- La prea scurta vreme de la explozia ei, extraordinara revolta anti-comunista a tinerilor din Basarabia e uratita in mod dramatic, pusa la indoiala, suspectata de manipulari. Ne punem toata nadejdea in calitatea dvs. de istoric cu mare experienta analitica si culturala. Cum interpretati evenimentele de la Chisinau? De ce au iesit tinerii basarabeni in strada?
- M-am asteptat ca, la alegerile din Republica Moldova, comunistii sa fie castigatori. Mai intai, detineau puterea si aveau experienta falsificarilor din perioada sovietica, dupa cunoscuta formula a lui Stalin: "Nu conteaza cine si cum voteaza, ci cine numara voturile". In al doilea rand, erau acele categorii conservatoare, speriate de orice inovatie: taranii si pensionarii. In al treilea rand, erau grupurile minoritare (rusii, ucrainenii, gagauzii), tematoare ca Basarabia se va reuni cu Romania. In aceasta configuratie a electoratului, comunistii trebuiau sa castige. Victoria lor a fost asigurata si de faramitarea opozitiei, care, intr-o adevarata si funesta traditie romaneasca - dezunirea! - nu a stiut sa-si reuneasca fortele si sa ofere alegatorilor un program credibil si atragator. Daca rezultatul alegerilor nu a fost pentru mine o surpriza, in schimb, reactia tinerilor moldoveni a fost o surpriza, si inca o surpriza de proportii. Marturisesc a nu fi banuit ca tineretul din Basarabia uneste maturitatea politica si vointa de actiune.
"Guvernul roman s-a purtat prea "cu manusi" cu Voronin"
- Televiziunea si presa acuza puterea politica de la Bucuresti ca fiind ezitanta fata de evenimentele din Basarabia. Se impune un ton de sustinere mai energic?
- Am inteles pozitia autoritatilor de la Bucuresti, dar nu am fost intrutotul de acord cu ea. As repeta cuvintele lui Iorga de la Consiliul de Coroana din 6 septembrie 1939, cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei in razboiul care tocmai izbucnise: "Facem astazi o alta politica decat aceea pe care o avem in inima". In inima, am fi vrut sa trecem Prutul, sa fim alaturi de tinerii din Chisinau si sa ardem portretele lui Lenin. Ratiunea ne spunea insa ca, in contextul politic international, o astfel de atitudine este imposibila. Autoritatile romane au vrut, prin moderatia lor, sa arate ca factorul perturbator al relatiilor bilaterale este puterea de la Chisinau si ca acuzatiile privitoare la imixtiunea Romaniei in tulburarile de la Chisinau sunt rodul unei fantezii cu finalitate politica precisa.
"Trebuie sa devenim atractivi daca vrem ca "moldovenii" sa vina spre noi"
- Evenimentele recente din Basarabia ne-au apropiat de unirea la care visam, cu fratii de peste Prut?
- Istoric fiind, incerc sa valorific experienta istorica. Unirea Basarabiei cu Romania (27 martie/9 aprilie 1918) s-a facut printr-un efort de vointa politica de pe ambele maluri ale Prutului: au vrut si romanii din Vechiul Regat (inca o data, omagiu basarabeanului Constantin Stere, stabilit in Romania, dar care a avut un rol decisiv in convingerea Sfatului Tarii de la Chisinau sa voteze unirea cu Romania) sa fie uniti cu fratii lor din Basarabia, au vrut si basarabenii sa fie uniti cu fratii lor din Romania. Unirea se va face cand, intocmai ca in 1918, va exista aceasta vointa - i-as zice bilaterala - de unire. Nu putem interveni in nici un fel in Republica Moldova, pentru a-i determina pe basarabeni sa se uneasca acum cu noi. Trebuie sa devenim atractivi (asta este, din pacate, legea economiei de piata), daca vrem ca "moldovenii" sa vina spre noi.
