An de an, cand iarna e pe duca, incepe postul. Dupa ce din decembrie pana in februarie ficatul, stomacul si intestinul au muncit din greu, acum milioane de oameni isi propun din nou sa exerseze cumpatarea, renuntand la unele alimente, dar si la alcool, tigari, dulciuri, cafea, poate chiar la televizor si calculator. Originea postului Pastelui se afla in traditia crestina, unde el inseamna o perioada de sapte saptamani in care, din solidaritate cu suferintele lui Hristos, iti impui un regim auster de hrana si viata. Dar practica marilor posturi de peste an (Paste, Craciun, Sfanta Maria etc.), instituita din motive religioase, este folosita astazi, in primul rand, pentru a scapa de kilogramele adunate peste iarna. Postul a devenit o moda, iar multi vad in el o dieta sezoniera de slabit. Sensurile spirituale sunt deseori ignorate. Ritualul de purificare sufleteasca s-a metamorfozat intr-o industrie cu sanatorii de lux, publicatii pline de reguli sofisticate, experti ce ating statutul de celebritate al unor vedete si marturii din partea unor clienti, preferabil din protipendada, satisfacuti de rezultate. Infranarea trece drept un remediu universal impotriva bolilor organice si sufletesti ale civilizatiei contemporane. Despre riscuri, nu se prea vorbeste. Ele sunt ignorate chiar si de un numar mare de medici, sedusi de castigurile industriei de slabit.
Postul este definit ca "renuntare voluntara la hrana solida, pe o perioada determinata". In intervalul respectiv, alimentatia consta din diverse lichide, ce ar urma sa aprovizioneze organismul cu vitamine si minerale. Centrul de greutate al unei cure de acest tip il constituie curatarea si revigorarea intestinului. Desi tot mai putin indrazneti, adversarii postului avertizeaza, totusi, ca infometarea ne poate imbolnavi si ca procedeul este complet inadecvat pentru slabire, din pricina efectului yo-yo ce urmeaza curei (kilogramele pierdute se depun rapid la loc, pe abdomen, solduri si coapse). In cazul cel mai nefericit, se produce o scadere a masei musculare si apar aritmii cardiace, uneori chiar cu deznodamant fatal.
Postul nu e potrivit pentru oricine
Sa fie adevarat? Poate da nastere postul la atatea perturbari? Un lucru e cert: toti nutritionistii avertizeaza intr-un glas impotriva postului total - "dieta cu zero calorii" - in care se renunta complet atat la hrana solida, cat si la sucurile de legume si fructe. In timpul unei cure cu zero calorii, corpul slabeste, mai ales prin eliminarea lichidului. Aceasta forma de post ataca foarte putin sau deloc depozitele de grasime: se pierd kilograme de apa, dar nu grasimi. De asemenea, nutritionistii au mai cazut de acord intr-o privinta: n-ar trebui sa posteasca decat oamenii sanatosi si rezistenti la efort. Si chiar si acestia, doar sub supraveghere medicala. Caci, in conditiile restrangerii aportului de lichide, se pot manifesta diferite efecte secundare, cum ar fi starea de slabiciune, durerile de cap, oboseala, uscaciunea pielii si a mucoaselor, mirosul neplacut al corpului si frisoanele. In nici un caz n-ar avea voie sa posteasca femeile gravide si cele care alapteaza, copiii sau bolnavii de inima, ficat, rinichi si cancer. Pentru organismul lor, solicitarea ar fi prea mare... Afirmatii inadmisibile pentru o alta categorie de medici, care nu pot sa inteleaga cum de "unii specialisti continua sa puna la indoiala utilitatea postului pentru sanatate", motivand ca "actiunea terapeutica a postului este cunoscuta din secolul al XVIII-lea, iar in prezent, e atestata stiintific pentru o serie de boli: afectiuni metabolice, obezitate, reumatism, astm, alergii si migrene."
Criza postului
Cine a postit o data cunoaste starile euforice legate de reducerea alimentatiei. Cei mai multi dintre practicanti resimt in primele zile o nevoie sporita de odihna. In desfasurarea ulterioara a postului apare, apoi, senzatia ca trupul a devenit mai usor. Exista si faze efervescente, creative, cand unii isi fac planuri de viitor si gasesc solutii pentru decizii dificile. Insa avantul nascut din infometare este urmat intotdeauna de o cadere, numita de specialisti "criza postului". Cand organismul isi ataca depozitele de energie, dispare si senzatia de foame. In schimb, capacitatea de concentrare si atentia lasa cateodata de dorit, motiv pentru care unii vorbesc cu oarecare lipsa de respect despre o "debilitate mintala" a postului. De aceea se recomanda prudenta si retinere la sofat.
