(reteta frantuzeasca)
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 castraveti, 1 legatura patrunjel verde taiat marunt, 1/2 legatura tarhon proaspat sau codite de ceapa verde (tocate). Pentru sos: 8 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin, sare, piper negru. Pentru garnisit: 6 frunze de salata verde, 3 rosii taiate in patru, putin patrunjel verde, 4-6 linguri frisca batuta, 1-3 lingurite zeama de lamaie, sare.
Mod de preparare: * Se curata castravetii de coaja si se taie felii subtiri. * Pentru sos, se pun intr-un castron uleiul, otetul, sarea si piperul si se bat bine cu telul. * Se pun feliile de castravete in alt castron, se toarna peste ele jumatate din sos, se intorc castravetii, ca sa se patrunda pe toate partile si se tin cel putin 30 de minute la frigider. * Inainte de a-i servi, se scurg castravetii intr-o sita (se lasa pana ce a picurat tot sosul). * Se pun intr-un vas de sticla, se toarna deasupra sosul ramas si se amesteca usor. Se presara peste ei patrunjelul, tarhonul sau coditele de ceapa tocate si sferturile de rosii si se garnisesc cu frisca condimentata cu sare si zeama de lamaie si cu verdeata.
Salata mixta
(reteta americana)
Ingrediente: 10 felii bacon, o capatana mare de salata verde, 12 ridichi taiate felii subtiri, 1/8 l otet de vin, 1 1/2 lingurita zahar, 1/2 lingurita hrean ras, 1/4 lingurita piper negru macinat, 12 cepe verzi, taiate rondele, 1 galbenus fiert si zdrobit cu furculita.
Mod de preparare: * Se prajeste bacon-ul intr-o tigaie, pana ce devine crocant, si se zvanta pe hartie absorbanta. * Se rup frunzele de salata (bucati mai mari) si se pun intr-un castron, impreuna cu feliile de ridichi. * Se pun pe foc - in grasimea de la bacon - baconul, zaharul, hreanul si piperul si se lasa sa se infierbinte pana incep sa apara basici. Se adauga ceapa verde, se dunstuieste circa 1 minut, se toarna sosul peste salata si se amesteca bine. * Se presara peste salata baconul maruntit si galbenusul de ou si se serveste imediat.
Salata calabreza
(reteta italiana)
DULCIURI
Crema de caise uscate
Ingrediente: 200 g caise uscate, 50 g zahar. Pentru garnisit: 100 g frisca dulce, batuta, 20 g felii de migdale, prajite.
Mod de preparare: * Se pun caisele intr-o cratita, se acopera cu apa, se lasa sa dea in clocot, la foc potrivit, si apoi sa fiarba - cu capac - pana ce devin ca un piure ceva mai subtire. * Se mixeaza, cu zeama cu tot, se pune inapoi in cratita, se adauga zaharul si se amesteca, pana ce s-a topit. In caz ca piureul e prea gros, se subtiaza cu apa. Se adauga - eventual, pentru gust - putin lichior de caise. * Se acopera vasul cu un capac si se da crema 2-3 ore la frigider. * Se garniseste cu frisca si migdale prajite si se serveste in maximum 2-3 ore, pentru ca altfel isi schimba aspectul.