a) Romania trebuie sa declare raspicat ca nu are nici o pretentie asupra Transnistriei. Stapanirea lui Gheorghe Duca, domnul Moldovei, dincolo de Nistru a existat (1681-1683) doar in calitatea lui de dregator al Portii Otomane (spre deosebire de domnii din Tara Romaneasca si Moldova, echivalati cu un pasa cu doua tuiuri, el a avut trei tuiuri - cozi de cal). Desigur, si dincolo de Nistru exista romani care au vrut, in 1918, sa intre in frontierele statului roman, dar basarabenii au avut intelepciunea sa spuna ca Romania se intinde numai pana la Nistru. Maresalul Ion Antonescu a facut o greseala - dupa parerea mea - cand a vrut sa anexeze teritoriul dintre Nistru si Bug. Frontiera noastra rasariteana este Nistrul.
b) Clasa politica din Romania trebuie sa inteleaga ca datoria ei cea mai importanta - as spune cea mai sfanta - este sa readuca Basarabia, asa cum a ciuntit-o Stalin in 1940, dand parti din ea Ucrainei, in frontierele romanesti. Clasa politica romaneasca, in totalitatea ei, este vinovata ca, in 1990-1991, cand au existat conditii pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, s-a lasat antrenata in dispute interne, in loc sa inteleaga ca, deasupra conflictelor, exista un interes national: unirea Basarabiei cu Romania. A fost ratata, in 1990-1991, o sansa pe care istoria, din nou generoasa (la fel ca in 1918), ne-a oferit-o, dar pe care noi am ratat-o. Nenorocirea Romaniei a fost ca in ultimii 20 de ani a avut la conducere nu oameni politici devotati interesului national, ci niste pigmei, pusi pe chiverniseala personala. Nu au fost interesati de interesul national, ci de interesul personal, un interes tradus - rusinos - in vile si masini.
d) Trebuie desfasurata o intensa activitate de lamurire a forurilor internationale, despre caracterul nociv al regimului comunist de la Chisinau si despre drepturile legitime ale Romaniei asupra Basarabiei, nordului Bucovinei si tinutului Herta (avem un contencios nu numai cu Republica Moldova, ci si cu Ucraina!). Ca istoric, sunt absolut sigur ca, mai devreme sau mai tarziu, legitimitatea istorica a Romaniei Mari, in frontierele ei de la sfarsitul lui 1918, va triumfa.
Foto: Lucian Renita (4)
25.04.2009, 17:51Stiharul Gavriil
Fericita, dreapta mea merge spre inchinaciune,
vai! imi aduc aminte:
trandafiri rosii-purpurii au inflorit pe piepturile copiilor.
pe mainile si picioarele lui Christ.
Vai! ii aud inca pe batrani
cum plang pe dinauntru cu chipurile schimonosite de durere,
sfintii nostri isi amintesc,
mainile mele isi amintesc...
Vor trebui multe batai de pleoape pana la completa vindecare a retinei -
oh! Moldova, Moldova, altar al cuvantului celui trist.
Sub copitele cailor granele s-au frant,
in genunchi nu au cazut decat maracinii...
Zimbrilor le-au fost luate padurile,
ratacesc si acum prin jalea cuvintelor.
Rani adanci se deschid din trupurile copacilor
picurand mir peste mortii nostri.
Moldova!-apele tale au vindecat istoria de multe rani,
ele sunt negre si au gust de smirna.
Oh! sangereaza iarba calcata in copitele cailor,
sangereaza si altarul cerului
aidoma unei brazde rosii trase de plugurile mortii.
Moldova, zimbrii tai ne mai privesc doar din steme,
ochiul lor a ajuns gigantic
ca un gol al istoriei in Tricolor!
Ninge-fulgi mari se asaza pe mainile voievozilor,
zapada alba se amesteca cu gandurile lor
si se asterne peste catedrala ca o liniste.
Moldova! Eterna Hagia Sofia din Cuvant-
inoarcerea zimbrilor tai
e Dumnezeiasca noastra schimbare la fata.
28.04.2009, 12:07Ignorantei Nu
Inca mai privim cu frica spre Rusia si cu umilinta tacuta spre Europa?
nu m-am nascut sa vad cum se duce de rapa totul ... cum uitam ca Basarabia e sora noastra ...
http://www.moldovaobserver.com/petition-to-eu
daca se poate, dati si mass:
Semnati petitia contra abuzurilor din Moldova! http://www.moldovaobserver.com/petition-to-eu Pana pe 7 mai trebuie sa adunam 15 mii de semnaturi! Petitia va fi prezentata la summitul European Neighbourhood Policy (ENP).