Din nou despre... POST

Gilda Fildan
De bine si de rau despre vindecarea prin foame

An de an, cand iarna e pe duca, incepe postul. Dupa ce din decembrie pana in februarie ficatul, stomacul si intestinul au muncit din greu, acum milioane de oameni isi propun din nou sa exerseze cumpatarea, renuntand la unele alimente, dar si la alcool, tigari, dulciuri, cafea, poate chiar la televizor si calculator. Originea postului Pastelui se afla in traditia crestina, unde el inseamna o perioada de sapte saptamani in care, din solidaritate cu suferintele lui Hristos, iti impui un regim auster de hrana si viata. Dar practica marilor posturi de peste an (Paste, Craciun, Sfanta Maria etc.), instituita din motive religioase, este folosita astazi, in primul rand, pentru a scapa de kilogramele adunate peste iarna. Postul a devenit o moda, iar multi vad in el o dieta sezoniera de slabit. Sensurile spirituale sunt deseori ignorate. Ritualul de purificare sufleteasca s-a metamorfozat intr-o industrie cu sanatorii de lux, publicatii pline de reguli sofisticate, experti ce ating statutul de celebritate al unor vedete si marturii din partea unor clienti, preferabil din protipendada, satisfacuti de rezultate. Infranarea trece drept un remediu universal impotriva bolilor organice si sufletesti ale civilizatiei contemporane. Despre riscuri, nu se prea vorbeste. Ele sunt ignorate chiar si de un numar mare de medici, sedusi de castigurile industriei de slabit.
Postul este definit ca "renuntare voluntara la hrana solida, pe o perioada determinata". In intervalul respectiv, alimentatia consta din diverse lichide, ce ar urma sa aprovizioneze organismul cu vitamine si minerale. Centrul de greutate al unei cure de acest tip il constituie curatarea si revigorarea intestinului. Desi tot mai putin indrazneti, adversarii postului avertizeaza, totusi, ca infometarea ne poate imbolnavi si ca procedeul este complet inadecvat pentru slabire, din pricina efectului yo-yo ce urmeaza curei (kilogramele pierdute se depun rapid la loc, pe abdomen, solduri si coapse). In cazul cel mai nefericit, se produce o scadere a masei musculare si apar aritmii cardiace, uneori chiar cu deznodamant fatal.
Postul nu e potrivit pentru oricine
Sa fie adevarat? Poate da nastere postul la atatea perturbari? Un lucru e cert: toti nutritionistii avertizeaza intr-un glas impotriva postului total - "dieta cu zero calorii" - in care se renunta complet atat la hrana solida, cat si la sucurile de legume si fructe. In timpul unei cure cu zero calorii, corpul slabeste, mai ales prin eliminarea lichidului. Aceasta forma de post ataca foarte putin sau deloc depozitele de grasime: se pierd kilograme de apa, dar nu grasimi. De asemenea, nutritionistii au mai cazut de acord intr-o privinta: n-ar trebui sa posteasca decat oamenii sanatosi si rezistenti la efort. Si chiar si acestia, doar sub supraveghere medicala. Caci, in conditiile restrangerii aportului de lichide, se pot manifesta diferite efecte secundare, cum ar fi starea de slabiciune, durerile de cap, oboseala, uscaciunea pielii si a mucoaselor, mirosul neplacut al corpului si frisoanele. In nici un caz n-ar avea voie sa posteasca femeile gravide si cele care alapteaza, copiii sau bolnavii de inima, ficat, rinichi si cancer. Pentru organismul lor, solicitarea ar fi prea mare... Afirmatii inadmisibile pentru o alta categorie de medici, care nu pot sa inteleaga cum de "unii specialisti continua sa puna la indoiala utilitatea postului pentru sanatate", motivand ca "actiunea terapeutica a postului este cunoscuta din secolul al XVIII-lea, iar in prezent, e atestata stiintific pentru o serie de boli: afectiuni metabolice, obezitate, reumatism, astm, alergii si migrene."

Criza postului

Cine a postit o data cunoaste starile euforice legate de reducerea alimentatiei. Cei mai multi dintre practicanti resimt in primele zile o nevoie sporita de odihna. In desfasurarea ulterioara a postului apare, apoi, senzatia ca trupul a devenit mai usor. Exista si faze efervescente, creative, cand unii isi fac planuri de viitor si gasesc solutii pentru decizii dificile. Insa avantul nascut din infometare este urmat intotdeauna de o cadere, numita de specialisti "criza postului". Cand organismul isi ataca depozitele de energie, dispare si senzatia de foame. In schimb, capacitatea de concentrare si atentia lasa cateodata de dorit, motiv pentru care unii vorbesc cu oarecare lipsa de respect despre o "debilitate mintala" a postului. De aceea se recomanda prudenta si retinere la sofat.

