Ingrediente: 5 legaturi de verdeturi - patrunjel, marar, busuioc, tarhon, ceapa verde subtire - 250 g maioneza, 250 g iaurt degresat, 1 lingura mustar, 2 linguri suc de lamaie, sare, 1 lingurita boia (facultativ), 1 kg cartofi rezistenti la fiert, 4 oua, piper negru (macinat mare).
Mod de preparare: * Se clatesc binele verdeturile si se taie marunt cu o foarfeca. Se amesteca maioneza cu iaurtul si mustarul. Se adauga sucul de lamaie si verdeturile, boiaua si sarea. * Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa cu sare, in vas cu capac, vreme de 20 de minute. Se pun ouale la fiert, apoi se clatesc cu apa rece si se cojesc. Pe un platou, se pune patul de sos de verdeturi, iar deasupra ouale taiate in doua si cartofii fierti taiati felii. Se potrivesc la gust de sare si de piper.
Macaroane cu telina, sardele si ridichi
Ingrediente: 300 g macaroane, sare, untdelemn de masline, 2 bulbi de telina, 2 catei de usturoi, 1 ardei iute rosu, 5 fileuri de sardele din conserva, 100 ml apa fiarta cu Vegeta, 150 g ridichi, piper proaspat macinat, cascaval ras sau parmezan, capere (facultativ).
Mod de preparare: * Se fierb pastele in apa cu sare, ca sa nu fie prea moi. Se strecoara si se amesteca cat sunt inca fierbinti cu 2 linguri de untdelemn de masline. * Se curata telina de coaja, se taie in doua, apoi in felii care la randul lor se taie in felii subtiri (juliene). * Se curata usturoiul si se zdrobeste in mojar. Se taie in doua pe lung ardeiul iute, se curata de seminte, apoi se taie fasii subtiri. * Se taie sardelele in bucati. * Uleiul ramas se incinge intr-o tigaie si se pune la calit telina. Cand e inmuiata, se adauga usturoiul, ardeiul iute, sardelele. Se adauga apa fiarta cu Vegeta. * Se curata ridichile si se dau pe razatoarea mare. Se scot caperele din borcan si se clatesc intr-un jet de apa. In final, se sareaza si se pipereaza sosul de telina, se toarna peste el macaroanele. Se incalzesc usor, apoi se servesc cu ridichile si caperele puse deasupra. Se presara parmezan sau cascaval ras.
Copane de pui cu andive si vin rosu
Mod de preparare: * Se spala copanele de pui, se sterg intr-un prosop de bucatarie, se freaca cu sare si cu piper. Se prajesc bine pe ambele parti, in untdelemn incins (circa 10 minute). Se scoate carnea din cratita. * Se spala andivele, se taie in doua pe lung si li se scoate partea amara de la capatul gros. Se prajesc si ele in grasimea din cratita, apoi se scot si se pun intr-un vas rezistent la foc. * Se toarna vinul rosu in cratita si se lasa sa fiarba 2 minute, la flacara mare. Se adauga smantana. * Se toarna sosul de vin peste andive, iar deasupra se pun copanele de pui. Vasul de iena se baga in cuptorul gata incins si se lasa 25 de minute. Cand se serveste, se mai potriveste, daca e necesar, cu sare si piper.
Dulciuri
Mod de preparare: * Topiti ciocolata cu putina apa. Separati albusul de galbenus si bateti-l spuma cu putina sare. * Amestecati ciocolata cu untul moale, lichiorul de portocale, coaja de portocala confiata taiata mai mic (daca e cazul), galbenusul de ou si zaharul tos, amestecand incontinuu. Incorporati usor albusul spuma. Varsati totul intr-un vas rezistent la foc, tapisat cu o hartie de pergament. Neteziti bine suprafata. * Puneti vasul la rece 3 ore. Scoateti prajitura din forma. Taiati-o in felii subtiri, decorate cu portocale confiate.