Zece moduri de a posti
Iata o trecere in revista a celor mai raspandite metode, comentate de specialisti.
1 Postul cu ceai sau apa - Se renunta complet la alimente solide, ca si la sucuri de legume si fructe, consumandu-se exclusiv 2-3 litri de ceai si/sau apa (plata sau cu continut redus de bioxid de carbon) pe zi. Opinia specialistilor: suta la suta stres pentru organism. Se reduce in exces masa musculara. E obligatorie supravegherea medicala. Daca durata postului este mai lunga, se impune internarea.
2 Postul alcalinizant - Renuntarea la alimentele generatoare de acizi (carne, cereale, lactate). Este permis doar ceea ce organismul metabolizeaza bazic (ex. fructe, legume, cartofi, uleiuri vegetale). Opinia specialistilor: E vorba, mai curand, de o reorientare a alimentatiei, indicata la hiperaciditate gastrica si arsuri la stomac. Necesita cunostinte de nutritie si gastronomie.
3 Postul cu supe - timp de o saptamana se mananca de trei ori pe zi supa de legume pasata, la care se adauga sucuri proaspat stoarse, ceai si apa. Opinia specialistilor: Supa pasata este un meniu foarte monoton. Avantajos: cantitatea mare de lichid cald umple stomacul.
5 Postul yoghin - Postul terapeutic se combina aici cu anumite exercitii de yoga si cu meditatie. Indiferent de hrana consumata, pe primul plan se afla introspectia. Opinia specialistilor: Nu se explica limpede principiul slabitului. Poate fi util in completare, deoarece stimuleaza bland circulatia sangelui.
6 Postul cu sucuri - Zilnic se beau 0,5 l sucuri de legume si fructe, iar suplimentar, minimum 3 l apa. Ca alimente solide, se mananca 1,5 kg fructe si legume (ex. rosii, ardei, dovlecei, castraveti). Opinia specialistilor: Dezechilibreaza stomacul, prin cantitatea mare de acid si de cruditati.
7 Postul cu zer - Renuntarea completa la hrana solida. In schimb, zilnic 1 litru de zer, suplimentar 0,5 l sucuri de fructe si 3 l apa plata. Dimineata 0,2 litri zeama de varza acra sau suc de prune. Opinia specialistilor: Un compromis bun, datorita proteinelor cu valoare nutritiva mare, continute in zer. E si simplu de tinut - insa numai pentru scurt timp. Important: Nu beti zerul indulcit.
8 Postul terapeutic dupa dr. Karl Otto Buchinger (1878-1966) - Cu supele de legume si sucurile de fructe se asigura un aport redus de calorii, vitamine, minerale si, la nevoie, proteine. Concomitent, se fac clisme pentru curatarea intestinului. Opinia specialistilor: Cura presupune o investitie insemnata de timp si bani - nu se poate face oricand si in orice conditii. In plus, exista persoane carora nu li se recomanda clismele.
9 Postul terapeutic dupa Franz Xaver Mayr (1875-1965) - Post cu ceai si apa, combinat cu clisme si sare amara. Pe langa aceasta, se mananca de doua ori pe zi chifle uscate, cu putin lapte. Ele se mesteca indelung, fara graba. Opinia specialistilor: Cura pretentioasa si dificila. Imposibil de tinut pentru persoanele cu intoleranta la grau (gluten) sau lapte. Administrarea de sare amara e controversata.
10 Postul modificat - Acest post pe baza de sucuri de legume este completat cu proteine, de pilda adaugandu-se lapte batut degresat sau peste. Opinia specialistilor: Dieta hipocalorica impotriva obezitatii, recomandata pe termen lung.
25.02.2009, 08:56Mady Z
Ati auzit cumva si de postul recomandat de Biserica Ortodoxa? Mi se pare foarte curios ca nu se regaseste printre cele 10 posturi enumerate de dvs?
25.02.2009, 09:33Cristina Almas
Postul in ziua de azi este gresit inteles.
Postul religios, asa cum posteau bunicii mei excludea orice produs de origine animala: carne, lapte, oua, unt, branza, etc. Mancarurile trebuie gatite in acceasi combinatie - felul 1 si felul doi - exclus numai supe sau numai sucuri asa cum ati prezentat mai sus. Cu acest fel de a posti nu se ajunge la toate inconvenientele prezentate in articol.
Perioada postului nu consta numai din eliminarea alimentelor respective, trebuie sa se spuna rugaciuni, iar in plan spiritual sa se respecte poruncile Domnului (sa nu furi, sa nu injuri, sa nu minti, etc.). Foarte importanta este spovedania la inceputul postului, pentru a avea un cuget curat.
