NAZARETH - dupa 16 ani, din nou in Romania
Doua fetite gemene, de vreo 6 ani, care dansau cu mainile la urechi, cinci barbati cu bandane pe cap si barbi albe, o doamna in taior si un domn la costum, cativa pustani cu tricouri negre, cam asta a fost "distributia" in primul rand din fata scenei, acolo unde fanii se aduna din timp, pentru a fi cat mai aproape de artisti. Ei si alti 1000 de spectatori s-au strans duminica seara, intr-o noua (in sfarsit ceva nou) locatie de concerte, Hala de muzica, pentru a asculta live o legenda si o voce de aur a rockului. De 40 de ani, istoria formatiei scotiene Nazareth se invarte in jurul vocii teribile, venite parca din strafundurile unui vulcan, a lui Dann McCafferty. Spre deosebire de colegii sai britanici Joe Cocker si Rod Stewart, scotianul nu a ales o cariera solo cu tendinte spre pop, ci a ramas alaturi de basistul Pete Agnew, din 1968 si pana acum, pe baricadele hard-rockului, in trupa Nazareth. Ei mai cantasera la Bucuresti in 1993, la Sala Polivalenta, avandu-i in deschidere pe Iris. Acum, onoarea de a incinge atmosfera a revenit formatiei Trooper, pe care McCafferty a complimentat-o atat la conferinta de presa, cat si in timpul concertului, gest rar si cu atat mai nobil. Intrebat daca are regrete fata de perioada "sex, drogs & rock-n-roll", scotianul a raspuns cu umorul caracteristic: "Am facut o gramada de tampenii pe care as fi vrut sa nu le fi facut, dar oricine greseste, asa ca regrete nu am... Cat despre sintagma asta celebra, ei bine, mai am parte de rock-n-roll". Si rock-n-roll a fost: viu, simplu, cu un aport substantial din partea publicului, venit special pentru concert, pentru a canta si a se bucura. Vocea lui McCafferty a sunat senzational, parca si mai bine ca acum 16 ani, cand Nazareth era una din primele trupe mari ce concerta in Romania. De atunci, iubitorii muzicii rock s-au putut delecta cu voci celebre, precum cele ale lui Robert Plant, David Coverdale, Klaus Meine, Paul Rodgers, sau au asistat dezamagiti la esecul lui Ian Gillan. Din pacate, ceva tot a amintit de concertul Deep Purple de acum doi ani: sonorizarea. In toiul concertului, artistii au trebuit sa paraseasca scena pana la remedierea defectiunilor si vraja s-a rupt. Concertul a fost reluat si dus la bun sfarsit, datorita priceperii rockerilor si a devotamentului spectatorilor, insa un gust amar tot ramane, mai ales in contextul in care anul acesta marile show-uri rock vor ocoli Romania. Urmatoarele doua concerte importante, de care speram sa ne bucuram cum se cuvine, au loc la jumatatea lunii mai: pe 16, in Parcul Izvor, Depeche Mode vor reveni dupa doar trei ani in Romania, pentru un concert al noului "Tour of the Universe", iar a doua zi, exceptionalul bluesman american Charlie Musselwhite concerteaza la "Hard Rock Cafe".
ALEXANDRINAIn clubul "Silver Church" din Bucuresti a avut loc pe 9 aprilie lansarea unuia dintre cele mai asteptate albume din ultimii ani.
