In general, micozele se trateaza usor, cu remedii precum alifiile sau ovulele antifungice. Dar indiferent de remedii, dvs. le puteti insoti de alte masuri pentru accelerarea vindecarii si prevenirea recidivelor.
Tratamentul candidozei
Inainte de a incepe orice tratament, trebuie sa fiti sigure ca suferiti de o micoza vaginala (si/sau vulvara) si nu de o infectie urinara sau de o afectiune bacteriana. Daca este necesar, consultati medicul de familie sau un ginecolog.
* Prima masura consta in aplicarea locala a unei alifii sau a unui ovul antifungic, pe care le puteti procura de la farmacie, fara reteta (cereti sfatul unui farmacist).
* Incercati, de asemenea, o spalatura - cu para de cauciuc - cu apa si otet. Amestecati doua linguri de otet alb cu un litru de apa, pentru a obtine o solutie usor acida, un mediu ostil ciupercilor. Limitati tratamentul la doua zile, dimineata si seara, si faceti-l doar daca sunteti sigure ca este vorba de o candidoza. Folosindu-l abuziv, nu veti face decat sa eliminati bacteriile "bune" care protejeaza organismul de infectii.
* Diluati o ceasca de sare de mare in apa calda din cada. Daca aceasta baie calmeaza mancarimile si durerea, nu ezitati sa repetati operatiunea in fiecare zi. Apa sarata permite - printre altele - grabirea vindecarii.
Virtutile antiseptice ale usturoiului
* Mancati zilnic cativa catei de usturoi, ale carui proprietati antifungice sunt perfect indicate in cazul candidozei. Usturoiul crud este extrem de eficient. Daca perspectiva de a-l mesteca intreg va repugna, presati-l si incorporati-l intr-o salata sau intr-un sos.
* Sunt terapeuti care recomanda introducerea in vagin a unui catel de usturoi invelit in tifon, dar majoritatea femeilor prefera sa se trateze cu o crema antifungica, cu atat mai mult cu cat contactul mucoasei cu usturoiul poate fi dureros.
Bacterii pentru combaterea ciupercilor
* Consumati lapte fermentat (natural si neindulcit) sau fermenti lactici. Contin o bacterie numita Lactobacillus acidophilus, care limiteaza proliferarea ciupercilor vaginale si intestinale.
* Iaurtul sau un lapte fermentat aplicat local poate, de asemenea, sa calmeze si sa accelereze vindecarea. Introduceti-l imbiband in lichid un tampon vaginal.
Alte tratamente antifungice
* Studiile stiintifice au aratat ca scortisoara poseda virtuti antifungice puternice. Cercetatorii germani afirma ca o hartie de toaleta impregnata cu scortisoara ar permite eliminarea totala a candidozelor. Puneti pe foc 4 l de apa si adaugati 8 batoane de scortisoara rupte bucatele. Lasati sa fiarba incet circa 5 minute, luati apa de pe foc si lasati-o sa se "odihneasca" aproximativ 45 de minute. Unii terapeuti sugereaza utilizarea acestei solutii pentru spalaturi vaginale (cu ajutorul unei pompite din cauciuc). Altii afirma ca este suficient sa se bea decoctul cu scortisoara pentru a vindeca micoza.
* Pentru a va ajuta organismul sa combata infectia, luati cate o capsula de echinacea (de 200 mg) de trei ori pe zi sau continutul unei pipete de tinctura de echinacea, diluat intr-o jumatate de ceasca de apa, de patru ori pe zi.
Mai bine sa previi decat sa vindeci
* Dormiti fara lenjerie de corp, in camasi de noapte largi. Deoarece ciupercile se inmultesc in mediile calde si umede, cu cat este mai aerisit corpul, cu-atat sunt mai putin susceptibile aceste microorganisme sa prolifereze.
* In timpul zilei, purtati desuuri din bumbac (nu prea stramte) care permit o ventilatie mai buna decat materialele sintetice.
* Din aceleasi motive, evitati pantalonii stramti.
* Scoateti-va costumul de baie de indata ce iesiti din apa. Faceti dus imediat si imbracati-va cu haine uscate.
* Cand iesiti din cada sau din piscina, uscati-va zona genitala cu ajutorul unui foehn reglat la minimum.
* Renuntati la deodorante si la dusurile intime. Produsele chimice pe care le contin risca sa altereze flora vaginala sensibila, lasand camp liber proliferarii ciupercilor.
* Evitati, de asemenea, pudra de talc parfumata. La anumite femei, aceasta irita pielea. Or, iritatia multiplica riscurile candidozei vaginale.
* Insusiti-va deprinderi sanatoase de igiena. Rezervorul natural al Candidei se situeaza in intestin, la nivelul colonului, si cu fiecare scaun se elimina cativa spori. Puteti limita riscurile de infectie sau de recidiva, obisnuindu-va sa va stergeti de la vulva catre anus, pentru indepartarea sporilor de regiunea vulvara, miscarea inversa nefacand decat sa-i apropie.
