficat la copiii filipinezi. Proiectul finantat de Agentia de Dezvoltare a Statelor Unite urmarea sa amelioreze alimentatia copiilor malnutriti din randul saracilor. Initial, s-a crezut ca vietile atator copii erau curmate de o deficienta in proteine. La acea vreme, guvernele occidentale isi uneau eforturile pentru a ameliora "lipsa de proteine" din tarile in curs de dezvoltare. Ulterior, s-a descoperit ca untul de arahide folosit in alimentatia copiilor era contaminat cu aflatoxina, cel mai puternic carcinogen chimic cunoscut la acea data (asa cum sunt si nitritii din industria carnii, sau indulcitorii artificiali - zaharina) si problema parea rezolvata. Dupa 10 ani de observatii atente, s-a adus la lumina o realitate medicala stupefianta, nu doar aflatoxina era cauzatoare de moarte, ci numarul mare de proteine care le erau date copiilor suplimentar. "Copiii care primeau suplimentar in dieta cele mai multe proteine (de origine animala) erau cei la care rata cancerului de ficat era mai mare".
27 de ani de... studii pe animale
Descoperirea parea foarte ciudata, dar un experiment independent, facut in India, pe animale de laborator, a clarificat pe deplin contradictia.
Intr-un nou experiment pe doua colonii de soareci transgenici (infectati cu virusul hepatitei B, HBV, care determina aparitia cancerului la ficat) s-au obtinut exact aceleasi rezultate. Dar dupa ce au facut cancer, animalele din prima colonie, hranite cu proteine animale, au fost trecute, si ele, la o dieta cu mai putine proteine - 5%, si acestea de origine vegetala. Rezultatul a fost uimitor: o incetinire a cresterii focarelor tumorale la doar 35%, comparativ cu animalele care primeau in continuare aport ridicat de proteine (animale).
In acel moment, pentru prima data, oamenii de stiinta au ajuns in faza cand stiau ca pot tine sub control cancerul prin... alimentatie. Dar oare acest fenomen miraculos era valabil si pentru oameni? Pentru a obtine un raspuns era nevoie de dovezi directe, de cercetari facute pe oameni.
Harta cancerului in China
Zhou EnLai, primul ministru al Republicii Populare Chineze, a fost spitalizat in 1974, pentru un cancer al vezicii urinare, o boala cumplita, care i-a produs multa suferinta. Inainte de a muri, premierul Chinei a ordonat sa se faca un studiu national despre cancer, boala care inca nu era bine inteleasa. Au fost investigate cele mai comune 12 tipuri de cancer, la peste 880 milioane de oameni, din peste 24.000 de districte din China. La acest studiu urias au muncit 650.000 de lucratori sanitari, iar ceea ce a rezultat a fost un grandios atlas color, ce arata diferentiat zonele in care cancerul era frecvent intalnit, de zonele unde era aproape inexistent. In anii '80, cand "atlasul" respectiv a fost descoperit intamplator de cercetatorii americani, acestia si-au dat seama ca au in fata cea mai ampla cercetare biomedicala intreprinsa vreodata in lume, o veritabila comoara medicala a umanitatii. Ceea ce i-a surprins, inca de la inceput, pe savanti au fost variatiile geografice foarte mari ale ratei cancerului. Adica, in unele regiuni, incidenta cancerului de ficat, de exemplu, era de 7 cazuri (la 100 de mii de persoane), iar in altele de 248 (la 100 de mii de persoane); la esofag la fel: 1-2 cazuri intr-o regiune si 435 cazuri in alta. De ce erau diferente atat de mari intre districtele rurale din China? Oare conditiile de mediu si modul de viata pot influenta atat de mult aparitia cancerului?
Cand stiinta, politica si finantele coopereaza
Boli ale bogatiei si boli ale saraciei
Si mai exista o corelatie importanta: de la sfarsitul secolului al XIX-lea, din zorii revolutiei industriale, omenirea a inceput sa consume mai multa carne si produse lactate (35-40% din aportul caloric). Limita de 30% grasimi a devenit cota de nivel, in recomandarile internationale, iar majoritatea oamenilor din Occident mor din cauza ei. Din nefericire, fenomenul se repeta identic si in tarile in curs de dezvoltare.