Chiar daca nu am ajuns inca la jumatatea lui 2009, "Om de lut", debutul discografic al artistei basarabene Alexandrina Hristov, isi depune serios candidatura pentru titlul de "Cel mai bun album al anului". Inca din urma cu trei-patru ani, cand Alexandrina canta singura, cu vocea si pianul - in cluburi mici, piesele sale circulau pe internet si tot mai multi admiratori asteptau momentul in care ea va primi recunoasterea pe care o merita. Talent de exceptie, basarabeanca a refuzat calea compromisului, a crezut in muzica ei, iar efortul i-a fost rasplatit. S-a muncit din greu pentru "Om de lut", album ce contine 12 cantece scrise (in 10 dintre ele, versurile ii apartin) de Alexandrina, intre 2000 si 2007, piese din stiluri diferite, unite de intimitatea, melodicitatea si vocea care o fac usor de recunoscut. Lansarea a fost la inaltimea calitatii discului. A fost o seara cu multe emotii pentru Alexandrina, atat datorita faptului ca la ea acasa, in Chisinau, avea loc o mare drama, cat si pentru ca spectatorii au venit in numar mare, umpland ochi unul dintre cele mai spatioase cluburi bucurestene. Alexandrina s-a descurcat insa cu brio, de mare ajutor fiindu-i si trupa sa, formata din artisti tineri, dar experimentati, "copti" in proiecte muzicale serioase: Vali Potra (tobe) si Petre Ionutescu (clape, trompeta, acordeon) de la Blazzaj, Aristide Ati Panaitescu (percutie), Gabriel Almasi (chitari), Arthur Balogh (contrabas), Lucian Nagy (saxofon). Cantata alaturi de o trupa, muzica scrisa de Alexandrina in fata pianului capata noi dimensiuni, inglobeaza si mai multe stiluri si da farmec unor concerte de inalta tinuta, asa cum s-a intamplat, de altfel, si la lansare. Aparitia unui album cu o astfel de calitate, atat muzicala, cat si grafica, reprezinta un act de normalitate si un pas in fata pentru muzica din Romania, sufocata de "vedete" din plastic.
Discuri noi ale legendelor americaneA&A Records, casa de discuri ce a editat albumul Alexandrinei, propune totodata alte doua albume nou-noute, lansate in aceasta primavara, sub semnatura a doi monstri sacri ai muzicii din Statele Unite.
"Fork in the Road" este cel de-al 34-lea album solo al veteranului rock Neil Young. Chitaristul a fost dintotdeauna fascinat de uriasele limuzine americane din anii '50, si nu o data a facut referire la frumusetea lor in cantece. Noul sau album, ce cucereste prin farmecul sau brut, neslefuit (el a fost imprimat intr-un foarte scurt timp), are un mesaj foarte clar, ecologist: putem in acelasi timp sa iubim si masinile, si natura. Artistul si-a modificat motorul vechii sale limuzine Lincoln Continental din '59, cu un motor electric pe care l-a testat pornind pana la Washington. Celalalt album prezentat, "Roll On", suna precum cele din anii '60-'70, dar asta nu poate decat sa ne bucure atunci cand autorul sau este un chitarist si un compozitor de geniu, precum J. J. Cale. In cei mai bine de 50 de ani scursi de la primul sau album, J. J. Cale a avut o influenta uriasa asupra a numerosi chitaristi ajunsi celebri, unul dintre acestia fiind Eric Clapton. In urma cu trei ani, cei doi au inregistrat impreuna albumul "Road to Escondido", iar noul album il are invitat din nou pe Clapton, la una dintre cele 12 piese scrise de J. J. Pentru prima oara dupa 5 ani, acesta va porni intr-un turneu american pe Coasta de Vest, unde va concerta singur, in sali mici, iar o parte din profit va fi donat centrelor de adapost si de salvare a animalelor. Ajuns la 71 de ani, J. J. Cale ramane un caz atipic in istoria muzicii rock, un artist legendar ce a preferat discretia in locul faimei. Ajunge doar sa spunem ca piesele sale au fost preluate de-a lungul timpului de Bob Dylan, Johnny Cash, Deep Purple, Jose Feliciano etc. Iar cea mai celebra dintre toate, "Cocaine", a fost ultimul cantec din concertul sustinut de formatia britanica Nazareth, la Bucuresti, pe 26 aprilie a.c.
Fotografiile autorului (2)