* Mergeti la toaleta dupa contactul sexual. Mucoasele vaginale sunt - in mod normal - usor acide, dar sperma, mai degraba alcalina, ofera un mediu agreabil inmultirii ciupercilor. Circulatia urinei contribuie la restabilirea unui mediu ostil micozelor.
* Aceasta infectie este transmisibila pe cale sexuala si barbatii pot fi si ei afectati. Daca dvs. sau partenerul dvs. suferiti de o micoza genitala, folositi prezervativul pana la vindecare.
* De asemenea, eliminarea drojdiei din alimentatie nu serveste la nimic. Drojdia de paine, de pilda, este si ea o ciuperca, dar n-are nimic de-a face cu cele responsabile de aparitia micozelor.
Alte remedii
Instilatii vaginale cu plante
O infuzie concentrata de cimbru, rozmarin si salvie este un remediu foarte puternic impotriva infectiei cu Candida albicans. Are proprietati antibacteriene care inhiba proliferarea ciupercii si calmeaza iritatia mucoaselor.
Reteta: 3 lingurite de cimbru uscat, o lingurita de rozmarin si o lingurita de salvie se oparesc cu doua cani de apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze 20 de minute, se strecoara, apoi se introduce in vagin, cu ajutorul unei seringi fara ac sau cu o para de cauciuc. Se fac instilatii vaginale de doua ori pe zi.
Infuzie de urzica alba
Se opareste o lingura de urzica alba moarta cu 250 ml apa clocotita. Se lasa 10 minute la infuzat, apoi se strecoara. Se bea o cana de ceai, dupa fiecare masa, de trei ori pe zi.
Ceai din trei plante
Se amesteca in parti egale (cate 2 lingurite) coada-soricelului, urzica alba si cretisoara. Se oparesc cu 1 litru de apa fierbinte, se strecoara dupa 10 minute si se bea intreaga cantitate de ceai intr-o zi. Cura dureaza patru saptamani.
Baie de sezut cu musetel
Se pune la fiert un litru de apa si cand da in clocot, se oparesc scurt 3 linguri de flori de musetel. Se strecoara si se toarna infuzia in apa din cada (sa nu depaseasca 38 de grade). Se fac zilnic bai, cu o durata de 15 minute, pana ce suferinta dispare.
Tampoane cu usturoi
Curatati un catel proaspat de usturoi. Inmuiati un tifon intr-un amestec de apa cu otet (raport de 9:1), stoarceti-l si inveliti cu el usturoiul. Introduceti tifonul ca un tampon in vagin, lasand afara o fasie subtire, cu care sa fie scos. Lasati sa actioneze cat mai mult.
Ceai din coaja de stejar
Opariti 3-4 linguri de coaja de stejar uscata cu 1 litru de apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 10 minute, apoi strecurati. Ceaiul poate fi folosit atat pe cale interna (se beau mai multe cani repartizate pe o zi), cat si sub forma de spalaturi vaginale, o data pe zi, de preferinta seara.
Stiati ca...
* ...micoza cea mai frecventa este candidoza? Desi prolifereaza de cele mai multe ori in mucoasa vulvara si vaginala, ea se poate instala la fel de bine in intestine, in cavitatea bucala si in pliurile pielii.
BINE DE STIUT
Ciuperca microscopica responsabila pentru majoritatea micozelor vaginale, Candida albicans, este prezenta - in mod natural - in organismul nostru (in gura, in tubul digestiv, in aparatul genital) fara sa provoace vreun simptom alarmant. Dar in urma unei perturbari, se intampla, totusi, ca aceste ciuperci sa inceapa sa prolifereze, devenind astfel patogene. Antibioticele, de exemplu, omoara bacteriile bune care controleaza inmultirea ciupercilor. Majoritatea femeilor prezinta cel putin o data in viata lor o problema de candidoza vaginala. Infectia poate afecta vaginul si/sau vulva. Ea se manifesta prin mancarimi, roseata, inflamarea zonei atinse si prin scurgeri albicioase dense.
La barbati, o inflamare a preputului poate semnaliza existenta unei micoze. In timpul tratamentului este de preferat intreruperea contactelor sexuale.
Cand sa consultati medicul?
Daca ati fost tratate deja de o micoza vaginala, cunoasteti simptomele si veti sti sa luati masurile care se impun. Daca nu este cazul, consultati medicul de familie sau un ginecolog. De asemenea, medicul trebuie consultat neaparat daca observati pierderi de sange sau scurgeri urat mirositoare, daca simtiti arsuri cand urinati sau daca simptomele persista si dupa 5 zile de tratament ori recidivati dupa 2 luni.
26.04.2009, 21:37Simona Cer
F bun articolul.scrieti exact ceea ce avem nevoie noi cititorii.extraordinar bravo.am suferit 12 ani de candida.am scapat slava domnului dar de inf urinara care ma chinuie tot cam de atunci nu am vreo sansa cred sa scap.