- De regula, politicienii occidentali reactioneaza la doi stimuli: presiunea opiniei publice, adica a propriului electorat, si interesul politic sau economic al tarilor lor. Pentru ei, Republica Moldova este exact ceea ce era Cehoslovacia ocupata de Hitler pentru premierul britanic Neville Chamberlain : "o tara mica, indepartata, despre care stim prea putin". In plus, am putea adauga, nici nu are resurse naturale interesante. Daca ar fi avut ea gaze, petrol sau diamante, poate ca si mortii si arestatii de la Chisinau ar fi meritat atentie. Gaze si petrol au in schimb protectorii politici ai lui Vladimir Voronin, adica liderii rusi, care l-au aparat ferm cu prilejul revoltelor tinerilor, dupa ce-i sustinusera pe fata pe comunisti in campania electorala. Nu este vorba aici de o sustinere ideologica, ci mai degraba despre urmarirea unui interes strategic: mentinerea unui avanpost al Rusiei in coasta Ucrainei si la granita cu UE si NATO, motiv pentru care Moscova nu va renunta niciodata la dominatia asupra Moldovei, iar occidentalii, clienti fideli ai Gazprom, nu vor calca niciodata pe bataturi furnizorul de energie termica. In plus, Administratia Obama este angajata intr-un proces de dezghetare a relatiilor cu Rusia, pentru ca are nevoie de sprijinul ei in operatiunile pe care le desfasoara in Afganistan si in relatiile cu Iranul, asa ca nu se va implica in rezolvarea crizei din Republica Moldova. Despre OSCE nici nu merita sa mai vorbim: ani de zile reprezentantii sai au fost favorabili puterii de la Chisinau, iar la 5 aprilie au declarat ca alegerile au fost "libere si corecte", dupa care, in momentul izbucnirii revoltelor spontane ale tinerilor, mai intai s-au ascuns, apoi au tipat la ziaristi, pentru a emite ulterior un comunicat timid, prin care le cereau autoritatilor Republicii Moldova sa le permita jurnalistilor sa-si faca meseria, dar nu uitau sa le ceara si acestora din urma sa nu se implice in evenimente. Decat cu asemenea organisme internationale, mai bine lipsa.
In ceea ce priveste presiunea opiniei publice occidentale asupra politicienilor, ea este o functie a relatarilor din mass-media - iar acestea sunt prea putine si prost ilustrate, din cauza interdictiilor ordonate de Voronin. Totodata, criza economica ii face pe occidentali sa se preocupe de diminuarea propriei bunastari si de viitorul lor si al familiilor lor, ceea ce inseamna ca disponibilitatea de a se implica in soarta unor semeni prea indepartati, despre care stiu prea putin, este redusa.
Singura care poate mentine totusi situatia din Republica Moldova in atentia organismelor internationale din care face parte este Romania. Ea nu este un formator de opinie pe plan international, avand propriile probleme nerezolvate, dar criza de peste Prut ar putea-o ajuta sa devina o voce ascultata pe plan european. In mod paradoxal, drama de la Chisinau ofera o sansa diplomatiei romanesti.
2. Principele Radu (Duda) si-a anuntat candidatura la alegerile prezidentiale. Mass-media afirma ca gestul sau pune sub semnul intrebarii institutia monarhica. Cine se afla in spatele acestei decizii surprinzatoare?
- In nici un caz nu se afla Regele, care a ales sa plece din tara in momentul anuntarii candidaturii ginerelui sau. Devotat coroanei Romaniei, Regele Mihai nu poate sustine o candidatura la presedintie fara sa se anuleze pe sine.
Daca vrem sa vedem cine sunt sustinatorii Principelui Radu, sa-i recapitulam sumar parcursul politic: dispunand ca unic capital de imagine de calitatea de sot al Principesei Margareta, el a fost numit in 2002 Inalt reprezentant al guvernului Nastase, pentru dezvoltare durabila, ceea ce i-a permis sa beneficieze timp de sase ani de o alocatie bugetara de aproape un milion de euro. Printre destinatiile vizitate in aceasta calitate s-au numarat Polul Nord, Senegal, China, Egipt, astfel incat unii ziaristi se intreaba ce fel de lobby pentru Romania o fi facut acolo? Indraznim sa numim functia ocupata de Radu Duda in guvernele Nastase si respectiv Tariceanu (doi ani) o sinecura, prin care banii contribuabilului au ajuns, prin decizia politica a liderilor PSD si PNL, in buzunarele lui, fara ca respectivul contribuabil sa fi beneficiat de ceva in schimb. De la Adrian Nastase si de la Calin Popescu Tariceanu nu este greu sa ajungi la Dinu Patriciu, simpatizant si, se spune, finantator al Casei Regale. In tot cazul, domnul Patriciu, domnul Voiculescu si insusi Ion Iliescu au fost invitati la loc de cinste la festivitatile din 2008 prilejuite de nunta de diamant a Regelui Mihai si a Reginei Ana, festivitati la care presedintele in functie nu a fost invitat. Lista cu invitati a fost intocmita de Radu Duda, care nu a dat o explicatie pertinenta pentru absenta lui Traian Basescu. Conchidem asadar ca principele se afla in tabara - sau la ordinele - adversarilor presedintelui Basescu, ceea ce ar putea explica si candidatura sa. Iar mediatizarea ei la Realitatea TV si la Antena 3 dovedeste tabloul unei candidaturi sustinute (inclusiv financiar) de axa Nastase-Patriciu-Voiculescu-Vantu. Desigur, principele Radu (Duda) se vrea candidatul maselor, nu al unei coalitii de moguli. Noi nu suntem insa atat de naivi incat sa nu ne dam seama ca actorul Radu Duda joaca rolul vietii sale, intr-o piesa al carei titlu de lucru este "Inlaturarea lui Traian Basescu".