Ingrediente (pentru 6 portii): Salata: 75 g frunze de salate diferite, 1 grapefruit roz, 1 bucata de ridiche (75 g), 1 lingurita mustar potrivit de iute, 2 linguri ulei de masline, piper proaspat macinat, 2 fileuri de crap (circa 500 g), 1-2 lamai. Aluatul: 250 g faina, 150 ml bere, 3 oua, 2-3 lingurite piper negru zdrobit, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Salata - * Se spala frunzele de salata si se zvanta bine. * Se cojeste grapefruitul, indepartandu-se inclusiv pielita alba, si se taie fileuri, strangand zeama care curge intr-un bol. * Se curata ridichea, se taie felii subtiri si se sareaza usor. * Din mustar, zeama de grapefruit si uleiul de masline se prepara un sos vinegreta, care se gusta apoi de sare si piper. * Se spala fileurile de peste, se zvanta cu un stergar si se taie fiecare in 6 bucati. Se sareaza si se stropesc cu zeama celor 2 lamai. Aluatul: * Se face un aluat, amestecand faina cu berea si cu galbenusurile, se sareaza si se incorporeaza piperul zdrobit. Se adauga albusurile batute spuma si daca aluatul este prea gros, inca 1-2 linguri de bere sau de apa minerala. * Se incinge uleiul intr-o tigaie inalta sau intr-o cratita (circa 1800). Temperatura este buna daca introducand o lingura de lemn de pe fundul tigaii incep sa se ridice basicute. Se inmoaie bucatile de peste in aluat, se lasa putin sa se scurga si se rumenesc circa 3 minute pe fiecare parte (bucatile groase mai mult). Se scot apoi pe hartie absorbanta si, dupa ce s-au scurs, se tin in cuptorul incins la 150gr., pana ce se prajesc toate bucatile. * Se amesteca frunzele de salata rupte bucati cu sosul vinegreta si se aseaza pe un platou impreuna cu fileurile de grapefruit, feliile de ridiche si pestele prajit in aluat.
Tocanita piperata cu piure de cartofi si caise uscate
Mod de preparare: Tocanita - * Se curata ceapa si se taie marunt. * Se spala carnea, se zvanta si se taie bucati potrivite. * Se incinge 1 lingura de ulei intr-o cratita mare, se caleste ceapa, se scoate si se pune deoparte, se adauga si restul de ulei si cand s-a incins, se prajesc - pe rand - bucatile de carne. Se adauga boabele de piper si ceapa, se sareaza si se presara deasupra faina, scortisoara si chimenul. * Se toarna vinul rosu si se lasa carnea sa fiarba pe jumatate. Se adauga zeama concentrata si se fierbe, cu capac, la foc mic, aproximativ o ora si 15 minute. Piureul: * Se curata cartofii de coaja, se spala si se fierb 20 de minute in apa cu sare. Dupa 10 minute se adauga caisele inmuiate si scurse. * Se scurg si se lasa in cratita fara capac, pe aragazul stins, sa iasa aburii, dupa care se adauga laptele si untul si se maruntesc pana ce se obtine un piure neted. Se condimenteaza cu sare si nucsoara si se serveste impreuna cu tocanita picanta.
Dulciuri
Mousse au chocolat cu boabe de piper roz
Ingrediente (pentru 6 portii): 200 g ciocolata amaruie, 1 priza piper de Cayenne, 4 oua proaspete, 40 g zahar, 250 g frisca batuta, eventual 2 linguri lichior de portocale, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingura zahar.