Cea mai importanta a venit de la Curtea Suprema de Justitie, care a anulat certificatul de descarcare arheologica nr.4/2004, a masivului Carnic, acordat de Ministerul Culturii. Decizia Curtii este definitiva si irevocabila si marcheaza sfarsitul unei lungi batalii legale, purtate de ONG-urile romanesti, pentru a salva acest sit arheologic unic. Arheologii francezi, condusi de Beatrice Cauuet, au descoperit in Carnic 75 Km de galerii miniere, din care 5 km dacice si romane, restul fiind medievale. Cu toate ca masivul era protejat de legislatia romaneasca (Legea 5/2000), Ministerul Culturii, condus de Razvan Theodorescu, a revocat statutul de protectie si a permis distrugerea unui patrimoniu unic in Europa, "de o coerenta uluitoare si intr-o stare de conservare remarcabila" (conform arheologului Beatrice Cauuet). "Ne bucuram mult sa vedem ca visele noastre incep sa devina realitate. Decizia Inaltei Curti ne permite sa invitam Ministerul Culturii sa dezvolte planuri eficiente pentru ca vestigiile din Rosia Montana sa fie nominalizate ca sit UNESCO", a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior. Asadar, Justitia Romana si-a intrat in drepturi si a pus serios in paranteze continuarea controversatului proiect minier.
Recomandarea ICOMOS
In Rezolutia celui de-al 16-lea Congres al Consiliului Mondial al Monumentelor, tinut la Quebec, in octombrie trecut, se spune, printre altele: "Cu privire la Alburnus Maior din Rosia Montana, o asezare miniera antica extraordinara si un peisaj cultural de valoare mondiala, atat prin rezolutiile anterioare pe aceasta tema, cat si prin prezenta, Congresul ICOMOS reitereaza ingrijorarea sa fata de distrugerea sitului arheologic si a imprejurimilor sale, si cheama Autoritatile Nationale Romane sa intervina urgent pentru a asigura protectia Rosiei Montane. Cheama, de asemenea, autoritatile de la Bucuresti sa procedeze la o evaluare mai atenta a semnificatiei acestui sit ca peisaj cultural, arhitectural si etnografic, impreuna cu valorile sale spirituale, in contextul european si mondial. ICOMOS isi exprima inca o data dorinta de a colabora cu autoritatile romane si cu alte organizatii pentru indeplinirea acestor obiective si cheama UNESCO si alte comitete internationale relevante sa se implice in situatia din Apuseni".
Motiunea Organizatiei "Operation Villages Roumains"
Motiunea OVR, elaborata in noiembrie la Eybens (Isere), Franta, este adresata atat autoritatilor romane, cat si Presedintiei franceze, Parlamentului European, Comisiei Europene si altor inalte foruri ale UE. "Patrimoniul natural si cultural al regiunii Rosia Montana", se spune in Motiune, "este parte integranta a patrimoniului european. Facem apel la organizatiile si autoritatile romane si europene pentru retragerea sprijnului acordat proiectului de catre Comisia pentru cultura, stiinta si educatie a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei. Recomandam adoptarea de urgenta a legii anti-cianuri de catre Parlamentul Romaniei si Parlamentul European si cerem redactarea unui Plan national pentru patrimoniul romanesc inspirat de modelul Planului national francez. Sustinem inscrierea pe lista patrimoniului mondial UNESCO a Peisajului cultural evolutiv "Tara Motilor"".
"Companiile miniere pot pata reputatia Canadei"
Intr-o vizita intreprinsa in Canada, in data de 24 noiembrie, presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a solicitat interventia statului canadian pentru prevenirea proiectului de extractie a aurului din Romania. D-l Solyom a cerut Guvernatorului General al Canadei, Michaelle Jean, sa ia masuri pentru prevenirea deschiderii minei de aur din Rosia Montana, un gest care prezinta serioase riscuri pentru mediu. Amintind ca proiectul "Gabriel" a intalnit proteste vehemente din partea cetatenilor Ungariei, liderul de la Budapesta a spus: "Am solicitat Canadei sa ajute la prevenirea riscurilor asociate mineritului in zona raului Tisa, deoarece abordarea unora dintre companiile miniere canadiene poate pata reputatia buna a Canadei". Suntem curiosi daca actualul guvern este cel asteptat atat de mult de compania RMGC, in speranta ca va primi unda verde pentru proiectul sau. Din cate stim, d-l Emil Boc (el insusi mot de origine) este, in particular, impotriva exploatarii din Apuseni. Pozitia pe care o va adopta in calitate de prim-ministru va fi un test foarte sever pentru domnia sa.
16.01.2009, 21:04Dan Popescu
Desi d-l Boc e impotriva exploatarii,se pare ca stimabilul nostru Base se cam situeaza de partea lui Teodorescu si ai celorlalti oameni 'de bine'.