Prin urmare, cancerul ar putea fi controlat prin reducerea aportului de proteine animale (carne, lapte, oua, grasimi), care il fac sa avanseze, si crescand aportul de alimente anti-promotoare ale cancerului (legume si fructe). "Institutul American pentru Studierea Cancerului promoveaza o dieta predominant vegetariana, pentru vindecarea si reducerea riscului de cancer, datorita activitatii extraordinare pe care dr. Campbell a inceput-o cu 25 de ani in urma", declara Marilyn Gentry, presedintele acestui institut.
Rezultatele "Studiului China", impreuna cu muntele de dovezi din cercetare "l-au trezit" chiar pe dr. Campbell, determinandu-l sa-si schimbe stilul de viata. "Cu 15 ani in urma am incetat sa mai mananc carne si aproape orice fel de aliment de origine animala, inclusiv (cu rare ocazii), produse lactate. Colesterolul meu a scazut si, chiar daca am imbatranit, sunt foarte bine fizic si am cu 20 kg mai putin ca la 30 de ani. De la un baietandru care bea 2 l de lapte pe zi, iar apoi un tanar intelectual care isi batea joc de vegetarieni, am facut o cotitura decisiva in viata mea. Azi mananc doar legume si fructe."
P. S. Multi dintre dvs. se vor intreba, pe buna dreptate: cum de nu am aflat pana acum despre aceste cercetari fundamentale legate de cancer si alimentatie? De ce aceste noutati nu au fost prezentate la televizor? Si de ce nu sunt incluse aceste cercetari in recomandarile care se fac bolnavilor in spital? Raspunsuri la aceste intrebari, precum si ghidul unei alimentatii corecte, elaborat de dr. Campbell, in numerele viitoare ale revistei.
"Studiul China" a fost tradusa si publicata in Romania de Casa de Editura "Advent" din Ramnicu-Valcea.
09.07.2009, 03:14Maior Cato
Extrem de interesant si la ordinea zilei!
Cartea ar trebui citita de toti semenii nostri.
Felicitari redactiei pentru initiativa de a o face cunoscuta publicului larg.
Este un act de mare responsabilitate sociala.
Asteptam cu mare interes episoadele urmatoare.
C.M.
Bucuresti
28.11.2009, 16:11Maria Daniela Ion
Exista deja un studiu, care a avut succes practic pe mai mult de 1 milion de oameni...ma refer la studiul lui RUDOLF BREUSS, referitor la cancer. Metoda lui de a vindeca orice tip de cancer, pleaca de la faptul ca celulele canceroase se hranesc cu proteine, deci trebuie suprimate proteinele din alimentatia pacientului si inlocuirea acestora cu substante complexe din legume si fructe intr-o proportie si compozitie cunoscute si stabilite de BREUSS.
Pe de alta parte exista in Romania o femeie care s-a vindecat singura de cancer mancand o anumita cantitate de NUCI in fiecare zi...Informatia a existat in presa in Romania.
Pe de alta parte mentalitatea occidentalo- americana in domeniul cercetarilor medicale exclude total REGULILE ALIMENTATIEI PROVENITE DIN INTELEPCIUNEA RELIGIOASA. Ma refer la faptul ca mulsumanilor le este interzis sa consume PORC, deci proteine de origine animala, iar crestinii au diferite posturi de mai multe tipuri, a caror importanta si semnificatie stiintifica nu o baga nimeni in seama....
Este total RETARDAT pentru orice om de stiinta actual sa faca experiente PE ANIMALE SI OAMENI ca sa gaseasca leacuri pentru boli. Nu poti omori animale , crezand ca astfel vei gasi leacuri. Este o mentalitate gresita in mod fundamental, pentru ca nu poti face bine cuiva, facand rau altcuiva (om sau animal)...
Studiul acestui om este depasit si invechit, iar concluziile lui sunt deja depasite de solutii ancestrale... Tipul nu este practic in gandire, nu reuseste sa inteleaga ca OAMENII NU AU MANCARE PESTE TOT PE GLOB, iar procesarea industriala a hranei in OCCIDENT are dublul sau chimic, deci toxic.
Stupid, foarte stupid....