Mai multe v-ar spune un preot, in nici un caz un medic sau nutritionist !!
26.02.2009, 02:46Mihaela Dorina Rozsnyai
Nu e articolul la care ne asteptam inaintea postului mare .Mai degraba isca neclaritati in randul celor care ar dori sa posteasca dar nu stiu cum.As vrea sa cred ca omiterea postului ortodox e neintentionata .doresc tuturor post cu folos spre lumina sfintei invieri a Domnului nostru IISUS HRISTOS.
26.02.2009, 14:55Mioara Zettl
Postul este o terapie numai a sufletului, si nu este doar excluderea anumitor alimente. Postul impreuna cu rugaciuni, face curatenie in suflet care nu are nici o legatura cu siluieta noastra. Acum este la moda sau mai nou, IN TREND fara un pic de respect pentru cele sfinte. Vorbim de apocalipsa, de sfirsitul lumii, dar nimeni nu vede ca deja este sfirsitul lumii........... mai sunt multe de spus, dar ca completare cercetati semnificatia cuvintelor si un pic de respect pentru tot ce mai exista sfint aici pe pamint!
26.02.2009, 16:20Mady Z
Cam asta am vrut sa spun si eu. De fapt, cred ca POST este cel religios, care nu se reduce doar la a te hrani numai cu anumite alimente. Cele enumerate de dvs. cred ca intra mai curand la categoria "regim alimentar".
01.03.2009, 00:48Ane Mari Sandulescu
Postul este o metoda de purificare a trupului , a sufletului si a mintii.In biblie este mentionat in nenumarate randuri.Mantuitorul nostru Iisus Hristos a tinut acest post timp de 40 de zile , motiv pentru care il tinem si noi in zilele de azi.Adaugarea rugaciunilor cu frangere de inima la aceste posturi sunt o dulceata pentru firea omeneasca pentru ca odata cu postul , care este placut lui Dumnezeu, lucreaza si rugaciunea si astfel sufletul ajunge mai aproape de Dumnezeu.Nu este usor sa urmezi regulile stricte impuse de post;fara alimente pe baza animala(carne,oua,lapte,branzeturi), ulei(doar in zilele de dezlegare),peste(doar in zilele de dezlegare),fara tigari, alcool,infranare de la toate lucrurile care iti fac placere, inclusiv de la a face dragoste cu persoana iubita, fara ganduri rele ci numai dragoste pentru toata lumea.Dar la sfarsitul acestul lung si istovitor post incep sa se vada roadele si spovedania la parintele duhovnic incheie aceasta transformare.Dumnezeu sa va dea putere si rabdare sa duceti la capat aceasta transformare a omului terestru in omul ceresc.Dumnezeu sa va binecuvanteze!
02.03.2009, 02:58Oliana Goga
Este un timp de har, acest post. Sa incercam sa ne facem o analiza a faptelor noastre, sa regretam ceea ce am facut rau si chiar sa indreptam raul facut. Sa ne propunem ca acest timp de har sa il petrecem in ajutor pentru ceilalti si cu bunavointa pentru semenii nostri si, impacare. Sa schimbam ceva in viata noastra si a familiilor noastre, sa incercam sa fim mai fericiti, daruind fericire, sa iubim pe cei care ne iubesc si sa-i iubim mai ales pe cei care nu ne iubesc. Sa ne pregatim cu adevarat de marea sarbatoare a Invierii lui Isus. Credem sau nu credem, de ce nu am petrece aceasta perioada frumos si cu bunatate? Daruiti din surplusul vostru celor care au mai putin, spuneti o vorba buna celor care au nevoie, nu costa nimic, dar faceti o bucurie unor suflete triste! Purtati-va cu semenii vostri asa cum ati dori ca ei sa se poarte cu voi. Postul adevarat nu este doar abtinerea de la mancare si bautura, este abtinerea de la a face rau, inseamna sa faci bine, sa respecti cele 10 porunci. Cred ca mai bine maninci carne decat sa faci rau cuiva. Nu este spurcata mincarea, cit este spurcata limba care blasfemiaza, care raneste, care spune vorbe urate, sufletul care pizmuieste, sufletul orgolios, sufletul care nu simte flacara iubirii si a bunatatii. Eu cred in postul de fapte bune, in postul de a darui, de a sfatui de bine, de a ne ruga pentru cei mai putin norocosi, de a vorbi frumos, de a avea mila, de a avea respect. Va doresc tuturor un post binecuvantat!