Zece moduri de a posti

Iata o trecere in revista a celor mai raspandite metode, comentate de specialisti.
1 Postul cu ceai sau apa - Se renunta complet la alimente solide, ca si la sucuri de legume si fructe, consumandu-se exclusiv 2-3 litri de ceai si/sau apa (plata sau cu continut redus de bioxid de carbon) pe zi. Opinia specialistilor: suta la suta stres pentru organism. Se reduce in exces masa musculara. E obligatorie supravegherea medicala. Daca durata postului este mai lunga, se impune internarea.
2 Postul alcalinizant - Renuntarea la alimentele generatoare de acizi (carne, cereale, lactate). Este permis doar ceea ce organismul metabolizeaza bazic (ex. fructe, legume, cartofi, uleiuri vegetale). Opinia specialistilor: E vorba, mai curand, de o reorientare a alimentatiei, indicata la hiperaciditate gastrica si arsuri la stomac. Necesita cunostinte de nutritie si gastronomie.
3 Postul cu supe - timp de o saptamana se mananca de trei ori pe zi supa de legume pasata, la care se adauga sucuri proaspat stoarse, ceai si apa. Opinia specialistilor: Supa pasata este un meniu foarte monoton. Avantajos: cantitatea mare de lichid cald umple stomacul.
4 Postul cu fiertura groasa - Unica sursa de hrana: fiertura calda de cereale, obtinuta prin fierbere din ovaz, orz, hrisca, orez sau seminte de in. Se poate limita si la numai cateva zile. Opinia specialistilor: In functie de cantitatea ingerata, aportul de calorii poate fi destul de mare. Cura nu trebuie sa depaseasca trei saptamani.
5 Postul yoghin - Postul terapeutic se combina aici cu anumite exercitii de yoga si cu meditatie. Indiferent de hrana consumata, pe primul plan se afla introspectia. Opinia specialistilor: Nu se explica limpede principiul slabitului. Poate fi util in completare, deoarece stimuleaza bland circulatia sangelui.
6 Postul cu sucuri - Zilnic se beau 0,5 l sucuri de legume si fructe, iar suplimentar, minimum 3 l apa. Ca alimente solide, se mananca 1,5 kg fructe si legume (ex. rosii, ardei, dovlecei, castraveti). Opinia specialistilor: Dezechilibreaza stomacul, prin cantitatea mare de acid si de cruditati.
7 Postul cu zer - Renuntarea completa la hrana solida. In schimb, zilnic 1 litru de zer, suplimentar 0,5 l sucuri de fructe si 3 l apa plata. Dimineata 0,2 litri zeama de varza acra sau suc de prune. Opinia specialistilor: Un compromis bun, datorita proteinelor cu valoare nutritiva mare, continute in zer. E si simplu de tinut - insa numai pentru scurt timp. Important: Nu beti zerul indulcit.
8 Postul terapeutic dupa dr. Karl Otto Buchinger (1878-1966) - Cu supele de legume si sucurile de fructe se asigura un aport redus de calorii, vitamine, minerale si, la nevoie, proteine. Concomitent, se fac clisme pentru curatarea intestinului. Opinia specialistilor: Cura presupune o investitie insemnata de timp si bani - nu se poate face oricand si in orice conditii. In plus, exista persoane carora nu li se recomanda clismele.
9 Postul terapeutic dupa Franz Xaver Mayr (1875-1965) - Post cu ceai si apa, combinat cu clisme si sare amara. Pe langa aceasta, se mananca de doua ori pe zi chifle uscate, cu putin lapte. Ele se mesteca indelung, fara graba. Opinia specialistilor: Cura pretentioasa si dificila. Imposibil de tinut pentru persoanele cu intoleranta la grau (gluten) sau lapte. Administrarea de sare amara e controversata.
10 Postul modificat - Acest post pe baza de sucuri de legume este completat cu proteine, de pilda adaugandu-se lapte batut degresat sau peste. Opinia specialistilor: Dieta hipocalorica impotriva obezitatii, recomandata pe termen lung.